من خودم هم فکر می کنم وجود یک چارت کاری خیلی مهم باشه
من کار با کامپیوتر رو از روی Dos شروع کردم. اون موقع در ابتدای کار خیلی سخت می تونستم نحوه کار کرد سیستم عامل رو درک کنم. ذهن من پر بود از دستوراتی که خیلی هاش رو تا سالها بعد از منسوخ شدن اون درک نکردم!
فکر می کنم کار ما فراری دادن کسی از لینوکس نیست بلکه مشخصا ایجاد انگیزه و علاقه کردن هست. برای اینکار باید روزهای اول خودمون رو بخاطر بیاریم و اصطلاحا خودمون رو بذاریم جای یک تازه کار. در اولین مرحله تازه کار ما احتمالا با استفاده از Wubi ( که نمی دونم درست تلفظ می کنم یا نه) یه توزیع رو کنار ویندوزش نصب می کنه. همین محیط تازه به عقیده من اونقدر گیج کننده و سردرگم کننده هست که قابلیت یادگیری رو ازش بگیره. هیچ چیز کار نمی کنه و همه هم می گن هیچ سی دی برای نصب اون نیست (مثلا کارت گرافیک) . کاربر ما عادت به محیط ویندوز داره و قالب ذهنیش اونه.
فکر می کنم اگر یه چارت مثل همون که دوست ما گفت براش تدارک دیده بشه و بتونه با کمک اون و با کمک کمتری از روش جستجو در تاپیک ها این کارهای اولیه رو به سرانجام برسونه ، از خیلی از سردرگمی ها در میاد و هر کدوم رو که درست کرد خودش براش تشویقی به ادامه کار میشه.
با یک چارت خیلی موافقم و بطور خاص فکر می کنم باید در ویکی روی اون کار بشه و البته نسخه pdf هم می خواد (فراموش نکنیم که معمولا آخرین چیزی که براه می افته ارتباط با اینترنت هست!) و همونجا یک آموزش تصویری جستجو در فروم و طرح سئوال هم نیاز داره.
تازه کار ما همین که جرات حرکت به این سمت رو کرده کار مهمی انجام داده و واقعا به زمان زیادی نیاز داره تا خیلی از فرایندها رو درک کنه. دیگه اینکه ازش انتظار داشته باشیم که بره و نحوه کار در فروم ها رو هم از فلان تاپیک یاد بگیره شاید در حد توان خیلی از دوستان تازه کار نیست.
مسئله بعدی به نظرم فرمت pdf هست. شخصا با ویندوز که کانکت می شدم ( و هنوز هم 15 روز در ماه میشم
) یه تاپیک برای یک مشکل پیدا می کردم که باید کپیش می کردم توی یه نت پد و بعد سوئیچ می کردم و بعد موقع امتحان کردن مثلا می دیدم آخر یه دستور رو کپی نکردم! لحظاتی که بعد از ده بار تکرار انگار آسمون رو روی سرم خراب می کردن! مشکل ساده ائی که ترس از خراب شدن کامپیوتر رو بخاطر راستارت زیاد! توی سر خیلی از دوستان تازه وارد می ندازه.
بیس تدبیر برای این کار به نظرم باید این باشه که اگر یک تازه کار بتونه سیستم خودش رو بخوبی سرهم بندی کنه ، از موندن بیشتر از رفتن لذت می بره اما یه مسائل ریز هم هست که باید نظر خواهی بشه. مثلا تعدد مودم ها . توی یه چارت اولیه نمی شه یه خود آموز کامل در مورد همه مودم ها و روش نصب اونها قرار داد. یه مسائلی مثل فارسی سازی برای همه یکسان هست اما در مورد کارت گرافیک ، صوت یا مودم چکار میشه انجام داد .
یه چیز مهم -البته به نظر من - تعمیر ویکی هست. یه سر دیدنش جالبه:
بخش شروع به کار
بخش مهاجرت به اوبونتو
بخش پس از نصب اوبونتو
خوب من تازه کار انتظار دارم توی بخش ابزار های دم دستی راهنمائی های بهتری و راحتتری از نصب اپلت تقویم جلالی و نرم افزار ذکر پیدا کنم! واقعا من در اولین حرکت نیاز به تقویم جلالی ندارم چون ویندوز هم تقویم جلالی در فارسی سازیش نداشت! واقعا چی لازمه و چی لازم نیست؟
بخش مهاجرت به اوبونتو رو حتما می خونم : This page does not exist yet. You can create a new empty page, or use one of the page templates. اگه خیلی انگلیسی بلد باشم فقط نا امید می شم و به این نتیجه می رسم که ویکی پس چیز الکی هست! در غیر اینصورت وحشت می کنم!
توی بخش شروع به کار که خصوصا مال من تازه کار هست که حالا یه توزیعی رو بالاخره از یه جائی گیر آوردم ، توی تور کوبونتو 10.4 من باید بفهمم توی این نسخه نسبت به نسخه قبلیش که من اصلا ندیدمش چی اضافه شده! اصلا به من چه؟ ( و نهایتا : عجب .... کردم به سرم زد بیام به لینوکس!)
شاید برازنده هست که دوستان حرفه ائی با وسعت دیدشون و تعهدشون به اصل کمک به یکدیگر مقداری از وقتشون رو صرف پیدا کردن " چیزهائی که یک تازه کار باید بداند " بکنن و در این بخش ها قرار بدن که واقعا با توجه به سرعت معمولا پایین اینترنت ما و هزینه بالای اون ( که باعث می شه کاربر ما بجای تمرکز روی متن ، روی وقت تمرکز داشته باشه!) سرزدن به ویکی یک شکنجه - از شکنجه های مهاجرت به لینوکس - نباشه!
از طرف دیگه مسائلی مثل "بهترین پارتیشن برای نصب لینوکس" و یا "بهترین نسخه لینوکس" برای کاربر تازه کار مسائلی مهمی نیست! حالا به هر حال اول یه طوری - که ما میگیم! - نصبش کن و توزیع هم هرچی می خواد باشه باشه! بعدا و بعد از اینکه قالب ذهنیت تغییر کرد و با محیط آشنا شدی و قدرت محیط رو نسبت ویندوز درک کردی ، کم کم و بمرور در طی چند باری که مجبور می شی خواه نا خواه لینوکست رو پاک کنی و دوباره نصب کنی با این مطالب هم آشنا می شی!
و در نهایت این متن زیر رو از برگه سوم تاپیک نصب مودم های ADSL USB D-link در بخش نصب و پیکر بندی انواع مودم و اتصال به اینترنت از پست های خودم برای شاهد اینجا می ذارم تا حال و هوای یه تازه کار رو یاد آوری کنم و نکته ائی رو هم داخلش عرض کنم. این پست مربوط به زمانی است که من توی جزیره خارک بودم و دسترسی به هیچ انجمن لینوکسی نداشتم و بشدت سردرگم بودم. امیدوارم متوجه خشم داخل متن بشید:
سلام! سلام!
اصلا نگران نباشید! من پررو تر از اونی هستم که با دو روز نتونستن انجام کاری از میدون در برم!
به میدان و در همهمه کارزار یکی مرد جنگی به از صد هزار
فقط می خواستم متن بالائیم رو اصلاح کنم: امروز سه روزه که من یک اوبونتو نصب کردم و هنوز با ویندوز کانکت می شم .....
اصلا عجله ائی نیست اما منت می گذارید سر من اگه به من کمک کنید. اگه هزینه ائی هم داره با کمال میل در خدمتم!
یا حق
زیاده گوئی من رو به بزرگواریتون ببخشید اما دیدم تعداد تاپیک های مسافرین زیاده و هرچه هست از ظاهر ناساز بد اندام ماست!