ابزارها و روشهای راهاندازی درگاه پرداخت مستقیم بدون نیاز به سرویسهای متمرکزخوب یکی از چالشهایی که ساکنان مناطق تحریمشده دارند اینه که چطور بدون دردسر یک درگاه پرداخت با تجربه کاربری خوبی برای مشتریان خودشون داشته باشند که قابلیتهایی همچون صدور فاکتور، صفحه دونیت و ... رو پشتیبانی کنه.
اینجا چند راهکار ساده برای اشخاصی که یک بیزینس فریلنسری معمولی دارند رو میگیم(شما هم اگه تجربهای دارید به اشتراک بگذارید) که چطور یک درگاه پرداخت سرراست و مستقیم تو سایتمون داشته باشیم و نگران این نباشیم که سرویس شخص ثالثی حساب ما رو بدون اطلاع ببنده و نتونیم داراییمون رو بازیابی کنیم.
چند توضیح کلی قبل از شروع این چند نکته که برای انتخاب این ابزارها برای داشتن یک تجربهکاربری خوب مدنظر داشتم رو بگم:
۱- ترجیح خودم به جای بیتکوین استفاده از stable coin ها هست. چون کاربر بدون نگرانی از اینکه مبلغ رو اشتباه وارد کنه و با اعشار عجیب و غریب رو به رو بشه میتونه پرداخت رو انجام بده. بعد اگه خواستید خودتون به ارز دیگهای تبدیل میکنید.
۲- داشتن قابلیت تایید تراکنش و نشان دادن صفحه پرداخت موفق به کاربر پس از انجام شدن تراکنش
۳- محدود نبودن به ولت یا صرافی خاص
۴- نیاز نداشتن به KYC و احراز هویت که برای ما در دسترس نیست
۵- پشتیبانی از شبکههای رایج مثل polygon, bnb, trone
۶- لینک قابل کلیک کردن برای کاربر و دیدن شفاف جزئیات
۷- پنل کاربری و صدور فاکتور بر حسب اسم مشتری
۸- قابلیت embed شدن به صورت لینک در وبسایت شخصی یا حتی گیتهاب
۹- توانایی تشکیل صفحه donation, invoice, shop
هرچند روشهای ما بر پایه cryptocurrency هست اما ارزهای دیجیتال به تنهایی نیاز رو رفع نمیکنند
مثلا اگه بخواید coingate که یکی از معروفترین سرویسدهندهها یک درگاه پرداخت داشته باشید باید فرآیند احراز هویت پیچیده و ثبت شرکت رو طی کنید.
و خوبی این پروژهها این هست که فقط برای کاربران تحریمشده نیست. اگر مثلا سابردیتهایی مثل Wise transfer رو دنبال کرده باشید میبینید که کاربران اونطرف هم از suspend شدن های گاه و بیگاه حساب بانکیشون به خاطر این خرده تراکنشها گزارشهای متعددی رو ارائه کردند
دسته اول: راهکارهای بدون نیاز به Hosting۱- ساخت DeepLink این روش جزو سادهترین ها هست. والتهای متامسک و تراستوالت از deeplink پشتیبانی میکنند
یعنی شما میتونید یک لینک یا qr code بسازید که کاربر با اسکن کردن اون توسط scan ولت، به طور خودکار مبلغ و شبکه انتقال رو مثل یک فرم برای کاربر پرکنه و کاربر صرفا نیاز به تایید کردن نهایی تراکنش داره. اما خوب عیبی که داره:
۱. انعطاف کم اون در ارزهای پشتیبانیشده
۲. نیاز به تایید دستی تراکنشها
۳. محدود بودن به کیف پول خاص(چون هر کیف پول deeplink مخصوص خودش رو داره البته یک استاندارد کلی هم تعریف هست که ساختار واحد داشته باشند اما اون رو من امتحان کردم کیفپولها به خوبی با اون سازگاری نداشتند)
دسته دوم: راهکارهای selfhostedاین پروژه ها رو میتونید با نصب نسخه داکر اونها به راحتی روی یک VPS اجرا کنید و کنترل کامل روی تراکنشهاتون داشته باشید.
۱- BTCpay server:لینک گیتهاب -
لینک وبسایتاین پروژه gold standard این حوزه هست
شما خودتون درگاه پرداخت رو میزبانی میکنید و تایید تراکنشها و صدور فاکتورها به راحتی انجام میشه
میتونید اون رو با shopify ادغام کنید و یا صفحه donate اختصاصی داشته باشید
قابلیتهای فوقالعاده زیادی داره. توصیه میکنم ویدیوهاش رو ببینید.
معایب:
بیشتر برای بیتکوین استفاده میشه هرچند سایر رمزارزها هم با پلاگین قابل دسترسی هستند اما محدود هست.
اون قابلیت مد نظر من که پرداخت با stable coin ها هست به خوبی پشتیبانی نمیشه.
۲- Payram :لینک گیتهاب -
لینک مستنداتمثل BTCpay server هست اما از شبکههای متنوع و stable coin ها پشتیبانی میکنه و تایید تراکنش خودکار در اونها رو هم داره
شاید بپرسید مکانیزم این تایید تراکنش چطوری هست؟
با استفاده از smart contract ها یعنی برای هر کاربر با استفاده از این روش یک آدرس منحصر به فرد برای پرداخت ساخته میشه و به این شکل میشه انجام شدن تراکنش رو متوجه شد. البته تمامی شبکهها از smart contract پشتیبانی نمیکنند اما همونهایی که پشتیبانی میکنند درصد عمدهای از بازار رو تشکیل دادند.
شبکه ترون و شبکه اتریوم و زیرلایههای اون(مثل پلیگان و آربیتروم) از smart contract پشتیبانی میکنند.
معایب:
۱- منابع پردازشی نسبتا زیادی میخواد (چون خودش باید شبکه رو برای تایید تراکنشها اسکن کنه)
۲- راهاندازی اولیه تا حدی سخت هست و نیاز به ssl و ... دارید هرچند یک اسکریپتی داره که خودکار این ها رو براتون انجام میده.
۳- Shkeeper :این پروژه بیشترین شباهت رو به directcryptopay که انتهای مطلب آوردم داره و خیلی از ویژگی هایی که بالا ذکر کردیم رو به همراه داره:
لینک گیتهاب -
لینک وبسایتپروژههای تو این حوزه بسیار متنوع هست چند مورد دیگه که شخصا بررسی نکردم:
Depay:
https://github.com/DePayFi
depay.comXcash
https://xca.sh/en/
https://github.com/xca-sh/xcash
در پایان این قسمت هم بگم حتی دامنه این ابزارها صرفا محدود به وبسایت نیست. میتونید چیزی شبیه به دستگاههای POS رو هم داشته باشید این لینک گیتهاب رو ببینید:
github.com/cipherwebllc/openpayدسته سوم: درگاههای واسط شخصثالث۱- درگاههای پرداخت پرداخت حضانتی:معروفترین اونها coingate بود که گفتیم.
مزیتش اینه که کاربر میتونه با هر ارزی که توسط وبسایت ارائهدهنده(یعنی همون coingate) ارائه میده پرداخت کنه و شما مبلغ رو به اون صورتی که تنظیم کردید(مثلا usdt) دریافت میکنید.
اما عیبی که دارند این هست که:
۱. یک شخص ثالثی بین شما و پول دریافتی از کاربر وجود داره و میتونه تراکنش شما رو به دلخواه خودش مسدود کنه.
۲. نیاز به احراز هویت (KYC) دارند که برای ما در دسترس نیست.
۳- درگاههای پرداخت غیرحضانتی:این دسته یکی از سرراستترین و بهترین تجربه کاربری رو مخصوصا برای شرایط ما به همراه داره.
کاربر هر ارزی رو که به شما پرداخت کنه مستقیم در ولت دریافت میکنید.
البته معمولا ارزهای پشتیبانی شده محدودتری رو در این حالت دارید.
اما به نظرم یکی از بهترین UX ها رو این دسته دارند هم برای پرداختکننده و هم صادرکننده فاکتور
۱- Nowpayments:وبسایت معروفی هست.
۱. نیاز به kyc (به جز برای قابلیتهای خاص مثل پرداخت به حساب بانکی به جای کیفپول) نداره
۲. مستقیم به ولت شما واریز میشه.
اما به شخصه از تجربه کاربری که برای پرداختکننده به همراه داره خوشم نیومد
کسی که زیاد با دنیای ارز دیجیتال آشنایی نداره بخواد با این پرداخت کنه تا حد زیادی بین انتخاب هزاران رمزارز گیج میشه
خصوصا اینکه یک لینک مستقیم هم نداره که با کلیک روی اون پرداخت خودکار انجام بشه هرچند qr code میده و چند تا اپ محدود هم پشتیبانی میکنه.
۲- directcryptopay :گزینه بعدی
DirectCryptoPay هست.
تو این سرویس شما با صرفاً چند کلیک و یک ایمیل میتونید اکانت بسازید و بدون نیاز به احراز هویت، تراکنشها رو مدیریت کنید. همون حس کنترل کامل روی پرداختها رو بهتون میده که سرویسهای self-hosted ارائه میدن.
نکات مثبت:* پول بهصورت مستقیم به کیف پول خودتون واریز میشه؛ یعنی از حساب شخص ثالثی که ممکنه بدون اطلاع شما مسدود بشه یا دسترسیتون رو قطع کنه، خبری نیست.
* میتونید صفحه دونیت یا پرداخت داشته باشید و اون رو داخل وبسایت شخصیتون embed کنید.
* سیستمهای پرداخت کارت بانکی رو هم پشتیبانی میکنه؛ کاربر میتونه با کارت پرداخت کنه، مبلغ به رمزارز تبدیل شده و به حسابتون واریز میشه.
* حتی مکانیزم تایید تراکنش و نمایش صفحه «پرداخت موفق» رو هم داره که برای تجربه کاربری خوب خیلی مهمه.
* میتونید ارزها و شبکههایی که کاربر میتونه انتخاب کنه رو محدود کنید تا گیج نشه.
* مثال خودم: USDT و USDC روی شبکههای Polygon, BNB و Arbitrum.
* دلیلش اینه که هم استیبلکوین باشه، هم کارمزد شبکه خیلی کم باشه. این موضوع باعث میشه کاربر با خیال راحتتر پرداختش رو انجام بده.
نکتهای که وجود داره اینه که در پلن رایگان، تا سقف مشخصی از تعداد تراکنش در ماه محدودیت دارید. البته این همون مدل درآمدی سایت هست و برای بیشتر فریلنسرها یا کسبوکارهای کوچیک کاملاً کافیه. اگه هزینه نگهداری سرور، دامنه و تنظیمات سرویسهای self-hosted رو در نظر بگیرید، از نظر من این گزینه خیلی بهصرفهتر و سادهتر میتونه باشه.
بهطور کلی، برای کسی که میخواد بدون دردسر شروع کنه و در کنار سادگی، یه ظاهر موجه و رابط کاربری قابل قبول هم داشته باشه، این گزینه انتخاب بهتری از موارد پیچیدهتر قبلی به نظر میرسه. تقریبا بیشتر نیازهایی که اول پست گفتم رو پوشش میده.
دو تا نکته هم اضافه کنم:* سایتش نسبتا تازه تاسیس هست، ولی من تست کردم و پرداخت انجام داد و مشکلی نداشتم. برای سازگاری بهتر، لینک پرداخت رو از طریق web view کیف پول مورد نظرتون باز کنید.
* استیبلکوینها ریسک دارن: چون شرکتهای صادرکنندهشون مثل Tether یا Circle میتونن توکنهای بلوکهشده رو در کیف پول شما هم مسدود کنن. پس بهتره بعد از دریافت، سریع به ارز یا شبکهی مورد اعتمادتون تبدیلشون کنید.
* اگه حتما میخواید داخل ولتتون استیبلکوین نگه دارید، گزینههای غیرمتمرکز مثل DAI یا USDS منطقیتر هستند.
شما چه تجربهای از این پروژههای درگاه پرداخت دارید؟