این openSUSE ای که ما استفاده میکنیم چه ربطی به SLES داره؟! SLES از اولش هم تجاری بود مثل ویندوز. با این تفاوت که ویندوز هیچ قسمتیش رایگان نیست. اما SLES بیشتر قسمتهاش رایگان و حتی اوپنسورس هست و فقط بعضی قسمتهاش رایگان نیست، در ضمن از پشتیبانی تجاری ناول هم برخورداره، که این دو دلیل باعث شده این مجموعه(توزیع SLES) پولی باشه.
این شرکتهای تجاری هم طبیعی هست که به فکر پول خودشون باشن. اما به تدریج میفهمن که سود تجاریشون هم در پشتیبانی از لینوکس و اوپنسورس هست. فقط شکل تجارتشون ممکنه عوض بشه.
تازه جای خوشحالی داره که ماکروسافت هم داره به سمت لینوکس و اوپنسورس میاد.
اولاً الآن دیگه توزیعی به نام SUSE وجود نداره. ثانیاً توزیع openSUSE هم یک توزیع رایگان هست و دلیلی برای تحریم اون وجود نداره. اگه هم قرار بود روزی تجاری بشه این اسم رو روش نمیذاشتن(کلمهٔ open). اما به فرض محال هم اگه یه روزی ناول بخواد توسعهٔ openSUSE رو قطع کنه(و مثلا بگه بیاید بجاش SLED رو بخرید!) بازم احتمالاً یه گروهی پیدا میشن که بیان یک نسخهٔ رایگان ازش بدند(مثل RHEL و CentOS).
من هم به آزادی نرمافزار شدیداً اعتقاد دارم. از اوبونتو و اوپنسوزه هم همزمان استفاده میکنم. اما به نظر من اوبونتو و اوپنسوزه از دید آزادی نرمافزار هیچ تفاوتی با هم ندارن. چون هر دوشون توزیع رایگان هستن، و هر دوشون تعداد کمی نرمافزار restricted دارن(که البته اونها هم قابل کپی هستن). این هم که میگن اوبونتو نسخهٔ enterprize نداره، به نظر من خیلی مفهموم نداره، چون مثلا ماکروسافت میتونه بیاد چند تا نرمافزار غیر رایگان(و غیر قابل کپی) کنار اوبونتو بذاره و یک توزیع تجاری درست کنی و اون رو بفروشه، و حتی اجازهٔ کپی کردن کل اون رو نده(بخاطر همون نرمافزارهای غیررایگان). پس نمیشه گفت که اوبونتو ابداً نسخهٔ تجاری نخواهد داشت، فقط میشه گفت که کانونیکال تعهد کرده که اوبونتو همواره رایگان باقی بمونه و حتی نسخهٔ تجاری هم از اون نده. تازه این دومی به نظر من زیاد مهم نیست(که نسخهٔ تجاری ازش نده) چون به هر حال ما داریم از نسخهٔ رایگان اون استفاده می کنیم، دیگه برامون چه فرقی میکنه؟
پس اوبونتو و اوپنسوزه از دید آزادی نرمافزار مثل هم هستن، اما از دید فنی هر کدوم مزایا و معیبی دارن که اینجا جای مطرح کردنش نیست. شخصاً به هر دوشون علاقه دارم(خیلی بیشتر از توزیعهای دیگه) و تا زمانی هم که توزیع رایگانی به نام اوپنسوزه هست دلیلی برای رها کردنش نمیبینم، کاری ندارم که ناول یا ماکروسافت چه قراردادی سر توزیعهای تجاری میبندن. اوپنسوزه رو برنامهنویسهای اوپنسورس توسعه میدن نه کسانی که سیاستهای تجاری ناول رو تعیین میکنن.
در ضمن قوانین گنو و نرمافزار آزاد طوری وضع شدن که این شرکتهای تجاری نتونن از لینوکس و نرمافزار آزاد سوء استفاده کنن، و کامیونیتی و برنامهنویسهای اوپنسورس رو تحت فشار قرار بدند.
این نظر من بود، سعی کردم هیچ تعصبی نداشته باشم.
از نظرات دوستان هم استقبال میکنم، فقط امیدورام به جدل کشیده نشه، البته اگه منطقی و بیطرفانه بحث کنیم به جدل کشیده نمیشه و نتایج خوبی هم از بحث میگیریم.