انجمن‌های فارسی اوبونتو

لطفاً به انجمن‌ها وارد شده و یا جهت ورود ثبت‌نام نمائید

لطفاً جهت ورود نام کاربری و رمز عبورتان را وارد نمائید

ارائه ۲۴٫۱۰ اوبونتو منتشر شد 🎉

نویسنده موضوع: سوالاتی پیرامون لایسنس ها  (دفعات بازدید: 3597 بار)

0 کاربر و 1 مهمان درحال مشاهده موضوع.

آفلاین مهران تعریف

• Hero Member
  • *
  • ارسال: 707
  • دبیان + xfce
سوالاتی پیرامون لایسنس ها
« : 25 خرداد 1396، 12:08 ب‌ظ »
سلام

وردپرس تحت GPL منتشر شده ، در این صورت قالب و پلاگینی که از فانکشن های وردپرس استفاده می کنن هم باید تحت GPL منتشر بشن؟
در این شرایط میشه قالب و پلاگینی رو فروخت؟
آیا میشه یک قالب رو خریداری کرد و با ایجاد تغییر ، اونو به رایگان منتشر کرد؟

آفلاین سلمان م.

• ناظر انجمن
  • *
  • ارسال: 4106
  • GNU Operating System - سیستم عامل گنو
پاسخ : سوالاتی پیرامون لایسنس ها
« پاسخ #1 : 25 خرداد 1396، 12:47 ب‌ظ »
سلام

وردپرس تحت GPL منتشر شده ، در این صورت قالب و پلاگینی که از فانکشن های وردپرس استفاده می کنن هم باید تحت GPL منتشر بشن؟
در این شرایط میشه قالب و پلاگینی رو فروخت؟
آیا میشه یک قالب رو خریداری کرد و با ایجاد تغییر ، اونو به رایگان منتشر کرد؟

من نظر شخصیم رو می‌گم:

۱. دروپال (که مثل وردپرس GPL v2 هست) می‌گه پلاگین‌ها و تم‌ها باید حتمن تحت پروانه‌‌ GPL منتشر بشن.

Drupal modules and themes are a derivative work of Drupal. If you distribute them, you must do so under the terms of the GPL version 2 or later. You are not required to distribute them at all, however.

https://www.drupal.org/about/licensing#q7

برای وردپرس هم مثل اینکه اختلاف هست و عده‌ی زیادی میگن که باید حتمن تحت جی‌پی‌ال منتشر بشه ولی عده‌ای مخالف هستن:

http://www.webmaster-source.com/2009/01/29/why-theyre-wrong-wordpress-plugins-shouldnt-have-to-be-gpl/

۲. فروختن ربطی به پروانه نداره. تو می‌تونی یه فایل که تحت پروانه جی‌پی‌ال هست رو بفروشی ولی وقتی که فروختی موظف هستی که سورس کد رو هم در اختیار طرف قرار بدی. ولی یک کاری که پلاگین نویس‌ها می‌کنن این هست که می‌گن بیا این پلاگین یا تم که تحت پروانه جی‌پی‌ال هست رو بخر ولی با خریدت می‌تونی بروزرسانی‌هایی بعدی رو هم به مدت یکسال (یا هر مدت زمان دیگه) به صورت رایگان دریافت کنی.

۳. اگه تحت پروانه جی‌پی‌ال باشه، آره می‌تونی به صورت رایگان (با تغییر یا بدون تغییر) منتشر کنی ولی نمی‌تونی بگی که تمام پلاگین یا تم رو خودت نوشتی، باید در سورس کد، اسم نفر قبلی هم حتمن باشه.

آفلاین مهران تعریف

• Hero Member
  • *
  • دبیان + xfce
« پاسخ #2 : 25 خرداد 1396، 04:04 ب‌ظ »
نقل‌قول
برای وردپرس هم مثل اینکه اختلاف هست و عده‌ی زیادی میگن که باید حتمن تحت جی‌پی‌ال منتشر بشه ولی عده‌ای مخالف هستن:

لینک
ممنون بابت این لینک ، به دقت مطالعه کردم و نتیجه گیری که کردم ، این بود که اگر بخوام قالب و یا پلاگین وردپرس منتشر کنم باید تحت GPL باشه و از پلاگین هایی با سایر مجوز استفاده نکنم.
نقل‌قول
ولی یک کاری که پلاگین نویس‌ها می‌کنن این هست که می‌گن بیا این پلاگین یا تم که تحت پروانه جی‌پی‌ال هست رو بخر ولی با خریدت می‌تونی بروزرسانی‌هایی بعدی رو هم به مدت یکسال (یا هر مدت زمان دیگه) به صورت رایگان دریافت کنی.
خب مشکل همینه هست ، وقتی من نرم افزاری رو میخرم (با مجوز GPL) مگر مالک آپدیت های بعدی اش هم نیستم؟
الان yoast طبق چیزی که در فایل لایسنس اش نوشته GPL v3 استفاده میکنه ، اما همین پلاگین با خرید سریالش میشه قابلیت هاشو بیشتر کرد ، درحالی که من میتونم با تغییر در سورسش کاری کنم که بدون سریال بشه تمام قابلیت هاش رو فعال کرد و حتی آپدیت هم میشه ، آیا این کار من قانونی هست؟ اگر قانونی هست میتونم به صورت رایگان یا غیر رایگان منتشر اش کنم؟ (ندیدم که کسی این کار رو کرده باشه و من با دانش خودم میتونم این حالت رو ایجاد کنم)
نقل‌قول
۳. اگه تحت پروانه جی‌پی‌ال باشه، آره می‌تونی به صورت رایگان (با تغییر یا بدون تغییر) منتشر کنی ولی نمی‌تونی بگی که تمام پلاگین یا تم رو خودت نوشتی، باید در سورس کد، اسم نفر قبلی هم حتمن باشه.
در مورد فروش چطور؟ می تونم نرم افزار آزاد و رایگان رو ، بدون تغییر یا تغییر (مثل ترجمه کردن) بفروشم؟
همچنین هستند نرم افزار های آزادی که من اصلاحشون کردم و میخوام به طور رایگان منتشرشون کنم ، چطوری میتونم حقوق معنوی فرد اصلی رو حفظ کنم؟ باید در فایل لایسنس اش اشاره کنم که این فلان نرم افزار بود که من بهبودش دادم؟

آفلاین سلمان م.

• ناظر انجمن
  • *
« پاسخ #3 : 25 خرداد 1396، 04:45 ب‌ظ »
خب مشکل همینه هست ، وقتی من نرم افزاری رو میخرم (با مجوز GPL) مگر مالک آپدیت های بعدی اش هم نیستم؟
خیر. در بحث نرم‌افزاری که لایسنس جی‌پی‌ال داره، شما مالک کد نیستی. شما «حق استفاده» رو داری (چه بخری، چه مجانی بگیری). اگه فرد نویسنده حق copyright رو هم به شما بفروشه (یعنی شما بشی copyright holder) اون موقع مالک کد هستی.

شما حق استفاده از اون مجموعه کد رو داری، و این دلیلی بر دریافت آپدیت‌های بعدی توسط شما نداره. کدهای جدیدی که توی آپدیت‌ها میان هیچ ربطی به نسخه‌های قبلی نداره. فرض کن یه نرم‌افزار جدید هست.

الان yoast طبق چیزی که در فایل لایسنس اش نوشته GPL v3 استفاده میکنه ، اما همین پلاگین با خرید سریالش میشه قابلیت هاشو بیشتر کرد ، درحالی که من میتونم با تغییر در سورسش کاری کنم که بدون سریال بشه تمام قابلیت هاش رو فعال کرد و حتی آپدیت هم میشه ، آیا این کار من قانونی هست؟ اگر قانونی هست میتونم به صورت رایگان یا غیر رایگان منتشر اش کنم؟ (ندیدم که کسی این کار رو کرده باشه و من با دانش خودم میتونم این حالت رو ایجاد کنم)
فکر نکنم شما حق همچین کاری داشته باشی. چون شما از ابتدای کار حق دریافت اون رو نداشتی (حق دریافت نسخه‌های بعدی). توی لایسنس جی‌پی‌ال، سورس کد تنها باید به کسانی داده بشه که نرم‌افزار رو دریافت کرده‌اند. چون شما از اول حق نداشتی اون نرم‌افزار رو داشته باشی که بعد بخوای از شرکت سازنده درخواست سورس کد کنی.

شما فرض کن یه نرم‌افزار که تحت جی‌پی‌ال هست رو از اینترنت می‌گیری و روی کامپیوتر خودت ویرایش می‌کنی و فقط برای استفاده شخصی یا استفاده در داخل شرکتی که کار می‌کنی، می‌خوای استفاده کنی. در این حالت طبق جی‌پی‌ال شما موظف نیستی که سورس کد ویرایش شده رو در اختیار کسی قرار بدی. چون اول باید نرم‌افزار توزیع (distribute) بشه و بعد از توزیع‌شدن (distribution) هست که شما باید سورس کد رو (پولی یا مجانی) در اختیار دیگران قرار بدی.

توی مورد مثال شما، فکر می‌کنم چون از ابتدا شرکت مورد نظر نرم‌افزار رو در اختیار شما قرار نداده بوده، که شما بخوای ازش استفاده کنی.

در مورد فروش چطور؟ می تونم نرم افزار آزاد و رایگان رو ، بدون تغییر یا تغییر (مثل ترجمه کردن) بفروشم؟
بله می‌تونی ولی باید trademark رو هم حواست باشه که مساله‌ی متفاوتی هست. شما نمی‌تونی اوبونتو رو بعد از تغییر توزیع کنی (بفروشی یا مجانی بدی) می‌تونی اسمش رو عوض کنی و علایم تجاری اوبونتو رو حذف کنی، بعد هرکاری خواستی باهاش بکنی.

به طور مثال اوبونتو اجازه‌ی اینکه شما اوبونتو رو ویرایش کنی و بعد بخوای به صورت عمومی تحت عنوان اوبونتو منتشرش کنی نداری. (منتشر شدن شامل فروختن یا مجانی دادن هست)
You can redistribute Ubuntu, but only where there has been no modification to it.
https://www.ubuntu.com/legal/terms-and-policies/intellectual-property-policy

همچنین هستند نرم افزار های آزادی که من اصلاحشون کردم و میخوام به طور رایگان منتشرشون کنم ، چطوری میتونم حقوق معنوی فرد اصلی رو حفظ کنم؟ باید در فایل لایسنس اش اشاره کنم که این فلان نرم افزار بود که من بهبودش دادم؟
اگر تحت جی‌پی‌ال هست، طبق توصیه بنیاد نرم‌افزار آزاد، هر فایل باید جداگانه دارای copyright section باشه که اول هر فایل قرار میگیره. به طور مثال این رو ببین، برای فایل بش هست:

#!/bin/sh
#
#    Copyright (C) 2015 Esme Man <esmeman@ubuntu.ir>
#    Copyright (C) 2017 Esme Nafare shomare do <shomaredo@ubuntu.ir>
#
#    This program is free software; you can redistribute it and/or modify
#    it under the terms of the GNU General Public License as published by
#    the Free Software Foundation; either version 2 of the License, or
#    (at your option) any later version.
#
#    This program is distributed in the hope that it will be useful,
#    but WITHOUT ANY WARRANTY; without even the implied warranty of
#    MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.  See the
#    GNU General Public License for more details.
#
#    You should have received a copy of the GNU General Public License
#    along with this program; if not, write to the Free Software
#    Foundation, Inc., 51 Franklin St, Fifth Floor, Boston, MA  02110-1301 USA
#
« آخرین ویرایش: 25 خرداد 1396، 04:49 ب‌ظ توسط سلمان م. »

آفلاین مهران تعریف

• Hero Member
  • *
  • دبیان + xfce
« پاسخ #4 : 25 خرداد 1396، 05:52 ب‌ظ »
ممنون بابت وقتی که برای پاسخ به این سوالات صرف کردید ، حقیقتا چون شناخت دقیقی از GPL نداشتم فکر میکردم هر تغییری باعث نقض قوانین میشه ولی برعکس این قانون برای اینکه نرم افزار به طور دسته جمعی توسعه پیدا کنه و آزاد هم بمونه.

فقط میمونه یه نکته ای که میخوام مطمئن بشم ، در مثال yoast ، که در فایل لایسنس اش نوشته :
GNU GENERAL PUBLIC LICENSE
Version 3, 29 June 2007

اینکه کاربری نسخه ی Premium اش رو بگیره و در اختیار من قرار بده مشکلی نیست ، اینکه تغیراتی در اون من بدم و دوباره منتشر اش کنم هم مشکلی نیست ، فقط اینکه نباید این تغییری که میدم باعث ازکار افتادن چک کننده ی سریال و در نتیجه آپدیت بدون سریالش بشه (چون yoast فقط سورس ورژن خاصی رو با گرفتن هزینه در اختیار کاربر قرار داده) بلکه اگر به ورژن جدیدتر نیاز داشته باشم یا باید بخرم و یا باز هم از کسی اونو بگیرم. همچنین اگر بخوام یک پلاگین با کار مشابه ولی با ایده ی خودم بنویسم می تونم از کد هاش استفاده کنم ولی در فایل لایسنس اش باید اشاره کنم که از yoast هم استفاده کردم.

ممنون میشم اگر درگفته هام مشکلی وجود داره بهم تذکر بدید.

آفلاین سلمان م.

• ناظر انجمن
  • *
« پاسخ #5 : 25 خرداد 1396، 08:33 ب‌ظ »
ممنون بابت وقتی که برای پاسخ به این سوالات صرف کردید ، حقیقتا چون شناخت دقیقی از GPL نداشتم فکر میکردم هر تغییری باعث نقض قوانین میشه ولی برعکس این قانون برای اینکه نرم افزار به طور دسته جمعی توسعه پیدا کنه و آزاد هم بمونه.

فقط میمونه یه نکته ای که میخوام مطمئن بشم ، در مثال yoast ، که در فایل لایسنس اش نوشته :
GNU GENERAL PUBLIC LICENSE
Version 3, 29 June 2007

اینکه کاربری نسخه ی Premium اش رو بگیره و در اختیار من قرار بده مشکلی نیست ، اینکه تغیراتی در اون من بدم و دوباره منتشر اش کنم هم مشکلی نیست ، فقط اینکه نباید این تغییری که میدم باعث ازکار افتادن چک کننده ی سریال و در نتیجه آپدیت بدون سریالش بشه (چون yoast فقط سورس ورژن خاصی رو با گرفتن هزینه در اختیار کاربر قرار داده) بلکه اگر به ورژن جدیدتر نیاز داشته باشم یا باید بخرم و یا باز هم از کسی اونو بگیرم. همچنین اگر بخوام یک پلاگین با کار مشابه ولی با ایده ی خودم بنویسم می تونم از کد هاش استفاده کنم ولی در فایل لایسنس اش باید اشاره کنم که از yoast هم استفاده کردم.

ممنون میشم اگر درگفته هام مشکلی وجود داره بهم تذکر بدید.
بنظر من که همه حرف‌هات درست هست.