سلام دوست عزیز
پاسخ به سوال هایی که مطرح کردید بستگی به فاکتور های زیادی داره، ولی اگر به صورت کلی بخواییم بگیم با توجه به اطلاعاتی که ارائه دادید و با دیدگاه بلند مدت به این صورت میشه:
1. فضای دیسک رو چقدر در نظر بگیرم؟ برای خود سیستم عامل تنها چقدر عرفش هست؟
- برای خود سیستم عامل (/) حداقل 50، و ترجیحا 100 گیگ.
با کمتر از 50 گیگ هم میشه، مخصوصا چون سرور هست و معمولا محیط گرافیکی ندارید، ولی باز هم برای بلند مدت بهتره کمتر از 50 گیگ نباشه.
2. پارتیشنبندی رو چطور انجام بدم و چه فرمتی برای پارتیشنها در نظر بگیرم؟ ext4 یا ...؟
برای پارتیشن بندی وقتی هدف سرور هست، پیشنهاد من:
- فرمت تمام پارتیشن ها ext4 باشه که استاندارد و شناخته شده هست. (درمورد btrfs هم مطالعه کنید بعدا، برای کاربری های پیشرفته تر مناسب هست گاها)
- یک پارتیشن boot/ نیاز دارید با حجم ترجیحا 1 گیگ برای بوت شدن سیستم.
- یک پارتیشن swap/ که هرچی مقدار RAM سرور شما بود، در صورتی که حافظه روی سرور SSD و NVME بود این رو مقدار دو برابر ظرفیت رم قرار بدید ( RAM * 2 ) و در صورتی که حافظه سرور HDD بود این رو معادل حافظه رم + 4 گیگ قرار بدید.
برای مثال اگر حافظه سرور شما از نوع NVME بود و 8 گیگ رم داشتید، مقدار پارتیشن swap رو 16 گیگ قرار بدید.
- یک پارتیشن var/ نیاز دارید چون سرور قاعدتا لاگ زیاد داره و تریجیحا برای var که لاگ ها اونجا ذخیره میشه یک پارتیشن جدا درنظر گرفته میشه که حتی اگر پر شد مشکلی برای خود سیستم عامل درست نشه و حافظه جداگانه خودش رو داشته باشه سیستم عامل.
حجم var رو برای بلند مدت، بین 10 الی 20 گیگ درنظر بگیرید عالی هست.
- بسته به کاربری سرور، پارتیشن home/ جداگانه هم برای فایل های کاربر ها و... با حجم دلخواه میتونید داشته باشید.
- و باز هم بسته به انتخاب خودتون و شرایط، میتونید ترجیحا پارتیشن opt/ و usr/ جداگانه هم داشته باشید برای یکسری برنامه ها. اگر این دوتا پارتیشن رو جدا کردید، در عوض میتونید مقداری از حجم پارتیشن سیستم عامل کم کنید.
3. من خیلی به لینوکس تسلط ندارم. میخوام بدونم وقتی برنامهای نصب میکنی که دیتابیس داره، تو کدوم مسیر میره؟ من هدفم اینه که اون مسیر رو (مثلا اگر /var باشه) رو توی پارتیشن دیگه بریزم که / پر نشه و سیستمعامل کرش نکنه.
معمولا دیتابیس های رایج اطلاعات رو داخل var/ ذخیره میکنند که میتونید تغییر بدید در صورت نیاز.
در کل جواب این سوال داخل پاسخ سوال قبلی هست.
4. فرمت هارد GPT باشه یا MBR؟
قطعا GPT باشه بهتر هست، اما اگر قدیمی بود ناچار به استفاده از MBR
اگر فضای دیسک شما کم و خیلی محدود بود، حجم های پیشنهادی پارتیشن رو میتونید به نسبت فضایی که دارید کمتر درنظر بگیرید.