درود بر تو،
من این نظر رو میدم به عنوان کسی که هم در ایران و هم در آلمان دانشگاه رفتم و دانشجوهایی از خیلی از کشورها دیدم و ارتباط داشتم، از آمریکای شمالی گرفته تا آمریکای جنوبی و اروپایی و آسیایی و آفریقایی. و حرفهایی که میزنم حاصل تجربه شخصی خودم هست.
۱. زندگی خوب یک مساله است، زندگی شاد یک مساله جدا هست. میتونن با هم باشن، میتونن جدا باشن.
۲. fun بودن رو میتونم این جوری برداشت کنم، که به کسایی میگن که شوخی میکنن، میگن فلانی آدم «فان»ی هست! از نظر من، fun بودن و شادبودن بازهم دو مساله جدا هست. شاد بودن این هست که از لحاظ درونی دید مثبتی نسبت به زندگی داشته باشی که نمودهای بیرونیش مثلا لبخند زدن و ...
۳. گفتی که چجوری میشه هم فان بود و هم در فلان دانشگاه درس خوند. باز هم میگم که ارتباطی با هم ندارن! میتونن با هم باشن، میتونن جدا باشن.
مهمترین بخش حرفم اینجاست: برای وارد شدن به بهترین دانشگاهها و درسخوندن و با موفقیت به پایان رساندن،
باید یک سری از رفتارها رو بیاموزی. لزوما همه هم اونها رو از قبل نیاموختهاند. کتابها و فیلمهای روانشانی
معتبر میتونن بهت کمک کنن. این قابلیتها این ها هستن:
۱.
برنامه ریزی کوتاه مدت و میان مدت و بلندمدت.یعنی باید بتونی که برای هر ترم (semester, trimester, quarter یا هرمدلی که دانشگاه هست)، بتونی از اول ترم برنامه ریزی کنی و بگی که فلان روزها فلان درس رو میخونم، و فلان تمرین رو انجام میدم و بعد انتخاب کنی که هر ترمی چه درسهایی رو برداری و ...
۲.
توانایی نه گفتن به صورت مودبانهیعنی باید بتونی وقتی که خودت داری درس میخونی یا تمرینها رو انجام میدی، اگر کسی گفت بیا فلان کار رو انجام بده، به صورت مودبانه بهش بگی که الآن مشغول کاری هستی و بعد از تموم شدنش میتونی بهشون برای تفریح بپیوندی یا اینکه در تعمیر دوچرخهاش بهش کمک کنی یا هزارتا کار دیگه.
۳.
توانایی تمرکز بر روی یک کار.یعنی اینکه بدونی، الآن که داری مثلا پایتون میخونی یا ریاضی میخونی یا داری فلان تمرین رو انجام میدی، وقت چت کردن نیست، وقت این نیست که چک کنی توی فلان وبسایت چه خبر هست، یا از میوهها و خوراکیهای توی یخچال آمارگیری کنی و هر یک ساعت یکبار بری بهشون سر بزنی! این قسمت خیلی مهم هست، باید با
procrastination آشنا باشی و اگه این مشکل رو داری حلش کنی. این یک مشکل روانشناسی هست و حتی شاید لازم باشه که به مشاور بری.
۴.
توانایی تصمیمگیری برای خودت.یعنی خودت برای آینده خودت، کارهایی که میخوای بکنی و درسهایی که میخوای بخونی و ... تصمیمگیری کنی. مشاوره گرفتن از دیگران خیلی خوب هست و بسیار کمک کننده ولی این تو باید باشی که تصمیم نهایی رو با توجه به نظر خودت و نظر دیگران، میگیری.
۵.
تشخیص اولویتها بر اساس هدفها.یعنی باید بدونی که الآن باید جه کاری رو انجام بدی. الآن موقع انجام تمرینهای فلان درس هست، یا خوندن یه درس دیگه. این هم خیلی مهم هست.
۶.
توانایی انجام کارها در یک ددلان (deadline) مشخص.یعنی باید یادبگیری که بر اساس ددلاین کار کنی، با کمک مورد قبلی، میتونی که کارهات رو براساس اولویت برنامهریزی کنی و در ددلاین به پایان برسونی.
۷.
غذای مناسب و ورزشغذای مناسب یعنی اینکه ویتامین و پروتئین و مواد معدنی به حدکافی به بدنت برسه. و ورزش، البته نه اینکه بری تیم ملی فوتبال! یعنی در حد همین ورزش صبحگاهی که حرکتهای کششی انجام بدی و عضلههات تقویت بشه خوب هست. چون درس خوندن و پشت میز نشستن، نیاز به توان بدنی بالایی داره، و اگه بدنت آماده نباشه، توی طولانی مدت کم میاری. هرچی درسها سنگینتر، نیاز به ورزش بیشتر.
۸.
روزهای استراحت داشتن.یعنی باید یک روز رو برای خودت تعیین کنی و بگی که فلان روز رو کامل من استراحت میکنم و درس نمیخونم و به کارهایی بپرداز که دوست داری، باید از این روز به عنوان آمادهسازی برای کل هفته استفاده کنی، که نظر شخضی من، شامل کارهای آرامشبخش هست تا کارهای بدنی سنگین. یعنی مثلا پیاده روی کوتاه، دوش آب گرم، خوابیدن زیاد، لم دادن روی کاناپه و ...
۹.
نه زیاده روی، نه کمرویاین مورد رو گفتم، تا بدونی که توی هیچ کاری نه زیاده روی کن و نه کمروی. شناخت از خود، یکی از مهمترین ویژگیهای هر انسانی هست. ببین که علاقههات چیا هستن، تواناییهات چیا هستن و متناسب با اونها، زندگیات رو جلو ببر. در مورد مسایل متفرقه بخون، مثلا در مورد تاریخ معاصر ایران بخون، یا در مورد هنر در چین، یا روشهای مراقبت از گیاهان یا هرچی که دوست داری. یک بعدی بودن، زیاد حس جالبی نیست.
۱۰.
پاداش دادن به خود.این هم مهم هست، به خودت بگو که اگر من فلان درس رو قبول شدم، بعد میرم سینما، یا تا موقعی که فلان درس رو قبول نشدی، نرو. توجه کن که اینجا خودت با خودت هست که داری امر و نهی میکنی و نه کس دیگه!
تمام اینهایی که گفتم، ربطی به خوشحال بودن و فان بودن نداره،
یکی از راههای خوشحال بودن، رسیدن به موفقیتهای شخصی هست، وقتی ببینی که در کارهات داری جلو میری، حس خوبی بهت میده.