انجمن‌های فارسی اوبونتو

لطفاً به انجمن‌ها وارد شده و یا جهت ورود ثبت‌نام نمائید

لطفاً جهت ورود نام کاربری و رمز عبورتان را وارد نمائید

ارائه ۲۵٫۰۴ اوبونتو منتشر شد 🎉

نویسنده موضوع: ***بهترین دستورات لینوکس برای کاربران تازه کار***  (دفعات بازدید: 16131 بار)

0 کاربر و 1 مهمان درحال مشاهده موضوع.

آفلاین mrmohsen

• Sr. Member
  • *
  • ارسال: 291
سلام من اومدم
وای دنبال همین می گشتم که پیداش کردیم
اون تاپیکی هم که آقا هادی درباره ی بش و شل و اینا گفته بودند اینه:
http://forum.ubuntu.ir/index.php/topic,13868.0.html
(واقعا از زحمات آقا هادی ممنون)
حالا دیگه مطمئن شدم که سیستم عاملی که من می خوام لینوکسه(اونم بخاطر خط فرمانش)
شوالیه جان اون لینک ها که هیکدوم بدرد نمی خورد بجز نکته های خط فرمان، حالا من میگم این تاپیک بشه مرجع.
منتظر بقیه ی آموزش ها هم هستیم
امام صادق (ع): دوست ندارم شما جوانان را بر غیر از دو گونه ببینم:دانشجو یا دانشمند

آفلاین ریچارد استالمن بزرگ!

• High Sr. Member
  • *
  • ارسال: 694
  • انا المسموم ما عندی به تریاق ولا راقی !
    • بازاریابی چریکی و کسب درامد اینترنتی
و ما همچنان همینطوری یه دفعه ائی می ظهوریم!!!!!!....  :)  \\:D/  \\:D/
خوب دستور join هم برای امروز. فرمت دستور به صورت:
$ join LIST1.txt LIST2.txtحالا کار کردش با یک مثال:
یه فایل متنی داریم ( LIST1.txt )با داده های زیر:
1 Ebrahim Tehran
2 Esmaiil  Esfahan
3 Farnoosh  Qum
و یه فایل دیگه ( LIST2.txt ) با داده های زیر:
1 Abi
2 Ghermez
3  Zard
حالا دستور Join با فرمت بالا ، نتیجه زیر رو به ما بر می گردونه:
1 Ebrahim Tehran Abi
2 Esmaiil  Esfahan Ghermez
3 Farnoosh  Qum Zard
در واقع در خطوط فایل اول و دوم یه نکته مشترک پیدا می کنه و بعد هر خط رو در هر فایل با هم جمع می بنده و مشترکات رو حذف می کنه! ;D
این کار در بسیاری از مواقع زمانی که مشغول حسابرسی داده ها می شویم می تواند به کار بیاید. فقط کافیه چندتا فایل داده ائی داشته باشید تا بتوانید اهمیت دستورهای اینطوری رو حدث بزنید!
حالا محبت کنید بفرمایید
1 - فرق این دستور با دستور cat چیه؟
2 - اگه در دو فایل در یه تعدادی از خطوط چیز مشترکی وجود نداشت با اونها چطوری برخورد می کنه؟ (امتحان کنید تا ببینید!  ;) )
3 - سری به منوئل این دستور بزنید و ببینید چه شرط هائی با چه کار کردهائی برای آن در نظر گرفته شده؟
راستی محسن جان از ابراز لطفت بسیار ممنونم ;)
من نباید چیزى باشم که تو می خواهى ، من را خودم از خودم ساخته ام، تو را دیگرى باید برایت بسازد و منى که من از خود ساخته ام،آرزوهای من است ،تویى که تو از من می سازى کمبودهایت هستند.
----
ده نکته در استفاده از لینوکس یا آنتی ویندوز!

• High Sr. Member
  • *
و باز هم ظهوری دیگر از من!!!
خوب یه دستور ساده ولی بدربخور برای همه که نیاز به توضیح هم نداره:
eject /dev/cdrom خوب اگه هنوز نفهمیدید چیه امتحانش کنید تا بفهمید!
یه دستور جالب دیگه هم هست درباره خاموش کردن سیستم با خط فرمان:
shutdown -h now و البته توش h- هم مخفف کلمه هالت halt به انگلیسی هست به معنی ایست مطلق!
خوب با این دستور سیستم خاموش می شه یعنی به سیستم می گیم همین حالا محبت کن و همه چیز رو خاموش کن!
این دستور دوتا امکان جالب هم داره که از تفاوت های خط فرمان با محیط جی یو آی هست:
فرض کنید شما همزمان چندکاربر روی یک سیستم دارید که مشغول کار هستن و شما هم از بخت بد اونها کاربر روت! می تونید برای اونها در هنگام اجرای این دستور یه پیغام بدید که مثلا دارم پدر صاحاب هرچی کار کردید رو در میارم:
shutdown -h now "Im in shit in your all works now! Have nice day!" خوب حالا ممکنه که لازم باشه در هنگام اجرای این دستور شمادر محل حضور نداشته باشید (مثل وقتی که می خواهید بعد از انجام یه کاری سیستم خاموش بشه یا در مثال بالا قبل از فهمیدن دیگران در رفته باشید!). برای این کار میشه به این دستور بجای کلمه now ساعت داد. مثلا:
shutdown -h 11.55 که البته ساعت هم ساعت رایانه شماست دیگه ( نه ساعت رایانه من! ).
با دستور
reboot برای ریستارت کردن هم احتمالا آشنا هستیم. شرط r- بجای h- در دستور بالا هم سیستم رو ریستارت می کنه که البته بخاطر طولانی بودنش کمتر استفاده می شه. دگمه های کنترل ، آلت و دلت هم بطور همزمان همین کار رو در لینوکس انجام میدن!
اگه بعد از دادن دستورهای بالا به هر دلیلی خواستید اونو متوقف کنید هم با دو دگمه کنترل و سی (c) می تونید این دستورات رو منتفی نمایید!
بخاطرمون باشه که دستورات خاموش کردن کل سیستم یا ریستارت رو فقط کاربر روت می تونه اجرا کنه:
sudo -s راهی برای سویچ کردن به روت! ( و با دستور exit هم به کاربر قبلی بر می گردید)
امتحانش ضرری نداره البته اگه می خواهید تمرین کنید!
دستور بعدی هم یه دستور سادست:
whoami  که اگه راس یه اشک انگلیسی بلد باشین معنیش هست کی ام من! این دستور نشون میده که شما در حال استفاده از محیط چه کاربری هستید!
دستور بعدی هم برای فهمیدن اوضاع سیستم خوبه:
free -tm  این دستور یه آمار جالبی از میزان مصرف مموری در سیستم شما رو بهتون میده! حالا یه لطفی بکنید و ببینید فضای سواپ شما چقدر هست (اگه دارید) و چه مقدارش در حال استفاده است و چه چیزی بیشترین مموری رو از سیستم شما گرفته!
خوب یه دوتا دستور جالب هم هست:
دستور زیر اطلاعاتی دباره اینکه کی لاگین هست به شما می ده:
who  ولی جالبیش به اینه که توی لینوکس حرف دبلیو  w هم خودش یه دستور کامله و همین کار رو می کنه! حالا محبت کنید و بگید فرق دستور دبلیو با دستور who چیه؟
شاد باشید!
من نباید چیزى باشم که تو می خواهى ، من را خودم از خودم ساخته ام، تو را دیگرى باید برایت بسازد و منى که من از خود ساخته ام،آرزوهای من است ،تویى که تو از من می سازى کمبودهایت هستند.
----

• High Sr. Member
  • *
پاسخ به: ***بهترین دستورات لینوکس برای کاربرا
« پاسخ #18 : 23 شهریور 1389، 12:46 ق‌ظ »
ظهوری دیگر با حسرت و اندوه و افسوس! یک ساعت نوشتم یه خط مونده به آخرش یه اشتباه کردم پرید! ](*,)
ولی اصلا طوری نیست فقط به خاطر گل روی شما دوباره با انرژی می تایپم \\:D/
اولین نکته درباره خاموش کردن و روشن کردن محیط گرافیکی هست. گفتیم که محیط گرافیکی هم خودش یه نرم افزاره. این نرم افزار رو می شه با دستور:
# /etc/init.d/gdm stopدر اوبونتو خاموش کرد و با دستور
# /etc/init.d/gdm startروشن کرد. نکته مهم اینکه این دستور رو روی یه کاغذ بنویسین و بغلتون داشته باشین و بعد تجربش کنید تا مفهوم جمله محیط گرافیکی هم یه نرم افزاره رو بهتر درک کنید ;)
برای KDE کارها هم در دستور بالا بجای gdm بفرمایید kdm ( این هم از کرامات شیخ ما :P )
خوب امروز یکم با ترمینال بیشتر آشنا بشیم:
قبلا گفتیم که ترمینال نرم افزاریه که توی یه محیط ویرچوال کنسول رو در محیط گرافیکی شبیه سازی می کنه. یه چیزی مثل اجرای ویندوز یا سیستم عامل دیگه ائی توی محیط برنامه ویرچوال باکس.
این نرم افزار یه سری کلید کنترلی داره که خیلی به کار کردن باهاش کمک می کنه و پیشنهاد می شه که به اونها عادت کنیم! یه تعدادی از این کلیدهای کنترلی البت مال پوسته بش هست که در نتیجه توی کنسول هم قابل اجراست:
گفتیم که دگمه های آررو ( همون فلش های بالا و پایین خودمون  ;) ) دستورات قبلی رو به سر خط فرمان میارن. این کار زمانی خیلی بدرد می خوره که ما می خوایم یه دستور رو مرتب تکرار کنیم و حال تایپ هم نداریم. تاریخچه دستوراتی که ما تایپ می کنیم توی دایرکتوری بش توی آدرس:
/.bash_historyنگه داری می شه و جالبه بدونید که تا 500 دستور قبلی شما در این آدرس می تونه نگه داری بشه!
تمرین: کلید کنترلی Ctrl+R توی ترمینال یا کنسول چکار می کنه؟  ;D
- کلید های Ctrl+P و Ctrl+N چکار می کنن؟
خوب حالا فرض کنیم می خوایم یه دستوری رو که قبلا داشتیم و پیداش کردیم رو برای دستور جدید ویرایش کنیم:
اول یه چند تا کلمه توی خط فرمان بنویسید ( مهم نیست چی باشه ) و به سئوالات زیر با دقت جواب بدید:
کلیدهای Ctrl+A و Ctrl+E چه کار می کنن؟ ;)
- کلید های کنترل و فلش چپ و یا راست چکار می کنن؟
- کلید Ctrl+D چکار می کنه؟
- کلید Ctrl+T چکار می کنه؟
- کلید Ctrl+X چکار می کنه؟
پیشنهاد می شه به کار با این دگمه ها عادت کنید
و همچنان شاد باشید ;D
« آخرین ویرایش: 23 شهریور 1389، 10:39 ق‌ظ توسط ریچارد استالمن بزرگ! »
----

آفلاین مهدی...

• Hero Member
  • *
  • ارسال: 997
  • http://Mearaji.ir
    • وبلاگم
برای KDE کارها هم در دستور بالا بجای gdm بفرمایید kde ( این هم از کرامات شیخ ما :P )
مسألة یا شیخ!!
مطمئنی؟
من یه جا خوندم نوشته بود kdm نه kde....  :o

• High Sr. Member
  • *
حق با شماست
من اشتباه کردم و البت اصلاح شد. تذکر شما اسباب خوشحالی شد و منت دار شدم ;D
ممنونم که به کار نظارت می کنید!
----

آفلاین agostino

• Newbie
  • *
  • ارسال: 22
آقا دمت گرم
ما که حسابی استفاده میکنیم از مطالبت \\:D/

آفلاین Samane

• Sr. Member
  • *
  • ارسال: 279
میشه آقا هادی عزیز آموزشاتتون رو به ویکی منتقل کنید و در اونجا ادامه بدید! آخه خداییش حیفه تو این قسمت باشه! ... البته اگه تو ویکی نیست.
تشکر  :)
« آخرین ویرایش: 24 شهریور 1389، 05:19 ب‌ظ توسط Samane »
امیدوارم همیشه بروز باشید!

• High Sr. Member
  • *
به نظرم توی تاپیک تازه کارها بهترین جا براش هست! بقیه دوستان که با این مطالب آشنائی دارن و براشون تکراری هم هست.
من شدیدا مشکل ذیق وقت دارم ولی بروی چشم به یه حد قابل قبولی که رسید ویکیشون هم می کنیم
----

آفلاین RCLord

• Sr. Member
  • *
  • ارسال: 411
    • پشت یک لحظه سکوت
ببخشید اگه ممکنه یه توضیحی بدید درباره این که به ترمینال بگه بصورت دیفالت توی شاخه home باز نشه . توی Desktop باز بشه ؟
ممنون
« هرگونه انتقاد سازنده ای را با کمال میل قبول میکنم »

• High Sr. Member
  • *
خوب دقیقا نمی دونم این کار رو برای چی می خواهید انجام بدید ولی اینکار ممکنه باعث ایجاد اختلال توی بش بشه. بهتره این کار رو با لحاظ همه جوانب انجام بدید:
این دستور رو اجرا کنید:
# gedit /etc/default/useraddو توی صفحه ائی که باز می شه دنبال یه خطی مثل خط زیر بگردید:
HOME=/homeو با خط زیر عوضش کنید:
HOME=/home/Desktopاین کار به پوسته دسکتاپ شما رو به عنوان دایرکتوی خانه شما معرفی می کنه و خوب این می تونه باعث اختلال بشه. اشکال هم احتمالا از اینجا بوجود میاد که سه تا از فایل های مخفی توی دایرکتوری خانه مربوط به فعالیت های بش هستند و به هر حال شما برای برقرار کردن ارتباط با هسته به اونها نیاز خواهید داشت. حالا ممکنه یه راه حل این باشه که همه این فایل ها رو هم به دسکتاپ منتقل کنید! ( فایل ها مخفی هستن و دست و پا گیر نمی شن!  )
 من این کار رو تا حالا امتحان نکردم و تصمیم به امتحانش هم ندارم. اگه شما امتحان کردید نتیجه رو برای ما هم توضیح بدید ممنون دار خواهم بود ;)
ولی پیشنهاد میشه اگه دلیل خوبی برای اینکار ندارید خیلی سر به سر پوسته نذارید! ( کارشو داره می کنه بنده خدا کاری هم به کار کسی نداره  :'( )
اگر از دوستان هم کسی راه بهتری می شناسه منت دار می کنه به ما هم یاد بده!
----

آفلاین RCLord

• Sr. Member
  • *
    • پشت یک لحظه سکوت
اینکار جواب نداد . یعنی هیچ تغییری نکرد . توی home باز میشه . اون سه فایل رو هم کپی کردم بازم نشد . اگه راه حل دیگری دارید بگید ممنون میشم .

آفلاین سعید رسولی

• ilius, saeedgnu
  • عضو کاربران ایرانی اوبونتو
  • *
  • ارسال: 1545
پاسخ به: ***بهترین دستورات لینوکس برای کاربرا
« پاسخ #27 : 25 شهریور 1389، 08:14 ب‌ظ »
ببخشید اگه ممکنه یه توضیحی بدید درباره این که به ترمینال بگه بصورت دیفالت توی شاخه home باز نشه . توی Desktop باز بشه ؟
ممنون
این دستور رو اجرا کنید
echo -e '\ncd ~/Desktop' >> ~/.bashrc
جناب ریجارد استالمن بزرگ!! لطفا راهنمایی اشتباه نکنید! برای تغییر دادن مسیر جاری بش لازم نیست مسیر پوشه هوم رو تغییر بدیم!!!
« آخرین ویرایش: 25 شهریور 1389، 08:17 ب‌ظ توسط سعید رسولی (ilius) »

آفلاین RCLord

• Sr. Member
  • *
    • پشت یک لحظه سکوت
ممنون درست شد .

آفلاین mintman

• Full Member
  • *
  • ارسال: 199
من دستور who رو زدم این دوتا اومد یعنی دوتا مهدی وجودداره؟
mahdi    tty7         2010-09-17 02:37 (:0)
mahdi    pts/0        2010-09-17 03:20 (:0.0)