این بحث از دو موضوع تشکیل میشه:
۱) درک و منطق
۲) تبلیغات
از نظر من این دوتا همدیگر رو نقض میکنن. شما وقتی تحت تأثیر تبلیغات قرار میگیری، یعنی خودت هنوز تست نکردی و به نتیجه نرسیدی و صرفا تبلیغ باعث شده نظرت راجع بهش مثبت باشه. درست میگم؟
ولی وقتی یه چیزی رو درک کردی و مثبت درنظرش گرفتی، دیگه تبلیغ و حرف مردم و ... تأثیری نداره!
انتخاب یه توزیع گنولینوکسی صرفا برطرف کردن نیازهای کامپیوتری ما نیست!
درسته! ما اینجا حتی توی فروم هم حزب های مختلف گنولینوکسی داریم. کسایی هستن که توزیع گنولینوکس رو صرفا به خاطر اینکه سیستمشون ویروسی نشه نصب میکنن. و کسانی هستن که گنولینوکس رو برای اینکه بهشون احترام گذاشته بشه، استفاده میکنن. احترام نه به معنی خفن شدن و مردم به آدم احترام گذاشتن و ...
احترام به معنی اینکه نرم افزار شمارو تحت کنترل نگیره و این اراده و اختیار خودته که باید اون نرم افزار رو کنترل کنه. در غیر این صورت با کنترل شدن شما توسط نرم افزار، یه جورایی به آدم توهین میشه!
گنو هدفش این بود که نرم افزار باید آزاد باشه و کاربر بتونه کارکردش رو متوجه بشه، انحصار روش تأثیر نذاره، همه بتونن ازش استفاده کنن و هر تغییری که خواستن، طبق نیازشون بدن و با کمک همدیگه، باعث پیشرفتش بشن. و الان هم می بینین که به خاطر همین قوانین (که ما جزو فلسفهش حسابش میکنیم) گنولینوکس توی هر چیزی بهترینه! (مگر در چیزهایی که نیاز به حضور، توسعه و تمرکز مردمیِ قشر گنولینوکس کار نبوده)
اگه اینو درک کرده باشی، دلایلت واسه استفاده از گنولینوکس، خیلی بیشتر از ویروسی نشدن و رایگان بودنشه!
بنده به شخصه توزیع گنولینوکسیم رو به خاطر آزاد بودن و کارا بودنش انتخاب می کنم
کارا بودن رو که همهی توزیع های گنولینوکسی دارن چون همه در حقیقت گنولینوکس هستن منتها با توسعهی متفاوت. ولی آزاد بودن رو همه ندارن. حالا نمیدونم باید به توزیع هایی که داخلشون از نرم افزارهای غیرآزاد استفاده میشه هم بگیم گنولینوکس یا نه! یعنی برنامه های گنو رو دارن. لینوکس هم به عنوان یه کرنل حضور داره. ولی قاطیشون برنامه های غیرگنویی هم هست.
توزیع آزادی که خیلی قبولش دارم، دبیان هست. بقیه میگن تریسکل هم خوبه (برپایه اوبونتو هست منتها بدون مخازن غیرآزاد و درایورهای غیرآزاد) ولی از اونجایی که شخصا تستش نکردم، پس نمیگم خوبه یا بده وگرنه منم تحت تأثیر تبلیغات قرار گرفتم
دلیل اینکه در حال حاضر اوبونتو استفاد میکنم، یکی دو بستهی مورد نیاز هست که داخل مخازن پایدار دبیان وجود نداره و یه جورایی به خاطر نیاز و سلیقهی شخصی (نه منطقی) فعلا همون اوبونتو رو استفاده میکنم. (اینکه میگم دلیلم منطقی نیست به خاطر اینه که خب میشه از یه ابزار دیگه به جای اون ابزار استفاده کرد ولی خب فعلا از همون خوشم اومده
و وقت کانفیگ باقی ابزارهای مشابه رو در حال حاضر ندارم پس سریع ترین راه رو انتخاب کردم)
اوبونتو مخازن غیرآزاد داره. Multiverse و Restricted شاملش میشن. اولی مخازن نرم افزارهای غیرآزاد عمومی و دومی مخازن درایورهای سخت افزاری غیرآزاد رو پوشش میدن.
ولی مخازن Main و Universe آزادن که اولی میشه ابزارهای اصلی گنو و دومی میشه برنامه های شخص ثالث آزاد
خب یکی مثل من که طرفدار فلسفهی آزادی نرم افزاره، طبیعتا اون دو مخزن غیرآزاد رو از سورس لیست منقرض میکنه. به این شکل:
(87)[17:09][~]$ cat /etc/apt/sources.list
deb http://de.archive.ubuntu.com/ubuntu/ xenial main universe
deb http://de.archive.ubuntu.com/ubuntu/ xenial-updates main universe
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ xenial-security main universe
پس هیچ برنامهی غیرآزادی نصب نمیشه. ولی؟ فکر میکنین چرا اوبونتو روی اکثر لپ تاپ ها وایرلس رو میشناسه؟ چون که درایورهای غیرآزادی توی سیستم عامل وجود داره که راحت اونارو شناسایی میکنه و این مشکلیه که استالمن برای غیرآزاد شمردن اوبونتو بیان کرده. و نیازی هم به حرف استالمن نیست برای فهمیدن این موضوع چرا که هرکی خودش اوبونتو رو تست کنه می بینه که همه جا سخت افزار شناسایی میشه. شاید بعضیا بگن خب اینکه خیلی خوبه! ولی این یعنی توزیعت یه سری ابزار داره که ممکنه منِِ کاربر رو تحت کنترل خودشون بگیرن اونم نامحسوس.
در حال حاضر تنها دلیلی که اوبونتو دارم و دبیان نصب نمی کنم، همون قضیهی دوتا ابزار مورد نیازم هست.
حالا بعضیا ممکنه همیشه جنگ داشته باشن بین توزیع ها، میزکارها، اپلیکیشن ها و ...
ولی یه چیزی رو بدونین: توزیع های گنولینوکسی همه گنولینوکس هستن. دبیان، آرچ، اوبونتو، اپن سوزه، فدورا، centos و و و هیچ کدوم کارتون رو لنگ نمیذارن. پس نیاز به حرف مردم نیست. من به شخصه به خاطر آزادی نرم افزار و کارا بودن، به ترتیب دبیان و اوبونتو رو انتخاب میکنم. دلایل دیگهای هم هست مثل فلسفههای خوب، داکیومنت های زیاد (هم فارسی هم انگلیسی)، برنامه های خوب و آپدیت شده، پایداری و امنیت خیلی خوب و ... ولی همیشه یه سری چیزا اولویت دارن
مثلا من اوبونتو یا دبیان + i3 + برنامه های تحت شل و CLI رو انتخاب کردم و طبق تجربهی چندساله نظرم راجع بهشون مثبته! پس نیازی به حرف دیگران نیست! تبلیغ هم لازم نیست. جنس خوب رو اصولا تبلیغ نمی کنن (از قدیم شنیدین مطمئنا
)