سلام بچه ها
سوالم اینه که، همونطور که میدونیم گنو یه سیستم عامل unix base هستش.
این سوال برام پیش اومده که مثلا ما از اوبونتویی که الان استفاده میکنیم بازم هم گنو/لینوکس هستش؟ یا فقط اوبونتو لینوکس هستش؟ اگر من اوبونتو رو پاک کنم مثلا فدورا نصب کنم ، گنو لینوکس هستش یا نه فقط یه distro هستش به اسم فدورا که مبنی بر redhat هستش؟
اصلا چیزی رو ندیدم که خالص گنو لینوکس باشه که نصب کنم!
اگر ممکنه این مسئله رو یکی از استادامون رفع ابهام کنه، مرسی
هسته یک سیستمعامل یا kernel یک برنامه اولیه نوشته شده است که به عنوان یک رابط بین سختافزار و برنامههای کاربردی دیگه به کار میره، یعنی کاربر میتونه از طریق برنامه و دستور به کرنل به سختافزار دستیابی پیدا کنه.
گنو یک سیستمعامل نبوده، پروژهای برای ایجاد یک سیستمعامل آزاد بوده، اما بصورت اتفاقی شخص دیگهای داشته روی یک هسته آموزشی (MINIX) کار میکرده، و وقتیکه هسته اولیه ساخته میشه به پروژه گنو اطلاع میده، که بله، من همچین هستهای رو ساختم، امتحانش کنید و ببینید که بدردتون میخوره یا نه! ... و خلاصه این دو با هم ادغام میشن و تشکیل یک سیستمعامل میدن به نام گنو/لینوکس. اما گنو پروژهای هست که برای مثال، bash رو ایجاد کرد که به عنوان یک تفسیر کننده فرامین به کار میره. و لینوکس هم به تنهایی شامل ابزارهای ضعیف و از نظر مقایسه بسیار دور نسبت به ابزارهای گنو هست که جز برای توسعه دهندگان هسته کاربرد دیگهای نداره (در جواب به سوال شما که پرسیدید «آیا توزیعی هست که فقط لینوکس باشه»)
اما پروژه گنو علاوه بر نرمافزارهای رسمی آزاد خودش، از یک سری نرمافزارهای آزاد غیر گنو هم در پروژه خودش استفاده کرد، مثل X Window که یک محیط بسیار ابتدایی گرافیکی ارائه میداد (اما بر روی همین محیط هست که گنوم اجرا میشه).
حالا یک توزیع (distro) لینوکس (که این اصطلاح درست نیست و صحیحش توزیع گنو/لینوکس هست)، یک مجموعه سفارشی شده از مجموعههایی نظیر هسته لینوکس، ابزارهای گنو، مدیر پنجره، package manager و... نیز documentهایی برای استفاده است که آماده شده تا کار با این سیستمعامل (گنو/لینوکس) رو ساده کنه. اما اگر گنو به همراه هسته Hurd به کار برده بشه، میگیم یک توزیع GNU/Hurd.
دبیان،اوبونتو، فدورا، ردهت جنتو، سوزه و صدها سیتمعامل دیگهای که توسط یک گروه یا یک شخص ساخته میشه، همه اینها بر اساس GNU/Linux ایجاد شده، که جناب ریچارد استالمن بنیانگذارش بوده، اما متاسفانه مثل خیلی از چیزهای دیگه، آدما بانی و بنیانگذار رو فراموش میکنن، بطوری که در صحبتها از اصطلاح «توزیعهای لینوکس» استفاده میشه (حتی در ویکیپدیا) بجای استفاده از اصطلاح گنو/لینوکس. مثل این میمونه که به کل فراموش کنیم چه کسی الکترون رو کشف کرد، اما یاد اون کسی رو ببریم که با الکترونها خیلی کارها کرد. مثل این که فراموش میکنیم چه کسی زبان C رو اختراع کرد، اما میچسبیم به جناب استیو جابز.