دیروز در روزنامه شهرآرا مطلبی با عنوان لینوکس در مشهد چاپ شد. تو این مطلب بعد از یه توضیح کوتاه در مورد گنولینوکس و مفهوم لاگ، مشهدلاگ به طور کامل معرفی شد. مطلب رو براتون نقل قول میکنم:
لینوکس در مشهد جشن نصب لینوکس، همزمان با روز جهانی آزادنرمافزاری
شاید با شنیدن نام «گروه کاربران لینوکس مشهد» دو سؤال ذهن خواننده را مشغول کند. گروه کاربران لینوکس چیست و البته خود لینوکس چیست؟
گنو لینوکس چیست؟
گنو لینوکس یک سیستم عامل از خانواده یونیکس است که در سال ۱۹۸۳ بهوسیله ریچارد استالمن با پروژه گنو آغاز شد و در سال ۱۹۹۱ با ایجاد هسته از سوی لینوس تورالدز توسعه پیدا کرد. گنو لینوکس بزرگترین پروژه آزاد است و بهوسیله میلیونها توسعهدهنده در سرتاسر دنیا گسترش داده میشود.
اما گروه کاربران لینوکس چیست؟
گروه کاربران لینوکس یا lug یک گروه غیرانتفاعی است که با هدف پشتیبانی و آموزش کاربران تازهکار لینوکس تشکیل میشود. لاگها بهصورت محلی تشکیل میشوند، مثلا گروه کاربران لینوکس مشهد یا گروه کاربران لینوکس تهران یا گروه کابران لینوکس نیویورک.
برای فهمیدن اهمیت نقش گروههای کاربری لینوکس در دنیای نرمافزار آزاد باید گفت؛ لاگ کمک میکند تا آنچه را که نقش گنو لینوکس را ممتاز کرده است، بفهمیم (جواب سوال، چرا بایدگنو لینوکس را بفهمیم؟!) گنو لینوکس یک سیستم عامل قدرتمند میباشد، اما گنو لینوکس به عنوان یک تفکر(منظور تفکر توسعه نرمافزار) چیزی فراتر از مفهوم یک سیستم عامل است.
گنو لینوکس یک سیستم عامل آزاد است و با مجوز عمومی گنو منتشر شده و در حقیقت کد منبع آن برای همیشه و به طور آزادانه برای همه در دسترس است. گنو لینوکس به وسیله گروهی بنا نشده است و از سوی برنامهنویسهای سرتاسر دنیا، با کارگردانی لینوس توروالدز(نویسنده هسته اولیه لینوکس) و دیگر توسعهدهندههای کلیدی نگهداری میشود.
این موضوع را که چرا گنو را به لینوکس نسبت میدهند و این سیستم عامل را گنو لینوکس مینامند، برمیگردد به اینکه درحقیقت موارد(قسمتهای) پروژه گنو روی هسته لینوکس اجرا شده و این سیستم عامل را تکمیل کرده است.
چه چیز گنو لینوکس را منحصربهفرد کرده است؟
ساختار گنو لینوکس بسیار تغییرپذیر است و به همین دلیل افرادی که با آن کار میکنند، آزادند تا آنطوری که دلخواهشان است، از آن استفاده کنند. همچنین برنامهنویسهای آزاد از این قضیه خوشحالند و برنامهنویسهای خوشحال موثرند!
ولی این ساختار سست و متغیر می تواند کاربران جدید را سردرگم کند. چه کسی یک کاربر جدید را به پشتیبانی، تعلیم یا آموزش دعوت میکند؟ یک کاربر جدید چگونه باید بفهمد چه گنولینوکسی برایش مناسب است؟
دلیل ایجاد لاگ هم همین موضوع است. لاگها به کاربران تازهکار آموزش میدهند و در انتخاب توزیع مناسب، آنها را یاری میرسانند.
گنو لینوکس منحصربهفرد است و با اینکه برای اختصاص منابع، آموزش کاربران و پشتیبانی محصولاتش، زیر نظارت سازمانی مرکزی یا بروکراسی نیست، ولی این امر از شیوههای مختلفی همچون اینترنت و مشاوران و حمایت شرکتها یا دانشکدهها و دانشگاهها و …. امکانپذیر میشود. این امور (اختصاص منابع وآموزش کاربران و پشتیبانی محصولات ) در سرتاسر دنیا به وسیله لاگها انجام میشود .
گروه کاربران کامپیوتر چیز جدیدی نیست. در حقیقت این گروهها مرکز تاریخ کامپیوترهای شخصی هستند. گروههای کاربری کامپیوتر در ابتدا به صورت سنتی با چاپ خبرنامه و روزنامه کاغذی فعالیت میکردند، اما با ظهور اینترنت خیلی از سرویسهایی که گروههای کاربری انجام می دادند، به وب و شبکههای اطلاعاتی منتقل شد.
ترقی گنو لینوکس همزمان بود با تشدید دستاوردهای اینترنتی، زمانی که اینترنت رشد کرد و محبوبیتش افزایش پیدا کرد، گنو لینوکس به وسیله اینترنت کاربرانی جدید و توسعهدهندگانی جدید (اشخاص و شرکتهای برنامهنویس نرمافزار) و فروشندههای جدیدی را جذب خود کرد.
همین فشار اینترنت، کاربران گروههای کاربری سنتی را کاهش داد و باعث شد تا گنو لینوکس به جلو پیش برود. این مطلب (پیشرفت گنو لینوکس به وسیله اینترنت)، به گروههای جدید ایده داد که متوجه این فنآوری منحصربهفرد (اینترنت) باشند.
چه لاگهایی وجود دارد؟
از سال ۲۰۰۷ در بیش از ۵۰ ایالت آمریکا و بخشهایی از کلمبیا، 10 ایالت کانادا و سه سرزمین و شش ایالت استرالیا به علاوه پایتخت آن و در ۷۶ منطقه از هند و بیش از ۱۰۰ کشور دیگر شامل روسیه، چین و بیشتر مناطق غرب و شرق اروپا لاگهایی وجود داشت. فهرست تعدادی از لاگهای خارج کشور:
•Red Hat Army of Friends
•Yahoo Linux > User Groups
•UK Linux User Groups
•Linux Australia
•I Linux User Group آیتیaliani
حتی اگر فهرست لاگها همواره روی وب بهروز نگهداشته شود، باز هم ممکن است لاگهایی وجود داشته باشند که نامشان در آن فهرستها نیست. در کشور ما هم لاگهایی وجود دارد که به طور پیوسته و مستمر به انجام فعالیتهای خود میپردازند که نام تعدادی از آنها در زیر آمده است:
•گروه کاربران لینوکس مشهد
•گروه کاربران لینوکس اصفهان
•گروه کاربران لینوکس تهران
•گروه کاربران لینوکس یزد
•گروه کاربران لینوکس گیلان
•گروه کابران لینوکس تبریز
لاگ چه کاری انجام میدهد؟
به همان اندازه که مناطق جغرافیایی لاگها متفاوت و متنوع است، اهدافشان نیز متنوع و متفاوت است. لاگ دارای نقشه کلی و مشخصی نیست و این نوشته یک نقشه کلی برای لاگ فراهم نمیکند و نخواهد کرد. گنو لینوکس از کنترل مرکزی و تشریفات آزاد است، بنابراین لاگها هم اینگونه هستند، اما به هر حال میتوانیم مواردی کلی برای فعالیتهای لاگ همچون دفاع و وکالت، آموزش، پشتیبانی و ترویج نرمافزارهای متن باز را بیان کنیم.
گروه کاربران لینوکس مشهد برای اولین بار در سال ۱۳۸۶ از سوی جمعی از علاقهمندان به لینوکس تشکیل شد و در ماههای اول تاسیس، اولین جشن روز آزادی نرمافزار را در مشهد برگزار کرد.
بر پایه اساسنامه لاگ مشهد، سیستم مدیریت آن به صورت غیرمتمرکز است. ۵ نفر از کاربران فعال در لاگ با رای سایر کاربران به مدت یک سال به عنوان راهبر لاگ انتخاب میشوند. راهبر لاگ وظیفه برنامهریزی و هماهنگی جلسات، جشنها و مراسم و همچنین مدیریت سایت را به عهده دارد.
لاگ مشهد در بیش از پنج سال فعالیت خود با راهکارهای زیر تلاش کرده است به گسترش فرهنگ استفاده از نرمافزارهای آزاد در مشهد کمک کند:
•برگزاری ۱۲۳جلسه هفتگی از سال ۱۳۸۶ تاکنون؛ در جلسات هفتگی گروه، کاربران مشکلات خود را در استفاده از گنو لینوکس و نرمافزارهای آزاد مطرح میکنند و سایر کاربران سعی میکنند مشکلات دیگر کاربران را حل کنند.
•برگزاری جشن روز آزادی نرمافزار در شهریور ۱۳۸۶ در مرکز اطلاعرسانی جوان پارک کوهسنگی. در این جشن که اولین فعالیت رسمی گروه بود، اعضای گروه برای کابران تازهکار توزیع، گنو لینوکس اوبونتو را نصب کردند و برنامههایی در زمینه آشنایی با گنو لینوکس و آشنایی با نرمافزارهای آزاد اجرا شد.
•جشن نصب لینوکس، دانشگاه سجاد در سال ۱۳۸۶
•جشن نصب فایرفاکس ۳ در سال ۱۳۸۷؛ در این جشن که هم زمان با انتشار نسخه 3 مرورگر فایرفاکس برگزار شد، در چند کنفرانس دلایل استفاده از نرمافزار فایرفاکس به عنوان یک نرمافزار آزاد محبوب بررسی شد.
•جشن روز آزادی نرمافزار / جشن نصب لینوکس ۱۳۸۷؛در این جشن هم مانند سایر جشنهای سالانه که به مناسبت روز جهانی نرمافزار آزاد برگزار میشود، در باب نرمافزار آزاد پنج سمینار ارائه شد.
•تور آشنایی با لینوکس در مراکز علمیتخصصی دانشگاه سجاد ۱۳۸۸
•دومین تور آشنایی با لینوکس در دانشگاه خیام ۱۳۸۸
•جشن روز آزادی نرمافزار / جشن نصب لینوکس، آذر ۱۳۸۸
•جشن روز آزادی نرمافزار / جشن نصب لینوکس، ۱۳۸۹
•جشن روز آزادی نرمافزار / جشن نصب لینوکس، ۱۳۹۰
•سومین همایش آشنایی با نرمافزار آزاد / جشن نصب لینوکس، ۱۳۹۰
•جشن دویست و هزارگی ویکی پدیای فارسی ۱۳۹۱، در این روز به مناسبت نوشته شدن دویست و هزارمین مقاله ویکیپدیای فارسی جشنی برگزار شد.
•حضور در پنجمین نمایشگاه بینالمللی السیت مشهد ۱۳۹۱. با کمکهای مالی و معنوی مهندس آبسالان، مدیر سازمان فنآوری اطلاعات شهرداری مشهد، گروه کاربران لینوکس مشهد در این روز در نمایشگاه بیناالملی الیست مشهد شرکت کرد .
عادل نجفی
نسخه پی دی اف این مطلب رو هم میتونید از
این لینک دریافت کنید.
به همه دوستان تبریک میگم. :)