در حال سپری کردن آخرین روزهای سال ۲۰۱۱ میلادی هستیم. این روزها رسانههای خارجی ۱۰ مورد از برترینهای زمینه کاری خودشون در سال گذشته رو انتخاب و معرفی میکنن. وبسایت Linux.com هم ۱۰ پروژه برتر متن باز سال ۲۰۱۱ رو انتخاب کرده که با هم مرور میکنیم
Hadoop
Hadoop فریمورکی برای نوشتن برنامههای توزیع شدهایست (Distributed) که تمرکز زیادی روی دادهها دارن. ۲۰۱۱ سال فوقالعادهای برای Hadoop بود و تقریبا تمام بزرگان دنیای IT از اون در برنامههاشون که با اظلاعات زیادی سروکار داره استفاده کردن؛ از Yahoo که بنیان گذار پروژه بود بگیر تا Amazon ، IBM، Twitter و فیسبوک.
Git
Git یه ابزار کنترل کد به حساب میاد و اگر بخوابم به سادهترین شکل توضیحش بدم میشه wikipedia دنیای اوپن سورس و به مشارکت همگانی در نوشتن و جلو بردن کد کمک میکنه. همونجوری که wikipedia تغییرات مقالات رو میفهمه و برای هر تغییر یه نسخه ذخیره میکنه Git هم رویکرد مشابه داره. برنامهای نوشتین و میخواین دیگران هم در توسعه اون مشارکت کنن؟ کافیه یه یه مخزن کد Git بسازین و جایی قرار بدین. دیگران کد رو میگیرن، تغییرات خودشون رو اعمال می کنن و تغییرات رو برای تایید برای شما میفرستن.
پروژههایی که از Git استفاده میکنن اونقدر زیاده که لیست کردن اونهایی که استفاده نمیکنن راحتتره. شاید مهمترینشون اینها باشن: کرنل لینوکس، کل پروژههای Gnome، Xfce و کیدیای. Git فقط یه ابزار نیست و بستری برای سرویسهای بزرگی مثل GitHub ،
http://sourceforge.net/SourceForge
https://github.com/ و Google Code
http://code.google.com/ فراهم آورده.
Cassandra
شاید آتش NoSQL ها سال ۲۰۱۰ خوابید ولی پیشرفتهای Cassandra اون رو بدون شک لایق قرار گرفتن در این لیست میکنه. Cassandra سیستم مدیریت پایگاه دادهای مقیاس پذیر، بدون اشتباه، توزیع پذیر و NoSQL هست (در مقابل مدیریت پایگاه دادههای رابطهای مثل MySQL یا PostgreSQL که بر مبنای SQL هستند) و در سال ۲۰۰۷ توسط FaceBook ایجاد شد.
Cassandra از اون موقع پیشرفت خوبی کرد و کاربران زیادی از جمله IMB، Netflix، Digg و FaceBook داره.
LibreOffice
اوایل امسال بود که جمعی از توسعه دهندگان OpenOffice که از آینده این برنامه بعد از خریده شدن Sun توسط Oracle نا امید بودن این برنامه رو با اسمی جدید فورک کردن. LibreOffice با توجه به سیاست باز توسعه و برنامههای خوب شورای تصمیم گیریش پیشرفت بسیار خوبی داشت و چندین نسخه جدید منتشر کرد.
دوست دارید سال جدید نقشی در توسعه لیبرهآفیس داشته باشید؟ به تیم ترجمه برای ترجمه راهنما و محیط این برنامه ملحق بشید
http://azadrah.net/2011/08/contribute-in-libreoffice-localization/. باید دید لیبره آفیس سال بعد چه کار میکنه و آیا موفقق میشه یکی از بزرگترین کمبودهای لینوکس در دنیای دسکتاپ رو پر کنه یا اینکه برنامهای مثل Calligra Suite
http://www.calligra-suite.org/جاش رو سال بعد در لیست ما میگیره.
OpenStack
پروژههای کمی مانند OpenStack
http://openstack.org/این چنین شروع رعدآسایی دارند. چندماه از معرفی سیستم عامل RockSpace با شعار «سیستم عامل ابری» نگذشته و ۱۴۴ کمپانی از جمله OpenSUSE و Canonial برای همکاری در اون نام نویسی کردهند.
OpenStack طراحی شده تا تمام اجزایی که یک کمپانی برای راه اندازی سیستمهای مبتنی بر رایانش ابری نیاز داره رو فراهم کنه.هنوز چیز زیادی از توسعه OpenStack نشنیدیم ولی بدون شک در آینده از بزرگترین بازیگرهای متن باز در رایانش ابری خواهد بود.
Nginx
همه وب سرور Apache رو میشناسن، وب سروری که سالهاست با اختلاف زیاد رتبه اول رو بین وبسرورها داره. ولی Apache تنها انتخاب در بین وب سرورها نیست. ۲۰۱۱ سال خیلی خوبی برای Nginx
http://nginx.org/، وبسروری که ادعا برتری از Apache رو داره بود.
امسال این وب سررور طبق نظر سنجی Netcraft و با ۳ برابر شدن تعداد کاربرانش حدود ۸.۸ درصد از سهم بازار رو تصاحب کرد. Ngix توسط بزرگترین سایتهای پب مثل Dropbox ، WordPress.com و Facebook استفاده میشه.
jQuery
jQuery
http://jquery.com/پراستفاده ترین فریمورک جاوا اسکریپت هست و تقریبا هر آکروباتی که تو صفحات وب میبینید کار اونه! اگر جاوا اسکریپت باز باشید امکان نداره از این فریمورک استفاده نکرده باشید.
با اینکه انتقادهای زیادی به jQuery میشه و همین چند وقت پیش گروهی فریمورکی با همون امکانات ولی ۱۳ درصد حجم
http://azadrah.net/2011/11/jquip-90-of-jquery-13-of-the-size/منتشر کردند این فریم ورک هنوز جزو بهترین انتخابها قرار میگیره.
Node.js
Node.js
http://nodejs.org/دومین فریم ورک از جاوا اسکریپت هست که تو لیست ما قرار میگیره. این فریمورک ایدهها جدیدی مبنی بر اجرای js سمت سرور و جایگزینی اون با زبانهای کلاسیکی مثل PHP یا Python داره.
سایتهایی مثل LinkedIn،
http://yahoo.com/ Yahoo و GitHub
http://www.linkedin.com/از node.js
https://github.com/استفاده می کنند و بدون شک خبرهای زیادی در سال ۲۰۱۲ از این فریمورک خواهیم شنید. شما هم که اگر تصمیم به کسب درآمد از برنامهنویسی وب دارید باید روی جاوا اسکریپت و این فریمورک حساب ویژه باز کنید.
Puppet
Puppet
http://puppetlabs.com/در اصل یه موتور اوتوماتیک مدیریت هست و کارش در مجموع اینه: شما منابع سیستمی رو مشخص میکنید و اون تنظیمات مدیریتی رو انجام میده. حالا تصور کنید اگر ۳۰۰ کامیپیوتر در شبکهتون داشته باشید چقدر کارتون راحتتر میشه. امسال Puppet جدا از پیشرفتهایی که داشت نسخه Enterprise با پشتیابی پولی رو معرفی کردن و همچنین سرمایه گذاریهای از طرف گوگل، سیسکو و VMware در اون شد که این برنامه لایق قرار گیری در لیست ما میکنه.
Linux
بله لینوکس چرا که نه! امسال لینوکس ۲۰ ساله شد و به نسخه ۳ رسید. این روزها تو هر محفل آیتی که میری صحبت از لینوکسه و علاقه مردم به اون شگفت انگیز. باورتون نمیشه روزی چند پیام از صفحه ارتباط
http://azadrah.net/contact/ دریافت میکنم که در مورد نصب لینوکس برای اولین باره. سال آینده از لینوکس و به خصوص حیطه دسکتاپ خبرهای بسیاری خواهیم شنید.
منبع:
http://azadrah.net/2011/12/top-10-open-source-projects-of-2011/