انجمن‌های فارسی اوبونتو

لطفاً به انجمن‌ها وارد شده و یا جهت ورود ثبت‌نام نمائید

لطفاً جهت ورود نام کاربری و رمز عبورتان را وارد نمائید

نویسنده موضوع: نسخه های متفاوت کرنل  (دفعات بازدید: 1028 بار)

0 کاربر و 1 مهمان درحال مشاهده موضوع.

آفلاین EnriqueTTE

• High Sr. Member
  • *
  • ارسال: 607
نسخه های متفاوت کرنل
« : 29 آبان 1400، 03:31 ب‌ظ »
من مانجارو دارم و کرنل نسخه 5.13.19 دارم. توی تنظیمات قسمت kernel نسخه های متفاوتی از کرنل وجود داره که جلوی هرکدوم یک کلمه نوشته:
Linux 5.10.79-1                                          LTS
Linux 5.13.19-2
Linux 5.15.2_rt19-1                                   Real-time
Linux 5.16rc1.211115.gfa55b7d-1       Experimetal
این نسخه ها چه تفاوتی باهم دارن؟ آیا تغییر کرنل خطر یا مشکلی بوجود میاره؟ کدوم نسخه رو برای نصب یک کاربر عادی برنامه نویس پیشنهاد میکنید؟
I am Enriquette

آفلاین Dragon-

• عضو کاربران ایرانی اوبونتو
  • *
  • ارسال: 5124
پاسخ : نسخه های متفاوت کرنل
« پاسخ #1 : 29 آبان 1400، 05:40 ب‌ظ »
lts نسخه با پشتیبانی طولانی مدت هستند. فکر کنم 5.10 حدود ۵ سال پشتیبانی گرفته. قابلیت جدیدی به این‌ها اضافه نمیشه و فقط باگ‌های پیدا شده رفع میشن.
5.13 و 5.15 نسخه‌های پایدار هستند ولی مدت زیادی پشتیبانی نمیشن. فکر کنم با اومدن 5.17، پشتیبانی 5.15 به پایان برسه.
5.16 نسخه‌ای هست که فعلا توسعه‌دهنده‌های کرنل دارند روش کار می‌کنند. ممکن هست یکم ناپایدار بشه و مشکل درست کنه اما بعیده. از اسمش مشخصه experimental

real time ربطی به نسخه کرنل‌نداره. برنامه‌های real time برنامه‌هایی هستند که یه ضرب‌العجلی وجود داره، از وقتی که برنامه یه درخواستی میده تا وقتی که به اون درخواست جواب داده میشه. مثل کار‌های مربوط به صدا حرفه‌ای که باید با تاخیر خیلی کمی انجام بشن وگرنه اثر ممکنه خراب بشه.
نسخه‌های مختلف کرنل، نمونه real time هم دارند و real time محدود به یه نسخه خاص نیست. اینکه کرنل real time باشه یا نه، موقع کامپایل اون مشخص میشه. اکثر توزیع‌ها توی مخازن خودشون، یه نمونه کرنل real time دارند.
مزیت استفاده از کرنل‌های real time وقتی هست که یه برنامه real time داشته باشید، در غیر اینصورت فرقی با کرنل معمولی نمی‌بینید.

اینکه کدوم نسخه رو استفاده کنید، تا حد زیادی به سخت‌افزار شما ربط داره. اگه سخت‌افزار خیلی جدیدی دارید که تازه اومده (مثلا ۲ تا ۱ ماه از انتشارش گذشته)، احتمالا باید از 5.16 استفاده کنید تا اون سخت‌افزار کار بده. (موس و صفحه کلید و اینجور چیز‌ها حساب نمیشه، منظورم چیزی مثل پردازنده، گرافیک و اینجور چیز‌هاست که درایور‌ اونها تغییر می‌کنه)
اگه سخت‌افزار شما روی کرنل 5.10 درست کار می‌کنه، می‌تونید از همون استفاده کنید. اگه هم قابلیتی لازم دارید که توی نسخه جدیدتر هست یا می‌خواهید از کرنل بروزتری استفاده کنید، می‌تونید نسخه‌های بالاتر رو نصب کنید.
من خودم روی 5.10 هستم. البته اینکه دبیان پایدار دارم و نسخه جدیدتر توی مخازن backports هست، کم تاثیر نداره.
« آخرین ویرایش: 30 آبان 1400، 12:34 ق‌ظ توسط Dragon- »
میدونید که زکات علم نشر آن است

آفلاین EnriqueTTE

• High Sr. Member
  • *
« پاسخ #2 : 29 آبان 1400، 07:02 ب‌ظ »
ممنون. لپ تاپ من استوکِ و ۵ سال کار کرده، حدود یک سال و نیم هم دست خودم بوده. فقط میخواستم بدونم نسخه های متفاوت کرنل چیزی داره که با آپدیت نکردن از دستش بدم یا نه. چون چند بار بهم اعلان داده که کرنل جدید اومده آپدیت کن.
الان من کرنل ۵.۱۳ دارم، از بین نسخه های معمولی ۵.۱۴ و ۵.۱۵ رو میتونم نصب کنم.

اگه نسخه های کرنل رو a.x درنظر بگیریم که a برابر ۵ باشه، بنظرتون x چقدر تغییر کرد بهتره که کرنل رو آپدیت کنم؟ مثلا هر ۵ تا : 5.13 -> 5.18 -> 5.21 ... یا هر ۱۰ تا : 5.13 -> 5.23 -> 5.33 ...
میدونم سوالم یکم مسخرست، میشه اینجوری درنظر گرفت که مثلا هر ۱۰ تا که به عدد دوم اضافه میشه، کرنل تغییراتی میکنه که ارزش دانلود و نصب رو داره.
I am Enriquette

آفلاین آرمان اسماعیلی

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 2366
« پاسخ #3 : 29 آبان 1400، 07:21 ب‌ظ »
ممنون. لپ تاپ من استوکِ و ۵ سال کار کرده، حدود یک سال و نیم هم دست خودم بوده. فقط میخواستم بدونم نسخه های متفاوت کرنل چیزی داره که با آپدیت نکردن از دستش بدم یا نه. چون چند بار بهم اعلان داده که کرنل جدید اومده آپدیت کن.
الان من کرنل ۵.۱۳ دارم، از بین نسخه های معمولی ۵.۱۴ و ۵.۱۵ رو میتونم نصب کنم.

اگه نسخه های کرنل رو a.x درنظر بگیریم که a برابر ۵ باشه، بنظرتون x چقدر تغییر کرد بهتره که کرنل رو آپدیت کنم؟ مثلا هر ۵ تا : 5.13 -> 5.18 -> 5.21 ... یا هر ۱۰ تا : 5.13 -> 5.23 -> 5.33 ...
میدونم سوالم یکم مسخرست، میشه اینجوری درنظر گرفت که مثلا هر ۱۰ تا که به عدد دوم اضافه میشه، کرنل تغییراتی میکنه که ارزش دانلود و نصب رو داره.
نوشتن که. صحبت از ارزش داشتن یا نداشتن نیست. اینجا چیز بی‌ارزش نداریم! برای شما چیزی که مهمه پشتیبانی سخت‌افزاریه. که اگه کرنل LTS داره جواب میده پس نیازی نیست نسخه‌ی بالاتر نصب کنید. شما حتی اگه نسخه‌ی مثلاً ۴.۱۹ هم نصب کنید تفاوتی حس نمی‌کنید.
برای عموم کاربران همون نسخه‌ی LTS مناسب‌تره. همونطور که خود منجارو جلوش نوشته Recommended. نسخه‌های دیگه زود به زود EOL میشن و مرتب باید آپدیت کنید.
استفاده از نسخه‌های RC هم که ممکنه باعث ناپایداری بشه و توصیه شده برای حفظ پایداری روزی یک بار سیستم ریبوت بشه (چیزی شبیه به عملکرد ویندوز).
صفحه‌ی من در اینستاگرام: ‎‎@armanes92

آفلاین EnriqueTTE

• High Sr. Member
  • *
« پاسخ #4 : 29 آبان 1400، 07:27 ب‌ظ »
اگه کرنل LTS داره جواب میده پس نیازی نیست نسخه‌ی بالاتر نصب کنید. شما حتی اگه نسخه‌ی مثلاً ۴.۱۹ هم نصب کنید تفاوتی حس نمی‌کنید.
برای عموم کاربران همون نسخه‌ی LTS مناسب‌تره. همونطور که خود منجارو جلوش نوشته Recommended. نسخه‌های دیگه زود به زود EOL میشن و مرتب باید آپدیت کنید.
کرنل الان من LTS نیست آخرین LTS نسخه ۵.۱۰ هست، ممنون که توضیح دادید.

فقط اگه مدت زمان پشتیبانی نسخه های غیر LTS رو بگید ممنون میشم.
I am Enriquette

آفلاین سودو.

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 3095
  • :(){ :|:& };:
« پاسخ #5 : 29 آبان 1400، 07:29 ب‌ظ »
الان من روی ۵.۱۳ هستم ، چجوری باید آپدیت کنم به آخرین نسخه پایدار ( ۵.۱۵ ) و حجم دریافتی برای هر بار آپدیت کرنل چقدره ؟ ( اوبونتو ۲۱.۱۰ )

و اینکه چجوری کرنل های سیستممو ببینم ؟

apt list --installed linux-image-*

این درسته ؟
« آخرین ویرایش: 29 آبان 1400، 07:34 ب‌ظ توسط علیرضا سراجی »
آرچ و گنوم!

آفلاین آرمان اسماعیلی

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 2366
« پاسخ #6 : 29 آبان 1400، 07:39 ب‌ظ »
کرنل الان من LTS نیست آخرین LTS نسخه ۵.۱۰ هست، ممنون که توضیح دادید.
پیشنهاد می‌کنم با همون ابزار گرافیکی منجارو نسخه‌ی LTS رو انتخاب کنید. خودش هر کاری لازمه رو انجام میده.

فکر نمی‌کنم نقشه راه مشخصی داشته باشه 🤔 باید مرتب kernel.org یا اعلان‌های منجارو رو چک کنید تا ببینید کی نسخه‌ی بعدی منتشر شده.
صفحه‌ی من در اینستاگرام: ‎‎@armanes92

آفلاین EnriqueTTE

• High Sr. Member
  • *
« پاسخ #7 : 29 آبان 1400، 07:47 ب‌ظ »
پیشنهاد می‌کنم با همون ابزار گرافیکی منجارو نسخه‌ی LTS رو انتخاب کنید. خودش هر کاری لازمه رو انجام میده.
یعنی downgrade کنم ؟؟ از ۵.۱۳ به ۵.۱۰ یا صبر کنم LTS بعدی بیاد و آپدیت کنم؟ ولی فکر کنم فرق خاصی داشته باشه.
I am Enriquette

آفلاین EnriqueTTE

• High Sr. Member
  • *
« پاسخ #8 : 29 آبان 1400، 07:51 ب‌ظ »
الان من روی ۵.۱۳ هستم ، چجوری باید آپدیت کنم به آخرین نسخه پایدار ( ۵.۱۵ ) و حجم دریافتی برای هر بار آپدیت کرنل چقدره ؟ ( اوبونتو ۲۱.۱۰ )

این درسته ؟

این لینک رو چک کنید
I am Enriquette

آفلاین دانیال بهزادی

• ناظر انجمن
  • *
  • ارسال: 19719
  • Urahara Kiesuke
    • وبلاگ
« پاسخ #9 : 30 آبان 1400، 02:21 ق‌ظ »
همیشه بهتره جدیدترین نگارش لینوکس رو داشته باشید. چون تو هر نگارش، کلی بهبود، از جمله بهبود در پشتیبانی از سامانه‌پرونده‌های مختلف داده می‌شه.
« آخرین ویرایش: 30 آبان 1400، 01:53 ب‌ظ توسط دانیال بهزادی »
اگه این ارسال بهت کمک کرد، دنبال دکمهٔ تشکر نگرد. به جاش تو هم به جامعهٔ آزادت کمک کن

آفلاین EnriqueTTE

• High Sr. Member
  • *
« پاسخ #10 : 30 آبان 1400، 01:46 ب‌ظ »
جایی هست که بتونم تغییرات هر نسخه نسبت به نسخه های قبل رو ببینم؟ سایت یا کانال یوتیوب
I am Enriquette

آفلاین دانیال بهزادی

• ناظر انجمن
  • *
  • ارسال: 19719
  • Urahara Kiesuke
    • وبلاگ
« پاسخ #11 : 30 آبان 1400، 01:54 ب‌ظ »
جایی هست که بتونم تغییرات هر نسخه نسبت به نسخه های قبل رو ببینم؟ سایت یا کانال یوتیوب
https://www.kernel.org
بخش view diff
اگه این ارسال بهت کمک کرد، دنبال دکمهٔ تشکر نگرد. به جاش تو هم به جامعهٔ آزادت کمک کن

آفلاین هومان

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 1527
  • آرچ + گنوم
« پاسخ #12 : 30 آبان 1400، 10:58 ب‌ظ »
ربطی نداره ولی linux zen ببینید پرفورمنسم رو خیلی بهتر کرده

آفلاین Dragon-

• عضو کاربران ایرانی اوبونتو
  • *
  • ارسال: 5124
« پاسخ #13 : 30 آبان 1400، 11:33 ب‌ظ »
کلی نمیشه چیز زیادی گفت. خودتون باید ببینید توی هر نسخه چه قابلیتی اضافه شده که بخواهید برای اون کرنل رو ارتقا بدید. یا مثلا توی کدوم نسخه یه باگ خاص برطرف شده. یا عملکرد چیزی بهبود یافته که ارزش ارتقا دادن داشته باشه.
کلا باید ببینید چه تغییری کرده و آیا برای شما، این تغییر ارزش ارتقا داره یا نه.

معمولا چند ماه. الان 5.14 به آخر‌های پشتیبانی خودش نزدیک شده. ولی همیشه بهتره https://kernel.org رو برای اطلاعات بروز ببینید.

این درسته ؟
اوبونتو دارید؟ اگه آره فکر نکنم نسخه جدید کرنل توی مخازن باشه. نسخه‌ای که توی مخازن توزیع‌ها هست، توسط خود توزیع پشتیبانی میشه و اگه باگی پیدا بشه، خود توسعه‌دهنده‌های توزیع حلش می‌کنند.
می‌تونید خودتون کد کرنل 5.15 رو دریافت، کامپایل و نصب کنید ولی زیاد پیشنهاد نمیشه.
برای اینکه کرنل‌های نصب شده رو ببینید، اون دستور کار میده. اون دستور فقط کرنل‌های نصب شده از طریق مخازن رو نشون میده. می‌تونید مستقیم داخل /boot/ رو ببینید تا متوجه بشید کلا چه کرنل‌هایی دارید.

یعنی downgrade کنم ؟؟ از ۵.۱۳ به ۵.۱۰ یا صبر کنم LTS بعدی بیاد و آپدیت کنم؟ ولی فکر کنم فرق خاصی داشته باشه.
lts بعدی که فکر نکم به همین زودی بیاد. هنوز یه سال نشده که 5.10 اومده.
می‌تونید به 5.10 برگردید، اگه هم کرنل جدید رو می‌خواهید، به 5.15 ارتقا بدید. 5.16 هنوز زوده، ممکنه ناپایدار باشه.

ربطی نداره ولی linux zen ببینید پرفورمنسم رو خیلی بهتر کرده
آرچ دارید؟
خب مشخصه، این کرنل جوری کامپایل شده که عملکرد بهتری داشته باشه. (ولی فکر کنم، مطمئن نیستم، به طور پیش‌فرض، امنیت کمتری نسبت به linux معمولی داره)
میدونید که زکات علم نشر آن است

آفلاین هومان

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 1527
  • آرچ + گنوم
« پاسخ #14 : 01 آذر 1400، 08:21 ق‌ظ »
درباره ی امنیتش نمیدونم ولی خب برای کاربر دسکتاپ عادی مثل من اونقدر هم اثر نداره امنیتش ولی خیلی سریعتر و بهتر شده همه چیز