دیروز، از طریق اینترنت اقدام به ارتقای اوبونتو ۱۰٫۱۰ به نسخه ۱۱٫۰۴ آلفا ۲ کردم. اول بگم که در این نگارش از کرنل ۲٫۶٫۳۷ کاندیدای انتشار ۳ استفاده شده. مهمترین تغییر هم مربوط به میزکار هست که به جای پوسته GNOME از Unity استفاده شده. Unity میزکاری است که توسط توسعه دهندگان خوده Ubuntu و شرکت کانونیکال توسعه داده شده. البته همچنان میتوان از منوی ورود، میزکار سابق یعنی Gnome رو انتخاب کرد.
برای نصب و راه اندازی Ubuntu 11.04 Alfa 2، بعد از زدن کلیدهای ترکیبی Alt+F2 از دستور “update-manager –devel-release”استفاده کردم و از طریق واسط update manager به نصب نسخه جدید پرداختم. با توجه به اینکه از اینترنت ۱۰۲۴ شاتل استفاده می کنم دریافت پکیجها و نصب برنامه تقریبا ۳ ساعت طول کشید.
در طول عملیات نصب هیچ پیغام خطایی دیده نشد و بدون مشکل دریافت پکیجها و نصب اونها انجام شد.
بعد از نصب و راه اندازی مجدد سیستم، اولین چیزی که به چشم میاد محیط گراب هست. به نظر، به لحاظ گرافیکی، روش بیشتر از قبل کار شده. یک محیط بنفش رنگ که امکان انتخاب کرنلهای قبلی برای ریکاور کردن سیستم رو بهم میده. اولین ایراد، کندی اجرا و ورود به اوبونتو بود. به نظر این مشکل، به خاطر قدیمی بودن کامپیوتر تست هست. البته می تونه از نسخه بتا هم باشه که ایرادات زیادی داره.
با ورود، همان محیط قدیمی و آشنای Gnome دیده شد که برام عجیب بود چون منتظر دیدن محیط جدید Unity بودم اما بعد از چند لحظه، پیغام خطایی مبنی بر اینکه کارت گرافیک درست نصب نشده و compiz توانایی اجرا شدن نداره دیده شد. این خطا رو با نصب پکیج کارت گرافیک nvidia 3d و راه اندای مجدد سیستم برطرف کردم. حالا Unity به طور کامل اجرا شد.
محیط زیبا و جذاب Unity با تفاوتهای زیادی نسبت به Gnome. خبری از دو منوی بالایی و پایینی نیست و به جاش یک داشبورد و یک منوی راه انداز سمت چپ قرار داده شده که از اونجا به تمامی برنامه ها دسترسی دارید. البته بعدا و زمانیکه پنجره های زیادی باز باشه، اگر جزو کاربرایی باشید که زیاد با صفحه کلید کار نمی کنید، این منو کمی کار رو برای دسترسی به پنجره های در حال اجرا سخت می کنه.
زمانیکه شما یک پنجره رو بصورت Full Screen اجرا می کنید. اگر دقت کنید، منوهای مختلف برنامه در سمت چپ و بالا در کنار آیکونهای Close, Minimize, Maximize، زمانیکه موس رو آرام حرکت بدید خودشون رو نمایان می کنن.
اما در نگاه اول، وجود داشبورد که برای اولین بار در اوبونتو دیده میشه، دسترسی به برنامه ها رو خیلی ساده کرده. به این ترتیب که با کلیک روی آیکون Ubuntu، یا کشیدن موس به انتهای ناحیه سما چپ و بالای صفحه مانیتور، داشبورد اجرا و همانطور که در تصویر می بینید، امکان دسترسی موضوعی به تمامی بخشها مهیا شده. داشبورد، بخصوص برای تازه کارها فوق العاده مفید و ساده هست.
در اینجا، جستجوی فایلها و برنامه ها خیلی ساده تر شده. کافیه برای فراخوانیه یک برنامه یا فایل، کارآکترهایی از اون رو وارد کنید و اون برنامه برای فراخوانی در دسترس قرار بگیره. مثلا من دنبال update manager گشتم و فقط دو حرف وارد کردم. جستجو بسیار لذت بخش تر و راحتتر هست. به جای چند کلیک، شما چند حرف وارد می کنید!
Workspace Switcherبا یک تغییر کوچک، به منوی راه انداز تغییر مکان داده و با کلیک روی اون، ۴ پنجره پیش فرض به نمایش در میان و با دابل کلیک کردن روی هر پنجره، می تونید به محیط مورد نظر سویچ کنید. اگر تنظیمات کلیدهای ترکیبی صفحه کلید رو انجام بدین، پیمایش محیطها خیلی جذابتر و سریعتر هم خواهد بود.
LibreOffice به جای Open Officeاز جمله تغییرات عمده، جایگزینی مجموعه اداری LibreOffice به جای مجموعه قدیمی و محبوب Open Office هست. البته این دو تفاوت زیادی با هم ندارن (فعلا) اما بعد از خریداری شدن شرکت Sun به عنوان توسعه دهنده مجموعه Open Office توسط شرکت Oracle، این شرکت لایسنس OpenOffice رو کمی تغییر داد که باعث انتقادهای بسیاری در دنیای Open source شد و تا اونجا پیش رفت که باعث شد تا عمده توسعه دهنده های توزیع های مختلف گنو/لینوکس، به فکر حذف این مجموعه از توزیع های خودشون باشن. اوبونتو هم از این قاعده پیروی کرده و حالا ما شاهد حضور LibreOffice 3 هستیم. این رو هم اضافه کنم که عمده توسعه دهنده های مجموعه جدید، همون Open Office رو توسعه می دادن. پس با خیال راحت از LibreOffice استفاده کنید.
منوی صدا و Bansheeیکی دیگه از تغییرات عمده در اوبونتو ۱۱٫۰۴ آلفا ۲، منوی صدا هست. برخلاف نسخه ۱۰٫۱۰، در اینجا برنامه مالتی مدیای Banshee جایگزین Rythmbox شده و امکان دسترسی به Playlist هم اضافه شده. البته هنوز قوی نیست اما با توجه به نسخه بتا، در نسخه اصلی قطعا بهتر خواهد شد. این برنامه قابلیت اجرای اکثر فرمتهای ویدیویی و صوتی رو هم داره.
Wine در اوبونتو ۱۱از قرار خیلی تلاش شده که اجرای wine کارایی بهتری نسبت به قبل داشته باشه. شاید هم من اینطور احساس می کنم اما اجرای برخی برنامه های ویندوزی، با کمک Wine خیلی روانتر و بهتر از قبل بود. مثلا اجرای آفیس ۲۰۰۷ واقعا راحتتر شده بود. یا اجرای بازی Warcraft! با توجه به اینکه من از همین نسخه wine در نسخه ۱۰٫۱۰ هم استفاده می کردم، فکر می کنم این بهبودی مربوط به نسخه ۱۱٫۰۴ اوبونتو باشه.
اینترنتهمچنان Empathy برای چت، Evolution mail برای کار با ایمیلها و همینطور Firefox 4 و Chromium برای مرور صفحات وب در دسترس هستن.
پایداریبا توجه به اینکه اوبونتو ۱۱٫۰۴ آلفا ۲ نسخه بتا هست، طبیعی هست که ایرادات زیادی رو مشاهده کنید. بخصوص اگر مثل من از یک سیستم قدیمی برای تست استفاده کنید با مشکلات زیادی مواجه خواهید شد. مثل مشکل با Ubuntu one یا همون کنترل پنل جدید اوبونتو که اصلا نتونستم اجراش کنم! اما نکته بسیار جالبتر، ایجاد مکانیزمی در اوبونتو هست که ایرادات رو برای توسعه دهنده ها گزارش بده. این بهترین اتفاق در اوبونتو هست. به این شکل، دیگه توسعه دهنده ها منتظر اعلام باگها از طرف برنامه نویسا و کاربرا نمی مونن و هر جا که ایرادی وجود داشته باشه، بصورت اتوماتیک و البته با اجازه شما، این خطا برای توسعه دهنده های اوبونتو ارسال میشه.
روی هم رفته، اوبونتو ۱۱٫۰۴ آلفا ۲ با تغییرات عمده ای که داشته، همچنان ما رو به بهتر و قوی تر شدن اوبونتو امیدوار تر کرد. این نسخه جدید بخصوص، برای کاربرای تازه کار می تونه فرصت استثنایی باشه تا بالاخره خودشون رو از شر ویندوز خلاص کنن!
http://netlife.bloghaa.com/1390/01/13/002.