انجمن‌های فارسی اوبونتو

لطفاً به انجمن‌ها وارد شده و یا جهت ورود ثبت‌نام نمائید

لطفاً جهت ورود نام کاربری و رمز عبورتان را وارد نمائید

نویسنده موضوع: تلاشی برای طراحی یک چینش بهینه تر برای صفحه کلید استاندارد فارسی؟!  (دفعات بازدید: 52218 بار)

0 کاربر و 2 مهمان درحال مشاهده موضوع.

آفلاین جادی

• عضو کاربران ایرانی اوبونتو
  • *
  • ارسال: 1610
    • در دفاع از آزادی بیان
به پیشنهاد کیان عزیز، یک برنامه برای نشون دادن استفاده حروف فارسی در متن های فارسی نوشتم و گذاشتم اینجا: http://jadi.net/2013/04/faravaniye-horoofe-farsi-dar-matn-ha/

آزادی کیبورد حق هر انسان است - جادی

آفلاین امید توانا

• Hero Member
  • *
  • ارسال: 981
به پیشنهاد کیان عزیز، یک برنامه برای نشون دادن استفاده حروف فارسی در متن های فارسی نوشتم و گذاشتم اینجا: http://jadi.net/2013/04/faravaniye-horoofe-farsi-dar-matn-ha/

بسیار عالیه. من خیلی وقت بود که دنبال همچین چیزی بودم. ۱۲ حرف پرکاربرد به اضافه‌ی «،» و «.» بهتر است در مکان‌های استراتژیک صفحه کلید قرار بگیرند، که ۱۴ مکانی است که کیان در تصویر قبلی مشخص کرده است. بنابراین ۱۴ واج مهم اینها هستند (بر پایه‌ی نمودار جادی): «ا ب ت د ر س ل م ن ه و ی . ،».

آفلاین Matrix.1372

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 1966
  • Ma3x
    • Ma3x
البته متن قانون اساسی به‌نظرم منبع خیلی معتبری نیست، چون تو ادبیاتش از الفاظ عربی به کرات استفاده شده، بهتره این آزمون چن جای دیگه هم انجام بشه.

آفلاین امید توانا

• Hero Member
  • *
جادی جان برادرای ارزشی «فیل» سایتت رو «تر» کردند. نمی‌تونم پرونده رو دریافت کنم.

آفلاین کیان

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 2338
تنکیو تنکیو!
حالا مرحله دوم: تست روی گونه های مختلف باید انجام بشه:
  • شعرهای کلاسیک بویژه شاهنامه: از مجموعه ساغر میشه کمک گرفت.
  • شعرهای نو: روی اینترنت زیاده!
  • متون کلاسیک فارسی (منظورم تاریخ بیهقی و اینا نیست!)
  • متون دهه 1310 تا 1350 که ادبیات خاص خودش رو داره، مثلا رمان کلیدر اگر ناشرش نسخه الکترونیکی داشته باشه
  • متون ترجمه: رمان و علمی
  • ادبیات کودکان
  • متون ادبی معاصر: مثلا داستان های امیرعلی! یکی که تو جامعه کارما داره و تهران زندگی میکنه، مثلا خود جادی با چند نویسنده یا ناشر تماس بگیره و متن کتابهاشون رو با حفظ امانت داری قرض بگیره و از دل برنامه عبور بده!
  • متون علمی فلسفی، مهندسی و علوم پایه!
  • وووو
مرحله سوم: تماس گرفتن با نویسنده های http://www.isiri.org/portal/files/std/9147.pdf
« آخرین ویرایش: 29 فروردین 1392، 09:48 ب‌ظ توسط کیان »

آفلاین امید توانا

• Hero Member
  • *
تکنیک کیان رو نفهمیدم یا اشتباهه. ضمنا جادی جان «نیم‌فاصله» رو هم به برنامه‌ات اضافه کن. ضمنن باید روی متن‌های استاندارد امتحان بشه. ویکی‌پدیای فارسی از تکنیک یکسان و استانداردی استفاده می‌کنه. اگر برنامه رو داشته باشم روی اون هم اعمال می‌کنم تا نتیجه رو بدست بیاریم.

آفلاین دانیال بهزادی

• ناظر انجمن
  • *
  • ارسال: 19719
  • Urahara Kiesuke
    • وبلاگ
چه خوب! من برم با انتشاراتی‌ها صحبت کنم برای این که بهمون اجازه بدن این برنامه‌ی جادی رو روی نسخه‌ی متنی کتاب‌هاشون اجرا کنیم؟ همین شور و شوق رو تا آخرش حفظ می‌کنین؟
اگه این ارسال بهت کمک کرد، دنبال دکمهٔ تشکر نگرد. به جاش تو هم به جامعهٔ آزادت کمک کن

آفلاین امید توانا

• Hero Member
  • *
چه خوب! من برم با انتشاراتی‌ها صحبت کنم برای این که بهمون اجازه بدن این برنامه‌ی جادی رو روی نسخه‌ی متنی کتاب‌هاشون اجرا کنیم؟ همین شور و شوق رو تا آخرش حفظ می‌کنین؟
من هستم.

آفلاین amirHP

• Jr. Member
  • *
  • ارسال: 75
    • binazir
سلام
نمی‌دونم الان این حرکت من قشنگه یا نه. اما چون قبلا روی این موضوع کار کردم حس کردم که اینجا بذارم شاید به درد خورد. تقریبا ۴ هفته پیش که شاهین آزاد تو وبلاگش لایوت ورک من رو معرفی کرد. من ترغیب شدم که برم دنبال این موضوع و همین طوری الکی یه لایوت برای خودم درست کنم. ورک من تو وبلاگش توضیحات خوبی داده بود. یک عکسی که توش ارزش هر دکمه‌ی کیبورد نوشته شده بود رو برداشتم و با استفاده از پست جادی سعی کردم حروف پر تکرار رو تو جاهای با ارزشش بچینم تو این کار هم چندتا نکته رو رعایت کردم.

http://jadi2.undo.it/2007/11/%D8%AA%D8%B9%D8%AF%D8%A7%D8%AF-%D9%81%D8%B1%D8%A7%D9%88%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%AD%D8%B1%D9%88%D9%81-%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D9%86%D9%88%D8%B4%D8%AA%D9%87%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C/

اول اینکه: مبنا این بود که دکمه‌های کمتری جابجا بشه تا تغییر عادت سخت نباشه.
دوم اینکه: سعی کردم طبق چینش قبلی حروف هم خانواده (مثل گ ک / چ ح خ ج ) کنار هم باشن تا پیدا کردنشون هم راحت باشه.
سوم اینکه: سعی کردم حتی اگه دکمه‌ای قراره جابجا بشه سمتش عوض نشه. یعنی اگه قبلا اون رو با دست راست تایپ می‌کردیم الان هم با همون دست تایپ کنیم.
چهارم اینکه نقطه و ویرگول رو به خاطز مشابه بودن روی یک دکمه و کنار اسپیس گذاشتم.
یه جستجویی هم کردم برای نحوه‌ی ساختن لایوت که رسیدم به همچین جایی:
ubuntuforums.org/showthread.php?t=188761
اما دیگه وقت نکردم ادامه بدم.
امیدوارم به درد بخوره.
اینم یک تصویر از لایوت
« آخرین ویرایش: 27 فروردین 1392، 07:31 ب‌ظ توسط amir 72 »

آفلاین کیان

• High Hero Member
  • *
اگر برنامه رو داشته باشم
:o

چه خوب! من برم با انتشاراتی‌ها صحبت کنم برای این که بهمون اجازه بدن این برنامه‌ی جادی رو روی نسخه‌ی متنی کتاب‌هاشون اجرا کنیم؟
عالیه!
حالا که قراره این کار انجام بشه، چه کارهای آماری دیگه ای میشه روی متون انجام داد که مفید باشه؟
آیا شمارش تعداد تکرار هر حرف کافیه؟ مثلا آیا لازمه که کلمه «است» رو هم بشماریم که ببینیم آیا نیازه نسبت به کاربرد این کلمه، حرفهای تشکل دهنده اش: «ا» و «س» و «ت»، روی کیبورد نزدیک هم قرار بگیرند؟! و یا «را»، «در»، «این»، «آن» وووو
بررسی رابطه ای که بین هر دو حرف وجود داره! یعین کدوم دو یا سه حرف معمولا بیشتر کنار هم ظاهر میشند: شکست نیست بست استفاده
1. اهل فن باید روی اسکریپت جادی کار کنند تا به حداکثر کارایی برسه?
2. این موضوع اگر بنظرتون مهم میاد، تو شبکه های اجتماعی و برنامه نویسی اطلاع رسانی کنید تا جمع فکری گسترده تر بشه!

توضیح: پیوست الف از فایل pdf که قبلا لینک کردم رو بخونید.

اول اینکه: مبنا این بود که دکمه‌های کمتری جابجا بشه تا تغییر عادت سخت نباشه.
دوم اینکه: سعی کردم طبق چینش قبلی حروف هم خانواده (مثل گ ک / چ ح خ ج ) کنار هم باشن تا تا پیدا کردنشون هم راحت باشه.
سوم اینکه: سعی کردم حتی اگه دکمه‌ای قراره جابجا بشه سمتش عوض نشه. یعنی اگه قبلا اون رو با دست راست تپ می‌کردیم الان هم با همون دست تپ کنیم.
چهارم اینکه نقطه و ویرگول رو به خاطز مشابه بودن روی یک دکمه و کنار اسپیس گذاشتم.
خیلی عالی، به این نکته و دقت ها نیازه.

« آخرین ویرایش: 27 فروردین 1392، 07:22 ب‌ظ توسط کیان »

آفلاین امید توانا

• Hero Member
  • *
خیلی هم‌فکری دیگران تو این تاپیک خوبه. مساله تنها بسامد حرف‌ها نیست، بلکه بسامد ترکیب‌های دوتایی از حروف هم مهمه. اولین کار باید این باشه که اسکریپت جادی تکمیل بشه تا بسامد ترکیب‌های دوتایی از حروف (متوالی) رو هم پیدا کنه. گام بعدی محاسبه وزن هر ترکیب دوتایی است: مثلن وزن ترکیب  EF (با حروف انگلیسی توضیح می‌دم که راحت‌تر باشه) برابر ۱ هست و وزن EV برابر ۲ و مثلن وزن WM برابر صفر است (چون با دو دست مختلف این ترکیب تایپ می‌شود). در حقیقت ترکیب تمام کلیدهای ترکیبی، که یکی از دست راست باشد و یکی از دست چپ، برابر صفر است. ترکیب‌های متوالی زیر یک دست به اندازه تفاوت اندازه‌ی رج‌ها (از بالا به پایین رج‌ها با اندازه ۱ و ۰ و -۱ ارزش‌گذاری می‌شوند)، مثلن وزن ترکیب EV برابر ۲ است (زیر یک دست و از ۲ انگشت مختلف در و در ۲ رج مختلف از تفاضل ۲) و باید برای ترکیبهایی مثل RF هم وزن ۲ قرار بدهیم (هرچند تفاضل ارتفاع ۱ است ولی هر دو با یک انگشت تایپ می‌شوند) و برای ترکیبی مثل RV ارزش بالاتر از ۲ قرار داده شود (ارتفاع ۲ و هر دو با یک انگشت تایپ می‌شوند). هدف کمینه کردن وزن کل است.
ارزش‌گذاری ترکیب‌ها کاری است که تایپیست‌های حرفه‌ای می‌تونن در موردش نظرهای خوبی بدن.
ضمنن طرح Dvorak الگوی خوبی است، چون جدید است و مورد تایید موسسه استاندارد آمریکاست. بهتر است سراغ QWERTY نریم.
« آخرین ویرایش: 27 فروردین 1392، 08:12 ب‌ظ توسط امید توانا »

آفلاین کیان

• High Hero Member
  • *
آیا میشه با بهبود عملکرد اسکریپت جادی و استفاده از خروجی اون با روش عددهی که توضیح دادی‌ (1 و 2 و 0 وووو) مشخص کنیم که اگر قرار بود متن رو تایپ کنیم دستها چند کیلومتر طی میکردن؟ اسکریپت جادی رو روی مثلا کتاب «قصه های امیرعلی» اجرا کنیم و اسکریپت به هر ترکیب دو تایی هم امتیاز بده. بعد خروجی رو بدیم به یک برنامه دیگه که بهینه ترین چینشی که مجموع امتیاز رو به حداقل می رسونه برای کتاب «امیرعلی»‌ مشخص کنه!
یعنی نتیجه ای شبیه عکس زیر (ماجراهای هکلبرفین) داشته باشیم اما قبل از اینکه تعیین کنیم چه چینشی داشته باشیم

ضمنن طرح Dvorak الگوی خوبی است، چون جدید است و مورد تایید موسسه استاندارد آمریکاست. بهتر است سراغ QWERTY نریم.
جدیدا توجه خاصی به workman شده. انتقادی که به dvorak وارده اینه که تغییرات گسترده ای نسبت به QWERTY انجام داده و تغییر رو برای کاربران سخت میکنه: http://forum.ubuntu.ir/index.php/topic,61337.0.html
« آخرین ویرایش: 27 فروردین 1392، 09:43 ب‌ظ توسط کیان »

آنلاین nixoeen

• ناظر انجمن
  • *
  • ارسال: 4871
  • masoft قدیم
آیا به نظرتون چینش کیبورد فعلی برای زبان فارسی که فرم استاندارد بهش گفته میشه و در ویندوز ۸ هم جدیدا استفاده شده، بهترین فرم چینش کلیدها است؟
مسلما خیر. من خودم مدت‌ها روی این موضوع فکر کردم (در حقیقت از زمان آشنایی با Dvorak)، ولی این یک پروژه کوتاه مدت نیست و احتمالا هم چیزی نیست که به راحتی بشه در اینجا ازش نتیجه گرفت. از نظر من برای اینکه بشه یک نتیجه خوب گرفت، باید حداقل یک سال روی این موضوع زمان گذاشت. وگرنه وقت گذاشتن کوتاه روی این موضوع تنها تلف‌کردن وقت هست و نتیجه اون میشه یک پوسته که هیچ‌کسی استفاده نمی‌کنه.

آفلاین امید توانا

• Hero Member
  • *
@کیان
بعد از پیدا کردن ترکیب‌های دوتایی، می‌تونیم همهٔ اطلاعات لازم، از جمله مسافت کل، و غیره رو پیدا کنیم.

آفلاین MHA152

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 2745
  • من عاشق یونیکسی ها هستم
خیلی فکر خوبیه ما را هم بی خبر نذارید کار کوچولویی هم اگه از دست ما بر میاد بگید
بهتون پیشنهاد می کنم به دنیای بزرگ شبه−یونیکس وارد بشید و از پیشرفت لذت ببرید
جیمیلم