سلام. چند سالی هست با گنو لینوکس آشنایی دارم.با اوبونتو شروع کردم و در حال حاضر از دبیان استفاده میکنم.
مشکلی ...
سلام. ببینید کلاً یه دید ناقصی به «توزیعهای غلطان» به وجود اومده، اونم اینکه تصور میکنن حتماً چون بستهها بروزترن، توزیع ناپایداره. خب اول اینکه هیچ لزومی نداره بستههای یه توزیع غلطان، بروز هم باشن! چون غلطان بودن ارتباطی به بروز بودن یا نبودن نداره اصلاً! بلکه معنیش اینه که چنین توزیعهایی در برابر توزیعهایی مثل اوبونتو و فدورا، آپگریدهای بزرگ و نقطهبهنقطه و برنامهریزی شده ندارن و هر زمان بستههای جدید آماده شد، بروزرسانی میاد و سیستم آپدیت میشه. همین.
حالا ممکنه اصلاً نسخهی اون بستهها حتی از توزیعی مثل دبیان پایدار هم قدیمیتر باشه (البته چنین توزیعی فکر نکنم وجود داشته باشه). پس درسته که دبیان اسم دو تا از شاخههاش رو «آزمایشی» و «ناپایدار» گذاشته، اما این اسمگذاری فقط انتخاب توسعهدهندههاش بوده و ارتباطی به مدل بروزرسانی نداشته.
غلطان بودن فقط یه «مدل» بروزرسانیه. مثال خوبش توزیع منجارو. با اینکه بر پایهی آرچه و یه توزیع غلطانه، اما سه تا شاخهی پایدار و آزمایشی و ناپایدار داره. در حالی که شاخههای آزمایشی و ناپایدار مخصوص بستههای اختصاصی خود منجارو درست شدهن و هر بستهای از سمت آرچ بیاد رو مستقیم وارد شاخهی پایدار میکنن، اما با تأخیر حداقل دو هفتهای نسبت به آرچ بروزرسانی منتشر میشه.
با این تفاسیر آیا هر توزیعی غلطان بود، ناپایدار هم هست؟ جواب: مشخص نیست، باید تست بشه. جواب کاملتر اینکه غلطان بودن یا نبودن یک توزیع ارتباط به خصوصی به پایدار بودن یا نبودنش نداره.
پس بالاخره آیا آرچ پایداره؟ بله به شدت پایداره و در عین حال سریع و بهینه کار میکنه و قدرت زیادی داره. پس چرا میگن سخته؟ چون میلگرد و تیرآهن و گچ و سیمان و کاشی و سرامیک و در و پنجره رو میده به کاربر و میگه حالا خودت درستش کن، قراره خودت توش زندگی کنی. البته که دفترچه راهنمای بسیار کامل و خوبی هم داره و کابر رو تنها نمیذاره.
اینجاس که فقط فاکتور «تجربه» مطرح میشه. یعنی کاربر ممکنه با دستکاری توزیع و پیکربندی نادرست و ناقص، بزنه خرابش کنه. یا از اول دیوارو کج بره بالا. یا یه سری چیزا رو حواسش نباشه و بهشون توجه نکنه. یا اصلاً یه سری چیزا رو بلد نباشه! اینقد خرابش میکنه و سرچ میکنه و ویکی میخونه و داخل فروم آرچ رو میگرده تا یه روزی میبینه یه آرچ بیعیب و کامل واسه خودش ساخته.
در آخر پیشنهادم اینه که اگه فقط دنبال یه توزیع بروز و پرامکانات و پایدار، با مخازن بزرگ در کنار AUR میگردید، نگاهی به EndeavourOS بندازید. یه آرچ حاضر و آماده با یه دسکتاپ خام با کمترین شخصیسازی و دستکاری، با یه نصاب سرراست و خوب تحویل میده.
اگه همین نصاب رو بذاری در کنار یه آرچی که خیلی تنظیمات رو از اول انجام داده و انواع شخصیسازیها و امکانات اضافه رو داره، توزیع منجارو لینوکس رو بررسی کنید. منجارو دیگه آخرین نقطهی شخصیسازی و پیکربندی آرچه. کاملترین توزیعیه که بر پایهی آرچ گیر میاد.