سلام.
شما که اصولا برطبق حرف خودتون، اطلاعات پایهای از لینوکس دارین، پس جملهای مثل:
چرا لینوکس؟خب کار با ویندوز که راحت تره...
از روی قضاوت سریع و غیرمنصفانه گفته شد.
اگه قراره راجع به چیزی اطلاع کسب کنید، پس سعی کنید اول ازش ایراد نگیرید. بعد از اطلاع کسب کردن، اگه ایراد گرفتین، اونوخ میشه نشست راجع بهش بحث منطقی کرد.
بگذریم...
قرار نیست در مرحلهی اول فکر کنیم کار با کدوم سیستم عامل راحت تره. ویندوز یه سری کارها رو انجام میده. لینوکس هم یه سری کارهای دیگه. این دوتا سیستم عامل کاملا شبیه به هم نیستن. و کاملا متفاوت هم نیستن. فقط بر اساس هدف های خاصی طراحی شدن. یعنی ابزارهایی هستن برای اهداف خاصی که مد نظر هر کاربر هست. تمامی نرم افزارها هم دقیقا مثل سیستم عامل، ابزاری هستن برای هدف مشخصی که کاربر داره.
اینکه بعضی از نرم افزارها برای لینوکس موجود نیستن، نشون دهندهی این هست که از نظر شما نرم افزار، ابزار نیست. هدف هست. که کاملا اشتباهه. شما هدفت رو مشخص کن و ببین چه کاری میخوای انجام بدی. حالا اون کار رو با هر ابزاری میشه انجام داد. توی هر سیستم عاملی. فقط با روشهایی مختص به اون سیستم عامل یا نرم افزار.
فتوشاپ نه ربطی به لینوکس داره و نه ربطی به ویندوز. فتوشاپ یه ابزار برای ویرایش تصاویر هست. اگه کلا هم اختراع نمیشد، هیچ اتفاقی واسه دنیا نمی افتاد. ابزارهای دیگه هم دقیقا کار مشابه اون رو انجام میدن یا حتی فتوشاپه که کار مشابه اونارو انجام میده. اون فقط یک ابزار از میلیون ها ابزار و نرم افزار هست. مشکل از اونجایی شروع میشه که فتوشاپ به عنوان یک ابزار، جای خودش رو به هدف میده. میشه هدف یک کاربر برای ویرایش تصاویرش. و اگه فتوشاپ جایی نباشه، اون پلتفرم به درد لای جرز دیوار میخوره. متاسفانه طرزفکر اکثر آدما به این شکل هست که باید فرهنگسازی بشه (دلیلش هم مفت استفاده کردن وخریدش از سر کوچه به قیمت ۱۰۰۰ تومن هست)
شما اگه بتونی هدفت رو بشناسی، با هر ابزاری میتونی کارت رو انجام بدی.
مثل این می مونه که بگیم ما میخوایم از خونهمون حرکت کنیم و بریم به سمت بازار شهر. و حتما باید پژوی ۴۰۵ نقرهای اسپرت با فرمون فلان باشه تا بریم بازار. الان اینجا هدفت بازار رفتن نیستا! هدف شده اون ماشینه
وقتی هدفت دقیقا همون بازار رفتن باشه، هزار جور ابزار سر راهت هست که میتونی انتخابشون کنی برای رسیدن به بازار. میخواد دوچرخه باشه، جت باشه، موتور باشه، ماشین باشه یا پیاده و ... این خیلی مهمه. متاسفانه من توی دور و اطرافیانم که نگاه می کنم، اکثرا ابزار رو تبدیل به هدف کردن. چکار هم میشه کرد!!!! چی بگیم والا..
چرا لینوکس؟ شما بگو چرا ویندوز؟
لینوکس یه سری ویژگیهای فلسفی داره (که بخش اعظم علاقه مندا رو جذب کرده)
یه سری هم ویژگیهای فنی داره که بر اساس فلسفهش طراحی شده
شما باید اول ببینی لینوکس برای چی اومده اصلا. اومده که چه کار کنه. روش و طرزکارش چی بوده.
چیزایی که من اینجا میگم رو یکی یکی سرچ کن، کلی چیز میز پیدا می کنی:
− لینوکس (به عبارت کاملتر گنولینوکس) ماژولاره. روی سخت افزاری اندازه شکلات نصب میشه. روی سخت افزاری اندازهی یک مجتمع تجاری هم نصب میشه. از کوچکترین اجزاش میشه اجراش کرد تا پیچیده ترین اجزایی که بهش چفت و بست میشه. (مثل لگو)
− آزاده. یعنی هرکسی می تونه اونو هرجور که دوست داره استفاده کنه. اجزاش رو خودش بچینه و دقیقا کاری رو انجام بده که دوست داره. نه کم نه زیاد. تسلط کامل بر سیستم عامل و اجزاش
− امنه. یعنی جوری طراحی شده که کسی نتونه خراب کاری کنه. و هر کسی هم میتونه با دانشش اونو امنتر کنه. یا با ناشی گریش اونو نا امن کنه. اختیار تام داره طرف. اینجوری تصور کن
− رایگانه. لینوکس به فروش نمیره. متعلق به شرکت خاصی نیست. مال جامعهس و هرکسی که توی توسعهش نقش داشته باشه.
− قدرتمنده. به خاطر همون قابلیت ماژولار بودنش، میشه اونقدری قویش کرد که یهو بترکه، همه جا نابود بشه
(شوخی!) به خاطر ابزارهایی که داره و ترکیب کردنشون با هم، قدرت بالایی پیدا میکنه که با کمترین زمان بیشترین بازده رو داره.
− بهشت برنامه نویسان. به خاطر جامعهی فعالی که داره و توسعهی آزاد، هر برنامه نویسی دلش میخواد برای لینوکس و توی لینوکس برنامه بنویسه. چون دیگه محدود به برخی چیزا نیست و البته ویژگی های فنیش باعث شده کار برای برنامه نویسی راحت بشه.
تقریبا تمام تجهیزات دنیا با لینوکس کار میکنن:
شبکه و اینترنت (سرورها، روترها، ماهوارهها) ابرکامپیوترها، پهپادها، لوازم خونگی، اینترنت اشیا، گجت های هوشمند، تجهیزات پزشکی و نجومی، تجهیزات حمل و نقل، نظامی و ... میشه گفت همه جای دنیا لینوکس استفاده میشه. فقط چندتا دیوایس هست که لینوکسی نیستن. مثل اپل دیوایسها و چارتا گوشی ویندوزی و لپ تاپ و دسکتاپ که هیچ کدوم جزو تجهیزات مهم دنیا به شمار نمیرن
دنیای لینوکس دنیای بی انتها و نامحدودیه در صورتی که ویندوز و امثالهم، دنیایی محدود هستن که جلوی پیشرفت آدم رو میگیرن و نمیذارن آدم توی جنبههای بیشتری از تکنولوژی پیش بره.