گرافیکهای جدید انویدیا (اونهایی که با معماری تورینگ و جدیدتر ساخته شدند) میتونند از درایورهای آزاد خود انویدیا استفاده کنند. ولی هنوز این درایورها وارد شاخه اصلی کرنل نشدند و احتمالا حداقل تا ۶ ماه دیگه هم وارد نمیشن.
به خاطر همین اگه گرافیک انویدیا دارید، تا وقتی که اون درایورها وارد شاخه اصلی کرنل نشدند، باید با از درایورهای آزاد nouveau سر کنید یا درایورهای انحصاری انویدیا.
دیگه چه مواردی هستن که باید حذف کرد؟ مادربردی، کارت شبکهای چیزی؟
اگه پیادهسازی ACPI مادربرد غیر استاندارد باشه، اونوقت به مشکلات عجیبی میخورید که راه حلشون هم معمولا آسون نیست. ولی تا حالا ندیدم مادربردهای desktop اینجوری باشند.
بعضی چیپهای شبکه سیمی realtek با کرنل لینوکس سازگار نیستند و برای راه افتادن به درایورهای جدا نیاز دارند. بهتره اول ببینید مادربرد از چه چیپی برای اتصال به شبکه استفاده میکنه.
برای شبکه بی سیم، چیپهای قدیمی broadcom اذیت میکنند و به درایورهای جدا نیاز دارند. فکر کنم این مشکل توی مدلهای جدیدتر رفع شده و با داشتن firmware مناسب درست کار میکنند. (ولی مطمئن نیستم.)
بعضی مدلهای ralink/mediatek هم مشکل دارند.
تا جایی که میدونم، intel ها مشکلی ندارند و با داشتن firmware درست کار میکنند. البته مدلهای جدید اون، به راحتی توی باند 5GHz وارد حالت access point نمیشن. در واقعیت تا وقتی یه access point دیگه رو مشاهده نکنند که توی این باند کار میکنه، وارد این حالت نمیشن.
اون چیپهایی که با ماژول ath9k کار میکنند، به هیچ firmware انحصاری جدا نیاز ندارند. درایور اونها هم کاملا آزاده.
همین TP link TL-WN781ND که بالاتر معرفی کردند از چیپ AR9285 استفاده میکنه و درایور این چیپ همراه ماژول ath9k کرنل لینوکس قرار داره
چیپهایی که با ماژول ath9k_htc کار میکنند، به firmware نیاز دارند. این firmware انحصاری بود ولی qualcomm اون رو آزاد منتشر کرد. (فکر کنم 2016 اینکار رو کرد. مطمئن نیستم)
firmware مورد نیاز این چیپها توی مخازن دبیان هست. بسته مربوط هم داخل قسمت main قرار داره و لازم نیست قسمت non-free رو فعال کرد.
firmware های لازم همراه بسته firmware-ath9k-htc قرار دارند.
معمولا چیپهای شبکه سیمی بدون firmware کار میکنند ولی برای دسترسی به تمام قابلیتهای اونها لازمه firmware رو هم داشته باشید. این firmware ها معمولا انحصاری هستند.
تا حالا ندیدم چیپهای شبکه بیسیم به firmware نیاز داشته باشند و بدون اون بتونند کار کنند. تقریبا همه اونها به firmware انحصاری نیاز دارند. البته به غیر از دو تا مدل atheros که با ماژول ath9k_htc کار میکنند و firmware اونها آزاد هست و چتدین مدل atheros دیگه که با ath9k کار میکنند و کلا firmware نمیخوان.
چیپ شبکه سیمی نمیشناسم که firmware لازم نداشته باشه یا firmware اون آزاد باشه.
بهتره قبل از اینکه در مورد کارت شبکه تصمیم نهایی رو بگیرید، اینجا بگید چی انتخاب کردید تا بقیه راهنمایی کنند که عملکرد اون چجوری هست.