انجمن‌های فارسی اوبونتو

کمک و پشتیبانی => سایر توزیع‌های گنو/لینوکس => نویسنده: MADMAN در 21 شهریور 1391، 11:32 ب‌ظ

عنوان: باز هم معرفي توزيع! و چند پرسش راجع به هرد
ارسال شده توسط: MADMAN در 21 شهریور 1391، 11:32 ب‌ظ
سلام دوستان سيستمي هستش با اين مشخصات:
cpu: 2.5
cpu socket: intel 478
cpu architecture : i686
ram: 256
vga: 32MB mobility radeon 9000 350MHz
و مارك everex
چه توزيعي رو پيشنهاد مي كنيد؟
پاپي و دي اس ال رو امتحان كردم ديگه چي سراغ داريد؟
و يه توزيع مي خواستم فاقد محيط گرافيكي اگر چيزي سراغ داريد لطفا معرفي كنيد.
در نهايت مي خواستم بدونم هرد رو مي شه روي هر نسخه اي از گنو/لينوكس نصب كرد و جايگزين لينوكس بشه؟
دستورات در هرد به لينوكس نزديكه يا اصلا يه چيز ديگه است؟
آيا نرم افزارهاي لينوكس روي هرد اجرا مي شن؟
آيا نسخه 64 بيتي هم داره؟
از چه زبانهايي براي برنامه نويسي پشتيباني مي كنه مثلا ليونكس از پايتون و مك از روبي به راحتي پشتيباني مي كنه هرد از چي؟
متشكرم.
عنوان: پاسخ : باز هم معرفي توزيع! و چند پرسش راجع به هرد
ارسال شده توسط: sobhan در 22 شهریور 1391، 12:43 ق‌ظ
gentoo arch slitaz ubuntu server
عنوان: پاسخ : باز هم معرفي توزيع! و چند پرسش راجع به هرد
ارسال شده توسط: جادی در 22 شهریور 1391، 12:55 ق‌ظ
من روی قدیمی ترین لپ تاپی که تصورش رو هم نمی تونی بکنی، دبیان قدیمی رو نصب کردم (وودی). بحث مهم اینه که کرنل سنگین نباشه و معمولا کرنل های قدیمی بهتر هستن. ولی این سیستم اصلا بد نیست. می تونی آخرین دبیان رو هم روش نصب غیرگرافیکی بکنی. به شکل سرور. اگر هم برای روتر یا چنین چیزهایی می خوایش کلی توزیع هست.

در مورد هرد، مهمه دقت کنی که هرد فقط یک کرنل است. مثل لینوکس. تقریبا تمام چیزهایی که تو توی زندگی روزمره می بینی بخش «گنو» هستن و با خود کرنل کاری ندارن (مثلا ترمینال یا محیط گرافیکی). پس اگر توزیعی (یا خودت) بیاد (بیای) هسته لینوکس رو با هرد جایگزین کنی و بقیه ابزارها کنارش باشن کاربر نهایی نباید تفاوت خاصی حس کنه.

اما مشکل چیه؟ هرد هم ایده خیلی خیلی غیرعادی داره در دنیای واقعی کرنل (میکروکرنل است که کاملا متفاوت است با معماری هر سیستم عامل / کرنل مشهوری که می شناسیم و در دنیا استفاده می شه) و مشکلات جدی درایوری هم داره و احتمالا نمی تونی به راحتی روی یک سیستم معمولی بوتش کنی و از سخت افزارهات استفاده.

توزیع هایی هستن که سعی می کنن هرد رو با گنو قاطی کنن و از نظر فلسفی، اخلاقی، اقتصادی، سیاسی شدیدا طرفدارشون هستیم اما هنوز کسی نتونسته یک توزیع معقول قابل استفاده با هرد بده (حتی با بی اس دی توزیع های نسبتا قابل استفاده داده شده ولی با هرد هنوز نه).
عنوان: پاسخ : باز هم معرفي توزيع! و چند پرسش راجع به هرد
ارسال شده توسط: mrmrn در 22 شهریور 1391، 01:09 ق‌ظ
مگه دبیان با هسته هرد منتشر نشده؟
من تاحالا تستش نکردم ولی جالب شد ببینم چجوریا میشه بعد نصب رو سیستمم.
عنوان: پاسخ : باز هم معرفي توزيع! و چند پرسش راجع به هرد
ارسال شده توسط: MADMAN در 22 شهریور 1391، 10:53 ق‌ظ
gentoo arch slitaz ubuntu server
متشكرم دوست عزيز براي سيستم با محيط گرافيكي slitaz و فقط محيط متني gentoo رو انتخاب كردم توصيه اسليتاز واقعا عالي بود.

جادي عزيز ديشب جايي (يادم نيست كجا اما منبعش انگليسي بود) خوندم كه هرد موفق شده از درايورهاي لينوكس استفاده كنه اين يعني اين كه مشكل درايور هم ديگه نداره.
اما اين كار شدنيه اصلا؟ (به خاطر لايسنس ها)
عنوان: پاسخ : باز هم معرفي توزيع! و چند پرسش راجع به هرد
ارسال شده توسط: جادی در 22 شهریور 1391، 11:02 ق‌ظ
اگر کسی از هرد و نصبش حرف می زنه برات دو حالت حداکثری داره (دو سر طیف):

۱- یک گروه بسیار باسواد - خیلی خیلی باسواد و علاقمند - که معتقد هستن همه دنیا دارن اشتباه می کنن که هسته های بزرگ دارن و معماری فعلی لینوکس، ویندوز و مک اشتباهه و یک کرنل با معماری میکروکرنل آینده سیستم عامل ها رو رقم خواهد زد و سوادش رو هم دارن که با حوصله ای عجیب این هسته رو بهتر و بهتر کنن.

۲- آدم هایی که سواد خاصی ندارن ولی دوست دارن حرف های باکلاس بزنن. این آدم ها در جمع غیرلینوکسی ها از لینوکس حرف می زنن که بگن «ویندوزی» نیستن و توی جمع لینوکسی ها «هرد» رو پیشنهاد می دن (اکثرا با این اسمایلی:  \\:D/ ) که بگن از همه بیشتر بلدن (:

معلومه که مثل هر طیف دیگه یکسری آدم هم این وسط هستن... مثلا کسی که اسم هرد رو می شنوه و علاقمند می شه تستسش کنه تا یک بعد از ظهر بی حوصله اش رو باحالتر بگذرونه.

هرد در حال حاضر به هیچ وجه به درد استفاده روزمره نمی خوره. اگر بهش علاقمندی می تونی دبیان هرد یا هرد رو روی آرچ (من اولی رو پیشنهاد می کنم) تست کنی تا یک بعد از ظهرت رو پر کرده باشی. هنوز خیلی خیلی از پکیج های مرسوم اونجا نیست و خیلی از چیزهایی که برامون تو لینوکس خیلی خیلی عادی حساب می شه (مثلا گراب) اونجا قلق داره و یکسری چیز هم اصولا هنوز سراغش نرفتن (مثلا وایرلس).

بازم حرف بزنم؟ استفاده از هرد الان مثل اینه که به یک نفر که با دوربین دیجیتال بزرگ شده توضیح بدی که روش دیگه ای هم برای عکاسی هست، بعد بره آلاخون بالاخون مغازه ها بشه برای فیلم عکاسی و بعد چند تا عکس داغون بگیره و یک اتاق خونه رو تاریک خونه کنه و با مواد شیمیایی ظاهرش کنه و در نهایت بعد از چند روز کار و هزینه برسه به عکسی با کیفیتی بسیار پایینتر از چیزی که دوستش رو دوربین دیجیتال گرفته و پرینت گرفته رو کاغذ بزرگ و عالی. این کار جالبیه، عمیقه، جذابه ولی به شرطی که درک کنن چرا داری اینکار رو می کنی و آخرش نگی «این هرد خیلی ضعیفه چون سخت افزارهای منو نشناخت و کرش می کنه و محیط گرافیکی بالا نمی یاد توش و ...»


عنوان: پاسخ : باز هم معرفي توزيع! و چند پرسش راجع به هرد
ارسال شده توسط: MADMAN در 22 شهریور 1391، 11:10 ق‌ظ
هدف من از اينكه هرد يه دفعه اينقدر واسم جذاب شد اينه كه دلم مي خواهد كمك كنم بهتر بشه لينوكس عاليه حرفي هم درش نيست اما به GPL3 ارتقا پيدا نمي كنه واسه GPL3 هستش كه مي خواهم بهش كمك كنم واسه همين هم پرسيدم از چه زبان برنامه نويسي؟
جون واقعا مي خواهم باهاش كد بنويسم و بفرستم باگ ريپورت كنم و براي سرگرمي هم با لينوكس كار كنم چون تا حدي با لينوكس آشنا هستم پرسيدم چه قدر به لينوكس نزديكه.
هرد رو به عنوان سيستم عامل نمي خواهم در حال حاضر فقط براي سرگرمي و كمك براي بهتر شدنش.
عنوان: پاسخ : باز هم معرفي توزيع! و چند پرسش راجع به هرد
ارسال شده توسط: جادی در 22 شهریور 1391، 11:20 ق‌ظ
جادي عزيز ديشب جايي (يادم نيست كجا اما منبعش انگليسي بود) خوندم كه هرد موفق شده از درايورهاي لينوكس استفاده كنه اين يعني اين كه مشكل درايور هم ديگه نداره.
اما اين كار شدنيه اصلا؟ (به خاطر لايسنس ها)

خب.. بحث داره قشنگ می شه. لینوکس یک کرنل مونولیتیک است: یک سیستم عظیم و بزرگ که همه چیز رو توی خودش داره. یعنی کرنل از برنامه ریزی برای تقسیم زمان بین کارهای مختلف استفاده می کنه تا ارتباط برقرار کردن با درایور فلان کارت گرافیکی یا وایرلس. این کرنل رو بزرگ می کنه و سنگین ولی چون کارهای مهم توی خود کرنل انجام می شن، در نهایت سریعتر هستن. ضرر چیه؟ یک جنازه عظیم به اسم کرنل که کلی از گوشه هاش کارهایی رو می کنن که من هیچ نیازی بهشون ندارم (مثلا روی لپ تاپ اینتل من فقط یک مدل کارت گرافیکی هست ولی کرنل من چند مدل قدیمی رو هم ساپورت می کنه تا اگر یکهو دیدشون فلج نشه). در ضمن یک باگ کوچیک توی یک درایور ماوس ممکنه کل کرنل رو بیاره پایین چون درسته که فقط ماوس است اما توی کرنل داره اجرا می شه.


ایده میکروکرنل ها اینه که یک کرنل بسیار بسیار کوچیک داشته باشن که بقیه چیزها رو کنترل کنه. مشخصه که در این معماری سرعت کرنل بیشتره و بسیار پایدارتره (چون حداقل کد رو داره و حداقل باگ رو) و مثلا حتی درایورها در یوزراسپیس لود می شن. مشکل چیه؟ (((: کرنل برای کنترل کیبورد هم مجبوره با یک برنامه بیرونی کار کنه و این یعنی کلی کلی کلی مصرف سی پی یو و باس و به شکل خلاصه «ارتباط» برای کارهایی که قبلا توی خود کرنل انجام می شدن. اینجاست که لینوس توروالدز دعوا رو شروع کرد و گفت که معماری «یک کرنل بزرگ که همه چیز داره» کاراتر از میکروکرنلی است که توی تئوری سریعتره. در عمل هم ثابت شد که حداقل تا حالا حق با اونه و همه سیستم های دیگه هم به سراغ کرنل های بزرگ اومدن.

اما هرد و درایورهاش چی شدن؟ هرد ایده اش اینه که یک سرور باشه برای برنامه هایی که بالاش اجرا می شن. این برنامه ها قرار بود درایورها باشن و کلی چیز دیگه و کرنل هرد فقط یک چیز خیلی کوچیک باشه با حداقل عملیات ممکن در داخل خودش که بقیه اون «برنامه‌»های بالا رو ترجمه می کنه به کارهایی که باید بشه. ایده خوبه ولی کیه که بشینه حداقل درایورهای اولیه رو با این معماری بنویسه تا هرد بتونه مثل آدم روی یک سخت افزار معمول بوت بشه؟ هیچ کی (: در نتیجه هرد قبول کرد که درایورها رو بیاره توی خودش (بره به سمت کرنل بزرگ شدن) تا بتونه بوت بشه و کار کنه و بعدا سر فرصت و با داشتن نفرات علاقمند بیشتر که دیدن هرد کار می کنه، شروع کنه به بیرون آوردن درایورها از کرنل و بردنشون به یوزراسپیس بر اساس چیزی که اصولا فلسفه وجودی هرد است. این اتفاق هنوز نیافتاده.


نتیجه؟ هرد الان شبیه لینوکس شده که بتونه زنده بمونه. البته هنوز هم توزیع های مبتنی بر هرد چندان عالی نیستن و فقط برای کسانی که دقیقا می خوان روشون کار کنن خوب هستن نه به عنوان یگ گزینه کاربردی در برابر گنو/لینوکس. من شخصا علاقه ای به کار کردن روی هرد ندارم و معتقد هم هستم پروژه اش به جای خوبی نمی رسه چون فعلا تسلط کاربردی با ایده مخالفش (کرنل های بزرگ) است و هرد احتمالا حداقل ده سال دیگه وقت می خواد که بتونه با اومدن کامپیوترهای سریعتر و سریعتر، با داشتن همه ارتباطات با جهان بیرونش، به سرعت کافی برسه. شکی هم ندارم که اولین روزی که یک سیستم دسکتاپ قابل استفاده هرد بیاد من می رم سراغش تا کمی از دیکتاتوری لینوکس در دنیای کرنل کم بشه (:

اینکه تو چیکار کنی خب کاملا بستگی به خودت داره (: مشخصه که کار کردن با هرد کلی کلی چیز به آدم یاد می ده ولی اینکه برات ارزشش رو داره روی یاد گرفتن این وقت بذاری یا نه کاملا بستگی داره به علایقت و اینها. اصل کلی من اینه: اگر ازش لذت می بری انجامش بده، وقتی لذت نبردی متوقفش کن.

راستی یادآوری کنم که سوال خوب، جواب خوب می گیره (: ایول به سوال.
عنوان: پاسخ : باز هم معرفي توزيع! و چند پرسش راجع به هرد
ارسال شده توسط: MADMAN در 22 شهریور 1391، 11:46 ق‌ظ
اين توضيحات معنيش اين مي شه كه اگه درايورها رو از كرنل اصلي جدا كنيم سيستم پايدارتره ولي در عوض سرعتش افت مي كنه. و نمي شه از چيزي كه اينجا نصب شده در جاي ديگه هم استفاده كرد چون درايورهاش نيست احتمالا مگر اينكه در اون سطح بالاتر كل درايورها رو با خودش حمل كنه.
خب به نظر شما كدوم يكي بهتره؟
با توجه به توصيه هاي قبلي تون از دبيان هرد استفاده مي كنم. (انتخاب قبلي خودم آرچ بود)
متشكرم.
عنوان: پاسخ : باز هم معرفي توزيع! و چند پرسش راجع به هرد
ارسال شده توسط: محمدرضا ح. در 22 شهریور 1391، 01:20 ب‌ظ
گنو hurd رو تقریبا از ۲۰۰۲ توسعه نداده. البته کرنل دیگری به اسم Mach هم دارند که معماری یکپارچه داره (مثل لینوکس / بعضی از بی اس دی ها) .
در صورتی که هرد میکرو هست مثل مینیکس.(مینیکس جدیدا بخاطر NetBSD Application Userland جزء بی اس دی ها محسوب میشه).
معمول سیستم عاملها کرنل یکپارچه یا پیوندی هست.

ولی در مورد نصب :
من روی وی ام ویر پلیر هرد (دبیان) رو نصب کردم. چیز خاصی نداشت. یعنی از دید کاربر عادی چیزی نداره مگر اینکه بخواید با ساز و کار داخلیش آشنا بشید. ولی بازم برای ریزهسته (میکروکرنل) مینیکس انتخاب بهتری میتونه باشه :)

اما بی اس دی ها : بین بی اس دی های مستقل (نه این pc-bsd و ... ) شاید گونه هایی پیدا بشه که میکرو باشه. غیر از مینیکس البته. مثلا پیوندی (هایبرید - hybrid) که مطمئنم هست. نمونش مک ، pure darwin و open darwin .

عنوان: پاسخ : باز هم معرفي توزيع! و چند پرسش راجع به هرد
ارسال شده توسط: MADMAN در 22 شهریور 1391، 03:25 ب‌ظ
يعني از 2002 به بعد اين پروژه تعطيل شده؟
عنوان: پاسخ : باز هم معرفي توزيع! و چند پرسش راجع به هرد
ارسال شده توسط: محمدرضا ح. در 22 شهریور 1391، 03:46 ب‌ظ
يعني از 2002 به بعد اين پروژه تعطيل شده؟

نه تعطیل نشده. پشت پرده توسعه داده میشه :) به عبارت خودمونی dormant شده :)
عنوان: پاسخ : باز هم معرفي توزيع! و چند پرسش راجع به هرد
ارسال شده توسط: MADMAN در 22 شهریور 1391، 05:21 ب‌ظ
يعني از 2002 به بعد اين پروژه تعطيل شده؟

نه تعطیل نشده. پشت پرده توسعه داده میشه :) به عبارت خودمونی dormant شده :)
خب اگه كسي بخواهد كمكي بكنه چي كار بايد بكنه؟
مثلا كد نويسي براي بهبود يا حد اقل باگ ريپورت؟
اخه اگه باگي رو ريپورت كني كه حل شده چه فايده اي داره؟
عنوان: پاسخ : باز هم معرفي توزيع! و چند پرسش راجع به هرد
ارسال شده توسط: Amir (شفقی) در 22 شهریور 1391، 08:02 ب‌ظ
http://en.wikipedia.org/wiki/GNU_Hurd
من سوادی توی این زمینه ندارم. ولی خوب اینا رو پیدا کردم.شاید بدرد بخوره.

(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/OS-structure.svg)


(http://unm.webatu.com/images/0c97bef031ec.jpg)
عنوان: پاسخ : باز هم معرفي توزيع! و چند پرسش راجع به هرد
ارسال شده توسط: MADMAN در 23 شهریور 1391، 01:33 ق‌ظ
دوست عزيز لينكي كه داديد قبلا همش رو خوندم. (البته خيلي خواب آلود بودم خيلي نفهميدم چي شد)
منظورم اينه كه اگه به آخرين تغييرات دسترسي نداريم چه جوري بايد مثلا باگ ريپورت كنيم؟
مثلا از هسته اي كه سال 2002 منتشر شده بخواهي استفاده كني و بعد باگي رو گزارش كني و بعد مثلا دو سال پيش تيم اصلي اون رو ديده و حلش كرده اين باگ ريپورت به چه دردي مي خوره؟
عنوان: پاسخ : باز هم معرفي توزيع! و چند پرسش راجع به هرد
ارسال شده توسط: محمدرضا ح. در 23 شهریور 1391، 02:09 ق‌ظ
دوست عزيز لينكي كه داديد قبلا همش رو خوندم. (البته خيلي خواب آلود بودم خيلي نفهميدم چي شد)
منظورم اينه كه اگه به آخرين تغييرات دسترسي نداريم چه جوري بايد مثلا باگ ريپورت كنيم؟
مثلا از هسته اي كه سال 2002 منتشر شده بخواهي استفاده كني و بعد باگي رو گزارش كني و بعد مثلا دو سال پيش تيم اصلي اون رو ديده و حلش كرده اين باگ ريپورت به چه دردي مي خوره؟

فی الواقع هرد پروژه مرده هست. چون ۱۰ ساله که حتی خبری هم ازش منتشر نشده. ولی خودشون میگن Dormant شدیم
عنوان: پاسخ : باز هم معرفي توزيع! و چند پرسش راجع به هرد
ارسال شده توسط: جادی در 23 شهریور 1391، 12:31 ب‌ظ
اگر هرد پروژه مرده بود به نظرتون دبیان پارسال توزیع دبیان / هرد رو می داد؟ (:

شیوه توسعه هر نرم افزار بستگی به توسعه دهندگانش داره. هرد هم با خوشحالی قبول می کنه کمک کنین ولی اگر توانایی فنی دارین (:

بهترین پیشنهاد اینه که اول دبیان هرد رو نصب کن و ببین

http://www.debian.org/ports/hurd/hurd-install

و بعد ببین براش می تونی چیکار کنی. اینجا رو هم نگاه کن

http://www.gnu.org/software/hurd/#index1h2

همین امسال توی گوگل کد بودن و کلی فعالیت دیگه. ولی دقت کن که دیدن هرد یک بحث است و کمک واقعی بهش یک بحث دیگه. هرد الان شبیه لینوکس نیست که به خوبی در حال کار باشه و اگر تو باگی دیدی بهشون بگی فلان جاش فلان باگ رو شاید داشته باشه. هرد خیلی در سطح پایینتری در حال توسعه است و واقعا کسانی می تونن بهش کمک کنن که درک خیلی خوبی داشته باشن از برنامه نویسی و پروژه های این شکلی. نمی زم توی ذوقت ولی اگر واقع بین باشیم، کسی که توی فروم اوبونتوی فارسی در مورد اینکه هرد کجاست و چیه و چطوری می شه بهش کمک کرد صحبت می کنه تقریبا غیر ممکنه برای خود هرد در این مرحله بتونه کاری بکنه (:

اگر علاقمندی استراتژی بهتر تلاش برای نصب دبیان هرد یا دریافت نسخه های خود سایت گنو از ایمیج های هرد و بوت کردن و کمی ور رفتن و بعد شروع به یاد گرفتن است. اینکار رو بکنی یک ماه دیگه از همه ما دید بهتری به هرد خواهی داشت و می تونی دقیق بفهمی که کجا چه کمکی ممکنه بتونی بکنی و آیا اصلا می خوای کمک کنی به این پروژه یا نه.