دوستان هر انتقاد کاربردی که دارند (چیزی که بشود در آینده از آن استفاده کرد) بیان کنند، با هر لحنی کنار میآیم
حال که اجازه صادر شد متنی رو که آماده کرده بودم ارائه میکنم:قبل از هر سخنی خیلی خوشحالم که صدا و سیما چنین اقداماتی رو در راستای مقوله متن باز انجام میده و به شخصه از این که این فضا رو ایجاد کرده از رسانه ملی تلویزیون تشکر میکنم.
عرض شود که بنده تا به حال این برنامه رو ندیده بودم و صرفاً برای حضور جناب توکلی و موضوع برنامه، نظاره گر برنامه شدم (البته از ابتدای برنامه به تماشا نشستم تا جایی که جناب توکلی خداحافظی کردند)
امیدوارم صحبتهایی که در ادامه میکنم موجب رنجش شخص خاصی نشه:
عرض شود که فضای حاکم بر برنامه، زیاد به دل بنده ننشست. مخصوصاً نوع اجرا و مدیریت برنامه (مجری گری).
از منظر بنده هر چقدر هم که قرار باشه رسمی با مهمان برنامه برخورد نشه و جنبه صمیمیت برنامه بالا بره؛ مجری نبایست این حق رو به خودش بده که میهمانان برنامه رو با نام کوچکشون مورد خطاب قرار بده. بر فرض مثال: «بهنام عزیز»! این امر قبل از اینکه توهین به میهمان برنامه باشه، توهین به مخاطب برنامه است. زیرا که برنامه به نوعی رسمیت داره (اولین دلیلش هم پخش از رسانه عمومی بصورت زنده است)
مورد بعدی تکه فیلمی بود که برای معرفی مقوله متن باز، کپی لفت و آشنایی با ریچارد استالمن پخش شد. جالب اینجاست که بعد از پخش، هیچ توضیحی از منبع مربوطه (حداقل بصورت کلامی توسط مجری محترم برنامه) ارائه نشد که میبایست ارجاع داده میشد به مستند «انقلاب متن باز (Revolution OS)». درواقع با توجه به اینکه مقوله کپی رایت (به شکلی خاصتر کپی لفت) مستتراً در برنامه محوریت موضوعی داشت، عملاً کپی رایتی در ذکر منبع رعایت نشد.
همچنین میهمانان برنامه بطور کامل معرفی نشدند، که چه خدمات و کارنامه لینوکسی رو در سابقشون دارند. مطمئناً جناب توکلی به علت خدمات زیادی که به اوپن سورس داشتند به برنامه دعوت شدند، اما آیا تمام کسانی که پای برنامه نشستند از این موضوع مطلعند که جناب بهنام توکلی کیست و چه کارنامه درخشانی داره؟ (که بنده به شخصه به کارنامه درخشان جناب توکلی افتخار میکنم) با توجه به عدم معرفی کامل میهمان محترم و خطاب نمودن وی با نام کوچک، نمیدونم مخاطبی که جناب توکلی رو نمیشناسه و برای اولین بار هم هست برنامه رو میبینه، چه خواهد اندیشید؟
همینطور هم مجال صحبت به جناب توکلی داده نشد، یعنی مجری محترم، عملاً اجازه نمی داد در جوابها مانوری داده بشه؛ درواقع قبل از طرح کامل سوال، جوابی رو هم در سوال مستتر می کرد، که این نیز از منظر بنده، توهین به میهمان و مخاطبه.
مجری محترم یک اشاره خیلی جزئی هم به «لینوکس مگ» کردند؛ بی آنکه توضیحی درباره اش ارائه کنند. و یا از جناب توکلی درخواست کنند که چند دقیقه راجع به لینوکس مگ توضیح بدن. صرفاً به اشاره جزئی گذشت. ابهام بنده اینجاست که آیا تمام مخاطبین برنامه میدونند لینوکس مگ چیه؟ اگر هم برخی سیاستها اجازه نمیداد درباره اش صحبت بشه چرا عنوانش کردند؟ (برای بار اول مجری محترم واژه «لینوکس مگ» رو بر زبان آوردند، نه جناب توکلی)
در انتها هم درسته که صحبتهای کلی درباره گنو/ لینوکس، متن باز و موضوعات مرتبط ارائه شد ولی در گفتگو، جایگاه مخاطب عام (کسی که برای اولین باره که پای گفتگویی درباره لینوکس می نشینه بدون اینکه علمی ازش داشته باشه) در نظر گرفته نشد و اصطلاحات تخصصی بر فرض distro بر زبان آورده شد، بی آنکه توضیحی ولو در حد یکی دو جمله راجع به اون داده بشه. عملاً اساس، صحبتهایی کلی بود، ولی واژگانی بکار برده شدند که یک علاقه مند به آشنایی با لینوکس (بدون هیچ دانش قبلی) نمیتونست از اصل مطلب سر در بیاره.
جسارتا تلخی حرفام رو به رک بودنش ببخشیدلینوکسی و برقرار باشید