ویکی پدیا دانشنامه آن لاین و رایگانی که توسط کاربران در سال 2001 و بر پایه لینوکس آغاز به کار کرد، در حال گسترش برای همراهی با دیگر سایتهای محبوب دنیاست.در طول 5 سال سرورهای ویکی پدیا با استفاده از نسخه های متنوعی از رد هت لینوکس و رد هت فدورا به کار خود ادامه می داد و روز به روز گسترده می شد و این تنوع بیش از حد باعث شد تا نصب نرم افزارها و بازسازی سرورها بسیار مشکل و پیچیده شود.
به زودی این مشکل مرتفع خواهد شد. در کمتر از چند ماه ویکی پدیا یک انتقال طولانی از نسخه های متفاوت رد هت به "اوبونتو لینوکس" را به انجام خواهد رساند و تمام 400 سرور وبسایت منتقل خواهند شد.
برایون ویبر از اعضای بنیاد غیرانتفاعی ویکی پدیا در سانفراسیسکو می گوید:
"این جابجایی از سال 2006 که رشد ویکی پدیا به یکباره جهش کرد، آغاز شد. ما مخلوطی از رد هت و فدورا با چندین نسخه را داشتیم. گروه از کدهای خاصی برای اداره ویکی پدیا استفاده می کردند اما بعد از مدتی متوجه شدند نگهداری سیستم با اینهمه سرور مختلف و یک گروه 5 نفری IT کار بسیار مشکلی است."
انتقال تمامی وبسایت به روی اوبونتو با هدف" ایجاد مدیریت شخصی و آسان کردن نگهداری از سرورها" آغاز شد. ما تصمیم به استاندارد سازی این اقدام داشتیم.
سوییچ به اوبونتو تقریبا تمام شده است و گروه در حال حاضر مشغول اپلیکشین های اصلی سرورها به اوبونتوست و این کار را در قالب برنامه معمول نگهداری از سرورها انجام می دهد.
اکثر 400 سرور این گروه در مرکز اطلاعاتی واقع در تامپا فلوریداست و تعدادی از سرورهای ثانویه دیتاسنتر در کره جنوبی و آمستردام نگهداری می شود. ویبر معتقد است که همه چیز صد برابر ساده تر شده است و از کارآیی آن به هیچ وجه کاسته نشده.
البته باید گفت استفاده از نسخه های متفاوتی از سیستم عامل های رد هت، باعث رشد ویکی پیدا شد که توسط عده ای مردم داوطلب علاقمند به آی تی اداره می شد و آنها فراتر از امکانات خود مجموعه به این عظیمی را خلق کردند. در عرض 18 ماه تعداد سرورهای سایت از 15 به 200 رسید که نگهداری از آن امر دیگری بود و با پیش از آن قابل مقایسه نبود.
دانشنامه رایگان ویکی پدیا توسط افراد داوطلب و علاقمند در سراسر دنیا نوشته می شود. این پروژه با حضور 75000 شرکت کننده فعال که بر روی 10 میلیون مقاله به 250 زبان دنیا گسترش می یابد. در حدود 2.5 درصد از مقالات به زبان انگلیسی است. در طول یکسال بیش از 684 میلیون بیننده دارد و پس از این با ورود اوبونتو تغییرات زیادی را در ویکی مدیا ایجاد خواهد کرد.
منبع مجله خبری فریا