نبود متخصصان لازم و نبود آموزشگاههاي تدريس كننده نرمافزارهاي متنباز بهعنوان مهمترين سد پيش روي توسعه اين نرمافزارهاست.
محمدرضا تقوي - كارشناس فناوري اطلاعات - در گفتوگو با ايسنا با بيان اين مطلب اظهار كرد: بايد با عزم راسخ به صورت اجبار و بخشنامه و البته با كمك مالي براي شركتهاي مشتاق كار در اين حوزه نيروي متخصص را پرورش داد و تا زماني كه آموزش نداشته باشيم بن بست فعلي رفع نخواهد شد. به اعتقاد اين كارشناس نخستين قدم در ترويج فرهنگ استفاده از نرمافزارهاي متن باز آموزش اين تكنولوژي (مانند سيستمعامل لينوكس) در دانشگاهها، دبيرستانها و حتي دبستانهاست تا در نهايت اين امر به صورت قانوني براي تمام ارگانهاي دولتي مورد استفاده قرار بگيرد و در نهايت به ظهور دولت الكترونيكي بينجامد.
او اضافه كرد: به علت حساسيت و امنيت بسيار نرمافزارهاي متن باز در جوامع توسعه يافته، دولت ايران نيز ميتواند با بهكارگيري سياست استفاده از اين نرمافزارها بر اساس امنيتش از اين تكنولوژي بهره بگيرد. وي ادامه داد: نبود منع قانوني و انحصار براي استفاده از اين نرمافزارها و امنيت بالاي تكنولوژيشان به عنوان دو خاصيت، خط مشي است كه دولت ميتواند با تكيه بر اعمال سياستهاي خود در نوشتن متن بازها از آنها استفاده كند و از نتايج آن بهره بگيرد چرا كه در غير اين صورت هيچ تفاوتي با بقيه نرمافزارهاي بسته نخواهند كرد.
تقوي استفاده از نرمافزارهاي بسته همچون ويندوزها را به دليل شناخته شده بودنشان از طرف شركتهاي سازنده، نبود دسترسي به كد منبع و امكان حمله اينترنتي به اين نرمافزارها و انجام تحريم و جريمه به علت حق انتشار و منع قانوني براي استفاده از آنها را نامناسب و خطرناك عنوان كرد. او با اعلام اين كه استفاده از اين نرمافزارها در سطح كشور كمتر از 10 درصد است گفت: مسئله مهمتر در نهادينه كردن اين برنامهها متوجه تصميمگيريهاي درون سازماني خود ارگانهاست؛ آنها ميتوانند با تعريف متنبازها سيستمهاي عاملي همچون ويندوز را كه بسيار خطرناكاند حذف و جايگزين مناسب را براي آن لحاظ كنند.
اين كارشناس تعامل با ارگانهاي ديگر را به منظور استفاده همه جانبه ضروري دانست و تصريح كرد: با وجود ماهيت كند و دولتي بودن سيستمهاي اداري كه نميتوانند خود را به سرعت با بخشهاي خصوصي هماهنگ كنند بايد در نظر داشت كه بدون تعامل و كمك همه ارگانها امكان بهرهوري حرفهاي از كاربران معمولي تا برنامههاي كلان دولتي امكانپذير نيست.
وي ادامه داد: دولت نيز براي ترويج نرمافزارهاي متن باز ميتواند همانطور كه استفاده از تكنولوژيهاي جديد ICT را با قوانيني در بين كاربرن دولتي رواج داد، با اعمال سياستي به صورت متقابل و مشابه، سياست بهكارگيري نرمافزارهاي متن باز را براي شركتهاي نرمافزار نويس، شركتهاي دولتي فعال در قسمت IT و وزارتخانهها به كار بندد. تقوي امنيت متن بازها را 100 درصد تضمين شده دانست و افزود: اجراي تنظيمات توسط كاربران به دليل دسترسي به منبع باعث ميشود هر نسخه به عامل منحصر به فردي تبديل شود كه غير قابل نفوذ است زيرا ويروسها هميشه به نرمافزارهاي هم شكل و يكسان حمله ميكنند.
وي در پايان مجامع صنفي را بهترين نوع متولي در اين صنعت دانست و اظهار كرد: اين مجامع ميتوانند به مطلوبترين شكل نسبت به گسترش نرمافزارهاي متنباز اقدام كنند كه در اين راستا وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات با دارا بودن جايگاه ويژهاي در حوزه IT قادر خواهد بود حركت را سريعتر كند.
منبع : ایسنا