انجمن‌های فارسی اوبونتو

لطفاً به انجمن‌ها وارد شده و یا جهت ورود ثبت‌نام نمائید

لطفاً جهت ورود نام کاربری و رمز عبورتان را وارد نمائید

توزیع گنو/لینوکس اوبونتو ۲۰ ساله شد 🎉

نویسنده موضوع: صفر تا صد نصب و پیکربندی zram  (دفعات بازدید: 506 بار)

0 کاربر و 3 مهمان درحال مشاهده موضوع.

آفلاین آوید

• Jr. Member
  • *
  • ارسال: 94
صفر تا صد نصب و پیکربندی zram
« : 13 آبان 1400، 06:42 ب‌ظ »
درود !

عزیزی هست ک به صورت جامع و کامل نحوه نصب و پیکربندی zram رو توضیح بده با بیانی سلیس و شیوا و قدم به قدم ؟
یا راهی خواهم ساخت ، یا ساخی راهم عاخ !

آفلاین Dragon-

• عضو کاربران ایرانی اوبونتو
  • *
  • ارسال: 5124
پاسخ : صفر تا صد نصب و پیکربندی zram
« پاسخ #1 : 13 آبان 1400، 07:28 ب‌ظ »
نسخه کرنل شما حداقل باید 3.2 باشه که اگه از کرنل‌های مخازن اوبونتو استفاده می‌کنید، هست.
اول بسته zram-tools رو نصب کنید. بسته zram-config حذف شده و این بسته جای اون رو گرفته.
sudo apt install zram-tools
الان سرویس zramswap.service رو enable کنید تا موقع بوت اجرا بشه.
sudo systemctl enable zramswap.servicezram آماده شد.

می‌تونید یه‌سری از تنظیمات اون رو توی فایل زیر تغییر بدید
/etc/default/zramswapاگه چیزی رو تغییر ندید، از الگوریتم فشرده‌سازی lz4 استفاده میشه. الویت 100 و اندازه هم 256Mib خواهد بود.
من از همون الگوریتم lz4 استفاده می‌کنم. الویت هم همون 100خوبه چون باعث میشه اگه swap روی هارد داشته باشید، اول از این استفاده بشه و بعد از اونکه روی هارده. (الویت swap های روی هارد، به طور پیش‌فرض 1- هست.)
برای اندازه من 1Gib در نظر گرفتم ولی هنوز نشده که ازش استفاده بشه.

می‌تونید zram رو بیشتر تنظیم کنید. اینکار با تغییر پارامتر‌ها توی فایل‌های توی دایرکتوری زیر ممکنه.
/sys/block/zram0با تغییر پارامتر‌های ماژول zram هم میشه یه‌سری تنظیمات انجام داد.
اگه نمی‌دونید دوتا راه‌های بالا چجوریه، بهتره بهشون کاری نداشته باشید.
میدونید که زکات علم نشر آن است

آفلاین آوید

• Jr. Member
  • *
« پاسخ #2 : 13 آبان 1400، 08:02 ب‌ظ »
نسخه کرنل شما حداقل باید 3.2 باشه که اگه از کرنل‌های مخازن اوبونتو استفاده می‌کنید، هست.
اول بسته zram-tools رو نصب کنید. بسته zram-config حذف شده و این بسته جای اون رو گرفته.
sudo apt install zram-tools
الان سرویس zramswap.service رو enable کنید تا موقع بوت اجرا بشه.
sudo systemctl enable zramswap.servicezram آماده شد.

می‌تونید یه‌سری از تنظیمات اون رو توی فایل زیر تغییر بدید
/etc/default/zramswapاگه چیزی رو تغییر ندید، از الگوریتم فشرده‌سازی lz4 استفاده میشه. الویت 100 و اندازه هم 256Mib خواهد بود.
من از همون الگوریتم lz4 استفاده می‌کنم. الویت هم همون 100خوبه چون باعث میشه اگه swap روی هارد داشته باشید، اول از این استفاده بشه و بعد از اونکه روی هارده. (الویت swap های روی هارد، به طور پیش‌فرض 1- هست.)
برای اندازه من 1Gib در نظر گرفتم ولی هنوز نشده که ازش استفاده بشه.

می‌تونید zram رو بیشتر تنظیم کنید. اینکار با تغییر پارامتر‌ها توی فایل‌های توی دایرکتوری زیر ممکنه.
/sys/block/zram0با تغییر پارامتر‌های ماژول zram هم میشه یه‌سری تنظیمات انجام داد.
اگه نمی‌دونید دوتا راه‌های بالا چجوریه، بهتره بهشون کاری نداشته باشید.

۱ . چجوری فایل zramswap رو ادیت کنم ؟ نمیزاره ک تو gui ! از طریق ترمینال میشه ؟ توضیح میدین ب چ شکل سایز رو ۱۰۲۴ مگ بزارم ؟

۲ . اگه حوصله ای هست و صلاحه ، لطف میکنین راهنمایی ای برای تغییر پارامتر های فایل دایرکتوری یا ماژول ها ، جهت دریافت بهترین پرفورمنس و بیشترین پایداری در اختیار بنده بزارین ؟

۳ . از اونجایی ک میگن zram سریع تر از swap از هارده ، بهتر نیس اولویت با zram باشه ؟
« آخرین ویرایش: 13 آبان 1400، 08:05 ب‌ظ توسط آوید »

آفلاین میمو ☕

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 1034
  • mrostd سابق
« پاسخ #3 : 13 آبان 1400، 08:24 ب‌ظ »
نقل‌قول
چجوری فایل zramswap رو ادیت کنم ؟ نمیزاره ک تو gui !
معلومه که نباید بذاره، دسترسی root نیاز داره.
اگه برای استفاده از gui پافشاری می‌کنی این باید کار کنه:
gedit admin:/etc/default/zramswap

آفلاین آوید

• Jr. Member
  • *
« پاسخ #4 : 13 آبان 1400، 08:26 ب‌ظ »
نقل‌قول
چجوری فایل zramswap رو ادیت کنم ؟ نمیزاره ک تو gui !
معلومه که نباید بذاره، دسترسی root نیاز داره.
اگه برای استفاده از gui پافشاری می‌کنی این باید کار کنه:
gedit admin:/etc/default/zramswap

ن فرقی نداره ! با همون cli چجوری ادیتش کنم ؟

آفلاین میمو ☕

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 1034
  • mrostd سابق
« پاسخ #5 : 13 آبان 1400، 08:30 ب‌ظ »
nano:
sudo nano /etc/default/zramswapبرای سیو ctrl + o و Enter
برای بستن ctrl + x و Enter

آفلاین آوید

• Jr. Member
  • *
« پاسخ #6 : 13 آبان 1400، 08:34 ب‌ظ »
nano:
sudo nano /etc/default/zramswapبرای سیو ctrl + o و Enter
برای بستن ctrl + x و Enter

آفلاین Dragon-

• *
« پاسخ #7 : 13 آبان 1400، 08:42 ب‌ظ »
۱- برای تغییر اون فایل باید دسترسی روت داشته باشید. با یه ویرایشگر متن مثل nano توی ترمینال اون فایل رو باز کنید تا بتونید تغییرش بدید. می‌دونید چجوری با nano کار کنید یا نه؟

۲- تا جایی که بدونم توی یه ارسال دیگه می‌گم.

۳- خب الویت با zram هست. هرچی الویت بالاتر باشه، زودتر استفاده میشه. الویت zram ساخته شده توسط zram-tools برابر 100 هست، الویت پیش‌فرض swap هایی که توی fstab تعریف شدند هم برابر 1- (swap های روی دیسک توی فایل fstab تعریف میشن)

آفلاین آوید

• Jr. Member
  • *
« پاسخ #8 : 13 آبان 1400، 08:46 ب‌ظ »
۱- برای تغییر اون فایل باید دسترسی روت داشته باشید. با یه ویرایشگر متن مثل nano توی ترمینال اون فایل رو باز کنید تا بتونید تغییرش بدید. می‌دونید چجوری با nano کار کنید یا نه؟

۲- تا جایی که بدونم توی یه ارسال دیگه می‌گم.

۳- خب الویت با zram هست. هرچی الویت بالاتر باشه، زودتر استفاده میشه. الویت zram ساخته شده توسط zram-tools برابر 100 هست، الویت پیش‌فرض swap هایی که توی fstab تعریف شدند هم برابر 1- (swap های روی دیسک توی فایل fstab تعریف میشن)

آنچنان تازه کار و کیلومتر صفر نیستم اما هنوز در حال یادگیری ام

ببخشید اما منظورتون اینه ک یعنی تاپیک جدیدی بسازم یا میسازید برای مباحث پیشرفته تر zram ؟

تشکر جناب دراگون ، ممنون از وقت و انرژی ای ک میزارین ، واقعا خدا ازتون راضی باشه ، عزیزانی مثل شما کمک ویژه ای ب دنیای لینوکس و اوپن سورس در ایران میکنن ،

آفلاین آوید

• Jr. Member
  • *
« پاسخ #9 : 13 آبان 1400، 09:14 ب‌ظ »
آخ عذر میخوام !!! نوشتین توی یک ارسال دیگه ن ی تاپیک دیگه ! ببخشید  ;D

آفلاین Dragon-

• *
« پاسخ #10 : 14 آبان 1400، 01:20 ب‌ظ »
برای تغییر تنظیمات zram درست شده توسط سرویس zramswap.service، می‌تونید فایل زیر رو تغییر بدید
/etc/default/zramswapاگه دقت کنید، محتویات اوت فایل به ۴ قسمت تفسیم شدن. خطوط اون فایل همه کامنت شدند. (اولین کاراکتر غیرفاصله اونها، # هست)

برای تغییر الگوریتم فشرده‌سازی، می‌تونید متغیر ALGO رو تغییر بدید. به طور پیش‌فرض از lz4 استفاده میشه. برای اینکه ببینید چه الگوریتم‌هایی پشتیبانی میشن، دستور زیر رو بزنید.
cat /sys/block/zram0/comp_algorithmتوی خروجی الگوریتم‌های پشتیبانی شده نمایش داده میشن، اونی که برای zram استفاده شده، بین [] قرار داره.
از بین اونها، lz4 سرعت خوبی هم توی فشرده‌سازی و هم استخراج داره. lz4hc، شبیه lz4 هست با این تفاوت که بیشتر فشرده می‌کنه و به همین دلیل، سرعت کمتری نسبت به lz4 توی فشرده‌سازی داره، توس استخراج مثل هم هستند.
zstd و دوتا lzo هم هستند اما نمی‌دونم بهتره از کدوم استفاده بشه‌.
zstd از بقیه بیشتر فشرده می‌کنه ولی به خاطر همین از بقیه کندتره.

برای تعین مقدار zram درست شده، دو راه دارید، یا متغیر PERCENT رو عوض کنید یا SIZE
متغیر PERCENT باید بین 0 تا 100 باشه. این متغیر، مقدار zram رو بر اساس درصدی از کل رمی که دارید مشخص می‌کنه. مثلا اگه 4Gib رم داشته باشید و این متغیر برابر 50 باشه، zram به اندازه 2Gib درست میشه.
راه دیگه این هست که متغیر SIZE رو مشخص کنید. واحد این متغیرMib هست. مثلا برای 1Gib فضای zram، باید مقدارش رو برابر 1024 قرار بدید.
اگه همزمان متغیر‌های SIZE و PERCENT با هم تعریف شده باشند، مقدار متغیر PERCENT استفاده و متغیر SIZE نادیده گرفته میشه.
مقدار پیش‌فرض zram ساخته شده، برابر 256Mib هست.

یه متغیر دیگه هم هست به اسم PRIORITY که الویت zram ساخته شده رو مشخص می‌کنه. مقدار پیش‌فرض برابر 100 هست.

تاجایی که من می‌دونم، برای متغیر‌های ماژول zram فقط میشه تنظیم کرد که موقع شروع کار چنتا block device درست کنه. به طور پیش‌فرض یکی درست میشه و همون توسط سرویس zramswap.service استفاده میشه. اگه تعداد بیشتری درست کنه و شما از اونها استفاده نکنید، تغییر این پارامتر یه کار بیهوده هست.

میشه پارامتر‌های zram رو از طریق فایل‌های داخل دایرکتوری زیر تغییر داد.
/sys/block/zram0از بین فایل‌های اونجا، اینها رو فکر کنم میشه تغییر داد
backing_dev
comp_algorithm
disksize
events_poll_msecs
max_comp_streams
uevent
writeback_limit
writeback_limit_enable

از بین اونها فقط comp_algorithm و disksize رو می‌دونم چیه. نمی‌دونم بقیه چیکار می‌کنند و چه مقداری رو می‌پذیرند.
comp_algorithm برای انتخاب الگوریتم فشرده‌سازی استفاده میشه، disksize هم مقدار zram رو به بایت مشخص می‌کنه. این دوتا رو از طریق فایل تنظیمات zramswap تنظیم کردید و لازم نیست اینجا تغییر بدید.
البته چنتا فایل دیگه هم بودند که دسترسی نوشتن داشتند ولی دسترسی خوندن نه. مطمئن نیستم اصلا کاربر باید اونها رو تغییر بده یا نه..

آفلاین ABOLDOM

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 1923
« پاسخ #11 : 15 آبان 1400، 12:00 ق‌ظ »
عالی بود(:
کلا کمی گنگ حرفام میزنم این آخری هم اطلاعات کم بود هم منبع انگلیسی  کلا یچی نوشتم خودم هنگ بودم ;D دیگه انگار اون تایپیک هم خراب شد ولی توضیحات خوبی دادید(:

خیلی خوب میشه اینا ویکی شه و حتی فکر میکنم توضیحات کمتر از اینجا و وقت کمتری گذاشته بشه کامل میشه حالا حتی آموزش اجراش نذاشته بشه فقط گفته بشه zram چه هست و چه میکنه خوبه..  چون الان بحثش شاید یه ماه دیگه یکی بیاد مشکل داشته باشه ولی دیگه نه کسی درموردش حرف میزنه نه اصلا میدونه چنین قابلیتی وجود داره نه هیچی(:
کارت درسته و فکر میکنم زکات علم خیلی زیاد ترم پرداخت میکنی :D ;)

آفلاین دانیال بهزادی

• ناظر انجمن
  • *
  • ارسال: 19719
  • Urahara Kiesuke
    • وبلاگ
« پاسخ #12 : 15 آبان 1400، 12:45 ب‌ظ »
ویکی بشه.
اگه این ارسال بهت کمک کرد، دنبال دکمهٔ تشکر نگرد. به جاش تو هم به جامعهٔ آزادت کمک کن

آفلاین mobin1387

• Sr. Member
  • *
  • ارسال: 495
  • به زودی اینجا چیزی نوشته خواهد شد!
« پاسخ #13 : 15 آبان 1400، 05:45 ب‌ظ »
ویکی بشه.

صفحه رو ساختم، توضیحات و چگونگی و پیکربندی اولیه رو هم نوشتم، اگه وقت کنم تکمیلش میکنم. از دوستان تقاضا دارم اگه میتونید تکمیلش کنید

https://wiki.ubuntu.ir/wiki/Zram