امروز رفتم تو یکی از کلاس های خالی دانشگاه و رایانه اونو روشن کردم. سامانهعامل اون رایانه ویندوز xp بود.
در زمان بالا آمدن رایانه و دیدن صفحه ورود تمام خاطرات قبل از گنو برای من زنده شد.
موقع بالا اومدن صفحه ورود دو تا کاربر وجود داشت، کاربر Site که رمز داشت و کاربر user که رمز نداشت.
خیلی سخت نیست که بفهمیم رمز کاربر Site همون واژه site بوده، و من با اولید آزمایشم وارد اون کاربر شدم.
در زمان بالا آمدن کاربر خطاهای زیادی نمایش داده میشدن و به چشم میومدن،
dl.exe__ error
اعلان بروز نبودن پادویروس
یک خطا مربوط به پسزمینه
یک خطا برای مدیر پرونده ویندوز
یک خطا برای صدا
برنامه هایی که هرکدوم برای خودشون در نوار وظیفه جایی رو اشغال کرده بودن و در زمان بالا اومدن سامانه برای خودشون خطاها و اعلاناتی رو نمایش میدادن و دونه دونه درحال بارگذاری بودن.
تمام برنامه ها در نگارش قدیمیشون بودن و هیچ امکانی برای ارتقا و بروزرسانی وجود نداشت.
و ...
در زمان خاموش شدنم همین وضع بود
و همه میدونیم که این رایانه ها چه منبع بزرگی از ویروس و بدافزارن.
و ویندوز چه در زمان بالا اومدن و چه در زمان خاموش شدن بسیار به کندی عمل میکرد و قشنگ اون حس ناپایداری و افزایش سنگینی ویندوز که بعد از هفته اول به وجود میومدو نشون میداد.
و من در این زمان با خودم گفتم که خب حالا باید چیکار کنیم تا این مشکلات حل شه؟!
من با خودم دیدم مطرح کردن این پرسش برای این رایانه بسیار قدیمی که خیلی وقت بروز نشده بیانصافیه(هرچند با گنو باهاش میشد وب گردی کرد و کارای روزمره رو انجام داد).
خب پس من با خودم گفتم که میام این شرایطو با ویندوز یازده و یک رایانه نو تر شبیه سازی میکنم.
نتیجه چی شد؟ هههیچ
ویندوز از بیست سال پیش تا الآن در حل کردن این مشکلاتش هیچ پیشرفتی نکرده.
من پس از چندین سال کارکردن با ویندوز چیزی جزء اجراء پرونده های اجراءی و نصب برنامه ها تنها با زدن دکمه next یاد نگرفتم.
نمیدونم چجوری یک کاربر جدید ایجاد کنم، نمیدونم چجوری برای یک کاربر گذرواژه تعریف کنم، نمیدونم چطوری گذرواژه یک کاربرو تغیر بدم،
درک درستی از مهندسی و چینش پرونده ها در ویندوز ندارم و فقط چنتا پوشهی programe (64) و Desktop رو خوب میشناسم
و ....
من نمیتونم برای بروز کردن همه برنامه ها یا حتی فقط برنامه های مهم چندین ساعت زمان برای بارگیری، نصب و ... صرف کنم.
بعد یادم اومد که تمام فرایند های نصب، بروزرسانی و ... در ویندوز خود باعث بروز و تشدید چنین مشکلاتی میشن.
ویندوز تنها در بعضی موارد سعی کرده و تنها تونسته زمان خراب شدنشو عقب تر بندازه.
بعد یاد رایانه خودم و دبیانش افتادم، من در این یک سالو نیمی که دبیان نصب کردم بلا های زیادی رو سرش آوردم ولی اون همچنان کاملا پایداره و همه چی توش تمیزه و در همین لحظه یادم افتاد که پریروز همکلاسیم از همکلاسی های دیگه میپرسید که سی دی نصب ویندوز دارین یا نه چون ویندوزش تریکیده بود
و دیشب هم, همخوابگاهیم داشت در فروشگاه افزونه کروم دربهدر دنبال یک فیلتر شکن میگشت که وصل شه.
چنبار هم در گروه دانشگاه دیده بودم که کسی برای نصب ویندوز کمک میخواستن.
خلاصه یاد اون همه عذاب بخیر و واقعا هم قشنگ بودن ولی دیگه کافیه.