خب مشکل همینه هست ، وقتی من نرم افزاری رو میخرم (با مجوز GPL) مگر مالک آپدیت های بعدی اش هم نیستم؟
خیر. در بحث نرمافزاری که لایسنس جیپیال داره، شما مالک کد نیستی. شما «حق استفاده» رو داری (چه بخری، چه مجانی بگیری). اگه فرد نویسنده حق copyright رو هم به شما بفروشه (یعنی شما بشی copyright holder) اون موقع مالک کد هستی.
شما حق استفاده از اون مجموعه کد رو داری، و این دلیلی بر دریافت آپدیتهای بعدی توسط شما نداره. کدهای جدیدی که توی آپدیتها میان هیچ ربطی به نسخههای قبلی نداره. فرض کن یه نرمافزار جدید هست.
الان yoast طبق چیزی که در فایل لایسنس اش نوشته GPL v3 استفاده میکنه ، اما همین پلاگین با خرید سریالش میشه قابلیت هاشو بیشتر کرد ، درحالی که من میتونم با تغییر در سورسش کاری کنم که بدون سریال بشه تمام قابلیت هاش رو فعال کرد و حتی آپدیت هم میشه ، آیا این کار من قانونی هست؟ اگر قانونی هست میتونم به صورت رایگان یا غیر رایگان منتشر اش کنم؟ (ندیدم که کسی این کار رو کرده باشه و من با دانش خودم میتونم این حالت رو ایجاد کنم)
فکر نکنم شما حق همچین کاری داشته باشی. چون شما از ابتدای کار حق دریافت اون رو نداشتی (حق دریافت نسخههای بعدی). توی لایسنس جیپیال، سورس کد تنها باید به کسانی داده بشه که نرمافزار رو دریافت کردهاند. چون شما از اول حق نداشتی اون نرمافزار رو داشته باشی که بعد بخوای از شرکت سازنده درخواست سورس کد کنی.
شما فرض کن یه نرمافزار که تحت جیپیال هست رو از اینترنت میگیری و روی کامپیوتر خودت ویرایش میکنی و فقط برای استفاده شخصی یا استفاده در داخل شرکتی که کار میکنی، میخوای استفاده کنی. در این حالت طبق جیپیال شما موظف نیستی که سورس کد ویرایش شده رو در اختیار کسی قرار بدی. چون اول باید نرمافزار توزیع (distribute) بشه و بعد از توزیعشدن (distribution) هست که شما باید سورس کد رو (پولی یا مجانی) در اختیار دیگران قرار بدی.
توی مورد مثال شما، فکر میکنم چون از ابتدا شرکت مورد نظر نرمافزار رو در اختیار شما قرار نداده بوده، که شما بخوای ازش استفاده کنی.
در مورد فروش چطور؟ می تونم نرم افزار آزاد و رایگان رو ، بدون تغییر یا تغییر (مثل ترجمه کردن) بفروشم؟
بله میتونی ولی باید trademark رو هم حواست باشه که مسالهی متفاوتی هست. شما نمیتونی اوبونتو رو بعد از تغییر توزیع کنی (بفروشی یا مجانی بدی) میتونی اسمش رو عوض کنی و علایم تجاری اوبونتو رو حذف کنی، بعد هرکاری خواستی باهاش بکنی.
به طور مثال اوبونتو اجازهی اینکه شما اوبونتو رو ویرایش کنی و بعد بخوای به صورت عمومی تحت عنوان اوبونتو منتشرش کنی نداری. (منتشر شدن شامل فروختن یا مجانی دادن هست)
You can redistribute Ubuntu, but only where there has been no modification to it.
https://www.ubuntu.com/legal/terms-and-policies/intellectual-property-policyهمچنین هستند نرم افزار های آزادی که من اصلاحشون کردم و میخوام به طور رایگان منتشرشون کنم ، چطوری میتونم حقوق معنوی فرد اصلی رو حفظ کنم؟ باید در فایل لایسنس اش اشاره کنم که این فلان نرم افزار بود که من بهبودش دادم؟
اگر تحت جیپیال هست، طبق توصیه بنیاد نرمافزار آزاد، هر فایل باید جداگانه دارای copyright section باشه که اول هر فایل قرار میگیره. به طور مثال این رو ببین، برای فایل بش هست:
#!/bin/sh
#
# Copyright (C) 2015 Esme Man <esmeman@ubuntu.ir>
# Copyright (C) 2017 Esme Nafare shomare do <shomaredo@ubuntu.ir>
#
# This program is free software; you can redistribute it and/or modify
# it under the terms of the GNU General Public License as published by
# the Free Software Foundation; either version 2 of the License, or
# (at your option) any later version.
#
# This program is distributed in the hope that it will be useful,
# but WITHOUT ANY WARRANTY; without even the implied warranty of
# MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. See the
# GNU General Public License for more details.
#
# You should have received a copy of the GNU General Public License
# along with this program; if not, write to the Free Software
# Foundation, Inc., 51 Franklin St, Fifth Floor, Boston, MA 02110-1301 USA
#