دیدم تاپیک خوابیده گفتم بیدارش کنم...
خدمت داداشای گلم عرض شود که این ویکی پدیای فارسی قسمت "نظرات حمایتکنندگان نام لینوکس" رو نداره (ترجمه نکرده) و اینطور که پیداست دست هایی از پشت پرده دارن این جریان رو رهبری میکنن
ببخشید؛ مثل اینکه میگن یک فراموشی ساده بوده
حالا به جاش من براتون ترجمه میکنم:
{
لینوکس نامی به مراتب رایج تر است، در حالی که اشارات به گنو/لینوکس تنها به ندرت در منابع غالب به چشم میخورد. لینوکس برتری تاریخی بیشتری دارد زیرا این نامیست که لینوس تروالدز از سال 1991 برای سیستم عامل ترکیبی (گنو + لینوکس) استفاده میکند، حال انکه استالمن تازه در اواسط دهه 90 شروع کرد به خواهش از مردم که سیستم عامل را گنو/لینوکس بنامند، یعنی زمانی بعد از انکه نام لینوکس معروف و جاافتاده شده بود. همچنین گفتن لینوکس کوتاه تر و راحت تر از گنو/لینوکس است.
Eric S. Raymond مینویسد:
"بعضی معترضند که نام لینوکس تنها باید برای اشاره به هسته استفاده شود، نه کل سیستم عامل. این ادعا پوششی است برای انچه زیر ان پنهان است؛ یعنی منازعه بر سر قلمرو. کسانی که بر عبارت گنو/لینوکس پافشاری میکنند میخواهند بنیاد نرم افزارهای ازاد، بیشتر اعتبار و افتخار لینوکس را از ان خود کند زیرا این استالمن و دوستانش بودند که بسیاری از ابزارهای سطح کاربری ان را نوشتند. نه این نظریه و نه عبارت گنو/لینوکس چیزی جز حداقل مقبولیت را بدست نیاوردند."
لینوس تروالدز در مستند سیستم عامل انقلاب، وقتی از وی پرسیده شد آیا نام گنو/لینوکس توجیه پذیر است، گفته است:
"خب، فکر میکنم توجیه پذیر است، اما زمانی قابل توجیه است که شما در واقع توزیعی گنویی از لینوکس ارائه میدهید... همانگونه که فکر میکنم ردهت لینوکس بدون اشکال است، یا سوزه لینوکس و یا دبین لینوکس، چون اگر شما واقعا توزیع مخصوص به خودتان را بسازید، مجبورید ان را نامگذاری کنید. اما در حالت کلی، گفتن گنو/لینوکس به جای لینوکس به نظر من مسخره است."
اظهار نظری پیشتر (از بالایی) توسط لینوس بر سر بحث نامگذاری این بود:
"اومم، این بحث مدت زمانی طولانی و به اندازه کافی ادامه داشته است، از همگی متشکرم. این که مردم لینوکس را چه بنامند واقعا اهمیتی ندارد، البته تا زمانی که اعتبار به جایی که باید، داده شود (در هر دو طرف). به شخصه، من شدیدا به گفتن لینوکس ادامه میدهم."
در همین راستا، مناقشه بر سر نام سیستم عامل بعضا به عنوان مزاحمتی کم اهمیت توصیف میشود. مثلا Jhon C. Dvorak مینویسد "جامعه لینوکس مقدار زیادی از انرژی خود را صرف مسائلی چون نامگذاری میکند (همانند نام گنو/لینوکس در مقابل لینوکس)".
لینوکس ژورنال (ماهنامه لینوکس) حدس میزند دفاع استالمن از نام ترکیبی (گنو/لینوکس) ناشی از این ناکامیست که لینوس افتخار انچه که استالمن قصد انجامش را داشت از ان خود کرده است.
دیگران اظهار کرده اند صرف نظر از شایستگی ها، اصرار استالمن بر چیزی که گاها دلیلی از پیش باخته به نظر میرسد تنها باعث میشود او و گنو را بد جلوه دهد. به عنوان مثال Larry McVoy (مولف نرم افزار انحصاری BitKeeper، که زمانی برای مدیریت توسعه هسته لینوکس بکار میرفت، تا زمانی که مجوز رایگان در یک مباحثه ی مهندسی معکوس باطل شد) معتقد است که "مطالبه اعتبار تنها موجب ان است که شخص احمق و طمع کار به نظر برسد."
بسیاری از کاربران و فروشندگانی که نام لینوکس را ترجیح میدهند به وجود ابزارهایی غیر گنو و غیر کرنل مانند Apache HTTP Server، سیستم مدیریت پنجره X یا محیط کار KDE در سیستم عامل های مصرف کننده نهایی اشاره میکنند. همانطور که Jim Gettys، مبتکر X گفته است:
"تعداد نفرات زیادی در این اتوبوس هستند؛ من هیچ سر و صدایی در حمایت از اینکه گنو ضروری تر از بسیاری دیگر از قطعات است، نمیشنوم. نمیتوانید چرخی را دور بیندازید و در اخر به یک خودرو، موتور یا صندلی های کارا دست یابید (منظورش اینه که بدون چرخ، موتور کار هم بکنه باز اتوبوس حرکت نمیکنه و کلا کارایی نداره). من به شما توصیه میکنم خوشحال باشید که یک اتوبوس داریم."
}
بنده هیچ اظهار نظری در این پست نکردم، فقط ترجمه کردم، قضاوت با کاربر (البته نه اینکه فقط همین تکه رو بخونه).
این لینک مطلب در ویکی پدیای فارسی:
http://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%A8%D8%AD%D8%AB_%D9%86%D8%A7%D9%85%DA%AF%D8%B0%D8%A7%D8%B1%DB%8C_%DA%AF%D9%86%D9%88/%D9%84%DB%8C%D9%86%D9%88%DA%A9%D8%B3
کسانی که اصلا از بیخ این مسئله براشون هیچ اهمیتی نداره هم خب بحثشون جداست و نظرشون محترم.