انجمن‌های فارسی اوبونتو

لطفاً به انجمن‌ها وارد شده و یا جهت ورود ثبت‌نام نمائید

لطفاً جهت ورود نام کاربری و رمز عبورتان را وارد نمائید

نویسنده موضوع: آیا هر نرم‌افزار متن باز، نرم افزار آزاد و برعکس هر آزاد، متن باز نیز هست؟  (دفعات بازدید: 10238 بار)

0 کاربر و 3 مهمان درحال مشاهده موضوع.

آفلاین afrod

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 1526
1. آیا هر نرم‌افزار متن باز، نرم افزار آزاد نیز هست؟ کاملا درست؟ کاملا غلط؟ مشروط؟
2. آیا هر نرم افزار آزاد، نرم‌افزار متن باز نیز هست؟ کاملا درست؟ کاملا غلط؟ مشروط؟
« آخرین ویرایش: 01 دی 1394، 11:20 ب‌ظ توسط afrod »

آفلاین رسول سعیدنژاد

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 3504
  • علی (ع): زَكَاةُ الْعِلْمِ نَشْرُه
سلام.
چرا دوتا تاپیک باز کردی براش؟
مسلما هر برنامه ی متن بازی، آزاد نیست.
ولی هر برنامه ی آزادی، متن باز هست
یه برنامه متنش بازه. همین! دیگه هیچ کاری نمی تونی باهاش بکنی. فقط می تونی ببینیش. پس میشه متن باز. ولی آزاد یعنی بتونی علاوه بر دیدن سورسش، اونو تغییر و دوباره منتشر کنی.
من میتونم یه برنامه بدم بهت و بگم فقط میتونی کدش رو ببینی. همین. اینم میشه متن باز. و آزاد نیست دیگه.

البته تا جایی که میدونم و دیدم.
نرم افزار، یک ابزاره. برای رسیدن به هدف ازش استفاده کنید. نرم افزار هدف شما نیست :) - آزادی، بزرگ‌ترین دروغ بشریت

آفلاین afrod

• High Hero Member
  • *
لطفا دوستانی که در این زمینه اطلاعاتی مستدل دارند در بحث شرکت کنند!

یه برنامه متنش بازه. همین! دیگه هیچ کاری نمی تونی باهاش بکنی.
تاکید کردم مدل OSI و لینک هم دادم.

سلام.
چرا دوتا تاپیک باز کردی براش؟
مسلما هر برنامه ی متن بازی، آزاد نیست.
ولی هر برنامه ی آزادی، متن باز هست
برای اینکه جلوی نتیجه گیری هایی به این سادگی رو بگیرم!
« آخرین ویرایش: 15 آذر 1394، 05:17 ب‌ظ توسط afrod »

آفلاین فاروق

• Hero Member
  • *
  • ارسال: 992
  • <شعار>این یک شعار است</شعار>
    • تارنمای فاروق
مقاله 'چرا متن باز هدف اصلی آزاد را برآورده نمیکند' رو بخونید.
نگاه کن. متن باز فقط در مورد اینکه کد منبع برنامه دیده بشه یا نه صحبت میکنه اما آزاد یه چیزیه فرا تر از اون و در مورد آزادی در نشر و اجرا و ... هم صحبت میکنه.
به علاوه متن باز به تنهایی آزادی کاربر رو تضمین نمیکنه.
http://pcworms.blog.ir
بعد از بررسی پست های قدیمیم، فکر میکنم یک عذرخواهی بدهکارم! معذرت میخوام و اگر اشتباه کردم مستقیم و روشن راهنمایی کنید تا تکرار نکنم.
کانال IRC

آفلاین Ma3X

• عضو کاربران ایرانی اوبونتو
  • *
  • ارسال: 877
  • It is Matrix
    • ماتریکس. آی آر

آفلاین arvinall

• Full Member
  • *
  • ارسال: 160
  • http://arvinall.github.io
    • ALL's Rhythmic Prose
لطفا دوستانی که در این زمینه اطلاعاتی مستدل دارند در بحث شرکت کنند!
--
تاکید کردم مدل OSI و لینک هم دادم.
--
برای اینکه جلوی نتیجه گیری هایی به این سادگی رو بگیرم!

و هنوز هستند کسانی که حرف ناقض حرف خودشون رو حتی اگه درست باشه نپزیرند و خرده گیرند!!!

آفلاین afrod

• High Hero Member
  • *
http://choosealicense.com/licenses
لینک شما کمکی نکرد! می خوام بدونم دقیقا نقطه تمایز نرم افزار آزاد و متن باز چیه؟
به لایسنسها که نگاه می کنم، اوپن سورس بعضا لایسنهای مشابه با نرم افزار آزاد داره. مثلا GPL جز لایسنهای مورد قبول OSI است.
یک چیز گیج کننده در مورد متن باز، قبول داشتن هم کپی لفت (با مجوزهایی مثل GPL) و هم ضد کپی لفت (با مثلا BSD) است!

و هنوز هستند کسانی که حرف ناقض حرف خودشون رو حتی اگه درست باشه نپزیرند و خرده گیرند!!!
به جای کنایه زنی، لطفا مشخصا به ایراد و اشکال اشاره کنید.

آفلاین امیــــــر

• High Sr. Member
  • *
  • ارسال: 617
  • نرم‌افزار مال منه، نه من مال اون
جواب رسول رو خوندی؟ گفته تمایزش چیه!
متن‌باز بهت اجازه دیدن کد رو میده اما یکم فراترش میشه آزاد که 4 تا اصل یا رده داره:

آزادی برای اجرای برنامه برای هر منظوری (آزادی ۰)
آزادی برای مطالعه و بررسی چگونگی عملکرد برنامه و تغییر آن برای نیاز خود (آزادی ۱). دسترسی به کد منبع یک پیش‌شرط برای این آزادی می‌باشد.
آزادی برای توزیع مجدد کپی‌هایی از آن، بنابراین شما می‌توانید به همسایگان خود کمک کنید (آزادی ۲).
آزادی برای بهبود برنامه و انتشار این تغییرات برای عموم، بنابراین تمام جامعه از آن بهره می‌برند (آزادی ۳). دسترسی به کد منبع یک پیش‌شرط برای این آزادی می‌باشد.

لینک

آفلاین afrod

• High Hero Member
  • *
لطفا دوستانی که تعریف اوپن سورس رو می دونند در بحث شرکت کنند ;)
لینک
فکر نمی کنم این لینکی رو که دادید، خودتون خونده باشید!
« آخرین ویرایش: 02 دی 1394، 11:30 ق‌ظ توسط afrod »

آفلاین احسان☺

• Full Member
  • *
  • ارسال: 220
http://choosealicense.com/licenses
لینک شما کمکی نکرد! می خوام بدونم دقیقا نقطه تمایز نرم افزار آزاد و متن باز چیه؟
به لایسنسها که نگاه می کنم، اوپن سورس بعضا لایسنهای مشابه با نرم افزار آزاد داره. مثلا GPL جز لایسنهای مورد قبول OSI است.
یک چیز گیج کننده در مورد متن باز، قبول داشتن هم کپی لفت (با مجوزهایی مثل GPL) و هم ضد کپی لفت (با مثلا BSD) است!

چیز گیج کننده ای وجود نداره. احتمالا دلیل این که احساس میکنید گیج شدید اینه که اینجا برخلاف بقیه ی جاها از «آزاد» و «متن باز» برای اشاره به دو چیز متفاوت استفاده میکنن. در صورتی که اینطور نیست.  متن باز بودن فقط به معنای قابل مشاهده بودن بودن سورس نیست.(برای مثال باز بودن فورک کردن و تغییرات سورس در BSD و ...) قبلا ها از کلمه ی free استفاده میشده بیشتر ولی به دلایلی تصمیم به جایگزینی این کلمه گرفته شد و «open source» انتخاب شد.

پ.ن: برای دلایل این جایگزینی هم با جستجو فکر میکنم به نتایج خوبی برسید. فرضا یکی از دلایلی که کسایی که از آزاد استفاده نمیکنن اینه که میگن چیزی مثل جی پی ال آزاد نیست و آزادی های لازم برای آزاد بودن رو نمیده. و یا یکی بودن معادل آزاد و رایگان در زبان انگلیسی و این که free software از قبل معنیش مشخص بوده(نرم افزار رایگان) و ...

آفلاین afrod

• High Hero Member
  • *
اینجا برخلاف بقیه ی جاها از «آزاد» و «متن باز» برای اشاره به دو چیز متفاوت استفاده میکنن.در صورتی که اینطور نیست.  متن باز بودن فقط به معنای قابل مشاهده بودن بودن سورس نیست.
خیلی ممنون
این اشتباه در چندتا از پاسخهای تاپیک وجود داره، و منم می خواستم (مدل OSI) همین که شما گفتید رو بگم که شما با بیان بهتری گفتید.

قبلا ها از کلمه ی free استفاده میشده بیشتر ولی به دلایلی تصمیم به جایگزینی این کلمه گرفته شد و «open source» انتخاب شد.
قبلا در این مورد یک تاپیک داشتیم: http://forum.ubuntu.ir/index.php?topic=123386
چیز گیج کننده ای وجود نداره.
چرا دیگه، BSD می گه می تونید در توزیع سورس رو به مصرف کننده ندید, GPL می گه باید بدید
و اوپن سورس هر دوتای اینا رو قبول داره!
« آخرین ویرایش: 02 دی 1394، 11:51 ق‌ظ توسط afrod »

آفلاین احسان☺

• Full Member
  • *
  • ارسال: 220
چرا دیگه، BSD می گه می تونید در توزیع سورس رو به مصرف کننده ندید, GPL می گه باید بدید
و اوپن سورس هر دوتای اینا رو قبول داره!
و متوجه نمیشم مشکل این از دید شما کجا است؟ یکی آزادی عوض کردن مجوز کپی تغییر یافته رو میده و یکی نمیده. و هردو متن باز هستن. نگفتید که به نظر شما چرا نباید قبول داشته باشه.
« آخرین ویرایش: 02 دی 1394، 11:57 ق‌ظ توسط احسان☺ »

آفلاین afrod

• High Hero Member
  • *
در یک اشتباهی بودم. BSD هم جز مجوزهای مورد قبول FSF است!

آفلاین husein

• Jr. Member
  • *
  • ارسال: 71
متن باز با اوپن سورس یکی نیست !
شما اول تعیین کن منظورت دقیقا چیه ؟

اوپن سورس یک مجوز است ، نرم افزاری اوپن سورس است که 10 قانون را رعایت کرده باشه : http://opensource.org/osd
اما وقتی میگیم متن باز ، فقط و فقط معنی این رو میده که نرم افزار سورسش بازه !

خب حالا اگه یک نرم افزار متن باز باشه (یعنی فقط سورسش باز باشه) آزاد نیست. اما اگر اوپن سورس باشه (یعنی از اون ده مورد مجوز پیروی کنه) آزاد هست.

قبلا برای نرم افزار های آزاد عبارت free software را بکار می بردند. اما free در زبان انگلیسی معانی مختلفی دارد که یکی از آن معانی "رایگان" است. سازندگان سیستم عامل گنو متوجه شدند که مردم تصور دارند که free software یعنی نرم افزار رایگان ! نه نرم افزار آزاد !

برای همین دور هم جمع شدند تا اولا تعیین کنند نرم افزار آزاد دقیقا چیست ؟ (که شامل اون ده مورد مجوز میشه) و دوما یک اسم مناسب بجای free software انتخاب کنند که با توافق به open source رسیدند.

اگه به مدارک بیشتر نیاز داشتید در خدمتم...

آفلاین nixoeen

• ناظر انجمن
  • *
  • ارسال: 4872
  • masoft قدیم
برای همین دور هم جمع شدند تا اولا تعیین کنند نرم افزار آزاد دقیقا چیست ؟ (که شامل اون ده مورد مجوز میشه) و دوما یک اسم مناسب بجای free software انتخاب کنند که با توافق به open source رسیدند.
چنین چیزی نیست. دو بنیاد هستند، یکی Open Source Initiative و یکی Free Software Foundation. هر کدوم تعریف خودشون رو از نرم‌افزار آزاد رو دارند، OSI از واژه‌ی Open Source استفاده می‌کنه و FSF از واژه‌ی Free Software.