centos که قراره تبدیل به centos stream بشه یه چیزی بین fedora و
rhel (red hat enterprise linux)
اینکه کدوم از همه بهتره یکم اشتباه هست. باید ببینید کدوم
برای شما بهتره. برای مثال rhel یا rocky linux برای سرور انتخاب مناسبی هست. تا ۱۰ سال پشتیبانی داره و خیلی هم پابداره. اما تقریبا بدرد کامپیوتر دسکتاپ نمیخوره چون نرمافزارها میتونه تا ۵ سال قدیمی باشه. هر ۵ سال یکبار هم نسخه جدید منتشر میشه.
معمولا اوبونتو یا طعمهاش (مثل کوبونتو، زوبونتو و ...) برای شروع خوبه. مثل دبیان از apt توی لایه بالا استفاده میکنه. در سطح زیرین از مدیربسته dpkg استفاده میکنه.
pop os هم هست از میزکار (دسکتاپ) گنوم استفاده میکنه. نصب درایورهای انویدیا مثل اوبونتو راحته. ظاهر قشنگی هم داره. از مخازن اوبونتو + مخزن خودش استفاده میکنه. البته فکر کنم بزودی مخزان خودش رو درست کنه. مبتنی بر اوبونتو هست.
linux mint هم یه گزینه هست. میتونید بین ۳ تا میزکار xfce cinnamon و mate یکدوم رو انتخاب کنید. نصب برنتمهها هم شبیه اوبونتو هست. از مخازن اوبونتو + مخزن خودش استفاده میکنه. یه linux mint debbie هم هست که از مخازن دبیان بهجای مخازن اوبونتو استفاده میکنه. مبتنی بر اوبونتو هست. نسخه debbie مبتنی بر نسخه پایدار دبیان.
توی فدورا میتونید تجربه خوبی از گنوم خالص داشته باشید. (گنوم اوبونتو یکمی با گنوم بقیه توزیعها فرق داره)
هر ۶ ماه یه بار نسخه جدیدش منتشر میشه الان هم فکر کنم نسخه ۳۴ هست. ولی بهخاطز این که توسط ردهت توسعه داده میشه و ردهت توی آمریکا هست و باید تابع قوانین آمریکا باشه، ممکنه یکمی با کاربران ایرانی راه نیاد. از dnf توی لایه بالا استفاده میکنه و در سطح زیرن از rpm استفاده میکنه.
آرچ لینوکس یه توزیع غلتان هست. یعنی مثل بقیه توزیعها نسخه بندی نداره. معمولا میتونید نسخه جدید برنامهها رو خیلی سریع توی مخازن آرچ داشته باشید. یه aur هم هست که میتونید از اونجا برنامههایی که توی مخزن اصلی نیست رو دانلود کنید. البته حواستون باشه چون هر کاربری میتونه توی اونجا برنامه بزاره، شاید بعصی برنامهها مدتی باشه که توسعه پیدا نکردند یا اینکه مشکل داشته باشند.
نصبش میتونه برای کاربر مبتی سخت باشه چون نصبکننده رسمی نداره. کل نصب رو هم باید توی محیط متنی انجام بدید. کلا iso رسمی اون محیط گرافیکی نداره. اما توزیع خیلی قوی هست و خیلی کارها باهاش میشه انجام داد. از مدیربسته pacman استفاده میکنه.
مانجارو تا حدودی شبیه ارچ هست. فقط کاربر مبتی باهاش راحتتره. نصبکننده گرافیکی داره و کاربر مبتی رو زیاد اذیت نمیکنه. مثل آرچ از مدیربسته pacman استفاده میکنه.
opensuse دوتا نسخه داره. یکی thumbleweed که مثل آرچ غلتان هست و یکی leap که مثل بقیه توزیعها نسخه داره ولی نسخه بستهها میتونه قدیمی باشه و به نظرم زیاد بدرد کامپیوتر دسکتاپ نمیخوره. از zypper توی لایه بالا استفاده میکنه ولی فکر کنم بزودی بره سراغ dnf و در سطح زیرین داره از مدیربسته rpm استفاده میکنه. با میزکار kde سازگاری خوبی داره.
elementry os بیشتر قشنگی داره. ممکنه تا حدودی کمبود بستهها شما رو اذیت کنه.
zorin هم هست از میزکار gnome استفاده میکنه. نمیدونم میزکارهای دیگه هم داره یا نه. مبتنی بر اوبونتو هست.
garuda linux هم هست. مثل آرچ لینوکس یه توزیع غلتان هست. بهطور پیشفرض ظاهر قشنگی داره. از مدیربسته pacman استفاده میکنه. کاربر مبتدی رو هم اذیت نمیکنه.
توریع مورد علاقه من، دبیان رو نگذاشته بودید.
من از همون استفاده میکنم ولی میتونه برای تازهکارها سخت باشه. ولی مثل آرچ، این هم توزیع قوی هست. چندین شاخه داره. یه شاخه پایدار که تقریبا هر ۲ سال یهبار منتشر میشه. امروز ( 8 agust 2021) هم نسخه ۱۱ اون منتشر شد. شاخه پایدار میتونه نرمافزارهای قدیمی تا حدود ۲ سال داشته باشه.
یه شاخه آزمایشی هست که بعدا به نسخه پایدار بعدی تبدیل میشه. یه شاخه ناپایدار هم هست که دیگه توزیع غلتان حساب میشه. یعنی نسخه نداره. نسخه جدید نرمافزارها مستقیما وارد این میشن و بعد از مدتی وارد شاخه آزمایشی.
شاخههای دیگه هم هست ولی لازم نیست خودتون رو درگیر کنید. این ۳ تا از بقیه مهمتر هستند.