بله
سلام
نه در واقع یکی از چیزایی که باعث رشد لینوکس شد (که در نامه ای هم که لینوس نوشته بود اشاره کرده بود)کامپایلر گنو بود در واقع سیستم عامل بدون یک کامپایلر خوب خود نویسنده ی سیستم عامل هم ازش استفاده نمی کنه لینوس در اون نامه صریحا اشاره کرده بود که کامپایلر گنو با موفقیت روش نصب شده می خوام اینو بگم لینوکس بدون کامپابلر گنو (طبیعتا بدون گنو )در نطفه خفه می شد و بعد از چند وقت حتی خود لینوس هم سراغش نمی رفت در ثانی گنو هسته داشت ۴-۵ سال قبل تر از لینوکس و این لینوکس بود که اومد خودش رو وسط سیستم ها وابزار های گنو جا داد یا به تعبییر شما مالکیت بقیه چیزها رو تصاحب کرد(منتها این چیز زیاد بدی نیست چون جامعه انتخاب کرد که هسته ی گنو گه یک خورده پیچیده است با هسته ی ساده تر (البته در اون زمان)لینوس عوض کنه ولی من فکر نمی کنم که جامعه انتخاب کرده باشه که بگیم لینوکس)
بله درسته٬
اما الان گنو بجز لینوکس از هسته ای به نام BSD هم استفاده می کنه٬ خوب اینجا ما یه مسئله داریم ٬ به گفته ی جناب ویکی پیدیا :
در گفتی دیگر BSD تنها یک سیستمعامل نیست بلکه نرمافزاری است که از چند فرهنگ دانشگاهی مانند متنباز ، نرمافزار رایگان و امن برخاسته است. و برعکس لینوکس که به فردی ویژه تعلق دارد BSD به هیچ کس تعلق ندارد و متعلق به یک گروه است.در سال 1992 متن برنامههای BSD ازمتنهای AT&T جدا شدند و BSDLight انتشار یافت .
در اینجا به راحتی میشه دید که سخن از آزادی شده که از حقوق لینوکس و صاحبش لینوس مبراست!
در این تاپیک دوستانی از این گفتند که لینوکس متعلق به یک نفره و من اینجوری از حرفای شما استنباط کردم که لینوس می تونه هر وقت که بخواد لینوکس رو از پروژه گنو جدا کنه.
سوال من اینجاست که آیا سیستم عامل مک او اس ۱۰ که از بخش هایی از BSD به عنوان هسته استفاده کرده٬ چرا به یک باره به سراغ لینوکس که متعلق به یک نفر هست و به قول دوستان هر لحظه ممکنه انحصاری بشه نرفته؟ و از یک هسته ای در یک محصول انحصاری استفاده کرده که متعلق به یک نفر نیست٬ و همه از آزادی اون می گن٬ بهره برده٬
حالا از طرفی ما در پروژه گنو که مبتنی بر آزادیست میبینیم ٬ تا اونجا سعی شده که از نرم افزار های انحصاری استفاده نشه٬
و از سوی دیگه میبینیم که قوانین BSD این اجازه رو داده که برنامه های رایگان در کنار انحصاری هم بتونن کار کنند و به فروش برسند. مانند داستان Darwin و مکینتاش.
البته من این مطلب رو با توجه به اینکه تا حدودی میدونم قوانین BSD چی هست گفتم ( سوء تفاهم نشه و من این رو میدونم که GPL با BSD توفیر داره ).
حالا نظر من راجع به این سوال این هست که این ضد و نقیض ها هم عاملی هستند که ما و دیگران رو به جهت گیریهای مختلفی سوق میدن٬ حتی همین آزادی هم ممکنه انحصاری بشه ( و این زنگ خطری هست برای جامعه و پروژه ی گنو )!!!!
هنوز حتی خیلی ها نمی دونند که چرا به گنو / لینوکس می گن لینوکس. حتی نمی دونند که گنو چی هست٬ همونطوری که گفتم فرهنگ عامیانه چیزی رو قبول می کنه که دوست داره نه چیزی رو که صرفا وجود داره.
شما الان می بینید واژه ی گوگل کردن داره جای خودش رو به جستجو میده و یا ویرایش عکس داره تغییر نام میده و میشه واژه ای به نام فتوشاپ. برای مثال خیلی ها می گن : برو توی اینترنت گوگل کن و یا عکسهامو دیدی؟ فتوشاپشون کردم خیلی قشنگتر شدن.!!!! و صدها مثال دیگه. فرهنگ عامه راحت طلب هست که همه چیز رو اون جوری که دوست داره تغییر میده٬ و ذکر بیشتر موجب به بیراهه رفتن کلام میشه.
در کل از نظر من این فرهنگ عامه بوده که لینوکس رو بجای گنو / لینوکس انتخاب کرده چه در جامعه ی ایرانی ما و چه در جوامع دیگر کشور ها.
در طرف دیگر لینوس و لینوکس ایستادن٬ این دو خالق و مخلوق که حتی در اسم به هم گره خوردند٬ و همه شمشیر ها رو به این دو نفر از رو بستن و محکوم شدن به انحصار طلبی.
من مطمئنم که لینوکس بدون گنو = مرگ برای لینوکس٬
چون ما داریم با برنامه ها٬ رابط گرافیکی و ... پروژه ای کار می کنیم به نام گنو و این گنو باپایه ای به نام لینوکس استوار شده. ( البته بعد از خلق لینوکس )
خوب دوستان اول بگم که لینوکس رو در پروژه ی گنو اینقدر کمرنگ نکنید چرا که این دو به هم گره خوردند٬ لینوکس پی و بنیاد ( یعنی هسته و هسته قلب یه سیستم عامله ) سیستم عامل گنو / لینوکس هست و نمیشه اینقدر مورد بی مهری شما دوستان قرار بگیره.
و اینکه ما ابتدا از خودمون شروع کنیم همونطوری که دوست عزیزمون سید وحید رضا برهانی گفتن : ما و هم نسل های ما باید این حلقه ی تکرار رو قطع کنیم و حرفی واحد رو بزنیم.