امروز یکی از سرورهای HP سازمان ما که بر روی اون Server 2008 نصب شده بود دچار مشکل شده بود.این سرور 3 تا هارد SAS با ظرفیت 600 گیگابایت داشت با دو تا Logical Volume که یک Logical Volume برای سیستم عامل بود و یکی هم برای ذخیره اطلاعات بود.متاسفانه زمانی که ویندوز سرور بالا میومد فقط ویندوز رو داشتم و خبری از اطلاعات نبود.وقتی وارد diskmgmt.msc میشدم Logical Volume ای که شامل داده ها بود به صورت Unallocated بود!!! وقتی هم که وارد HP Smart Array میشدم که به کمک این Utility موجود در Bios سرور شاید بتونم به کمک RAID دیتا رو رکاوری کنم ، اونجا بود که متوجه شدم ادمینی که اون رو کانفیگ کرده بود ، سهواً یا عمداً از RAID0 استفاده کرده بود!!! اینجا بود که کلاً نا امید شده بودم.ولی یک لحظه به این فکر افتادم که به کمک GNU-Linux شاید بتونم محتویات دیتای موجود بر روی SAS رو ببینم.با استفاده از Lubuntu ای که به صورت Live بر روی هاردم داشت وارد سرور شدم و تونستم دیتای موجود بر روی SAS رو مشاهده کنم !!!!! واقعاً داشتم شاخ درمیاوردم.توی ویندوز 2008 سرور SAS رو نمیشناخت و Volume به رنگ مشکی (unallocated) شده بود و نمیشد فایلهای درون اون رو با Explorer File Manager ببینم.ولی یه گنو-لینوکس که حتی بر روی سرور هم نصب نشده بود و به صورت Live اون هم بر روی هارد اکسترنال بود تونسته بودم اطلاعات درون SAS رو ببینم.اینجاست که من عاشق گنو-لینوکس هستم.الان هم تا حدودی برام سواله که چه طور ممکنه که ویندوز فایل سیستم خودش که NTFS باشه رو نمیشناسه ولی گنو-لینوکس که NTFS رو به صورت مهندسی معکوس(Reverse engineering) ساخته رو میشناسه !!! گنو-لینوکس در بعضی از توزیع ها به صورت پیشفرض بسته ای به اسم NTFS-3G رو نصب میکنه.این بسته با مهندسی معکوس از روی NTFS کدبسته (Closed Source) ویندوز ساخته شده است.این واقعاً قدرت سیستم های متن باز رو نشون میده.من معتقدم برنامه نویس هایی که به صورت Open Source کد مینویسند خیلی قوی و باسوادند.خیلی تمیز و Readable کد مینویسند و سواد بالایی دارند.کدی هم که متن باز باشه به صورت مداوم توسط برنامه نویسان بازبینی میشه و مشکلاتش حل میشه.اینجاست که NTFS-3g که حتی با مهندسی معکوس ساخته شده ، پارتیشن NTFS ویندوز رو میشناسه و من رو کمک میکنه که به اطلاعات حیاتی روی سرورم برسم ولی خود ویندوز من رو از رسیدن به اطلاعاتم نا امید میکنه !!! البته بعد از استفاده از دستور CHKDSK با پارامترهای f و r ویندوز سرور هم تونست اطلاعات روی هاردهای SAS رو بخونه.ولی من از کجا باید میدونستم هارد نیاز به Check disk داره وقتی ویندوز هیچ پیغامی رو به من نمیده!!!؟؟؟