بعد از بررسی های بسیار در مورد جامعه اوپن سورس ایران، یا بهتر بگم ورژن فارسی زبان و فشرده شده جامعه اوپن سورس، که فقط محدود به ایران هم نمیشه، شاهد بودیم که نرم افزارهای آزاد زیادی توسعه داده شدن مثلا :
- توزیع های مبتنی بر لینوکس که تعدادشون هم کم نیست. و اصولا برای راحتی کار کاربران تازه کار و ناآشنا با زبان انگلیسی ساخته شدن.
- نرم افزارهای کاربردی رومیزی مثل دانلود منیجر، اسکریپت های مدیریت سیستم و ...
- ابزارهای سیستم
و هزاران نرم افزار و محتوای دیگر. اما در بررسی های ما، جای جامعه
سخت افزار آزاد به شدت خالی بود. نیازی احساس کردیم که پروژه LadyBug رو استارت بزنیم.
پروژه کفشدوزک، یک تلاش و پروژه دانش بنیانه که هدف اصلیش،
طراحی و توسعه یک Instruction Set Architecture آزاد و اوپن سورس هست. در واقع، با مطالعه پردازنده های مختلف مثل MIPS و ARM و ... ، ما موفق شدیم یک ALU رو از پایه طراحی کنیم. بعد از این، تصمیم گرفتیم که کار روی واحد کنترل یا همون CU رو شروع کنیم و از بیخ و بن بسازیمش.
برای اطلاعات بیشتر در مورد کفشدوزک میتونید
وبسایت ما رو بخونید و در موردش اطلاعات کسب کنید. اما در اینجا، تعدادی شک و شبهه که ممکنه باهاش مواجه بشیم رو پاسخ میدیم :
۱.
چرا با وجود پردازنده هایی مثل OpenRISC همچنان دارید پروژه خودتون رو توسعه میدید؟اوپن ریسک، تقریبا قدیمی شده و کانتریبیوت های کمی روش میشه. اگرچه، یکی از بزرگترین Influence های ما بوده، ولی اصلا و ابدا پروژه مناسبی برای همکاری نیست.
پروژه های مشابه هم یا در فضای خیلی بسته دارن به کارشون ادامه میدن، یا به سرنوشت اوپن ریسک دچارن. اگرچه، پردازنده هایی مثل OpenSPARC هم هستند که علیرغم آزاد بودن طراحی و معماریشون، شرکت تولید کننده، به کاربران ایرانی اجازه استفاده و دخل و تصرف در محصول رو نمیده.
۲.
پروژه تا کجا پیشرفت کرده؟این پروژه، به صورت منطقی شبیه سازی شده. یعنی ALU به صورت کامل در نرم افزارهایی مثل Logisim کشیده و تست شده. و این که ISA هم به صورت کامل داکیومنت شده و قابلیت دانلود از وبسایت داره.
۳.
آیا شبیه سازی واقعی انجام شده؟هنوز خیر، اما در نرم افزارهای آزمایشگاهی الکترونیک، نمونه ای از ISA رو با word size چهار بیت، با آی سی های سری ۷۴ بستیم. البته به زودی، این شبیه سازی کاملا واقعی خواهد شد.
۴.
جامعه هدف کیه؟تقریبا تمام کاربران کامپیوتر. چیزی که خروجی پروژهست، قراره که یک سیستم عامل POSIX-based رو اجرا کنه، و البته توسعه سیستم عامل مرحله بعد توسعه خود جناب پردازشگر هست. به این شکل، ما یک کامپیوتر RISC خواهیم داشت که یک سیستم عامل کوچک رو اجرا میکنه و میتونه کارهای زیادی انجام بده و حتی بشه پایگاهی برای خلاقیت به خرج دادن کاربرانش.
ضمنا، اگر سوال، مشکل، پیشنهاد و انتقادی هست ممنون میشم همینجا با ما در میان بذارید.