انجمن‌های فارسی اوبونتو

لطفاً به انجمن‌ها وارد شده و یا جهت ورود ثبت‌نام نمائید

لطفاً جهت ورود نام کاربری و رمز عبورتان را وارد نمائید

توزیع گنو/لینوکس اوبونتو ۲۰ ساله شد 🎉

نویسنده موضوع: X11 دقیقاً چی محسوب ميشه؟  (دفعات بازدید: 2474 بار)

0 کاربر و 5 مهمان درحال مشاهده موضوع.

آفلاین ورگ

• Sr. Member
  • *
  • ارسال: 461
  • I am a dead man.
    • ورگ (ادبیات و فرهنگ گیلک)
X11 دقیقاً چی محسوب ميشه؟
« : 13 آبان 1394، 12:59 ب‌ظ »
سوالم اينه که سيستم پنجره‌ای X11 يه دسکتاپ محسوب ميشه؟ یا يه رابط گرافيکی؟

و دوم اينکه معادل X11 توی اوبونتو چيه؟ و X11 کجا استفاده ميشه؟ یعنی کجا ميشه تجربه‌ش کرد؟
www.v6rg.com
ادبیات و فرهنگ گیلک

آفلاین relsi1053

• Full Member
  • *
  • ارسال: 136
پاسخ : X11 دقیقاً چی محسوب ميشه؟
« پاسخ #1 : 13 آبان 1394، 01:12 ب‌ظ »
یه واسط بین ابزار های رندر از قبیل open gl و یوزر اینترفیس هست
تو دسته EGL ها که mir و wayland قراره جایگزینش بشن
اساس سیستم عاملی که شما اسمش رو میذاری گنو/لینوکس (به هر دلیلی) لینوکسه !
و شما با درک درستی از اینکه به چی سیستم‌عامل گفته میشه باید به این درک برسی که اسم سیستم عاملی که راجبش حرف میزنی "لینوکس" میتونه باشه اما "گنو" هرگز!
این انجمن هم بیشتر از اینکه اوبونتویی باشه سنگ استالمن رو به سینه میزنه!

آفلاین رسول سعیدنژاد

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 3504
  • علی (ع): زَكَاةُ الْعِلْمِ نَشْرُه
« پاسخ #2 : 13 آبان 1394، 01:56 ب‌ظ »

و دوم اينکه معادل X11 توی اوبونتو چيه؟ و X11 کجا استفاده ميشه؟ یعنی کجا ميشه تجربه‌ش کرد؟

X11 همون واسط گرافیکی هست که توی سیستم های لینوکسی تا اینجا استفاده شده
توی اوبونتو هم همین X11 هست فعلا. برای تجربه کردنش هم کافیه میزکارت رو پاک کنی. بعد بزنی  startx  ;D
یعنی بسته ی مربوطه‌ش این هست:
xinit (توی اوبونتو)
یا xterm که ترمینالی واسه محیط X هست.
مدل های دیگه ای هم داریم مثل Waylad و Mir که میر توسط اوبونتو داره توسعه پیدا میکنه و در نهایت از روی xorg به سمت mir حرکت میکنه.
نرم افزار، یک ابزاره. برای رسیدن به هدف ازش استفاده کنید. نرم افزار هدف شما نیست :) - آزادی، بزرگ‌ترین دروغ بشریت

آفلاین ورگ

• Sr. Member
  • *
  • I am a dead man.
« پاسخ #3 : 13 آبان 1394، 02:08 ب‌ظ »

X11 همون واسط گرافیکی هست که توی سیستم های لینوکسی تا اینجا استفاده شده
توی اوبونتو هم همین X11 هست فعلا. برای تجربه کردنش هم کافیه میزکارت رو پاک کنی. بعد بزنی  startx  ;D
یعنی بسته ی مربوطه‌ش این هست:
xinit (توی اوبونتو)
یا xterm که ترمینالی واسه محیط X هست.
مدل های دیگه ای هم داریم مثل Waylad و Mir که میر توسط اوبونتو داره توسعه پیدا میکنه و در نهایت از روی xorg به سمت mir حرکت میکنه.

اگه توی اوبونتو هم همین X11 هست پس چرا برای تجربه کردنش بايد ميزکارم رو پاک کنم؟

تفاوت ميز کار با واسط گرافيکی چيه؟

تفاوت گنوم و X11 چيه؟

ميشهکمی مبسوط تر و ساده‌تر توضيح بدين؟
www.v6rg.com
ادبیات و فرهنگ گیلک

آفلاین رسول سعیدنژاد

• High Hero Member
  • *
« پاسخ #4 : 13 آبان 1394، 02:19 ب‌ظ »
خب چون شما الان میزکار داری. و وقتی یه میزکار داشته باشی دیگه x11 اون محیط ساده‌ش رو اجرا نمی کنه. مگه اینکه خودت تنظیم کنی که اون ران بشه. احتمالا با دستکاری فایل های موجود در
/etc/X11
میزکار تشکیل شده از یه سری برنامه، دسکتاپ، کتابخونه ی نرم افزاری، فریمورک های توسعه و ...
ولی X11 فقط یه واسط گرافیکی بهت میده که بتونی سیستمت رو گرافیکی ران کنی. مثلا بتونی فیلم ببینی یا وب گردی کنی و ... بهت Display میده. ولی میزکار ها و مدیرپنجره های دیگه، امکانات بیشمار دیگه ای بهت میدن.
حالا این Display‌ دیگه دورانش تموم شده و همه دارن عوضش میکنن و میرن روی دیسپلی های خودشون.
گنوم هم که یک میزکار هست. که تعریفش مثل میزکار بالاس دقیقا.
توضیح مبسوط و ساده نمیتونم بدم. چون در تخصص من نیست. فقط چون تجربه‌ش کردم، در همین حد میتونم توضیح بدم.
وقتی یه توزیع رو بدون هیچ میزکار نصب میکنی، (مثل آرچ یا اوبونتو مینی یا دبیان استاندارد) کلا فقط tty داری. میشه مثل یه سرور کاملا. و اگه بخوای محیط گرافیکی داشته باشی، باید اول xinit رو نصب کنی. xinit‌ و xorg‌ و x11 و ... همگی مربوط به هم هستن. وقتی xinit نصب کنی، یه سری بسته به اسم xorg نصب میشن. و بعد با startx میتونی وارد محیط گرافیکی بشی. که خب کانفیگ های این محیط توی etc/x11 قرار داره. بعد دیگه حالا تصمیم میگیری که میزکار نصب کنی یا مدیرپنجره نصب کنی یا باقی چیزای گرافیکی مثل مرورگر و پلیر و ...
بیشتر از این چیز دیگه ای نمی دونم  ;)
نرم افزار، یک ابزاره. برای رسیدن به هدف ازش استفاده کنید. نرم افزار هدف شما نیست :) - آزادی، بزرگ‌ترین دروغ بشریت

آفلاین ورگ

• Sr. Member
  • *
  • I am a dead man.
« پاسخ #5 : 13 آبان 1394، 02:39 ب‌ظ »
خب چون شما الان میزکار داری. و وقتی یه میزکار داشته باشی دیگه x11 اون محیط ساده‌ش رو اجرا نمی کنه. مگه اینکه خودت تنظیم کنی که اون ران بشه. احتمالا با دستکاری فایل های موجود در
/etc/X11
میزکار تشکیل شده از یه سری برنامه، دسکتاپ، کتابخونه ی نرم افزاری، فریمورک های توسعه و ...
ولی X11 فقط یه واسط گرافیکی بهت میده که بتونی سیستمت رو گرافیکی ران کنی. مثلا بتونی فیلم ببینی یا وب گردی کنی و ... بهت Display میده. ولی میزکار ها و مدیرپنجره های دیگه، امکانات بیشمار دیگه ای بهت میدن.
حالا این Display‌ دیگه دورانش تموم شده و همه دارن عوضش میکنن و میرن روی دیسپلی های خودشون.
گنوم هم که یک میزکار هست. که تعریفش مثل میزکار بالاس دقیقا.
توضیح مبسوط و ساده نمیتونم بدم. چون در تخصص من نیست. فقط چون تجربه‌ش کردم، در همین حد میتونم توضیح بدم.
وقتی یه توزیع رو بدون هیچ میزکار نصب میکنی، (مثل آرچ یا اوبونتو مینی یا دبیان استاندارد) کلا فقط tty داری. میشه مثل یه سرور کاملا. و اگه بخوای محیط گرافیکی داشته باشی، باید اول xinit رو نصب کنی. xinit‌ و xorg‌ و x11 و ... همگی مربوط به هم هستن. وقتی xinit نصب کنی، یه سری بسته به اسم xorg نصب میشن. و بعد با startx میتونی وارد محیط گرافیکی بشی. که خب کانفیگ های این محیط توی etc/x11 قرار داره. بعد دیگه حالا تصمیم میگیری که میزکار نصب کنی یا مدیرپنجره نصب کنی یا باقی چیزای گرافیکی مثل مرورگر و پلیر و ...
بیشتر از این چیز دیگه ای نمی دونم  ;)

مرسي از توضيحاتت. تا همين جاش هم خيلی خوب بود. اميدوارم دوستان ديگه هم توضيحات فنی‌تر رو به‌ش اضافه کنند. فقط يه سوال ديگه: الان اوبونتو ۱۴.۰۴ که من دارم از چه ميز کاری استفاده می‌کنه؟ و اصلا به طور کلی ميز کارها رو از کجا ميشه مديريت کرد و ديدشون؟
www.v6rg.com
ادبیات و فرهنگ گیلک

آفلاین رسول سعیدنژاد

• High Hero Member
  • *
« پاسخ #6 : 13 آبان 1394، 02:54 ب‌ظ »
اگه دقیقا اوبونتو داری پس میزکارت یونیتی هست. یونیتی ورژن ۷. که یونیتی ورژن ۸ همراه با دیسپلی Mir در حال توسعه هست.  ;)
یونیتی یه پوسته واسه گنوم هست. یعنی یه جورایی میشه گفت میزکار اوبونتو، گنوم هست. فقط خود گنوم از دسکتاپ گنوم شل استفاده میکنه اوبونتو از یونیتی.
اینکه کجا بشه دیدشون بهترین جا ویکی پدیاس:
https://en.wikipedia.org/wiki/Desktop_environment#Gallery

و اینکه چجوری مدیریت کنی، باید اول ببینی کدوم میزکارها داخل مخازن توزیعت وجود داره. ولی برای مدیریت کردنشون مسلما باید نصبشون کنی که خب پیشنهاد نمیشه. اگه از میزکار دیگه ای خوشت اومده، یه توزیعی رو نصب کن که پیشفرض اونو داره. مثلا اگه KDE خوشت اومده، Kubuntu نصب کن. نه اینکه روی اوبونتو KDE نصب کنی. چون ناپایدار میشه توزیعت.

آفلاین ورگ

• Sr. Member
  • *
  • I am a dead man.
« پاسخ #7 : 17 آبان 1394، 02:54 ق‌ظ »
یونیتی یه پوسته واسه گنوم هست. یعنی یه جورایی میشه گفت میزکار اوبونتو، گنوم هست. فقط خود گنوم از دسکتاپ گنوم شل استفاده میکنه اوبونتو از یونیتی.
ميشه کمی دربارهٔ تفاوت دسکتاپ و پوسته توضيح بدی؟
یعنی ما اينجا با يه دسکتاپ روبرو هستيم به نام گنوم. که اين دسکتاپ پوسته‌های مختلف داره؟ اون وقت این پوسته چيه دقيقا؟ چیزی شبيه قالب و تم و اين چيزهاست؟

سوال دوم: بنابراين با توجه به اينکه تغيير دسکتاپ کار چندان خوبي نيست، تغيير پوسته چطور؟ يعنی من اگه بخوام به جای پوستهٔ يونيتی از پوستهٔ ديگری از بين پوسته‌های گنوم استفاده کنم بايد چي کار کنم؟

سوال سوم: تاثير تغيير اينها روي سرعت سيستم چطوريه؟ از نظر سنگين يا سبک بودن دسکتاپ و پوسته؟
www.v6rg.com
ادبیات و فرهنگ گیلک

آفلاین رسول سعیدنژاد

• High Hero Member
  • *
« پاسخ #8 : 17 آبان 1394، 11:21 ق‌ظ »
شرمنده چند روز نبودم.
آره. گنوم یه میزکاره که دسکتاپی مثل گنومشل و یونیتی داره. مثلا پانثئون (که مال المنتری هست) هم فکر کنم یه دسکتاپ واسه گنوم باشه.
پوسته میشه همون چیزی که داری می بینی. آیکن ها و منوها و لانچر ها و تم و داک و پنجره و فونت و ... که جزئی از میزکار هستن.

والا من مثلا روی اوبونتو، گنوم شل نصب کردم. ولی بعد دیگه خود یونیتی بی ریخت شد. چون پایه‌شون مثل هم هست. (گنوم) و باعث میشه کانفیگ هاشون قاطی بشه. اگه پوسته ی دیگه از گنوم رو میخوای، توزیعی رو نصب کن که پیشفرض اونو داره. کلا نصب کردن میزکار و دسکتاپ و ... روی یه توزیع دیگه، اصلا چیز خوبی در نمیاد. حتی اگه توی یوزرهای متفاوت نصبشون کنی.

خب مسلما میزکار سنگین‌تره تا فقط یه پوسته (یا مدیرپنجره)

آفلاین ورگ

• Sr. Member
  • *
  • I am a dead man.
« پاسخ #9 : 17 آبان 1394، 01:53 ب‌ظ »
شرمنده چند روز نبودم.
آره. گنوم یه میزکاره که دسکتاپی مثل گنومشل و یونیتی داره. مثلا پانثئون (که مال المنتری هست) هم فکر کنم یه دسکتاپ واسه گنوم باشه.
پوسته میشه همون چیزی که داری می بینی. آیکن ها و منوها و لانچر ها و تم و داک و پنجره و فونت و ... که جزئی از میزکار هستن.

والا من مثلا روی اوبونتو، گنوم شل نصب کردم. ولی بعد دیگه خود یونیتی بی ریخت شد. چون پایه‌شون مثل هم هست. (گنوم) و باعث میشه کانفیگ هاشون قاطی بشه. اگه پوسته ی دیگه از گنوم رو میخوای، توزیعی رو نصب کن که پیشفرض اونو داره. کلا نصب کردن میزکار و دسکتاپ و ... روی یه توزیع دیگه، اصلا چیز خوبی در نمیاد. حتی اگه توی یوزرهای متفاوت نصبشون کنی.

خب مسلما میزکار سنگین‌تره تا فقط یه پوسته (یا مدیرپنجره)

من هم بدون اين اطلاعات يک بار سعي کردم ميز کار Xubuntu رو نصب کنم و همه چي به هم ريخت و هنوزم اوبونتوم و ميزکارش (با اينکه اون رو به کل پاک کردم) مثل اولش نشده! ديگه همچين کاری نخواهم کرد. تنها دليل تمايلم به تست کردن ميز کارهای ديگه اينه که شايد سيستمم با اون سبکتر باشه و سرعتش پايين نباشه.
چون تو يونيتی تو قسمت سرچ داش و يا پيمايش بين برنامه‌ها با alt+tab واقعا سيستمم کنده و رو اعصابمه!
www.v6rg.com
ادبیات و فرهنگ گیلک

آفلاین رسول سعیدنژاد

• High Hero Member
  • *
« پاسخ #10 : 17 آبان 1394، 02:15 ب‌ظ »
خب شما برای هر میزکار، یه توزیع دانلود کن و لایو تست کن. هر کدوم که سبک تر و راحت تر بود، اونو نصب کن. بیس همه‌شون یکی هست دیگه. فقط ظاهر فرق داره.

آفلاین ورگ

• Sr. Member
  • *
  • I am a dead man.
« پاسخ #11 : 17 آبان 1394، 02:44 ب‌ظ »
خب شما برای هر میزکار، یه توزیع دانلود کن و لایو تست کن. هر کدوم که سبک تر و راحت تر بود، اونو نصب کن. بیس همه‌شون یکی هست دیگه. فقط ظاهر فرق داره.

مشکل اينجاست که هم اوبونتو رو دوست دارم و هم از شمايل گنوم يونيتي خوشم مياد.
www.v6rg.com
ادبیات و فرهنگ گیلک

آفلاین رسول سعیدنژاد

• High Hero Member
  • *
« پاسخ #12 : 17 آبان 1394، 03:00 ب‌ظ »
دیگه بالاخره یکی رو باید انتخاب کنی. یا اوبونتو. یا اوبونتوگنوم  :D

آفلاین Ma3X

• عضو کاربران ایرانی اوبونتو
  • *
  • ارسال: 877
  • It is Matrix
    • ماتریکس. آی آر
« پاسخ #13 : 17 آبان 1394، 04:35 ب‌ظ »
توضیح کاملش این‌جا هست:
https://en.wikipedia.org/wiki/X_Window_System

آفلاین alireza.crs

• Sr. Member
  • *
  • ارسال: 491
« پاسخ #14 : 17 آبان 1394، 10:03 ب‌ظ »

مشکل اينجاست که هم اوبونتو رو دوست دارم و هم از شمايل گنوم يونيتي خوشم مياد.
cinnamon رو یه امتحانی بکن