این یک نوشتهٔ کوتاهه دربارهٔ برتری لاتک (لاتکس تلفظ درست نیست) بر مایکروسافت ورد. البته فقط دربارهٔ نوشتهها با خط لاتین حرف زده.
http://nitens.org/taraborelli/latexاین یکی یک مقالهٔ طولانیتره که خیلی مفصل لاتک و مایکروسافت و اپنآفیس (لیبرهآفیس) رایتر رو با هم مقایسه کرده.
http://oestrem.com/thingstwice/2007/05/latex-vs-word-vs-writer/این دو تا مقاله رو تازه دیدم و خوندم. اینها همه دربارهٔ نوشتهها به خط لاتین هستند. نمیدونم چهقدر از نکتههای این دو مقاله برای خط عربی (و فارسی) هم کار میکنه. این رو آدمی به نام Jonathan Kew (نویسندهٔ XeTeX) باید خوب بدونه و با خوندن راهنماهای XeTex باید بشه فهمید.
ولی یه دسته برتریهای دیگهای هست که واضحه. مثلاً این همین که لاتک با پروندههای متنی ساده کار میکنه (و نه با قالبهای پیچیدهای مثل doc و docx و odt و غیره) خودش یک برتری بزرگه. چون این جوری میشه نوشته رو توی ترمینال پردازش کرد و این قدرت زیادی به آدم میده برای پردازش خودکار متن. مثلاً میشه یه سایت راه انداخت که مردم توش اطلاعات خاصی رو وارد کنند و این اطلاعات وارد یک پایگاه داده بشه و یک اسکریپت این اطلاعات رو خودبهخود بنویسه در یک پروندهٔ tex و بعد از پردازش به وسیلهٔ لاتک یک pdf تر و تمیز ساخته بشه. چنین کاری رو مثلاً سایت بالاترین انجام میداد و یک نشریهٔ روزانه رو کاملاً به شکل خودکار منتشر میکرد به نام بالانامه که توش همهٔ موضوعات داغ هر روز به شکل یک مجله (با بستهٔ زیپرشین) حروف چینی شده بود. فکر نمیکنم به این آسونی بشه ورد رو برای این کار استفاده کرد.
یا مثلاً سایتهایی هستند که یک رابطهٔ ریاضی رو براشون مینویسی و یک عکس یا pdf خوشگل از اون رابطهٔ ریاضی رو که با لاتک حروفچینی شده بهت تحویل میدن. (مثلاً توی سایت ویکیپدیا همهٔ فرمولهای ریاضی با لاتک ساخته میشند و به شکل یک تصویر در مقاله قرار میگیرند.) روش کار این سایتها این جوریه که موتور حروفچینی لاتک رو روی اون رابطهٔ ریاضی اجرا میکنند.
همین نکتهٔ بالایی باعث شد یادم بیاد که بگم زیبایی فرمولهای ریاضی که با لاتک ساخته میشه خیلی بالاتر از نرمافزارهای دیگه است. کافیه فرمولهای کتابهای درسی رو (که همه با لاتک نوشته شدند) با همون فرمول که خودت با ورد نوشتی رو با هم مقایسه کنی.