نرمافزار آزاد اومده تا فقط به یک پرسش پاسخ بده: «چهکسی رایانهی شما را کنترل میکند؟»
حالا در مسیر رسیدن به این هدف، به یه سری دستاورد هم رسیده مثل قیمت پایین، امنیت بالا، توسعهی سریع، دردسترس بودن، قدرت آموزشی، قدرت اجتماعی و… که هدف نیستن، ولی دستاوردهای خوبی هستن.
برای آشنایی با این دستاوردها این مقاله رو بخون (فارسی). لینک میدم چون این همه مطلب رو نمیشه کپی کرد اینجا: لینک
با اینکه ترجیح میدادم لینکی از جای دیگه ندین بخاطر اینکه اینجوری مشخص نیست چقدر از مطالبی که سایت های دیگه دادن رو خود شما باور دارید یا ندارید.من تا به چیری اعتقاد ۱۰۰درصدی نداشته باشم، بهش پیوند نمیدم
خلاصه ای از این چیزهایی که شما گفتین (تا اینجا) و چیزهایی که خودم گفتم اینه که یکسری سازندن و یکسری مصرف کننده و یک نرم افزار ازاد و متن باز چندان تغییری تو اصل مطلب (ویژگی گروه ها نمیکنه، درسته؟) مگر اینکه شما در مورد چیز دیگه ای صحبت می کنید، که البته بیشترش چیزی بود که خودتون صحبت نمی کنین ;)نه، اشتباهه. در نرمافزار آزاد مصرفکننده و توسعهدهنده دو دسته نیستن و یکین. در حقیقت در نرمافزار آزاد نخستین مصرفکننده خود توسعهدهندهاست. در غیر این صورت هیچ دلیل برای ایجاد اون نرمافزار وجود نداره. پیشنهاد ميکنم این مقاله ا زخودم رو بخونی: http://azadrah.net/2011/11/the-free-software-development-model/
امنیت بالا: نمی دونم کسی که یه نرم افزار می نویسه و سورسشو در اختیار دیگران میزاره جادوگری چیزیه که کدش امنیت بالایی داره :D؟ یعنی الان من برنامه ای درست کنم سورس رو بزارم در اختیار همه امنیتش میره بالا؟ این اتفاق برای همه نمی افته نه؟ فقط برای یکسری نرم افزارها می افته. یه بابایی میگفت هر چی تعداد افرادی که کد ها رو بررسی می کنن بیشتر باشه امنیت میره بالا. خوب این درسته ولی یعنی این افراد می شینن همه کدهای روی اینترنت رو بررسی می کنن و ایراداتشون رو میگیرن؟ یا فقط یکسری محصول خاص رو؟خب شواهد چیز دیگهای میگه. شما برای کارتون یا نیاز دارید نرمافزاری رو خودتون طراحی کنید، یا روی چیزی که هست کار کنید. اگه اون وقت و هزینهای که برای طرّاحی و پیادهسازی یه چیز جدید قراره هدر بره، برای بهبود چیز موجود هزینه بشه، هم شما محصول باکیفیتتری داری و هم همهی آدمهای دیگه که در آینده نیازی مثل شما دارن. کافیه فقط فایرفاکس رو با IE مقایسه کنی. یا گنو رو با ویندوز. یا آنجیناکس رو با ISS یا پایتون رو با داتنت یا…. ولی در نایت فراموش نشه که اینها هدف نیست. چیزهاییه که با انجام درست کارها ناگزیر بهشون دست پیدا میکنیم.
پس ذاتا نرم افزار آزاد ارتباط مستقیمی به بالا رفتن امنیت نداره، این اتفاق فقط برای یکسری از نرم افزارها می افته اونم همیشه به صورت داوطلبانه نیست یکسری از اون افرادی که ایرادات نرم افزار رو میگیرن کارشون اینه.
خوب این قضیه برای نرم افزارهای غیر آزاد هم که صادقه، یه عده ای کارشون پیدا کردن ایرادات نرم افزاره چه داوطلبانه چه با خاطر پول و حرفه اشون. پس از این نظر خیلی فرق چندانی ندران.
خوب حالا کلی تبلیغ برای یکسری نرم افزار آزاد متن باز تو این کشور راه افتاده که واقعیتش چندان آزادیی هم برای همه ایجاد نمیکنه و خیلی از ما بیین چنتا نرم افزار یکی رو انتخاب میکنیم دقیقا چیه؟ چون شما که سورس نرم افزار رو تبلیغ و آموزش نمی دین فقط نرم افزار رو آموزش میدین خوب این که فقط یک نرم افزاره و اون غیر آزادها هم یمش نرم افزارن فقط برای اولین گروه یک لغت "آزاد" هم کنارش اومده، برای خودمم جالب شد این جمله آخر و گفتم :)نرمافزار آزاد، یکی از شاخههای دانش آزاده. بر خلاف گفتههای شما در نرمافزار آزاد (برخلاف اوپنسورس) کد و نرمافزار مهم نیست، بلکه دانش تولید نرمافزار و از اون بالاتر، انسان با دانش تولید اونه که مهمه. پیشنهاد میکنم این پایگاه وب و مخصوصاً مقالاتش رو ببینی: http://lfkf.org/fa
مسئله تعریف جدید نیست (ایده ی باز بودن کد نرم افزارها خیلی قدیمی تر از قانون GNU و کپی رایت هست).
The fundamental difference between the two movements is in their values, their ways of looking at the world. For the Open Source movement, the issue of whether software should be open source is a practical question, not an ethical one. As one person put it, “Open source is a development methodology; free software is a social movement.” For the Open Source movement, non-free software is a suboptimal solution. For the Free Software movement, non-free software is a social problem and free software is the solution.
این موضوع به تحریم ایران و میزان درامد سرانه ی هر فرد در ایران مربوط میشه.این دلیل تا الان به نطرم منطقی ترین دلیلی هست که چرا باید از نرم افزارهای آزاد در ایران استفاده بشه، البته با احترام به نظر دیگر افراد.
نه، اشتباهه. در نرمافزار آزاد مصرفکننده و توسعهدهنده دو دسته نیستن و یکین. در حقیقت در نرمافزار آزاد نخستین مصرفکننده خود توسعهدهندهاست. در غیر این صورت هیچ دلیل برای ایجاد اون نرمافزار وجود نداره. پیشنهاد ميکنم این مقاله ا زخودم رو بخونی: http://azadrah.net/2011/11/the-free-software-development-model/
خب شواهد چیز دیگهای میگه. شما برای کارتون یا نیاز دارید نرمافزاری رو خودتون طراحی کنید، یا روی چیزی که هست کار کنید. اگه اون وقت و هزینهای که برای طرّاحی و پیادهسازی یه چیز جدید قراره هدر بره، برای بهبود چیز موجود هزینه بشه، هم شما محصول باکیفیتتری داری و هم همهی آدمهای دیگه که در آینده نیازی مثل شما دارن. کافیه فقط فایرفاکس رو با IE مقایسه کنی. یا گنو رو با ویندوز. یا آنجیناکس رو با ISS یا پایتون رو با داتنت یا…. ولی در نایت فراموش نشه که اینها هدف نیست. چیزهاییه که با انجام درست کارها ناگزیر بهشون دست پیدا میکنیم.
نرمافزار آزاد، یکی از شاخههای دانش آزاده. بر خلاف گفتههای شما در نرمافزار آزاد (برخلاف اوپنسورس) کد و نرمافزار مهم نیست، بلکه دانش تولید نرمافزار و از اون بالاتر، انسان با دانش تولید اونه که مهمه. پیشنهاد میکنم این پایگاه وب و مخصوصاً مقالاتش رو ببینی: http://lfkf.org/fa
چیزی که بیشتر تو فروم ها و جاهای دیگه فارسی زبان می بینم که معرفی میشه در مورد نرم افز آزاد آیا منظور نرم افزار آزاد (یکسری نرم افزاره) یا نرم افزار آزد (همون یه چیزی غیر از نرم افزار و سورس هست)؟ یا احتمالا هر دو؟ (و فکر می کنم واقعا هر دو اینا هست اگر نیست خوشحال می شم بدونم کدومشه)هر کسی از ظن خود شد یار من!
حالا این سوال رو می پرسم ما نمونه ای از نرم افزار آزاد و متن باز (ساخت داخل) داریم یا خیر؟ اگر هست چی؟ و اگر نه چرا هنوز با این همه آموزش نیست؟در نرمافزار آزاد، مفهومی به عنوان ساخت فلانجا کاملاً بیمعنی و ناممکنه.نرمافزار آزاد روش ارتباطی و توسعهی یک نرمافزاره که توی اون افراد مختلف از تمام جهان میتونن همکاری کنن و به کمک هم اون رو توسعه بدن. برای همین نرمافزارهایی مثل چغک و… که توسعهشون در ایران شروع شده، الآن تعداد زیادی توسعهدهنده از سراسر جهان دارن و به هیچعنوان نمیشه اون رو «ساخت داخل» درنظر گرفت. همچنین خیلی از ایرانیها هم در روند توسعهی بسیاری از نرمافزارهای آزاد دیگه مشارکت داشتن. همونطور که پیشتر هم اشاره کردم، نرمافزار آزاد به معنی این همکاری و تعاون در روند توسعهی نرمافزاره.
توی دنیای واقعی به چیزی که در قید و بند نباشه میگن آزاد.
http://www.vajehyab.com/moein/%D8%A2%D8%B2%D8%A7%D8%AF
کلمه ی free انگلیسی هم همین معنی رو میده.
اگه به شرایط مجوز هایی که اینجا تحت عنوان آزاد تبلیغ میشن نگاه کنی میبینی که نه تنها آزاد نیستن، بلکه محدودیت های بسیار زیادی اعمال میکنن. واژه ی درست برای اینجور برنامه ها همون واژه ی متن باز یا معادل انگلیسیش یعنی اوپن سورس هستش. برخلاف چیزی که دوستان میگن، کاربرد واژه ی متن باز توی دنیا همونی هستش که این دوستان با عنوان آزاد ازش استفاده میکنن.
یه مثال خوب از این قبیل مجوز ها هم GPL هستش.(این رو هم اینجا به عنوان شروع کننده ی جنبش برنامه های متن باز یا قول اونا آزاد هم تبلیغش میکنن! که همونطور که علیرضای عزیز گفتن کاملا غلطه.)
نمیدونم چه اصراریه به این که بگی فلسفه نرم افزار آزاد "در کشور" چه تعریف و فایده ای داره.
noppy سایت گنو که وحی منزل نیست.پروژه گنو و بنیاد گنو تاثیرگذارترین یا حداقل یکی از تاثیرگذارترین بخشهای نرمافزار آزاد هستند، در نتیجه منبع موثقتری هم نسبت به نظرات شخصی کاربرهایی مثل من و شما هستند.
ویرایش و پ.ن: سایت گنو مگه چیزی غیر از نظر شخصی بنیان گذار پروژه گنو هستش؟خیر، نظرات یک شخص نیست، بر اساس نظرات و تصمیمات یک بنیاد هستش. نظرات شخصی بنیانگذار گنو رو میتونید توی سایت شخصی استالمن بخونید. چیزی هم که اون رو یک منبع موثق میکنه، موفقیت اون بنیاد توی این زمینه هستش.
noppy سایت گنو که وحی منزل نیست. مگه اونجا دیکشنریه؟ منبع آکادمیکه؟ چیه؟ شما هم میتونید یه سایت بزنید و توش هر چیزی بنویسد.متوجه نمیشم که اصولا چرا باید این مهم باشه؟
این که اونا میگن چیه کاری به اصل موضوع و واقعیت نداره.
مثل اینه که اونا «آب آلبالو» رو بخوان «مایعی سبز رنگ که از هویج گرفته میشود» تعریف کنن. آیا این باعث میشه که تو دنیای واقعی چیزی عوض بشه؟ نه. آب هویج هنوز آب هویجه و آب آلبالو هم آب آلبالو. مثل همین جریان هم آزاد و باقی قضایا تعریف خودشونو دارن. توی دنیا هم همونطور که قبلا اشاره کردم معانیشون مشخصه..