انجمن‌های فارسی اوبونتو

لطفاً به انجمن‌ها وارد شده و یا جهت ورود ثبت‌نام نمائید

لطفاً جهت ورود نام کاربری و رمز عبورتان را وارد نمائید

توزیع گنو/لینوکس اوبونتو ۲۰ ساله شد 🎉

نویسنده موضوع: گنو یک سیستم عامل است؟  (دفعات بازدید: 2110 بار)

0 کاربر و 1 مهمان درحال مشاهده موضوع.

آفلاین sonic69

• Sr. Member
  • *
  • ارسال: 376
گنو یک سیستم عامل است؟
« : 19 شهریور 1395، 06:43 ب‌ظ »
سلام

من داشتم مقاله ای رو می خوندم. چیزی که برداشت کردم این بود که افرادی آمدند یک سیستم عاملی رو نوشتند که این سیستم عامل شبیه یونیکس هست.و اسم اون رو گذاشتند گنو/

ایا این برداشت من درسته؟

و اینکه این رو نیز متوجه شدم که لینوکس توزیعی از گنو هست. آیا این نیز درسته؟

و اینکه گنو چند تا توزیع داره؟

ممنونم

آفلاین barahouei

• Newbie
  • *
  • ارسال: 9
پاسخ : گنو یک سیستم عامل است؟
« پاسخ #1 : 19 شهریور 1395، 11:38 ب‌ظ »
سلام. داستان گنو و لینوکس از این قراره که:

یه آقایی به نام ریچارد استالمن که از انحصار شرکت ها خسته شده بود خواست که یه سیستم عامل جدید بسازه تا همه بتونن ازش استفاده کنن و کدهاش رو تغییر بدن. و توی قدم اول شروع کرد به ساخت نرم افزارهایی که برای ساخت سیستم عامل ازشون استفاده میشه مثل کامپایلر و ویرایشگر متن و نرم افزارها رو به صورت آزاد در اختیار همه گذاشت تا ازش استفاده کنن و اسم این مجموعه برنامه ها رو گنو گذاشت.
حالا فقط مونده بود که هسته اش رو بسازه (هسته همون خود سیستم عامل هست).

از اون طرف یه پسر جوون به اسم لینوس توروالدز شروع کرد به ساخت یه سیستم عامل شخصی و فقط برای تفریح و شروع کرد گشتن دنبال ابزارها و نرم افزار های لازم تا باهاشون سیستم عاملش رو بسازه و ابزارهای گنو رو پیدا کرد. و شروع کرد سیستم عامل خودش رو ساختن که اسمش رو گذاشت لینوکس.

و شکاف هسته سیستم عامل پروژه گنو رو پر کرد و اینطوری شد که اسم سیستم عامل شد گنو/لینوکس.

البته بعضی ها به اختصار بهش میگن لینوکس ولی هیچکس به اسم گنو صداش نمیکنه.

آفلاین Oxygen

• Sr. Member
  • *
  • ارسال: 337
« پاسخ #2 : 20 شهریور 1395، 07:02 ق‌ظ »
« آخرین ویرایش: 20 شهریور 1395، 06:41 ب‌ظ توسط Oxygen »

آفلاین sonic69

• Sr. Member
  • *
« پاسخ #3 : 20 شهریور 1395، 03:21 ب‌ظ »
هر ار دو دوست عزیز مچکرم.

من برداشت کلی خودم رو عرض می کنم. اگر باز برداشتم اشتباه هست لطفا بازم کمکم کنید.
یک فردی به نام ریچارد استالمن وقتی دید تو برنامه های تجایر انحصار هست به فکر این افتاد که خودش دست به کار بشه.
التدای کار امد جزئیات رو کامل ساخت. کلی برنامه ساخت و ....
که اسم این مجموعه رو گذاشت گنو. حالا برای ارتباط این برنامه ها و ... به یک هسته نیاز داشت.

ایشون داشتند این هسته رو می ساختند که یهویی یه دوستی به نام توروالدز امدند و این هسته رو ساختند و به این مجموعه اضافه کردند.

از اون روز به بعد به لینوکس می گند گنو/لینوکس. این درسته آیا؟

آفلاین Oxygen

• Sr. Member
  • *
  • ارسال: 337
« پاسخ #4 : 20 شهریور 1395، 06:43 ب‌ظ »
خلاصش یه همچین چیزی میشه؛ آره درسته

آفلاین Sosha

• High Sr. Member
  • *
  • ارسال: 689
  • Only Ubuntu <3
    • نوشته های یک دوستدار گنو
« پاسخ #5 : 20 شهریور 1395، 06:51 ب‌ظ »
هر ار دو دوست عزیز مچکرم.

من برداشت کلی خودم رو عرض می کنم. اگر باز برداشتم اشتباه هست لطفا بازم کمکم کنید.
یک فردی به نام ریچارد استالمن وقتی دید تو برنامه های تجایر انحصار هست به فکر این افتاد که خودش دست به کار بشه.
التدای کار امد جزئیات رو کامل ساخت. کلی برنامه ساخت و ....
که اسم این مجموعه رو گذاشت گنو. حالا برای ارتباط این برنامه ها و ... به یک هسته نیاز داشت.

ایشون داشتند این هسته رو می ساختند که یهویی یه دوستی به نام توروالدز امدند و این هسته رو ساختند و به این مجموعه اضافه کردند.

از اون روز به بعد به لینوکس می گند گنو/لینوکس. این درسته آیا؟
جز قسمت آخر بقیش رو درست فهمیدی.
تمامیه چیزای که استالمن داشت میساخت واسه راه اندازی یه سیستم عامل جدید بود. همه چی آماده بود جز کرنل.
که البته لینوس آومد لینوکس رو داد.
از اون روز به بعد به اون سیستم عامل که کرنلش لینوکس بود میگن گنو/لینوکس.
اگه این ارسال بهت کمک کرد، دنبال دکمهٔ تشکر نگرد. به جاش برو خدا رو شکر کن که با دمپایی نیومدم سراغت!

آفلاین sonic69

• Sr. Member
  • *
« پاسخ #6 : 20 شهریور 1395، 07:27 ب‌ظ »
ممنونم از تمامی عزیزانی که تو این موضوع شرکت کردند و من رو راهنمایی کردند :)

آفلاین سلمان م.

• ناظر انجمن
  • *
  • ارسال: 4106
  • GNU Operating System - سیستم عامل گنو
« پاسخ #7 : 21 شهریور 1395، 02:00 ق‌ظ »
تمامیه چیزای که استالمن داشت میساخت واسه راه اندازی یه سیستم عامل جدید بود. همه چی آماده بود جز کرنل.
البته چیزهایی که بنیاد نرم‌افزار آزاد تولید می‌کرد تقریبن همشون پیاده‌سازی ایده‌های یونیکس بودن، که برنامه‌نویس‌ها به صورت خیلی خوب، می‌دیدن که اون نرم‌افزارهای غیرازاد چیکار می‌کنن و این‌ها مثل همون رو و بلکه بهتر، نسخه‌ی آزادش رو می‌ساختن.

در ضمن در ابتدا همه به این نوع نرم‌افزار می‌گفتن free software که بعد از یک مدت یک شاخه توی دنیای نرم‌افزار آزاد ایجاد شد و عده‌ای اسم این نوع نرم‌افزار رو open source گذاشتن ولی بنیاد نرم‌افزار آزاد زیربار نرفت و اسمش رو گفت همونی که بوده، می‌گم.

نرم‌افزار آزاد هدفش مقابله با نرم‌افزار غیرآزاد هست ولی نرم‌افزار متن‌باز اون نوع از «بنیادگرایی» رو نداره.

آفلاین yahya.musavi

• Full Member
  • *
  • ارسال: 219
  • بهترین موسیقی دنیا=شنیدن صوت قرآن
« پاسخ #8 : 21 شهریور 1395، 02:35 ق‌ظ »
لازم بذکر هست که لینوکس کامل آزاد نیست.
انتقادی که جامعه آزاد میگیره اینه که لینوکس یکسری Binary blob که برای راندازی بعضی سخت افزارها است و اکثرا firmware های انحصاری است رو ، با هسته قرار داده.
شرکتهای سخت افزاری خیلی سخت گیرن و زیربار نمیرن.
از اینرو جامعه ازاد اومد از کرنل لینوکس این باینری های غیر آزاد رو حذف کرد و اسمش رو گذاشت لینوکس لیبره.
الان زمانی که لینوکس پیشرفت می کنه ، موازی اون لیبره نیز پیش میره.
بنظرم لینوس با اضافه کردن این باینری ها باعث پیشرفت لینوکس شد.
اگر این کارو نمی کرد با توجه به اینکه شرکتهای سخت افزاری خیلی سخت گیرن و زیربار نمیرن ، زمان زیادی طول می کشید تا لینوکس اون چیزی بشه که الان شده.
الان مثلا فریمور گرافیک اینتل جهت شناسایی سیستم با هسته است و از اون طرف درایور آزاد با شناسایی این فریمور راه اندازی میشه و کسایی که این درایور رو توسعه میدن دستشون بازتره.
همچنین درایور آزاد گرافیک amd نیز همینگونه است و هر دوی این درایورها 3d رو خوب ساپورت می کنن.

فقط مشکلی که هست اینه که کرنل رو مثلا وقتی با مدیربسته نصب می کنی کلیه این فریمورها نیز نصب هستن که به بیشترشون احتیاج نداریم. یا باید کرنل رو از نو کامپایل کنیم یا از کرنل لیبره استفاده کنیم.

من خودم بخاطر همین موضوع از گنو/لینوکس دبیان استفاده می کنم و فقط اون سخت افزاری رو که نیاز شدید به فریمور غیرازادش داره ، فقط اون فریمور رو نصب می کنم.
« آخرین ویرایش: 21 شهریور 1395، 02:44 ق‌ظ توسط y.musavi »
نپرسید کشورتان چه کاری می‌تواند برای شما انجام دهد. بپرسید شما چه کاری می‌توانید برای کشورتان انجام دهید.   جان اف. کندی

آزادی در پرتو قانون. همانند هوایی است که ما تنفس می کنیم. دوایت آیزنهاور

آفلاین Sosha

• High Sr. Member
  • *
  • Only Ubuntu <3
« پاسخ #9 : 21 شهریور 1395، 06:37 ق‌ظ »
البته چیزهایی که بنیاد نرم‌افزار آزاد تولید می‌کرد تقریبن همشون پیاده‌سازی ایده‌های یونیکس بودن، که برنامه‌نویس‌ها به صورت خیلی خوب، می‌دیدن که اون نرم‌افزارهای غیرازاد چیکار می‌کنن و این‌ها مثل همون رو و بلکه بهتر، نسخه‌ی آزادش رو می‌ساختن.

در ضمن در ابتدا همه به این نوع نرم‌افزار می‌گفتن free software که بعد از یک مدت یک شاخه توی دنیای نرم‌افزار آزاد ایجاد شد و عده‌ای اسم این نوع نرم‌افزار رو open source گذاشتن ولی بنیاد نرم‌افزار آزاد زیربار نرفت و اسمش رو گفت همونی که بوده، می‌گم.

نرم‌افزار آزاد هدفش مقابله با نرم‌افزار غیرآزاد هست ولی نرم‌افزار متن‌باز اون نوع از «بنیادگرایی» رو نداره.
آها ممنون...
اگه این ارسال بهت کمک کرد، دنبال دکمهٔ تشکر نگرد. به جاش برو خدا رو شکر کن که با دمپایی نیومدم سراغت!

آفلاین سلمان م.

• ناظر انجمن
  • *
  • ارسال: 4106
  • GNU Operating System - سیستم عامل گنو
« پاسخ #10 : 21 شهریور 1395، 02:16 ب‌ظ »
یادم به یه جمله‌ای افتاد که بعضی از دوستان می‌گن، وقتی بهشون می‌گی که لینوکس (هسته) صد در صد آزاد نیست، می‌گن که نه لینوکس (هسته) آزاد هست اون‌ها راه‌اندازهای سخت‌افزار هستن که بعدن بهش اضافه می‌شن و جزوی از لینوکس نیستن، پس لینوکس کاملن آزاد هست. به همون‌ها وقتی می‌گی که کل سیستم‌‌عامل رو چرا می‌گی لینوکس؟ می‌گن که نه این‌جوری راحت‌تر تلفظ می‌شه بنابراین همه‌اش رو میگیم لینوکس! موقع اسم‌گذای توزیع گنو/لینوکس همه‌اش لینوکس هست ولی وقتی در مورد قسمت‌های غیرآزاد حرف می‌زنن نکته‌بین می‌شن و نه اون‌ها رو نباید جزو لینوکس حساب کرد!

آفلاین Sosha

• High Sr. Member
  • *
  • Only Ubuntu <3
« پاسخ #11 : 21 شهریور 1395، 03:38 ب‌ظ »
یادم به یه جمله‌ای افتاد که بعضی از دوستان می‌گن، وقتی بهشون می‌گی که لینوکس (هسته) صد در صد آزاد نیست، می‌گن که نه لینوکس (هسته) آزاد هست اون‌ها راه‌اندازهای سخت‌افزار هستن که بعدن بهش اضافه می‌شن و جزوی از لینوکس نیستن، پس لینوکس کاملن آزاد هست. به همون‌ها وقتی می‌گی که کل سیستم‌‌عامل رو چرا می‌گی لینوکس؟ می‌گن که نه این‌جوری راحت‌تر تلفظ می‌شه بنابراین همه‌اش رو میگیم لینوکس! موقع اسم‌گذای توزیع گنو/لینوکس همه‌اش لینوکس هست ولی وقتی در مورد قسمت‌های غیرآزاد حرف می‌زنن نکته‌بین می‌شن و نه اون‌ها رو نباید جزو لینوکس حساب کرد!
دقیقا +۱

آفلاین yahya.musavi

• Full Member
  • *
  • ارسال: 219
  • بهترین موسیقی دنیا=شنیدن صوت قرآن
« پاسخ #12 : 21 شهریور 1395، 03:59 ب‌ظ »
واقعا عالی بود.
نپرسید کشورتان چه کاری می‌تواند برای شما انجام دهد. بپرسید شما چه کاری می‌توانید برای کشورتان انجام دهید.   جان اف. کندی

آزادی در پرتو قانون. همانند هوایی است که ما تنفس می کنیم. دوایت آیزنهاور

آفلاین s1mpleworld

• Sr. Member
  • *
  • ارسال: 309
« پاسخ #13 : 21 شهریور 1395، 08:46 ب‌ظ »
برای بنده عجیبه خود ناظر به جای پایان دادن به بحث داره بحث رو ادامه میده. دلیلی وجود نداره بحث های خارج از تاپیک در این تاپیک دنبال بشه... خیلی راحت بحث های خارج میتونن حذف بشن اما خود ناظر داره بحث رو ادامه میده!

-------------

به هر حال، گنو یک سیستم عامل هستش و با پروژه ی گنو تفاوت داره. در خود صفحه ی اینترنتی گنو دو صفحه ی مجزا برای پروژه ی گنو و سیستم عامل گنو وجود داره.

https://www.gnu.org/gnu/about-gnu.html
https://www.gnu.org/gnu/thegnuproject.en.html

ضمنا ویکیپدیا نیز پروژه ی گنو و سیستم عامل گنو رو در دو صفحه ی جدا توضیح داده:

https://fa.wikipedia.org/wiki/%D9%BE%D8%B1%D9%88%DA%98%D9%87_%DA%AF%D9%86%D9%88
https://fa.wikipedia.org/wiki/%DA%AF%D9%86%D9%88

طبق توضیحات ویکیپدیا سیستم عامل گنو در سال 1983 شروع شد. پروژه ی گنو یک سال بعد برای فراهم آوردن نرم افزارها برای سیستم عامل گنو شروع شد
هر جا منظور پروژه ی گنو باشه صریحا کلمه "پروژه" در کنار اسم "گنو" استفاده میشه
« آخرین ویرایش: 21 شهریور 1395، 08:54 ب‌ظ توسط s1mpleworld »
با افتخار قدرت گرفته از Fedora 32