نرمافزارها و سختافزارهايي که به برقراري ارتباط ميان افراد مختلف کمک ميکنند جايگاه مهمي را در جهان امروز دارند.
يکي از مهمترين مسائلي که کاربران در استفاده از ابزارهاي ارتباطي به آن توجه ميکنند، اين است که ابزاري را بهکار ببرند که از بالاترين حد امنيتي برخوردار باشد؛ به گونهاي که بهدليل استفاده از آن، دچار دردسر نشده و اطلاعات محرمانهشان را از دست ندهند.
در حال حاضر نرمافزارهاي بسياري براي برقراري ارتباط مجازي کاربران با هم وجود دارد.
انواع Messengerها مورد استفاده قرار ميگيرند اما هرکدام نقاط ضعف يا قوت مربوط به خود را دارند. امنيت در Messengerها از مهمترين نکاتي است که يک کاربر بايد به آن توجه کند.
يکي از نرمافزارهايي که در چند سال گذشته از نظر امنيتي توجه بسياري از کارشناسان را به خود جلب کرده است، نرمافزار متنباز پيجين Pidgin است که براي هر کاربر امکان استفاده همزمان از چندين Messenger و اکانت مختلف را فراهم ميکند.
هر کاربر اين نرمافزار ميتواند با استفاده از يک پلاگين با نام OTR، از امن بودن کليه مکالمات متني خود در هر Messenger مورد نظر خود، اطمينان پيدا کند.
نسخه ابتدايي اين نرمافزار در سال 1999 توسط برنامهنويسي با نام مارک اسپنسر Mark Spencer، نوشته شده و پس از آن نسخههاي متفاوتي از اين برنامه به زبانهاي سي، پرل، پايتون و سيشارپ نوشته شد و در اختيار کاربران قرار گرفت. تعداد کاربراني که از اين نرمافزار استفاده ميکنند بيش از 5 ميليون نفر است و Pidgin تحت نظارت مجموعه گنو در حال گسترش و فعاليت است.
نسخه ابتدايي اين برنامه بهدليل اينکه از نظر گرافيکي چندان قوي نبود، زياد مورد توجه کاربران قرار نگرفت اما اين ضعف در نسخههاي بعدي آن جبران شده و تعداد کاربران آن روزبهروز افزايش پيدا کرد.
مارک اسپنسر که از پيشگامان جامعه نرمافزارهاي متنباز است متولد 8 آوريل سال 1977 بوده و در حال حاضر مديرعامل شرکت نرمافزاري Digium است.
او در رشته مهندسي نرمافزار و معماري رايانه تحصيل کرده و تا بهحال تلاش بسياري براي توسعه و موفقيت جامعه برنامهنويسان متنباز انجام داده است.
سايت News.CNet.com مصاحبهاي را با او بهعنوان برنامهنويسي موفق انجام داده که در ادامه ميخوانيم.
با توجه به اينکه زمينه اصلي فعاليتتان در گذشته نوشتن نرمافزار بوده است، آيا قصد ادامه فعاليت در اين زمينه را داريد؟
برنامهنويسي يکي از تفريحات من است و هيچگاه به آن به چشم يک حرفه براي کسب درآمد نگاه نميکنم.
نرمافزارهايي که تا بهحال نوشتهام براي استفاده شخصي خودم بوده و بهطور اتفاقي در اختيار ديگران هم قرار گرفته است.
چرا تاکيد زيادي روي فعاليت در پروژه گنو و نرمافزارهاي متنباز داريد؟
من از اعضاي اين تيم هستم، به اين خاطر که اطمينان دارم در آينده اين تيم به يک جايگاه کليدي براي ارائه کليه نرمافزارهاي تخصصي و پرکاربرد تبديل خواهد شد. از آن گذشته متنبازبودن نرمافزارها ميتواند به کاربران کمک کند تا نيازهاي خود را به آساني برطرف کنند.
در مورد نرمافزار Pidgin کمي توضيح دهيد. اين نرمافزار با چه ساختاري کار ميکند؟
اين برنامه يکي از نرمافزارهاي مورد علاقه من است که از Messengerهاي AIM ،MSN ،QQ ،IRC ،ICQ ،Yahoo و Google Talk پشتيباني ميکند و در آينده نيز با هر مسنجري که تحت پروتکل XMPP کار کند سازگار خواهد بود.
در مورد ساختار امنيتي Pidgin توضيح دهيد.
ساختار امنيتي Pidgin يکي از اصليترين نقاط قوت آن است. براي اين منظور از پلاگين اختصاصي OTR استفاده کردهايم و براي برقراري امنيت بيشتر، از روش Encryption براي رمز کردن متن چت کاربر و از روش Authentication براي شناسايي و پيدا کردن اطمينان از هويت کسي که با او ارتباط برقرار ميکنيد استفاده ميشود. همچنين براي اينکه اطلاعات رد و بدل شده بين فرستنده يا گيرنده فاش نشود، از الگوريتم Deniability استفاده ميشود.
از وضعيت کاري شرکتتان رضايت داريد؟
اکنون ما در جايگاه بسيار خوبي قرار داريم و ميتوانم بگويم که با اينکه در شاخه توليد نرمافزارهاي متنباز فعاليت ميکنيم اما از نظر سوددهي به شرايط بسيار مناسبي دست پيدا کردهايم و آينده خوبي را خواهيم داشت
منبع :
http://www.khorasannews.com/News.aspx?type=7&year=1389&month=10&day=29&id=1814