مطلب زیر ترجمهای از
مقاله Interesting facts about Ubuntu Linux در xmodulo.com هست که اوایل مهرماه و در نهمین سالگرد تولد اوبونتو منتشر شده. البته ترجمه خالی از اشکال نیست ولی فکر میکنم نکات خوبی داخلش باشه.
حقایقی جالب در مورد اوبونتواز ۹ سال پیش که اولین نسخه لینوکس اوبونتو منتشر شد تا کنون، میلیونها کامپیوتر در سراسر دنیا از آن استفاده میکنند. چه دوست داشته باشید یا نه، پروژه اوبونتو گام بزرگی در جهت بهبود کلی وضعیت لینوکس بوده و این مسئله انکارناپذیر است. براساس گفته بنیانگذار آن، مارک شاتلورث، هدف اوبونتو این است که به کاربران اطمینان داده شود که آنچه میخواهند [براحتی] انجامپذیر است.
امروز [سوم مهرماه] و در سالگرد ۹ سالگی اوبونتو، حقایق جالبی را در مورد لینوکس اوبونتو و تاریخچهاش بیان خواهم کرد.
۱ – Ubuntu یک کلمه باستانی آفریقایی به معنی «گسترش انسانیت بسوی جامعه» است که بدرستی روح جامعه متنبازی که پشت پروژه اوبونتو است را بیان میکند.
۲ – نشان اوبونتو در لوگوی اختصاصی آن، «حلقه دوستان» نام دارد و نشانگر: آزادی، همکاری، دقت و اطمینان است.
۳ – شماره هر نسخه از اوبونتو در حقیقت همان سال و ماه انتشار نسخه است. بعنوان مثال، اولین نسخه اوبونتو 4.10 بود چون در اکتبر ۲۰۰۴ عرضه شده بود. نسخه اخیر 13.10 هم در اکتبر ۲۰۱۳ عرضه شد. هر شش ماه یکبار نسخه جدیدی از اوبونتو منتشر میشود و پس از هر ۴ نسخه، یک نسخه با پشتیبانی بلند مدت (LTS) عرضه خواهد شد.
۴ – اسم رمز هر نسخه از اوبونتو، ترکیبی از یک صفت و حیوانی است که حرف اولش با حرف اول صفت یکسان باشد (مثل Saucy Salamander یا سمندر خوشمزه). این اسامی رمز بهترتیب حروف الفبا انتخاب میشوند، بگونهای که شما با مقایسه اسم رمزها میتوانید نسخه جدیدتر را تشخیص دهید.
۵ – کنونیکال، شرکت تجاریای که اوبونتو را عرضه میکند، بعنوان شرکتی مجازی که هیچ ملیت و محدوده جغرافیایی مشخصی ندارد شناخته میشود. بر اساس منابع رسمی، کنونیکال بیش از ۶۰۰ کارمند در حدود ۲۰۰ شهر در ۳۰ کشور دنیا دارد، این درحالیست که دفاتر این شرکت فقط در ۶ شهر (لندن، بوستون، مونترال، شانگهای، سنپائولو، تایپه) دایر هستند. بیشتر کارکنان این شرکت بشکل از راه دور فعالیت میکنند و با استفاده IRC، ایمیل یا لانچپد با یکدیگر در ارتباط هستند.
۶ – براساس گزارش W3Techs، 8.2 درصد از وبسایتهایی که سیستمعامل شناخته شده دارند، از اوبونتو استفاده میکنند. ۲۶ درصد از وبسایتهایی که بوسیله سرورهای لینوکسی اجرا میشوند از اوبونتو استفاده میکنند.
۷ – براساس اطلاعات آخرین نسخه (Raring)، اوبونتو متشکل از ۳۷۵۰۰ پکیج با حجمی بالغ بر ۴۵ گیگابایت است.
۸ – فضای ذخیره سازی ابری اوبونتو، UbuntuOne، برروی سرورهای Amazon S3 اجرا میشود.
۹ – مارک شاتلورث، بنیانگذار اوبونتو، دومین کسی در دنیا بود که با هزینه شخصی به تور فضایی رفت. (توضیحات خودم: خانم انوشه انصاری نفر چهارم بود) بلیت سفر فضایی او در سال ۲۰۰۲، ۲۰ میلیون دلار قیمت داشت.
۱۰ – در بریتانیا، جایی که مقر اصلی اوبونتو است، واژه اوبونتو بعنوان یک نشان تجاری برای برخی کالاها (نظیر: لوازمالتحریر، البسه، لوازم سفر و …) بکار میرفت. در همین زمان بود که کنونیکال برای فروش لوازمی با برند اوبونتو اقدام به راهاندازی یک فروشگاه آنلاین کرد.
۱۱ – بر اساس اطلاعات دیستروواچ، ۱۳۱ توزیع لینوکس بر پایه اوبونتو وجود دارند که ۷۷ تای آنها در حال حاضر فعالند.
۱۲ – بر اساس گزارش thecloudmarket.com، اوبونتو در میان ایمیجهای (ایمیج سیستمعامل) موجود بر روی Amazon EC2 رتبه اول را دارد. ۵۴ درصد ایمیجهای ساخته شده برروی EC2 ایمیجهای اوبونتویی هستند.
۱۳ – بزرگترین طرح مهاجرت به اوبونتو، ارتقای ۸۵۰۰۰ سیستم دسکتاپ از سیستمعامل مایکروسافت به اوبونتو بود که بوسیله تیم La Gendarmerie Nationale's IT، زیرمجموعهای از نیروی پلیس فرانسه به اجرا درآمد.
۱۴ – براساس نتایج «مسابقه محبوبیت اوبونتو»، پکیج dpkg مقام اول را در بین بستههایی که کاربران بطور منظم از آنها استفاده میکنند به دست آورد. همچنین پکیج ncurses-base در میان پکیجهای نصب شده از سوی کاربران مقام اول را دارد.
۱۵ – اپلیکیشن filebot در ماه جولای ۲۰۱۳ بهترین اپلیکیشن اوبونتویی بود که به فروش رفت. این اپلیکیشن برای تغییر نام فیلم و دانلود زیرنویس استفاده میشود. در این ماه ۴۸ نسخه از این اپلیکیشن به فروش رفته بود.
۱۶ – از اواخر سال ۲۰۰۸، زیرساخت ویکیپدیا بر اساس LAMP و بر روی سرورهای اوبونتویی به اجرا گذاشته شده است.
۱۷ – خانواده فونت اوبونتو که بعنوان فونت نشان اصلی اوبونتو هم از آن استفاده میشود، در بین فونتهای موجود بر روی دایرکتوری فونت گوگل، هشتمین فونت محبوب میباشد.
۱۸ – خودروی هوشمند گوگل از نسخه تغییریافتهای از اوبونتو بهعنوان سیستمعامل استفاده میکند.
۱۹ – گوگل بعنوان یکی از مشتریان سرویس تجاری اوبونتو، Ubuntu Advantage، شناخته میشود که از آن برای مدیریت سیستم عامل دسکتاپ Goobuntu (نسخه LTS تغییریافتهای از اوبونتو) استفاده میکند.
اگر نکته جالبی در مورد اوبونتو میدانید، آنرا حتماً بیان کنید.