پروژه گنو قصد داشت یک هسته (kernel) به نام HURD را توسعه دهد از سال ۱۹۸۶ حدود چهل ساله هنوز اندر خم یک کوچه است، بعد کرنل رو با چرخ ماشین مقایسه میکنن
البته هرد قرار بود نسل بعدی کرنلها (نه هسته) باشه. وگرنه از سال ۱۹۸۳ تا ۱۹۹۲ تریکس کرنل رسمی گنو بوده (در کنار دیگر کرنلهای غیررسمی). البته توسعهٔ هرد با توجّه به صحبت استالمن که «سیستمعامل گنو الآن یک کرنل آزاد کارا داره (لینوکس) و نیازی به توسعهٔ هرد نیست. باید توان رو بذاریم برای ایجاد نرمافزارهایی که نمونهٔ آزادشون وجود نداره.» متوقّف شد.
(البته پروژه HURD همچنان در حال توسعه است و قصد دارد با لینوکس رقابت کنه، اما هنوز به سطح پایداری و کارآمدی لازم نرسیده بعداز حدود چهل سال)
خیر. به این می گن خبر قلّابی یا fake news. توسعهٔ هرد در سال ۱۹۹۲ متوقّف شد. از اون زمان تا به حال فقط یک استاد دانشگاه به اسم ساموئل تیبلات برای مصارف آموزشیش اون رو توسعه میده. البته کارش اونقدر خوب بوده که خیلیها با توجّه به معماری بهتر هرد نسبت به لینوکس، کارخواههاشون رو روی اون بردن و توزیعهایی مثل دبیان، آرچ، گیکس و… تصویرهایی از سیستمعامل گنو با هرد بهجای لینوکس دارن.
(یعنی میشه با هسته ی لینوکس یه سیستم عامل ایجاد کرد مثل اندروید) ولی فک نکنم با اجزای گنو بشه سیستم عامل ایجاد کرد،
گنو خودش سیستمعامله و لینوکس هم بخشی ازشه. شما میتونی لینوکس رو با هر کرنل دیگهای عوض کنی، بدون این که سیستمعامل تغییر چندانی بکنه. همون برنامهها قابل استفاده هستن، چون برنامهها برای سیستمعامل نوشته میشن، نه برای کرنل. ولی شما نمیتونی جز با هک زیاد، برنامههایی که برای گنو نوشته شدن رو روی اندروید ببری.
مثلاً در پروژهٔ Kodi که من در جریان توسعهاش بودم، بدون هیچ تغییری، همون برنامه توی مخازن گنو/هرد دبیان هم قرار گرفت؛ ولی پنج سال طول کشید تا روی اندروید بالا بیاد و هنوز که هنوزه هم بعد از ده سال نتونستن تمام ویژگیهاش رو روی اندروید بیارن.
این بهمون نشون میده که در یک سیستمعامل، کرنل ارزش چندانی نداره و تنها یکی دیگه از بخشهای سیستمعامله. همونطور که خود لینوس توروالدز میگه: «متأسّفانه یک کرنل به تنهایی راه به جایی نمیبرد، برای داشتن یک سامانهٔ قابل استفاده، نیاز به یک پوسته، کامپایلرها، یک کتابخانه و… دارید. اینها قسمتهایی مجزّا هستند که ممکن است تحت حق رونوشتی محکمتر (یا حتا نرمتر) باشند. اکثر ابزارهای مورد استفاده برای لینوکس، نرمافزارهای گنو هستند و تحت کپیلفت گنو قرار دارند.»
منبع:
https://mirrors.edge.kernel.org/pub/linux/kernel/Historic/old-versions/RELNOTES-0.01