انجمن‌های فارسی اوبونتو

لطفاً به انجمن‌ها وارد شده و یا جهت ورود ثبت‌نام نمائید

لطفاً جهت ورود نام کاربری و رمز عبورتان را وارد نمائید

ارائه ۲۴٫۱۰ اوبونتو منتشر شد 🎉

نظرسنجی

کدوم برای استفاده عمومی باشه؟

گنو
10 (27%)
لینوکس
14 (37.8%)
گنو/لینوکس
13 (35.1%)

مجموع آرای اعضا: 27

نویسنده موضوع: لینوکس، گنو/لینوکس یا گنو  (دفعات بازدید: 10958 بار)

0 کاربر و 5 مهمان درحال مشاهده موضوع.

آفلاین Qozhy

• Jr. Member
  • *
  • ارسال: 36
پاسخ : لینوکس، گنو/لینوکس یا گنو
« پاسخ #45 : 03 امرداد 1402، 03:55 ب‌ظ »
نمی‌دانم چه اصراری دارید واژه‌ای را به کار ببرید که نه عموم، بلکه خود مختصصان آن رشته هم اکثرا به کار نمی‌برند. شما یه نگاهی به این فایل ‌ SVG  بینداز که شمایی از توزیع‌های لینکوس رسم کرده.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/2023_Linux_Distributions_Timeline.svg
فقط داخلش یک سرچ کن. بالای ۹۰ تا توزیع از نام لینوکس استفاده کرده‌اند. فقط ۲ تا توزیع از نام گنو بهره برده‌اند که تازه آن ۲ تا هم یه طورایی واژه‌ی لینوکس را آورده‌اند. نام این توزیع‌ها را هم اصولا سازندگانشان گذاشته‌اند، که کم کسی نیستند و قطعا هم می‌دونستند گنو چیه و هم لینوکس چیه. اگه اینا جامعه‌ی علمی نیستند، پس کیا تو اون جامعه‌اند؟

آفلاین learner:~$

• Hero Member
  • *
  • ارسال: 816
  • روزی روز گاری در گنو/لینوکس
« پاسخ #46 : 03 امرداد 1402، 04:03 ب‌ظ »
خیلی وقت بود دنبال همچین جدولی می گشتم ( آرچ توش نبود؟!)

من میتونم آدم های خیلی مهم و پر علم و فهمی رو مثال بزنم که به گنو/لینوکس میگن لینوکس!!!!!

(مطمعن باشید اون ها هم هویج نیستند)
مثل سمی کالونم( ; ).
خواستار پایان.
محکوم به کامپایل.

آفلاین Qozhy

• Jr. Member
  • *
« پاسخ #47 : 03 امرداد 1402، 04:09 ب‌ظ »
زیر سه درخت تناور اسلکور و فدورا و دبیان، به ترتیب نیمچه نهال‌های سوزه و جنتو و آرچ قابل مشاهده‌اند.

آفلاین دانیال بهزادی

• ناظر انجمن
  • *
  • ارسال: 19720
  • Urahara Kiesuke
    • وبلاگ
« پاسخ #48 : 04 امرداد 1402، 01:53 ب‌ظ »
نمی‌دانم چه اصراری دارید واژه‌ای را به کار ببرید که نه عموم، بلکه خود مختصصان آن رشته هم اکثرا به کار نمی‌برند. شما یه نگاهی به این فایل ‌ SVG  بینداز که شمایی از توزیع‌های لینکوس رسم کرده.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/2023_Linux_Distributions_Timeline.svg
فقط داخلش یک سرچ کن. بالای ۹۰ تا توزیع از نام لینوکس استفاده کرده‌اند. فقط ۲ تا توزیع از نام گنو بهره برده‌اند که تازه آن ۲ تا هم یه طورایی واژه‌ی لینوکس را آورده‌اند. نام این توزیع‌ها را هم اصولا سازندگانشان گذاشته‌اند، که کم کسی نیستند و قطعا هم می‌دونستند گنو چیه و هم لینوکس چیه. اگه اینا جامعه‌ی علمی نیستند، پس کیا تو اون جامعه‌اند؟
خب این که واضحه. این‌ها همه توزیع‌های گنو هستن و اون‌هایی که نام لینوکس رو آوردن، دارن نشون می‌دن که توزیع گنوشون داره از لینوکس به عنوان کرنل استفاده می‌کنه. مثلاً آرچ‌لینوکس داریم و آرچ‌هرد.

شاید یک آدم خیلی حرفه ایی که ادمین لینوکس هست و اطلاعی از اون موضوع هم داره به جای گنو/لینوکس به لینوکس

آیا بازم این شخص هویجه؟؟؟ ایا این شخص بدون علم و دانش هست
من میتونم آدم های خیلی مهم و پر علم و فهمی رو مثال بزنم که به گنو/لینوکس میگن لینوکس!!!!!

(مطمعن باشید اون ها هم هویج نیستند)
این نمونه‌ای از مغالطه است. مدیر حرفه‌ای گنو/لینوکس در مورد مدیریت سیستم‌های گنویی اطّلاع داره، نه در مورد بحث نامگذاری. مثلاً‌ آیا رییس‌جمهور آمریکا بی‌سواده؟ فرض بگیریم که نه… آیا در گرفتن انتگرال نامعین اشتباه می‌کنه؟ به احتمال زیاد بله!
« آخرین ویرایش: 04 امرداد 1402، 01:56 ب‌ظ توسط دانیال بهزادی »
اگه این ارسال بهت کمک کرد، دنبال دکمهٔ تشکر نگرد. به جاش تو هم به جامعهٔ آزادت کمک کن

• Hero Member
  • *
« پاسخ #49 : 04 امرداد 1402، 04:04 ب‌ظ »
خب پس شما میگید چکار کنیم ؟؟

بگیم گنو؟!!!!

من تا عمر دارم نمیگم گنو. چون دوست دارم بگم گنو/لینوکس به خاطر همون دلایلی که عرض کرده بودم...

اینکه شما میگید گنو سیتم عامل هست درسته و حرف شما موردقبول من همم هست اما یک سوال اساسی آیا سیستم عامل بدون کرنل میتونه کاری بکنه؟؟؟

چرا وقتی میتونیم بگیم گنو/لینوکس و انتقال پیام رو نسبتا راحت تر کنیم بگیم گنو!!!!

شما حتی به حرف  بنده هم توجه نکرید در پیغام های قبلی.

من با اون درصد از جامعه کار دارم که در این بخش حرفه ایی هستند و اطلاعات کافی دارند. نه کسانی اطلاعات ناکافی و نادزسی دارند

ایا یک ادمین گنو/لینوکسی باید از شیمی یا زیست سر در بیاره؟؟؟ قطعا نه مگر به عنوان اطلاعات عمومی یا ...

پس به یک رییس جمهور هم مربوط نمیشه که نظریه گراف یا ماشین ها را بداند . مگر اینکه خودش دوست داشته باشه یا ...

یا شاید شما متوجه منظور بنده نشدید یا من متوجه منظور شما نشدم

من به شدت مخالفم به گنو/لینوکس بگیم گنو چرا که انتقال پیام به مخاطب به شدت سخت تر میشه

مثل سمی کالونم( ; ).
خواستار پایان.
محکوم به کامپایل.

• Hero Member
  • *
« پاسخ #50 : 04 امرداد 1402، 04:10 ب‌ظ »

لطفا اول توجه کنید بعد نظر بدبد

مثل سمی کالونم( ; ).
خواستار پایان.
محکوم به کامپایل.

آفلاین Qozhy

• Jr. Member
  • *
« پاسخ #51 : 04 امرداد 1402، 05:51 ب‌ظ »
نقل‌قول
خب این که واضحه. این‌ها همه توزیع‌های گنو هستن و اون‌هایی که نام لینوکس رو آوردن، دارن نشون می‌دن که توزیع گنوشون داره از لینوکس به عنوان کرنل استفاده می‌کنه. مثلاً آرچ‌لینوکس داریم و آرچ‌هرد.
اینطوری‌ها هم نیست. آرچ لینکوس قبل از اینکه آرچ هرد را منتشر کند آرچ لینوکس را منتشر می‌کرد. اگر حرفتان درست بود باید بعد از انتشار آرچ هرد از نام آرچ لینکوس استفاده می‌کرد نه قبل از آن. ضمنا اکثر این توزیع‌ها دارای نسخه هرد نیستند و حداقل باید یک تعدادشان از نام گنو هم استفاده می‌کردند. الان در زیر چندتا عبارت از سایت‌های آرچ و دبیان و سوزه و اسلکور می‌آورم تا متوجه شوید توزیع لینکوس عمومیت داره:
Arch: You've reached the website for Arch Linux, a lightweight and flexible Linux® distribution...
Debian: Debian is the Base for many other Distributions: Many popular Linux distributions, like...
Slackware: This site is dedicated to providing the latest news about the Slackware Linux distribution...
Suse: Get the most complete Linux distribution with openSUSE’s...
همچنین باید ذکر کرد اولین توزیع لینوکس نامش Softlanding Linux System بود نه Softlanding Gnu System

البته دیگر مایل نیستم بحث را ادامه بدهم و فقط در زیر معنای چندتا واژه را می‌نویسم:

هسته‌ی لینوکس: هسته‌ای که توروالدز در دهه‌ی ۹۰ میلادی منتشر کرد.
لینوکس: سیستم‌عاملی با هسته‌ی لینوکس و عمده پکیج‌های گنو.
گنو/لینوکس: معادل لینوکس، که در اکثر مواقع گفتنش حشو است، مگر در موارد خاص، مثلا بحث درباره‌ی اندروید و لینوکس باشد. البته حشو جزئی لاینفک از زبانمان است و مسلما در مواردی بیشتری شاهد گنو/لینوکس خواهیم بود.
گنو: پروژه‌ای که اصولا باید بار معنایی لینکوس را پیدا می‌کرد، اما بنا به دلایل تاریخی چنین امری رخ نداد. اینکه چرا و همچنین تلاش برای جاانداختن آن چیزی شبیه به پیدا کردن قاتل بروسلی است.
« آخرین ویرایش: 04 امرداد 1402، 06:01 ب‌ظ توسط Qozhy »

آفلاین دانیال بهزادی

• ناظر انجمن
  • *
  • Urahara Kiesuke
    • وبلاگ
« پاسخ #52 : 07 امرداد 1402، 07:45 ب‌ظ »
خب پس شما میگید چکار کنیم ؟؟

بگیم گنو؟!!!!
گنهو یا گنو/لینوکس. گنو راحت‌تره.

اینکه شما میگید گنو سیتم عامل هست درسته و حرف شما موردقبول من همم هست اما یک سوال اساسی آیا سیستم عامل بدون کرنل میتونه کاری بکنه؟؟؟
بله. هستهٔ debootstrap یا داکر debian-slim سیستم‌عامل هستن، ولی کرنل ندارن و کار هم می‌کنن.

اینطوری‌ها هم نیست. آرچ لینکوس قبل از اینکه آرچ هرد را منتشر کند آرچ لینوکس را منتشر می‌کرد. اگر حرفتان درست بود باید بعد از انتشار آرچ هرد از نام آرچ لینکوس استفاده می‌کرد نه قبل از آن.

همچنین باید ذکر کرد اولین توزیع لینوکس نامش Softlanding Linux System بود نه Softlanding Gnu System
این باید رو از کجا آوردی؟ من دارم یه توزیع گنو می‌زنم که کرنلش لینوکسه، اسمش رو می‌ذارم دانیال لینوکس که هرکسی شنید، بفهمه گنویی که من توزیع می‌کنم، کرنلش لینوکسه.

هسته‌ی لینوکس: هسته‌ای که توروالدز در دهه‌ی ۹۰ میلادی منتشر کرد.
لینوکس مگه هسته داره؟ تا جایی که می‌دونم توزیع‌های گنو هسته دارن. عریفش هم این‌جا هست: https://wiki.ubuntu.ir/wiki/Core

لینوکس: سیستم‌عاملی با هسته‌ی لینوکس و عمده پکیج‌های گنو.
تعریفت از لینوکس هم اشتباهه. تعریف درستش این‌جا هست: https://wiki.ubuntu.ir/wiki/Linux

گنو/لینوکس: معادل لینوکس، که در اکثر مواقع گفتنش حشو است، مگر در موارد خاص، مثلا بحث درباره‌ی اندروید و لینوکس باشد. البته حشو جزئی لاینفک از زبانمان است و مسلما در مواردی بیشتری شاهد گنو/لینوکس خواهیم بود.
تعریف گنو/لینوکس: https://wiki.ubuntu.ir/wiki/GNU/Linux

گنو: پروژه‌ای که اصولا باید بار معنایی لینکوس را پیدا می‌کرد، اما بنا به دلایل تاریخی چنین امری رخ نداد. اینکه چرا و همچنین تلاش برای جاانداختن آن چیزی شبیه به پیدا کردن قاتل بروسلی است.
خب مشکلت اینه که پروژهٔ گنو و سیستم‌عامل گنو که دو چیز مختلفن رو با هم قاطی کردی!
تعریف سیستم‌عامل گنو: https://wiki.ubuntu.ir/wiki/GNU_OS
تعریف پروژهٔ گنو: https://wiki.ubuntu.ir/wiki/GNU_Project
« آخرین ویرایش: 07 امرداد 1402، 07:59 ب‌ظ توسط دانیال بهزادی »
اگه این ارسال بهت کمک کرد، دنبال دکمهٔ تشکر نگرد. به جاش تو هم به جامعهٔ آزادت کمک کن

• Hero Member
  • *
« پاسخ #53 : 07 امرداد 1402، 10:06 ب‌ظ »
نقل‌قول

گنهو یا گنو/لینوکس. گنو راحت‌تره.

خب یک سوال اساسی ایا مخاطب معصوم متعجب نمیشه از کلمه گنو؟؟؟ ایا انتقال پیامم برای مخاطب سخت نمیشه ؟

من دوست ندارم مخاطب رو از همون اول گیج کنم!!!‌یواش یواش. باید ذهن مخاطب قادر به درک موضوع باشه ;D ;D

نقل‌قول
اسمش رو می‌ذارم دانیال لینوکس که هرکسی شنید، بفهمه گنویی

استاد شما از طریق لینوکس مخاطب رو متوجه گنو کنید درست ؟؟ تا اینجا قبول.

من هم هدفم دقیقا  همینه که مخاطب یواش یواش باید یک درک کلی از لینوکس داشته باشه و بعد از پروژه گنو یا سیستم عامل گنو بدونه.

حرفتون باهم همخوانی نداره :(. منظور بنده هم تقریبا همین بود.از طرفی شما فقط میخواستید بگید گنو چون باهاش راحت تر هستید. ولی الان میگید لینوکس!!!
پس اگر قراره شما توزیعی درست کنید منطقا بیاد اسمش رو بزارید دانیال گنو یا گنو دانیال!!!

البته امیدوارم بی ادبی بنده رو ببخشید :)
« آخرین ویرایش: 07 امرداد 1402، 10:15 ب‌ظ توسط learner:~$ »
مثل سمی کالونم( ; ).
خواستار پایان.
محکوم به کامپایل.

آفلاین دانیال بهزادی

• ناظر انجمن
  • *
  • Urahara Kiesuke
    • وبلاگ
« پاسخ #54 : 07 امرداد 1402، 11:54 ب‌ظ »
خب یک سوال اساسی ایا مخاطب معصوم متعجب نمیشه از کلمه گنو؟؟؟ ایا انتقال پیامم برای مخاطب سخت نمیشه ؟

من دوست ندارم مخاطب رو از همون اول گیج کنم!!!‌یواش یواش. باید ذهن مخاطب قادر به درک موضوع باشه ;D ;D
فکر کنم تو از اون‌ّایی هستی که می‌خوای به بچه غذا بدی،‌بهش نمی‌گی این غذاست، می‌گی هواپیما می‌خواد بره تو غار ;D

• Hero Member
  • *
« پاسخ #55 : 08 امرداد 1402، 08:52 ق‌ظ »
بنده برام فرقی نداره چه بچه چه بزرگسال ... ذهن مخاطب باید آماده بشه
مثل سمی کالونم( ; ).
خواستار پایان.
محکوم به کامپایل.

آفلاین دانیال بهزادی

• ناظر انجمن
  • *
  • Urahara Kiesuke
    • وبلاگ
« پاسخ #56 : 08 امرداد 1402، 10:32 ب‌ظ »
با انکار نمی‌تونید فکر کسی  رو آماده کنید. فقط خودتون رو دلقک می‌کنید

آفلاین Qozhy

• Jr. Member
  • *
« پاسخ #57 : 08 امرداد 1402، 10:38 ب‌ظ »
نقل‌قول
بله. هستهٔ debootstrap یا داکر debian-slim سیستم‌عامل هستن، ولی کرنل ندارن و کار هم می‌کنن.
اینا مستقل اجرا نمی‌شوند بلکه روی یک سیستم‌عامل میزبان کار می‌کنند.

خلاصه بگویم سیستم عامل چهارتا رکن اساسی دارد که هر کدام نباشد سیستم‌عاملی در کار نیست:
۱)هسته
۲)درایور
۳)فایل‌ها و برنامه‌های سیستمی.
۴)ابزارها

حالا نمی‌دانم چرا شما اصرار داری ادعا کنی هسته نقشی تو سیستم‌عامل ندارد؟ پس از اصلا چرا تو دهه‌ی هشتاد میلادی استالمن دنبال ساخت هسته‌ی هرد بود؟
نقل‌قول
لینوکس مگه هسته داره؟ تا جایی که می‌دونم توزیع‌های گنو هسته دارن. عریفش هم این‌جا هست: https://wiki.ubuntu.ir/wiki/Core
لینوکس و هسته‌ی لینوکس دو تا مفهوم متفاوتند و این نوع ویکی‌ها اصلا معیاری برای تعیین این موضوع نیستند. شما می‌توانید یک نگاه به ترند گوگل بیندازید تا متوجه شوید تعداد کسانی که لینوکس را به عنوان سیستم‌عامل جستجو می‌‌کنند بیش از صد برابر کسانی‌اند که گنو را به عنوان سیستم‌عامل جستو می‌کنند و همچین موارد مشابهی که قبل‌تر گفتم. اگر واقعا اصرار دارید با دلایل منطقی همچنان بگویید گنو پس دوچرخه هم نگویید، چون دوچرخه فقط همان دو تا چرخ نیست (اینکه از اول اسمش همین بوده دلیل منطقی نیست. آیا بهتر نیست علم و منطق را جای عرف کنیم و به جای دوچرخه بگوییم دوچرخه/رکاب/پدال/دنده/زنجیر/بدنه؟ :) )

آفلاین دانیال بهزادی

• ناظر انجمن
  • *
  • Urahara Kiesuke
    • وبلاگ
« پاسخ #58 : 08 امرداد 1402، 11:01 ب‌ظ »
اینا مستقل اجرا نمی‌شوند بلکه روی یک سیستم‌عامل میزبان کار می‌کنند.
ارتباطی نداره. کسی نمی‌تونه بگه هستهٔ debootstrap سیستم‌عامل نیست.

خلاصه بگویم سیستم عامل چهارتا رکن اساسی دارد که هر کدام نباشد سیستم‌عاملی در کار نیست:
۱)هسته
۲)درایور
۳)فایل‌ها و برنامه‌های سیستمی.
۴)ابزارها
این رو از کدوم کتاب خوندی؟ توصیه می‌کنم بندازیش دور.

حالا نمی‌دانم چرا شما اصرار داری ادعا کنی هسته نقشی تو سیستم‌عامل ندارد؟
هسته کوچیک‌ترین شکل سیستم‌عامله. تعریفی که برات فرستادم رو مطالعه کن.

پس از اصلا چرا تو دهه‌ی هشتاد میلادی استالمن دنبال ساخت هسته‌ی هرد بود؟
چیزی به نام هستهٔ هرد نداریم. در دههٔ هشتاد میلادی  هستهٔ سیستم‌عامل گنو رو داشتیم.

لینوکس و هسته‌ی لینوکس دو تا مفهوم متفاوتند و این نوع ویکی‌ها اصلا معیاری برای تعیین این موضوع نیستند.
چیزی به نام هستهٔ لینوکس نداریم. فقط یه لینوکس داریم که یه کرنله.

شما می‌توانید یک نگاه به ترند گوگل بیندازید تا متوجه شوید تعداد کسانی که لینوکس را به عنوان سیستم‌عامل جستجو می‌‌کنند بیش از صد برابر کسانی‌اند که گنو را به عنوان سیستم‌عامل جستو می‌کنند و همچین موارد مشابهی که قبل‌تر گفتم.
به این می‌گن مغالطهٔ توسل به اکثریت!

اگر واقعا اصرار دارید با دلایل منطقی همچنان بگویید گنو پس دوچرخه هم نگویید، چون دوچرخه فقط همان دو تا چرخ نیست (اینکه از اول اسمش همین بوده دلیل منطقی نیست. آیا بهتر نیست علم و منطق را جای عرف کنیم و به جای دوچرخه بگوییم دوچرخه/رکاب/پدال/دنده/زنجیر/بدنه؟ :) )
اسم چیزها ارتباطی به مواد تشکیل‌دهنده‌اش ندارن. برای همینه که دلیلی نداره به سیستم‌عامل گنو بگیم گنو/لینوکس/سیستم‌دی. همون گنوی خالی کفایت می‌کنه.

آفلاین Dr.Code

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 1446
  • Dr.Code
    • My website
« پاسخ #59 : 08 امرداد 1402، 11:48 ب‌ظ »
با انکار نمی‌تونید فکر کسی  رو آماده کنید. فقط خودتون رو دلقک می‌کنید

فکر کنم تو از اون‌ّایی هستی که می‌خوای به بچه غذا بدی،‌بهش نمی‌گی این غذاست، می‌گی هواپیما می‌خواد بره تو غار ;D
با هرکسی باید به اندازه شعور و سوادش حرف زد.
مثلا من هر موقع میوه فروش محل رو می‌بینم این حالت‌ها پیش میاد:
گفت‌و‌گو: در مورد وضعیت میوه و اقتصاد.
درخواست: ۲کیلو گوجه برام کنار بذار شب میام ازت می‌گیرم.

وقتی هم دکتر محل رو می‌بینم این حالت‌ها پیش میاد:
گفت‌وگو: در مورد وضعیت کرونا یا وضع شخمی آب‌وهوا توی قم.
درخواست: نوشت یه کارتن قرص لووتیروکسین برای تیروئید مادربزرگم.

حالا اگه من برم پیش بنای محل و درمورد خودرو صحبت کنم و بهش بگم که ظهر ماشینمو میارم پیشت روغنش رو عوض کن با دوستاش مسخره‌ام می‌کنن.

حالا به نظرت من اگه برم و به سوهان‌پز محل بگم گنو بریز مسخره‌ام نمی‌کنه؟ کسی که حتی با تلفن‌همراهش هم درست بلد نیست کار کنه.
حداقل اگه به یکی که اسم لینوکس رو شنیده درمورد گنو/لینوکس باهاش حرف بزنم می‌فهمه چی می‌گم ولی اگه از همون اول بهش بگم 《گنو》 منو جدی نمی‌گیره.