انجمنهای فارسی اوبونتو
جامعه کاربران => کافه اوبونتو => نویسنده: mohsen-rashidi در 12 مهر 1391، 08:44 قظ
-
سلام دوستان
درشماره ۱۳۷ ماهنامه شبکه (http://www.shabakeh-mag.com/) مقالهایی با عنوان "لینوکس دسکتاپ مرده است؟" به قلم آقای عرفان نظری فاضل چاپ شد.برای اون دسته از افراد که ایشون رو نمی شناسند باید بگم که آقای نظری فاضل برنامه نویس و از طرفداران پر و پا قرص جنبش اوپن سورس هستند که در تحریریه ماهنامه شبکه فعالیت می کنند و بارها در مقالاتشون برتری لینوکس رو به اثبات رسوندن.
اما حالا ایشون با دیدی منطقی به نظاره دنیای اسرار آمیز گنولینوکس نشستن و متاسفانه آفتاب این سیستم عامل رو در سمت دسکتاپ در حال غروب می بینند.
من این مقاله رو برای شما دوستان خوبم قرار می دم تا با خوندن اون به سوالم پاسخ بدید:
لینوکس دسکتاپ مرده است؟ :'(
=======================================================================================
مدت زمان زیادی از آخرین استفادههای من از لینوکس بهعنوان دسکتاپ میگذرد. سیستمعاملی که در حقیقت آن را شایستهتر از هر سیستمعامل دیگری میدانم و بارها و بارها، در قالبهای مختلف به این مهم اشاره کردهام. با این حال، این روزها، واقعاً فرصت دست و پنجه نرمکردن با لینوکس را نداشته و بهسادگی، از محصول شرکت آقای بالمر استفاده میکنم و هیچ شکایتی نیز ندارم.
اما بهراستی چه چیزی باعث عقب افتادن لینوکس دسکتاپ از ویندوز و OS X شده است؟ امری که این روزها بسیار به چشم میآید و نشریاتی چون وایرد نیز با انتشار مقالاتی باعنوان« OS X لینوکس دسکتاپ را نابود کرده است» به این موضوع پرداختهاند. من نیز با نظر میگوئل دوایکازا (Miguel De Icaza)،
خالق GNOME و پروژههایی از قبیل مونو موافقم که ریشه اصلی این مشکل را در فرهنگ توسعهدهندگان لینوکس میداند. وقتی لینوس توروالدز و دیگر توسعهدهندگان کرنل، با خیال راحت پشتیبانی باینری از درایورهای تجهیزات را کنار میگذارند و بهدلیل اهمیت کارشان، صنعت خود را با آنها تطبیق میدهند، دیگر توسعهدهندگان لینوکس نیز چنین کاری را سرلوحه کار خود قرار داده و با اینکه قدرتی در حد و اندازه آنها ندارند، از این طریق باعث بروز مشکل بزرگی بهنام عدم انطباق میشوند. امری که بسیاری از توسعهدهندگان را از تولید و پشتیبانی برنامه برای لینوکس دسکتاپ فراری داد و باعث شد تا پشتیبانی از نرمافزارهایشان، چندان بهصرفه و قابل قبول نباشد.
توسعهدهندگان لینوکس دسکتاپ، با ایدهآلگرایی مفرط، سعی در ارائه کد عالی داشتند نه نرمافزار عالی وبه نظر من، یک نرمافزار عالی همیشه از یک کد عالی و خوشساخت و مرتب بهره نمیبرد. همین امر باعث انجام اشتباهاتی شد که مشکلات پیش روی لینوکس دسکتاپ را بیشتر کرد! آنها API را حذف کردند چون فکر میکردند راه بهتری را در پیش گرفتهاند، بسیاری از قابلیتهای کاربردی را بهخاطر این تصور که یک حفره امنیتی است یا با طراحی کلی انطباق ندارد، حذف کردند و قابلیتهایی از قبیل لایههای انطباق و transition path را مطرح کردند که نه بهدرستی نگهداری میشد و نه به درستی و خوبی کار میکرد! چیزی که جامعه اپنسورس و کاربران آن اصلاً انتظارش را نداشتند و بر اساس آن، بهتدریج از حول و حوش لینوکس دسکتاپ پراکنده شدند.
مشکل دیگری که وجود دارد، این است که وقتی کاربر یک سیستمعامل کاملاً رایگان دراختیار دارد، میتواند بهسادگی هر بخش آن را بهروزرسانی کند و همین سبب بروز مشکلات مربوط به عدم انطباق نرمافزارها شده و ممکن است باعث شود که یک توسعهدهنده مجبور به بهروزرسانی گاه و بیگاه نرمافزار شود و درنهایت، این فرآیند به نبود هماهنگی درکل اکوسیستم لینوکس دسکتاپ منجر شده و تنها نتیجهاش نیز تجربهای نامناسب از استفاده لینوکس برای کاربر میشود.
میگوئل معتقد است جنبه دیگر مشکل لینوکس دسکتاپ، ناهماهنگی توزیعهای لینوکس، حتی درنحوه بهکارگیری بخشهایی همانند اجزای اصلی است که باعث تعدد قابلیتها و تنوع درنحوه توسعه یک برنامه منفرد توسط توسعهدهنده آن میشود. اما مشکل بزرگتر آنجا است که نهتنها توزیعها با یکدیگر انطباق عملکردی و فنی ندارند، بلکه در بهروزرسانی و گذار بهسمت نسخههای جدید نیز هماهنگی ندارند و به همین دلیل، رقابتی میان آنها برای ارائه قابلیتهای معادل نیز وجود ندارد. امری که تنها نتیجه آن تکثر در پلتفرم بوده و توسعهدهنده و کاربر نهایی را از ادامه کار با این محیط ناامید میکند. بدبختانه، تمام تلاشها برای استانداردسازی کرنل و چند کتابخانه اصلی برای لینوکس نیز با شکست مواجه شد چرا که توزیعهای اصلی و پرطرفدار کنونی، به هیچ وجه حاضر نیستند در زمینههایی کوتاه آمده و از این طریق فرصت توسعه را برای توزیعهای کوچکتر فراهم سازند! در اصل، عدمانطباق با دیگر توزیعها، راهی برای کسب سهم از بازار برای توزیعهای لینوکس بهشمار میآید و بهنظر میرسد که همچنان ادامه داشته باشد. با این حال، کافی است خود را جای یک توسعهدهنده برنامه برای لینوکس بگذاریم و سعی کنیم برای یکی از سه توزیع پر طرفدار لینوکس برنامه توسعهداده و آن را پشتیبانی کنیم. بهدلیل تحولات درونی توزیعها، مطمئناً نرمافزار مربوطه پس از 6 ماه به طور کلی از کار خواهد افتاد و همین امر، به چالشی بزرگ برای توسعهدهندگان، بهخصوص توسعهدهندگان مستقل تبدیل شده است.
این موارد در کنار هم باعث شده است تا فرصت، برای سیستمعاملهایی مانند مک فراهم شود تا کاربران و همچنین توسعهدهندگان و هکرها را به سمت خود جذب کرده و با ارائه مجموعهای از ابزارها و امکانات در کنار محیطهای گرافیکی و قابلیتهای مناسب، پاسخی مناسب برای ایدهآلگراییهای اعضای جنبش اپنسورس باشد.
میگوئل می گوید: «بسیاری از ما در دنیای لینوکس، هنوز معتقدیم که میتوان هر چیزی را بهصورت نرمافزار متنباز پیاده کرد و ما تاکنون، بارها این کار را کردهایم؛ برنامههای اداری، طراحی، گرافیکی و... . لینوکس سیستم مدیریت پکیج بسیار قوی و قدرتمندی را به دنیا معرفی کرد و پیشرفتهترین روش بهروزرسانی نرمافزارها را بهکار گرفت و این کار مناسبی در راستای اهداف و فرهنگ ما بود. با این حال، ما فرصت را از دست دادیم و حس بیگانگی را به هر توسعهدهنده مستقل فعال در اکوسیستم القا کردیم. اکوسیستمی که اکنون توسط AppStore در مک به وجود آمده، با ساختار کنونی لینوکس دسکتاپ امروزی غیر قابل پیادهسازی بود!»
-
مسله هماهنگی سخت افزاری ونرم افزاری خیلی مهمه اما قطعا توسعه دهندگان گنو لینوکس هم چشم بسته مسیر رو طی نمی کنند.
به هر حال رشد این جامعه هم بر عهده کاربران و سیاست های درست در گنو لینوکس است.
هزینه های نرم افزار ها رو هم یه حساب سر انگشتی داشته باشیم .
-
البته آقای عرفان نظری انگار این رو از میگوئل نقل قول کردن.
توسعهدهندگان لینوکس دسکتاپ، با ایدهآلگرایی مفرط، سعی در ارائه کد عالی داشتند نه نرمافزار عالی وبه نظر من، یک نرمافزار عالی همیشه از یک کد عالی و خوشساخت و مرتب بهره نمیبرد.
هرکسی این حرفو زده معلومه خیلی برنامه نویسی بلد نیست. ](*,) ممکنه برای یه ورژن از برنامه ای این حرف درست باشه ولی وقتی قرار باشه ورژنهای بعدی از نرم افزار تولید بشه، این کار به مشکل بر میخوره و باید کد رو بازنویسی کرد. همین چیزی که اخیرا خیلی شاهدش هستیم. اصلا واسه همین بود که شی گرایی مطرح شد وگرنه زبون c چه مشکلی داشت؟
اتفاقا این روشی که ایشون میگن که لینوکس پیش گرفته بسیار بهتره (همون نوشتن کدهای بهتر). درسته که ممکنه در یه مقطعی از زمان از بقیه سیستم عاملها عقب بیفته چون اکثر انرژی گذاشته میشه روی سروسامون دادن به کدهای پایه ولی وقتی اونا بدون مشکل پیاده سازی بشن، بر مبنای اونا میشه برنامه های بسیار قوی نوشت.
مشکل دیگری که وجود دارد، این است که وقتی کاربر یک سیستمعامل کاملاً رایگان دراختیار دارد، میتواند بهسادگی هر بخش آن را بهروزرسانی کند و همین سبب بروز مشکلات مربوط به عدم انطباق نرمافزارها شده
به روز رسانی نرم افزارها معمولا خللی ایجاد نمیکنه. به روز رسانی قسمتهایی از سیستم عامل ممکنه باعث یه سری مشکلات بشه.
در نهایت به نظرم لینوکس دسکتاپ عمرا نمرده و به نظر میرسه حالا حالاها نمیمیره. مگه اینکه نخوان از لحاظ سخت افزاری ساپورت کنن (مثل همون کار اینتل و AMD) در ضمن با این unity که اومده انگار میخوان اوبونتو رو به تبلتها هم بکشونن \\:D/
-
خیلی ضعیف و چرند پرند بود راستش. من هر چی خواستم به یک تیکه جواب بدم دیدم باید تک تک خط ها رو نوشت و بعد گفت چرا اشتباهن (: اما کلا این سبک کار کردن که بگی چرا بقیه اشتباه می گن سبک خوبی نیست و بهتره حرف خودت رو مستقل بزنی (:
اگر می رفت سراغ اینکه «دسکتاپ کلا مرده» معقول تر بود (:
-
دوستان راستش من از جانب مک به شدت احساس خطر میکنم
نرخ افزایش استفاده از مک با نرخ افزایش استفاده از لینوکس اصلا قابل مقایسه نیست.
دیگه دوره ایی که کاربران حوصله ی سر و کله زدن با کامپیوتر رو داشتن داره تموم میشه.
الان چیزی که مردم از کامیوترشون می خوان اینه:
یک سیستم عامل زیبا که کاراشون رو در نهایت سادگی انجام بده.
خب چه چیز بهتر از مک می تونه باشه؟یک سیستم عامل با رابط گرافیکی فوق العاده زیبا و منحصر به فرد که با سخت افزاری که ارائه میشه کاملا سازگاره و سرعت بسیار عالی رو برای کاربرانش به ارمغان میاره.
از اینا بهتر اینکه اکثر نرم افزار های تخصصی درش قابل استفادن و کاربرانش با کمبود نرم افزار مواجه نیستن.
تمام این ها رو در کنار لوگوی سیب ششصد میلیارد دلاری اپل،که امروزه به عنوان نمادی از لوکس بودن و زیبایی شناخته میشه قرار بدین تا ببینید چقدر سخته که لینوکس جایگاهی رو که در سمت دسکتاپ لیاقتشو داره به دست بیاره.
-
هووم. اتّفاقا گنو/لینوکس دسکتاپ تازه داره جون میگیره. فقط کافیه منتظر ارائهی ویندوز۸ باشیم ;D
-
خیلی ضعیف و چرند پرند بود راستش. من هر چی خواستم به یک تیکه جواب بدم دیدم باید تک تک خط ها رو نوشت و بعد گفت چرا اشتباهن (: اما کلا این سبک کار کردن که بگی چرا بقیه اشتباه می گن سبک خوبی نیست و بهتره حرف خودت رو مستقل بزنی (:
اگر می رفت سراغ اینکه «دسکتاپ کلا مرده» معقول تر بود (:
لگه تک تک مینوشتی که هر جملش غلطه بگمونم بهتر بود! چون حداقل به نظر من بیشتر مطالبش درست بود!
هووم. اتّفاقا گنو/لینوکس دسکتاپ تازه داره جون میگیره. فقط کافیه منتظر ارائهی ویندوز۸ باشیم ;D
چرا؟ ???
-
هووم. اتّفاقا گنو/لینوکس دسکتاپ تازه داره جون میگیره. فقط کافیه منتظر ارائهی ویندوز۸ باشیم ;D
چرا؟ ???
به نظرت کاربرایی که حاضر نمیشن از ویندوز بیان روی یونیتی حاضر میشن برن روی ویندوز ۸؟ ویندوز از همین الآن یه سیستمعامل مردهاست. مخصوصا این که استیم و… روی ویندوز۸ پشتیبانی نمیشن و دارن میآن سمت گنو/لینوکس. پس گیمرها علاقهی بیشتری برای اومدن به سمت گنو نشون میدن تا رفتن به سمت ویندوز
-
هووم. اتّفاقا گنو/لینوکس دسکتاپ تازه داره جون میگیره. فقط کافیه منتظر ارائهی ویندوز۸ باشیم ;D
چرا؟ ???
به نظرت کاربرایی که حاضر نمیشن از ویندوز بیان روی یونیتی حاضر میشن برن روی ویندوز ۸؟ ویندوز از همین الآن یه سیستمعامل مردهاست. مخصوصا این که استیم و… روی ویندوز۸ پشتیبانی نمیشن و دارن میآن سمت گنو/لینوکس. پس گیمرها علاقهی بیشتری برای اومدن به سمت گنو نشون میدن تا رفتن به سمت ویندوز
والا تا اونجا که من میدونم مایکروسافت ویندوز 8 رو بیشتر برای تبلتها ساخته تا کمپیوترهای رومیزی. علاوه بر اون از کاربرا خواسته تا به ویندوز 7 مهاجرت کنن!
البته حرفت درسته اما اگه اینطوری که میگی باشه، هروقت مایکروسافت پشتبانی از ویندوز7 رو قطع کرد و یه مدتی گذشت بعدش میشه منتظر مهاجرت گیمرها به این سمت باشیم.
-
ویندوز ۷ وجود داره. اما به مرور زمان قدیمی میشه، در مقابل گتو/لینوکس روی لبهی تکنولوژیه. منطقیه که افرادی که به بهروز بودنش اهمیت میدن بیان این سمت
-
ویندوز ۷ وجود داره. اما به مرور زمان قدیمی میشه، در مقابل گتو/لینوکس روی لبهی تکنولوژیه. منطقیه که افرادی که به بهروز بودنش اهمیت میدن بیان این سمت
خب مسلماً ویندوز 7 یه روزی قدیمی میشه ! ولی ماکروسافت نشسته تا ویندوز 7 قدیمی بشه بعد یه فکری بکنه ؟!!
-
فکرش همین ویندوز ۸ بوده دیگه. این قدر کمدیه قضیه که طرفداراش هم باور نمیکنن، چه برسه به ماها ;D
-
درسته ۸ واقعا مسخرس (البته به جز سادگی پنجره هاش ک میپسندم!) اما ۷ نه...و به نظر من با یه ورژن بد بیرون دادن فاتحه ی چیزی خونده نمیشه نه لینوکس نه ویندوز...
چون این اتفاق برای ویستا هم افتاد و مردم رغبت واقعا کمی برای مهاجرت بهش داشتن اما با اومدن ۷ وضع ۱۸۰ درجه عوض شد...
منم با خیلی از حرفاش موافق بودم البته در حد یکماه استفاده از لینوکس...پس خودم میگم نظر من زیاد قابل استناد نیست...
هنوزم به نظرم لینوکس برای کسایی که از سرو کله زدن با سیستمشون لذت میبرن بهترینه (خودم خیلی کیف میکنم از این کار اما نه در تمام مدت!) اما خوب چند در صد از کاربرای دسکتاپ انتظار سرو کله زدن توی ترمینال برای مثلا پاک کردن هیستوری یا نصب برنامه رو دارن؟ خیلی کم.. و اینکه مثلا خودم یه برنامه رو نصب میکنم حالا ک میخوام پاکش کنم نه تو سافتور سنتر هست نه بلدم از ترمینال پاکش کنم! و اینجاست ک جستجو شروع میشه..
و واقعا ایجاد این همه توزیع متفاوت هم کار رو برای ورود تازه کار ها به دنیای لینوکس سخت کرده ، شاید حد اقل ۲ ماه زمان ببره تا بشه ۳ تا نسخه رو تست کرد و یکی رو برای کار نهایی انتخاب کرد حالا ببینید چندتا نسخه داریم! و هم برای برنامه نویس ها و پشتیبانیشون. یکی که یه برنامه مینویسه اگر بخواد پشتیبانی کنه ازش باید پاسخگوی چند نوع توزیع مختلف با مشکلات متفاوت باشه...
این سرعت رو برای پیشرفت کم میکنه...و بدبختانه (شاید از نظر بقیه خوشبختانه باشه نمیدونم) روز به روز توزیع جدید اضافه میشه...
-
و واقعا ایجاد این همه توضیع متفاوت هم کار رو برای ورود تازه کار ها به دنیای لینوکس سخت کرده ، شاید حد اقل ۲ ماه زمان ببره تا بشه ۳ تا نسخه رو تست کرد و یکی رو برای کار نهایی انتخاب کرد حالا ببینید چندتا نسخه داریم! و هم برای برنامه نویس ها و پشتیبانیشون. یکی ک یه برنامه مینویسه اگر بخواد پشتیبانی کنه ازش باید پاسخگوی چند نوع توضیع مختلف با مشکلات متفاوت باشه...
قبل از هر چیز به یاد جادی: «توزیع» درسته، نه توضیع.
بعد هم خیلی سطحینگرانهاست که فکر کنیم توسعهدهندهها باید به فکر پشتیبانی محصولشون روی همهی توزیعها باشن. پس جامعهی نرمافزار آزاد کارش چیه؟ هر توزیعی خودش مسئول بستههاشه
-
ممنون اصلاحشون کردم :)
البته گفتم ک فعلا نظرات خودم رو قطعی نمیدونم خواستم جوابی برای سوالی ک پیش اومده بود برای خودم پیدا کنم....
یه مشکل دیگه هم سازگاری محیط کاره با نرم افزارهای هر توزیع...مثلا من یه بازی نصب میکنم توی گنوم کلاسیک اجرا میشه ...توی سینامون نمیشه...یا توی گنوم کلاسیک میشه توی گنوم شل نمیشه...یعنی جدای پیدا کردن نسخه ی هر توزیع باید بدونیم ک فلان برنامه با کدوم میز کار سازگاره...
حالا نمیدونم این موضوع برای همه اتفاق افتاده یا نه اما برای من اینجوری شده، ک فعلا میزام به پای تازه کاریه خودم ...اما خوب مگه کاربر دسکتاپ کسی غیر از یه تازه کار مثل منه؟ همه ک برنامه نویس نیستن (از جمله خودم ک یه دستور IF رو هم به زور متوجه میشم چون برای این کار ساخته نشدم) ک بتونن با خوندن متون پر از کد های ساده و عجیب غریب مشکلاتشون رو برطرف کنن...
با این حال این تازگی داشتن و آزاد بودنه لینوکسه ک باعث شده بیام سمت اوبونتو و کمی سختی کار با این کدها رو به جون بخرم بلکه دیدم عوض شه.. انصافا خیلی وقتا لذت بردم اما خیلی وقتها هم اذیت شدم و نتونستم کاری ک دلم خواسته انجام بدم...
-
تا زمانی که بزرگان اپن سورس نمیتونن با هم کنار بیان.همین میشه دیگه.
-
اوپنسورس مگه بزرگ داره؟ بزرگانش کیان؟
-
اوپنسورس مگه بزرگ داره؟ بزرگانش کیان؟
رد هت !! ](*,)
صفحهی اول وبگاهشون: The World's Open Source Leader !
-
بعضی ها که زیاد از واژه ی آقامون آقامون برای بعضی ها استفاده میکنن.
مثلا یهو میگن آقامون گفته مونو بده بعد همگی استفاده نمیکنن.
یهو میگن آقامون گفته مینت اخه و....
................................................................
هر چیزی بزرگانی داره.
به نظر من تروولادز
یا رییس گنوم یا رییس کانونیکال!
...............................................................
درسته که بر مبنای جامعه ی کاربری!اداره میشه.ولی این افراد هم ...
-
هر چیزی بزرگانی داره.
به نظر من تروولادز
یا رییس گنوم یا رییس کانونیکال!.
کنونیکال شاید، ولی بقیشون هیچکاره هستن!
کلا سه تا شرکت هستن که گونی گونی پول، سرمایه و خدمات میریزن تو دنیای نرمافزار آزاد : ردهت، سوزه، تاحدودی هم کنونیکال.
اگه این سهتا نباشن، عملا نرمافزارهای آزاد به باد فنا میرن. زنده میمونن ولی عین مریضی که تو تخت افتاده.
----------------
* از سال ۲۰۱۰ به بعد نزدیک ۶۰ درصد کدهای لیبرهآفیس رو کارکنان سوزه و ردهت نوشتن.
* از سال ۲۰۱۰ به بعد ۲۵ درصد کدهای لیبرهآفیس توسط McNamara که کارمند ردهت هست نوشته شده.
منبع: فایل پیدیاف اون رو دارم، ولی لینکش یادم رفته از کجای وبسایت The Document Foundation دانلود کردم.
* ۱۶ درصد پروژهی گنوم رو کارکنان ردهت نوشتهاند.
منبع: http://www.jonobacon.org/2010/07/30/red-hat-canonical-and-gnome-contributions
* بزرگترین کمککنندهی مالی و نویسندهی کد در هستهی لینوکس ردهت هست.
* بزرگترین کمککننده به Xorg
* بزرگترین کمککننده به گنوم.
* گنوم-شل که تقریبا تماما توسط کارکنان ردهت توسعه داده میشه.
و کلی دیگه
منیع: http://fedoraproject.org/wiki/Red_Hat_contributions
-
ممنون اطلاعات جالبی بود.
.
البته من شکی به مهم بودن سوزه و رد هت نداشتم واسه همین ذکر نکردم.بیشتر شخص واسم مهم بود.
.
خیلی دوس داشتم یک فدورا کار بودم که با تست کردن در حد یه کار بر معمولی-نرم افزارای جدید- و گزارش باگ به دنیای لینوکس کمک کنم.
-
گنو/لینوکس داره با سرعت کمی کاربراش بیشتر میشن و اصلا خیری از مرگ و اینجور چیزا نیست و فکر نمیکنم که تا حالا گنو به این اندازه سرزنده بوده باشه مخصوصا با آمدن گنوم 3.6
-
گنو/لینوکس داره با سرعت کمی کاربراش بیشتر میشن و اصلا خیری از مرگ و اینجور چیزا نیست و فکر نمیکنم که تا حالا گنو به این اندازه سرزنده بوده باشه مخصوصا با آمدن گنوم 3.6
آره موافقم. بعد از معرفی گنوم ۳، یک ضربهی وحشتناک خورد ولی کمکم داره خودشو بازیابی میکنه. میزان وصل شدن کاربرها به مخازن فدورا اینه. (برای این لینک از اوبونتو نمیدم چون اون رو یه توزیع اصیل نمیدونم).
فدورا ۱۴-- ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار و خوردهای (گنوم ۲)
فدورا ۱۵-- یه خورده از سه میلیون بیشتر (معرفی گنوم ۳)
فدورا ۱۶-- یه خورده از سه میلیون کمتر
فدورا ۱۷-- ۵ میلیون و خوردهای (بیشتر از فدورا ۱۴ با اینکه هنوز فدورا ۱۸ نیومده)
منبع: https://fedoraproject.org/wiki/Statistics
-
بعد از معرفی گنوم ۳، یک ضربهی وحشتناک خورد ولی کمکم داره خودشو بازیابی میکنه.
البته گنو-لینوکس ضربهای نخورد، گنوم و توزیعهایی که از اون بصورت پیشفرض استفاده میکردند این ضربه رو خوردند، چون افراد به توزیعهای دیگه (مثلا اوبونتو) کوچ کردند.
خیلی دوس داشتم یک فدورا کار بودم که با تست کردن در حد یه کار بر معمولی-نرم افزارای جدید- و گزارش باگ به دنیای لینوکس کمک کنم.
شما نیاز نیست حتما فدورا داشته باشید تا بتونید گزارش باگ رو انجام بدید، همونطوری که من فدورا ندارم. اینطوری نیست که همه نرمافزارهای فدورا از اوبونتو جدیدتر باشه و همه باگها هم تنها توی آخرین نسخه باشه. شما توی اوبونتو هم وقتی باگی میبینید میتونید اون رو گزارش کنید و با این کار به دنیای نرمافزار آزاد کمک خواهید کرد.