انجمن‌های فارسی اوبونتو

لطفاً به انجمن‌ها وارد شده و یا جهت ورود ثبت‌نام نمائید

لطفاً جهت ورود نام کاربری و رمز عبورتان را وارد نمائید

توزیع گنو/لینوکس اوبونتو ۲۰ ساله شد 🎉

نویسنده موضوع: درخواست کمک برای آزمایش موتور حروف‌چینی تازه در نسخهٔ آیندهٔ لیبره‌آفیس  (دفعات بازدید: 2774 بار)

0 کاربر و 1 مهمان درحال مشاهده موضوع.

آفلاین امیرمسعود

• Sr. Member
  • *
  • ارسال: 373
لیبره‌آفیس، مجموعهٔ نرم‌افزارهای اداری آزاد، الان به شدت در حال توسعه است تا نسخهٔ ۵٫۳ خودش رو آمادهٔ انتشار کنه.

به تازگی (یعنی همین دیشب!) در نسخهٔ تحت توسعهٔ لیبره‌آفیس، موتور حروف‌چینی تازه‌ای فعال شده به نام CommonSALLayout یا Unified Text Layout engine. موتور حروف‌چینی شاید مهم‌ترین بخش هر واژه‌پرداز باشه که نمایش نوشته‌ها و عکس‌ها رو در برنامه به عهده داره. این موتور حروف‌چینی رو دانشجویان با حمایت گوگل در Google Summer of Code توسعه دادند و بر پایهٔ کتابخانهٔ HarfBuzz (حرف‌باز) ساختهٔ بهداد اسفهبد بنا شده. قراره با این موتور حروف‌چینی تازه، نسخه‌های لیبره‌آفیس روی همهٔ سیستم‌عامل‌ها (گنو/لینوکس، ویندوز، و مک) یک کد یکسان رو به‌کار ببرند. من این خبر رو همین الان در سایت فورونیکس خوندم. این موتور حروف‌چینی الان در مرحلهٔ اشکال‌زدایی قراره داره.

حالا مسئله این‌جاست که یکی از مشکل‌زاترین بخش‌های حروف‌چینی مربوط می‌شه به زبون‌هایی که گلیف‌های پیچیده دارند و در ضمن نویسه‌های راست‌به‌چپ مانند فاصلهٔ مجازی (ZWNJ). بنابراین، ممکنه این موتور تازه هنوز برای نوشته‌های فارسی مشکل‌های جدی داشته باشه و اگر ما کاربران فارسی‌زبان امتحانش نکنیم، ممکنه نسخهٔ آیندهٔ لیبره‌آفیس برامون کار نکنه. یادتون هست چند سال پیش فاصلهٔ مجازی در اوپن‌آفیس به شکل یک خط عمودی زشت وسط نوشته‌هامون نمایش داده می‌شد و اوپن‌آفیس رو برامون غیرقابل استفاده می‌کرد؟ همون مشکل و از همون جنس مشکل‌ها رو ممکنه موتور حروف‌چینی تازه هم داشته باشه.

لطفاً اگر علاقه‌مند هستید، برید و ببینید که چه‌طور می‌شه نسخهٔ تحت‌توسعهٔ لیبره‌آفیس رو نصب کرد (خبری که این بالا پیوندش رو گذاشتم می‌تونه سر نخ خوبی باشه). اگر روش این کار رو یاد بگیریم، می‌تونیم به عنوان یک پروژهٔ کوتاه‌مدت این نسخه رو آزمایش کنیم، و اگر مشکلی در اون وجود داشت، گزارش بدیم.

کیا موافقن که این پروژه رو شروع کنیم؟

آفلاین امیرمسعود

• Sr. Member
  • *
دربارهٔ این موضوع در تالار گفتگوی سایت فورونیکس هم نوشتم، این‌جا. شاید اون‌ها هم بتونند برای آزمایش نسخهٔ تازه کمکمون کنند.

آفلاین امیرمسعود

• Sr. Member
  • *
خب، پیداش کردم :D

نسخه‌های daily build لیبره‌آفیس آماده برای نصب این‌جاست: برای سیستم‌های ۶۴ بیتی و برای سیستم‌های ۳۲ بیتی.

پرونده‌های این صفحه هر روز به‌روز می‌شن. فکر کنم کافی باشه که از این صفحه این پرونده رو بار بگیرید:
master~2016-11-01_00.58.47_LibreOfficeDev_5.3.0.0.alpha1_Linux_x86_deb.tar.gz     یعنی همون اولین مورد در فهرست که حجمش تقریباً ۲۴۰ مگابایته.
پرونده رو از حالت فشرده خارج کنید. ترمینال رو باز کنید و با فرمان cd به پوشه‌ای برید که از حالت فشرده خارج شده. درون پوشهٔ DEB برید. بعد فرمان زیر رو در ترمینال اجرا کنید:
sudo dpkg -i *.debاین جوری همهٔ بسته‌های درون این پوشه نصب می‌شن. قاعدتاً این جوری باید لیبره‌آفیس تازه رو نصب کرده باشید.

لیبره‌آفیس رو اجرا کنید و از منوی Help -> About LibreOffice مطمئن بشید که واقعاً دارید با نسخهٔ 5.3.0.0.alpha1 کار می‌کنید. اگر همین طوره، چند تا نوشتهٔ فارسی رو که از قبل دارید باز کنید یا نوشته‌های فارسی تازه بنویسید و ببینید که آیا لیبره‌آفیس مشکلی در کار با نوشته‌های فارسی (یا هر زبون دیگه‌ای که باهاش کار می‌کنید) داره یا نه.

من خودم هنوز این کار رو نکردم، چون شرایطش رو الان ندارم. کسی اگر این کار رو کرد خیلی خوب می‌شه که نتایجش رو این‌جا برامون بنویسه.

آفلاین msajadi832

• Sr. Member
  • *
  • ارسال: 331
  • http://appza.ir
    • اپزا: ابزار هوشمند کسب و کار شما
سلام.
اوبونتو ۱۶.۰۴ رو روی شبیه ساز نصب کردم این نسخه رو:
Version: 5.3.0.0.alpha1+
Build ID: 9fa6dadc4e1e75b2fd7b7360995c524fa7a5d40e

Complex text layout رو روی persian تنظیم کردم و تست کردم:
Ctrl + Alt درست کار می کنه و متن راست به چپ و بالعکس میشه
نیم فاصله هم درست کار کرد

چیز دیگه ای هم تست کنم؟!

آفلاین Sosha

• High Sr. Member
  • *
  • ارسال: 689
  • Only Ubuntu <3
    • نوشته های یک دوستدار گنو
لیبره‌آفیس، مجموعهٔ نرم‌افزارهای اداری آزاد، الان به شدت در حال توسعه است تا نسخهٔ ۵٫۳ خودش رو آمادهٔ انتشار کنه.

به تازگی (یعنی همین دیشب!) در نسخهٔ تحت توسعهٔ لیبره‌آفیس، موتور حروف‌چینی تازه‌ای فعال شده به نام CommonSALLayout یا Unified Text Layout engine. موتور حروف‌چینی شاید مهم‌ترین بخش هر واژه‌پرداز باشه که نمایش نوشته‌ها و عکس‌ها رو در برنامه به عهده داره. این موتور حروف‌چینی رو دانشجویان با حمایت گوگل در Google Summer of Code توسعه دادند و بر پایهٔ کتابخانهٔ HarfBuzz (حرف‌باز) ساختهٔ بهداد اسفهبد بنا شده. قراره با این موتور حروف‌چینی تازه، نسخه‌های لیبره‌آفیس روی همهٔ سیستم‌عامل‌ها (گنو/لینوکس، ویندوز، و مک) یک کد یکسان رو به‌کار ببرند. من این خبر رو همین الان در سایت فورونیکس خوندم. این موتور حروف‌چینی الان در مرحلهٔ اشکال‌زدایی قراره داره.

حالا مسئله این‌جاست که یکی از مشکل‌زاترین بخش‌های حروف‌چینی مربوط می‌شه به زبون‌هایی که گلیف‌های پیچیده دارند و در ضمن نویسه‌های راست‌به‌چپ مانند فاصلهٔ مجازی (ZWNJ). بنابراین، ممکنه این موتور تازه هنوز برای نوشته‌های فارسی مشکل‌های جدی داشته باشه و اگر ما کاربران فارسی‌زبان امتحانش نکنیم، ممکنه نسخهٔ آیندهٔ لیبره‌آفیس برامون کار نکنه. یادتون هست چند سال پیش فاصلهٔ مجازی در اوپن‌آفیس به شکل یک خط عمودی زشت وسط نوشته‌هامون نمایش داده می‌شد و اوپن‌آفیس رو برامون غیرقابل استفاده می‌کرد؟ همون مشکل و از همون جنس مشکل‌ها رو ممکنه موتور حروف‌چینی تازه هم داشته باشه.

لطفاً اگر علاقه‌مند هستید، برید و ببینید که چه‌طور می‌شه نسخهٔ تحت‌توسعهٔ لیبره‌آفیس رو نصب کرد (خبری که این بالا پیوندش رو گذاشتم می‌تونه سر نخ خوبی باشه). اگر روش این کار رو یاد بگیریم، می‌تونیم به عنوان یک پروژهٔ کوتاه‌مدت این نسخه رو آزمایش کنیم، و اگر مشکلی در اون وجود داشت، گزارش بدیم.

کیا موافقن که این پروژه رو شروع کنیم؟
بیسار هم عالی :) من که پایم...
اگه این ارسال بهت کمک کرد، دنبال دکمهٔ تشکر نگرد. به جاش برو خدا رو شکر کن که با دمپایی نیومدم سراغت!

آفلاین دانیال بهزادی

• ناظر انجمن
  • *
  • ارسال: 19754
  • Urahara Kiesuke
    • وبلاگ
اگه بر پایهٔ حرف‌بازه که بعید می‌دونم لااقل تو فارسی مشکلی داشته باشه. برم تست کنم.
اگه این ارسال بهت کمک کرد، دنبال دکمهٔ تشکر نگرد. به جاش تو هم به جامعهٔ آزادت کمک کن

آفلاین امیرمسعود

• Sr. Member
  • *
سلام.
اوبونتو ۱۶.۰۴ رو روی شبیه ساز نصب کردم این نسخه رو:
Version: 5.3.0.0.alpha1+
Build ID: 9fa6dadc4e1e75b2fd7b7360995c524fa7a5d40e

Complex text layout رو روی persian تنظیم کردم و تست کردم:
Ctrl + Alt درست کار می کنه و متن راست به چپ و بالعکس میشه
نیم فاصله هم درست کار کرد

چیز دیگه ای هم تست کنم؟!

خیلی هم عالی! ممنون از آزمایشی که کردی و خوشحالم که این نسخه دست‌کم برای فاصلهٔ مجازی مشکلی نداره.

البته الان می‌بینم که در تالار فورونیکس نوشته که موتور حروف‌چینی تازه به خاطر مشکلی که برای نسخهٔ مک پیش می‌آورد موقتاً غیرفعال شده. حالا من نمی‌دونم نسخه‌ای که شما دیروز امتحان کردی موتور تازه رو به کار می‌برد یا این که بعد از غیرفعال‌شدنش کامپایل شده بود (نمی‌دونم چه‌طور می‌شه این رو فهمید). اگر حالت دوم باشه، باید روند توسعه رو تعقیب کنیم و این آزمایش رو باز هم تکرار کنیم تا مطمئن بشیم که واقعاً داریم موتور تازه رو بررسی می‌کنیم.

به عنوان آزمایش‌های بیشتر، پیشنهاد می‌کنم نوشته‌های بزرگ‌تر و پیچیده‌تری رو باز کنی و ببینی که چیدمان نوشته‌ها در مقایسه با نسخه‌های فعلی لیبره‌آفیس به هم ریخته یا نه. مثلاً نوشته‌هایی که توشون عکس و نمودار و... داشته باشه.

یک آزمایش دیگه می‌تونه به‌کاربردن قلم‌های فارسی متفاوت باشه. مثلاً قلم فارسی آزاد (همون pfont) یا قلم‌های گوگل (Noto, Droid Naskh, Droid Kufi). از اون مهم‌تر، قالب‌های مختلف این قلم‌ها مثل FreeType یا OpenType یا TrueType و مقایسهٔ خروجی‌هاشون با همدیگه و با نسخه‌های فعلی لیبره‌آفیس.

باز هم ممنون  :). اگه این کار رو بکنیم و اشکال‌های احتمالی رو گزارش بدیم، جلوی خیلی از مشکلات در آینده گرفته خواهد شد.

آفلاین امیرمسعود

• Sr. Member
  • *
بیسار هم عالی :) من که پایم...
خب پس شما هم لطفاً کاری رو msajadi832 کرد انجام بده و ببین که مشکلی می‌بینی یا نه. لطفاً شمارهٔ نسخه‌ای رو که نصب شده مثل msajadi832 دقیق بنویس (و در ضمن تاریخ ساخت پرونده‌ای رو که بارگرفتی) تا مطمئن بشیم که دقیقاً چه نسخه‌ای داره امتحان می‌شه.

یک چیز دیگه به ذهنم رسید: آیا دکمه‌های RTL و LTR به شکل پیش‌فرض فعال هستند یا هنوز باید این کار رو بکنیم تا فعال بشن؟