تنها در اوج با سیستم عامل کروم
سرویس آموزش- حدود دو هفته پیش بالاخره گوگل نسخه نهایی سیستم عامل خود موسوم به کروم(Chrome) را به همراه لپتاپ خود معرفی کرد.
نه؛ اشتباه نکنید؛ این سیستم عامل با سیستم عامل دیگر این شرکت که اندروید نام دارد، تفاوت دارد. کروم یک سیستم عامل فوقسبک محسوب میشود که اصولا برای کار با اینترنت طراحی شده است. طی تستهای انجام شده(اگر این سیستم عامل روی یک لپتاپ نصب باشد) از زمان روشن کردن لپتاپ تا اتصال به اینترنت و قابل استفاده بودن فقط 10 تا 15 ثانیه طول میکشد. مثلا شما در دانشگاه هستید و دوستتان سوالی از شما میپرسد که جواب آن را دقیقا نمیدانید. لپتاپ خود را باز میکنید، دکمه Power آن را میزنید، چند لحظه بعد داخل گوگل هستید و سوال را جستجو میکنید و جواب را به دوست خود میگویید؛ و این همه فقط در کمتر از نیم دقیقه به انجام ميرسد. هیجانانگیز نیست؟!
همانطور که گفتم کروم برای کار با اینترنت ایجاد شده و بر مبنای سرویسهای رایانش ابری(Cloud Computing) توسعه پیدا میکند. اگر لپتاپ شما ابزارهای ارتباط با اینترنت به صورت بیسیم (Wireless) را نداشته باشد، به هیچ وجه نمیتوانید این سیستم عامل را اجرا کنید زیرا برای راهاندازی نیاز به یک ارتباط بیسیم اینترنتی هست.
تا به حال نسخههای بتای زیادی از کروم ارایه شده که توسعهدهندگان بتوانند مشکلات آن را حل کنند. بالاخره هفتم دسامبر 2010 گوگل نسخه نهایی این سیستم عامل را به همراه لپتاپ اختصاصی این شرکت با نام CR-48 معرفی کرد. این لپتاپ 12 اینچی دارای Wi-Fi و 3G داخلی و یک وبکم است. دکمههای کیبورد این لپتاپ کمی با کیبوردهای معمول تفاوت دارد. البته این تفاوت به کارایی بیشتر کمک کرده است. برای نمونه در این لپتاپ به جای دکمه Caps Lock از دکمه Search استفاده شده است تا کاربر به راحتی و با فشردن آن دکمه وارد جستجوگر گوگل شود. در بالای صفحه نيز دکمهای به نام Full Screen وجود دارد که با زدن آن برنامهها به صورت تمام صفحه خواهند شد و با این کار فضای کاری بیشتر میشود. این لپتاپ به صورت آزمایشی تولید شده و قرار است که به عدهای خاص و محدود داده شود تا آن را تست کنند. برنامه گوگل در مورد اين سیستم عامل به این صورت است که در اواسط 2011 چند مدل لپتاپ شرکت سامسونگ و ایسر با سیستم عامل کروم ارایه شوند؛ باید منتظر بمانیم.
کروم یک سیستم عامل متنباز و رایگان است که بر اساس هسته لینوکس شکل گرفته است که از محیط دسکتاپ GNOME نسخه 30/2 بهره میگیرد. اما آخرین نسخه ارایه شده از خود سیستم عامل کروم 0.9.576 RC است که در هفتم دسامبر منتشر شده است. این سیستم عامل دارای چند برنامه داخلی رایگان و البته بر اساس رایانش ابری است که شما میتوانید از آنها بهره ببرید. در کروم از آخرین نسخه مرورگر محبوب گوگل یعنی کروم استفاده شده است. گوگل سعی کرده که یک سیستم عامل کاملا مبتنی بر اینترنت و راهکارهای رایانش ابری ایجاد کند. به همین دلیل ابزارهای زیادی برای تعامل با اینگونه سرویسها مانند Gmail، Google Doc و ... در کروم گنجانده است. با وجود اینکه کروم کاملا از HTML5 پشتیبانی میکند، ولی آخرین نسخه Flash Player در این سیستم عامل نصب است تا کاربران برای اجرای فایلهای فلش مشکلی نداشته باشند.
چون در حالت معمولی پردازش خاصی برای اجرای کروم لازم نیست، فرکانس خاصی به عنوان حداقل CPU وجود ندارد. از برنامههای گنجانده شده در بالا میتوان فهمید که چه مقدار فرکانس لازم است. اما 256 مگابایت RAM لازم دارد. وقتی کروم اجرا شود، بیشتر سختافزار موجود را میشناسد و به درایور نيازي وجود ندارد.
شروع کار
اگر فکر میکنید که همین الان خیلی راحت میتوانید به فروشگاه سر کوچه خود بروید و دیسک نصب این سیستم عامل را بگیرید، سخت در اشتباه هستید زیرا گوگل يک کار انحصارسازی در مورد کروم انجام داده است. اين شرکت کاري کرده که کروم فقط در مدلهاي خاصي از نوتبوکها قابل اجرا باشد. پس اگر شما هم اکنون بخواهيد از کروم استفاده کنيد، کار مشکلي است؛ يا بايد لپتاپي بخريد که کروم آن را پشتيباني ميکند يا آموزش این هفته را بخوانید تا بتوانید از این سیستم عامل استفاده کنید.
همانطور که بالاتر اشاره کردم، گوگل کروم را انحصارسازی کرده است و روی هر لپتاپی نصب نمیشود. به همین دلیل تیم توسعه سایت hexxeh.net دست به کار شدهاند و با تغییر قسمتی از کدهای این سیستم عامل کاری کردهاند که بتوانید با دریافت نسخه تغییر داده شده و انجام یک سری از کارها بتوانید این سیستم عامل را روی خیلی از سیستمها اجرا کنید. البته ناگفته نماند که اجرای اين سیستمعامل روی سیستم شما صد در صد نیست. برای یک نمونه من اجرا شدن کروم را روی هفت سیستم مختلف تست کردم و فقط دو تا از سیستمها این سیستم عامل را اجرا کردند.
به دلیل اینکه کروم بر اساس رایانش ابری کار میکند برای اجرا شدن و کار با آن نیاز به اینترنت دارید و این اینترنت باید به صورت بیسیم(Wireless) باشد. اگر سیستم شما مجهز به اتصال بیسیم به اینترنت نیست ادامه این مقاله را نخوانید؛ زیرا نمیتوانید وارد کروم شوید. قبل از هر چیزی باید به آدرس اینترنتی که در انتهای مطلب و در بخش لینک وجود دارد، مراجعه کنید. در این صفحه چندین نسخه از کروم دستکاری شده وجود دارد. اما جدیدترین آنها نسخه 0.8.71.rdb7d4e77 بوده که با نام Vanilla شناخته میشود. به دنبال این نسخه در صفحه بگردید و روی لینکی که به شکل USB و در جلوی آن است کلیک کنید تا بتوانید فایلی با پسوند .tar.gz و با حجم 230 مگابایت را دریافت کنید. این پسوند یک نوع فایل فشرده شده است که حجم فایل را تا حد زیادی پایین میآورد. وقتی دریافت این فایل تمام شود و شما با استفاده برنامهای مانند WinRAR آن را Extract کنید٬ خواهید دید که نتیجه یک فایل IMG خواهد بود که 7/1 گیگابایت حجم دارد. از اینجا به بعد کار ما با آن فایل IMG است.
در این راه حل استفاده از کروم که ما میخواهیم آن را انجام دهیم٬ یک حافظه فلش قابل بوت از کروم میسازیم و آن را بوت میکنیم. بدین منظور ما نیاز به برنامه Win32 Image Writer داریم تا حافظه فلش ما را با کروم Bootable کند. این برنامه را از طریق لینک انتهای مطلب و با حجم 6/5 مگابایت میتوانید دریافت کنید. در ادامه به یک حافظه فلش نیاز است که حداقل دو گیگابایت حجم داشته باشد. قبل از هر کاری٬ حافظه فلش خود را به سیستم خود متصل و اطلاعات داخل حافظه را در جایی مطمئن کپی کنید زیرا این حافظه توسط برنامه فرمت خواهد شد. در ادامه کار برنامه Image Writer را داخل ویندوز اجرا کنید.
حالا در قسمت Image File فایل ISO کروم را انتخاب کنید. در بخش Device نام درایوی که حافظه شما با آن شناخته شده است را انتخاب کنید(مثلا برای من درایو K بود). در انتها روی دکمه Write کلیک کنید و چند لحظه منتظر بمانید تا پروسه انجام شود. حافظه فلش خود را به کامپيوتري که ميخواهيد در آن کروم را اجرا کنید، وصل کرده و سپس آن را روشن کنيد. اگر کامپیوتر شما به صورت خودکار فلش درایو را بوت کرد و وارد این سیستم عامل شد که فبهالمراد، اما اگر اینگونه پیش نرفت، سیستم را ریاستارت کرده و بلافاصله کليد Delete را فشار دهيد تا وارد BIOS شويد. به داخل Advanced Bios Features برويد. اولين گزينه Hard Disk Boot Priority هست؛ به داخل آن برويد. در اينجا ميتوانيد اولويت بوت شدن ديسکها را تعيين کنيد. نام هاردديسک(ها) و نام حافظه فلش خود را خواهيد ديد. با دکمههاي Page Down و Page Up ترتيب آنها را طوري تغيير دهيد که حافظه فلش شما در ابتداي بقيه قرار بگيرد(پیکربندی این بخش از BIOS در مادربوردهای مختلف٬ با هم تفاوت دارد ولی در حالت عمومی به همین طریقی بود که در اینجا خواندید).
از آن بخش خارج شويد. کافی است Save and Exit، بعد از آن کليد Y و در نهايت Enter را بزنيد. کامپيوتر رياستارت ميشود. حالا فلش شما به صورت خودکار بوت و کروم اجرا میشود.
تفکر مثبت
بخش اعظمی از آینده دنیای کامپیوتر بر اساس رایانش ابری خواهد بود و تکنولوژی در حالت حرکت به سوی آن است. گوگل نیز به خوبی این موضوع را میداند و سعی دارد که ابزارهای خود را بر اساس آن توسعه دهد و از رقبای خود پیشی بگیرد. شما هم برای اینکه از سایر کاربران جلو باشید میتوانید در همین راستا حرکت کنید. سیستم عامل کروم یکی از بهترین ابزارها است که شما رایانش ابری را تجربه کنید. البته اگر سرعت پایین اینترنت در ایران دست و پای شما را نبندد.
تفکر منفي
همانطور که در بالا نیز اشاره کردم٬ گوگل در مورد کروم خیلی انحصاری عمل کرده است و اجازه اجرا شدن این سیستم عامل را روی هر سیستمی نمیدهد. حتی اگر از کرومهای دستکاری شده استفاده کنید٬ باز با این مشکل دست و پنجه نرم میکنید. اگر شما هم نتوانستید کروم را اجرا کنید٬ ناراحت نشوید و چند ماه منتظر بمانید تا لپتاپهای مجهز به گوگل کروم وارد بازار شوند.
لينک
تیم توسعه سایت hexxeh.net سیستم عامل کروم را با سیستمهای دیگر هماهنگ کردهاند. از طریق سابدومین زیر میتوانید به این سیستم عامل تغییر داده شده و آخرین اطلاعات آن دسترسی داشته باشید:
http://chromeos.hexxeh.net/
برای دريافت فایل کروم وانیلا(Vanilla) باید به صفحه زیر مراجعه کنید:
http://chromeos.hexxeh.net/vanilla.php
برای دریافت Windows Image Writer از طریق صفحه زیر اقدام کنید:
https://launchpad.net/win32-image-writer
منبع از عصر ارتباط