مدتهاست که فونتهای خوب فارسی با پروانههای آزاد، منتشر میشن و طبیعیه که هزاران نفر هم از اون فونتها استفاده کنند. فونتهایی مثل وزیر، شبنم، صمیم، میخک و ... .
این فونتها با تلاشهای بسیار تولید شدند و توسط سازندهها، با قدرت پیش میرن.
اما نمیدونم میدونید یا نه، هیچ دایرکتوری درست و حسابی برای نگهداری یکجای این فونتها نداریم. گذشته از اون، تنها ابزاری که در حال حاضر چنین کاری میکنه متعلق به گوگله (
لینک) و خب کسایی که نرم افزار آزاد دوست دارند، خیلی گوگل رو هم دوست ندارند.
چند هفته پیش، داشتم به این فکر میکردم که یک API برای فونتها چطور کار میکنه؟ با جست و جو در اینترنت، به همون سرویس گوگل رسیدم. برام جالب بود که اسم یک فونت رو میگیره و یک CSS خروجی میده. از اون جالبتر، این بود که فایلها رو هم کش میکنه در سیستم و خب هروقت تغییری هم در اون فایلها رخ بده، فایل جدید رو میفرسته. خلاصه که با پستمن و ابزارهای دیگر، شروع کردم به تحلیل و بررسیش و کم کم دست به کُد شدم!
نتیجه هم شد پروژهای به اسم «آزادقلم».
آزادقلم چیه؟آزادقلم یک API عه. یک API که کار شما رو در طراحی وبسایت، فرانتند و رابط کاربری، ساده میکنه. شما یک درخواست GET به سرور آزادقلم میفرستید و سپس، یک CSS تحویل میگیرید. این CSS حاوی اطلاعات و مسیر فونت آزادیه که شما خواستید.
هدف آزادقلم چیه؟هدف اولیه، انجام یک پروژه فان بود. ولی بعضی وقتا نتیجه همین پروژههای فان هم چیز جالبی میشه. این پروژه هم یکی از اونا!
هدف اصلی، الان اینه که یک مخزن باشه از فونتهای آزاد فارسی. چرا؟ چون هر طراح فونتی الان مستقلا و جداگانه درحال انتشار فونتهاشه. آزادقلم این مشکل رو حل میکنه و همه این فونتها رو یکجا جمعآوری میکنه. به این شکل، همه خوبان یکجا جمع میشن!
چطور میتونیم از آزادقلم استفاده کنیم؟کافیه که مستندات (
لینک) آزادقلم رو بخونید. استفاده از آزادقلم به سادگی آب
خوردنه.
مجوز انتشار آزادقلم چیه؟آزاد قلم یک API عه که تحت مجوز SSPL (یا Server-Side Public License) منتشر میشه. این مجوز، آزاد موندن این پروژه رو تضمین میکنه.
چطور میشه یه فونت جدید به آزادقلم اضافه کرد؟فعلا از طریق وبسایت (
لینک). ولی در آینده احتمالا از طریق pull request هم امکانش فراهم باشه
سورس کدها رو کجا ببینیم؟اینجا :
گیتلب پینوشت : سورسها خیلی بچهن! هنوز کامل نیستند و در آینده اساسی تغییر میکنند. اما ما همیشه pull request و issue های شما رو بررسی میکنیم!
تیمتون چند نفره؟سه نفر که روی توسعه API ، وردپرس وبسایت و وبلاگ و همچنین محتوای شبکههای اجتماعی کار میکنیم. البته ناگفته نماند که دوستان بسیاری (به اندازه جمعیت لاگ تهران!) در حمایت و کمک به توسعه و شناختهشدگی این پروژه نقش داشتند و در اینجا از همه دوستان، کمال تشکر را داریم!
چطور میتونیم به آزادقلم کمک کنیم؟فعلا امکان کمک مالی رو تونستیم از طریق ریال و بیتکوین فعال کنیم. کافیه به صفحه حمایت ما مراجعه کنید. (
لینک).
تمام چیزی که در مورد پروژه به ذهنم میرسید، اینجا گفتم. باز هم سوال، نظر، انتقاد، پیشنهاد، شک و شبههای بود من در جهت پاسخگویی، در خدمتم