ببین دوست من گنو/لینوکس با ویندوز خیلی فرق داره!
گنو بر پایه کتابخانهها شکل گرفته، هر بستهای ممکنه به دهها یا شاید صدها کتابخانه نیاز داشته باشه، بنابراین اون کتابخونه باید سازگار با نرم افزار باشه، اگر ما نرم افزار رو فقط بروز رسانی کنیم، به علت کتابخونه قدیمی به درستی کار نمیکنه و اگر کتابخونهها رو بهروز کنیم ممکنه بقیه نرمافزارهای فعلی با کتابخونه جدید سازگار نباشه! به همین کشکیام نیس که هر وقت ورژن جدید یه نرمافزار اومد، سریع داخل مخازن قرار بگیره، بستهها قبل از قرار گرفتن در مخازن اصلی بارها و بارها از ابعاد مختلف تست و ارزیابی میشن...
یکی از مزایای کتابخونهها توی گنو رو هم بگم:
فرض کنیم توی ویندوز شما سه تا پخش کننده ویدئو و دو تا نرمافزار تبدیل فیلم میخوای نصب کنی، خب توی ویندوز کتابخونهها معنی ندارن (البته دات نت رو در نظر نمیگیرم چون اولا یه کار جدیده و ثانیا هنوز خیلی ضعیفه و ثالثا همه جا کاربرد نداره) بنابراین عین پنج تا نرم افزار مجبور هستن کدکها رو به صورت توکار داشته باشن، که مثلا سر جمع شما باید ۱۰۰ مگابایت دانلود کنی و بعد نصب ۵۰۰ مگابایت از حجم پارتیشن رو بدی به این ۵ تا نرم افزار...
اما توی گنو چطور؟ شما میای ۳۰ مگابایت کدکهای gstreamer و av رو نصب میکنی و حدود ۱۰۰ مگ فضای هارد بهش اختصاص میدی و حالا هر چنتا نرمافزار پخص صدا، تصویر و تبدیل فیلم و صوت که نصب کنی، فقط اون هسته اصلی نرم افزار دانلود میشه و نه کدکهاش، مثلا یک برنامه smplayer به جای ۳۰ مگ توی ویندوز، ۵ مگ توی گنو هست یا winff به جای ۱۵ مگ توی ویندوز ۴ مگ توی گنو هست! این یکی از فایدههای کتابخونهها هستش!
خب من هم دقیقا برای همین از لفظ شجاعت استفاده کردم!
چون وقتی یک نرم افزار رو با کلیه بسته های وابسته پاک کنی احتمالا نرم افزارهای مشابه با منابع مشترک هم از کار خواهند افتاد!!!
مگر اینکه اوبونتو اینقدر باهوش باشه که بسته های مشترک با سایر نرم افزار هارو به طور خودکار پاک نکنه یا هم اگر این کارو کرد وقتی هریک از اون نرم افزارا که از کار افتاده رو باز کردی یه پیغام بده چه بسته هایی پاک شده که نباید میشه پ سریع بشه دوباره نصبش کرد.
من چون کلا یه هفته است شابد اوبونتورو نصب کردم از موارد بالا بی خبرم که کدومش انجام میشه؟ یا شایدم هیچکدوم! که من از همین هیچکدوم میترسم! یعنی یه سری نرم افزار از کار بیفته و هیچ پیغامی هم نده که چه بسته هایی باید دوباره نصب شه که راه بیفته! و این میشه یه دردسر بزرگ که احتمالا راه حلش دوباره نصب کردن لینوکسه!!!
در مورد اون قسمت حرفتون که هر نرم افزار با کتابخونه خودش فقط کار میکنه و اگر هرکدوم آپدیت بشه باید اونیکی هم حتما آپذیت شه تا کار کنه نمیدونم به کجا استناد کردید؟ چون معمولا نسخه های جدید که میاد از نسحه های قدیمی هم پشتیبانی میکنه! و معمولا یه چیزی به قبلیا اضافه میشه نه اینکه کلا همه چیز تغییر کنه و اینها با هم ناسازگار بشه!!!