نگاهی به لینوکس Vector نسخه ۵.۹
نویسنده: مهدی فتاحی
Vector یک توزیع لینوکس بر پایه Slackware است. Slackware قدیمی ترین توزیع لینوکس است که هنوز به حیات خود ادامه میدهد. با وجود ویژگیهای ممتاز Slackware از جمله پایداری و سرعت بالا که آن را سالها به انتخابی محبوب برای حرفهای ها تبدیل کرده کمبود ابزارهای گرافیکی برای نصب و مدیریت آن باعث شده بسیاری از افراد آن را انتخاب مناسبی برای کاربران تازهکار ندانند. Vector تلاش می کند Slackware را به شکلی بهینه و با کاربری آسان در اختیار همه قرار دهد. سازندگان این توزیع آن را برای سرعت بیشتر٬ پشتیبانی کامل از فرمتهای صوتی و تصویری و سهولت نصب و ارتقای بسته های نرم افزاری بهینه کرده اند و آن را سریعترین توزیع لینوکس میدانند. پس از آنکه سال گذشته نسخه ۵.۸ آن را دیدم و به خاطر سرعت بی نظیر و کارایی بالا ماهها از آن به عنوان سیستم عامل اصلی استفاده کردم٬ بیصبرانه منتظر نسخه بعدی بودم که قرار بود بر پایه Slackware 12.0 باشد و ابزارهای مدیریتی جدیدی را هم اضافه کند. به یاری دوستان لینوکسی نسخه ۵.۹ بلافاصله پس از انتشار به دستم رسید و بی درنگ آن را نصب کردم.
ویژگیهای نسخه استاندارد Vector از این قرار است:
هسته ۲.۶.۲۲.۱۴
دسکتاپ Xfce 4 که برای Vector بهینه سازی شده
جدیدترین درایورهای اختصاصی Nvidia و ATI
پشتیبانی از کلیه فرمتهای صوتی و تصویری
پشتیبانی از Flash و ویدیو در همه مرورگر ها
مرورگرهای وب Seamonkey, Firefox و Opera
مرکز کنترل VASM برای مدیریت سیستم
Vlsmbmount و pyNeighborhood برای اتصال به شبکه های محلی Windows
برنامه G-Slapt برای مدیریت و نصب برنامه ها از طریق اینترنت (شبیه Synaptic)
Adobe Reader 8 برای خواندن فایل های PDF
GQView برای نمایش تصاویر
MtPaint برای ویرایش گرافیک
Pidgin برای گپ و پیام رسانی فوری
نصب Vector تفارت چمدانی با نصب Slackware ندارد و به صورت متنی است. اما گزینه هایی مانند تنظیم خودکار محیط گرافیکی٬ نصب درایورهای اختصاصی NVIDIA و ATI و مدیریت کاربران به آن اضافه شده است. این نسخه دیسک زنده نیست و باید روی دیسک سخت نصب شود٬ هرچند نسخه زنده آن هم ساخته شده است. پس از حدود ۲۰ دقیقه نصب کامل می شود و من وارد محیط زیبا و ساده XFCE میشوم. شاید بسیاری از کاربران به خصوص کاربران ایرانی با محیطی غیر از KDE و GNOME آشنایی نداشته باشند و یا XFCE را بسیار ضعیفتر از این دو بدانند. انا باید به شما بگویم XFCE یک محیط قدرتمند٬ زیبا٬ کارا و بسیار سبک است که به رغم بر داشتن امکانات زیاد و زیبایی ظاهری٬ از منابع سیستمی کمی استفاده می کند و به همین خاطر سرعت اجرای برنامه ها بالاتر می رود. XFCE به خصوص یک انتخاب ایده آل برای کامپیوترهای قدیمی تر و ضعیف تر است. مدیر فایل آن به نام Thunar بسیار سریع و کاراست و بسیاری از کاربران آن را به Nautilus و Konqueror ترجیح میدهند. با همه این اوصاف اگر به GNOME یا KDE نیاز دارید میتوانید به راحتی آنها را از مخازن On-line دریافت و نصب کنید.
یک مزیت دیگر Vector سازگاری با بسته های Slackware است که به شما امکان میدهد بستههای نرمافزاری TGZ را از Slackware یا سایر توزیعهای همخانواده مانند Zenwalk بر روی آن نصب کنید. من به راحتی KDE را از روی DVD لینوکس Slackware 12 نصب کردم. علاوه بر این Vector نسخه تغییر یافته ای از pkgtool را در خود دارد که در محیطهای گرافیکی و متنی امکان نصب و ارتقای بستهها را به بهترین شکل فراهم میکند.
لینوکس Vector همچنین از script های ویژهای برای راه اندازی سیستم استفاده میکند که باعث کوتاه شدن زمان راهاندازی سیستم میشود.
اما مرکز کنترل VASM هرچند به اندازه برنامههای مشابه مانند Yast در SuSE و DrakConf در Mandriva پیشرفته نیست اما تمامی نیازهای کاربر برای تنظیم و مدیریت سیستم را برطرف می کند. تنظیمات شبکه و Wireless را به راحتی میتوان انجام داد. تنظیم ساعت و تاریخ٬ ساختن یک Firewall سفارشی٬ تنظیم وسایل جانبی مانند ماوس و صفحه کلید٬ پارتیشن بندی ذیسک سخت٬ مدیریت سرویس ها٬ کاربران٬ چاپگر و تنظیم تمام خودکار X هنگی از درون VASM انجام میشوند.
یکی از مشکلات من در Vector تنظیم صفحه کلید فارسی بود. در نهایت مجبور شدم از با نصب بعضی بسته های اضافی از مبدل چیدمان KDE یعنی kxkb استفاده کنم که البته به خوبی در محیط XFCE کار میکند.
نتیجه: من شخصا از آنجا که به سرعت اهمیت زیادی میدهم
Vector را بسیار پسندیدم. XFCE بر پایه GTK است و من همه زیباییهای GNOME را در کنار سرعت و سبکی XFCE دارم. همه فایلهای صوتی و تصویری به راحتی باز میشوند و همه plugin های لازم روی Firefox و Opera و Seamonkey نصب هستند.
اگر شما هم به دنبال یک لینوکس سریع و کارا هستید٬ و اگر میخواهید لذت کار با یک سیستم بسیار کاربرپسند و سریع بر پایه Slackware را تجربه کنید٬ Vector برای شماست.