انجمن‌های فارسی اوبونتو

لطفاً به انجمن‌ها وارد شده و یا جهت ورود ثبت‌نام نمائید

لطفاً جهت ورود نام کاربری و رمز عبورتان را وارد نمائید

نویسنده موضوع: بحث پیرامون یادداشت اریک ریموند در مورد تاریخ:هک،اپن سورس و نرم افزار آزاد  (دفعات بازدید: 2962 بار)

0 کاربر و 3 مهمان درحال مشاهده موضوع.

آفلاین مهران تعریف

  • Hero Member
  • *
  • ارسال: 707
  • جنسیت : پسر
  • دبیان + xfce
درود
مطمئنا این موضوع، یک موضوع تکراری هست که درصد بسیار بزرگی از تاپیک های این انجمن در موردش هستند، اما بعضی مطالب برای من تازه بودن، ممکنه برای کاربرانی هم موضوع تازه ای باشه، در کل این دعوای قدیمی تمومی نداره ... همیشه هم تازه هست. برای راحتی همه، ترجمه ی مقاله رو از این لینک میارم، با این توضیح که منبع اصلی رو نتونستم پیدا کنم.


یادداشتی در مورد تاریخ: هک، اپن سورس و نرم افزار آزاد


وقتی که من در ۱۹۹۶ این مقاله را نوشتم،بعضی از شرایط با آنی که الان هستند خیلی فرق می کردند.چند کلمه در مورد این شرایط شاید به اشخاص سردرگم درباره ارتباط نرم‌افزارهای آزاد،اپن‌سورس و لینوکس به جامعه هکرها کمک کند.اگر شما در مورد این موضوع کنجکاو نیستید می توانید مستقیما به مبحث بعدی بروید.

اخلاق و فرهنگ هکری که من در اینجا شرح دادم مدت ها قبل از ظهور لینوکس من اولین بار با آن در ۱۹۷۶ آشنا شدم و ریشه های اولیه‌ی آن در اوایل دهه شصت بود.اما قبل از لینوکس بیشتر هک‌ها بر روی سیستم‌های وطنی MIT که هیچ وقت خارج از دانشگاه ها دیده نمی‌شدند و بر روی سیستم‌عامل های اختصاصی(کد بسته) بود.البته قبل از لینوکس هم تلاش هایی برای تغییر این وضعیت وجود داشت؛آن‌ها در بهترین حالت تاثیر خود را بر روی جوامع کوچک می گذاشتند و حتی گاهی بر روی جامعه‌ی غیرهکران تاثیرگذار بودند. اجازه دهید که به دنیای بزرگتری بپردازیم.

چیزی که هم اکنون «اپن سورس» نامیده می شود به اندازه جامعه هکرها قدمت دارد اما تا ۱۹۸۵ این تنها یک چیزِ (بدون نامِ) گروهی بود نه یک جنبش با بیانیه و نظریات خاص خود.زمانی ریچارد استالمن ،در ۱۹۸۵، تلاش کرد که آن را «نرم‌افزار آزاد» بنامد،که این عمل او به نوعی مدعی‌گری نیز محسوب می‌شد. او یک سری چیز های ایدئولوژیک نیز به «نرم‌افزار آزاد» افزود که این عمل وی هرگز مورد تایید جامعه هکری نبوده است. نرم افزار آزاد به طور اشکاری توسط اکثریت جامعه هکرها (خصوصا BSD کاران) رد شده است(از جمله خود من=ریموند)

علیرغم این نگرانی ها ریچارد استالمن شروع به ادعای رهبری و تعریف یک جامعه هکری زیر پرچم نرم‌افزار آزاد(تا حدود ۱۹۹۰) کرد. رهبری تنها با ظهور لینوکس به چالش کشیده شد.لینوکس به اپن سورس یک سرپناه طبیعی داد،بسیاری از پروژه های اپن سورس اکنون از یونیکس های متن بسته به لینوکس مهاجرت کرده اند.جامعه اطراف لینوکس به طرز انفجاری رشد کرد و فرهنگ هکرها به مراتب بزرگتر و ناهمگن تر از زمان قبل از لینوکس شد،ریچارد استالمن مصممانه شروع به انتساب این رشد به جنبش خود کرد،اما تمامی تلاش های ریچارد استالمن توسط لینوس تروالدز خنثی شد، او از نام «نرم افزار آزاد» استفاده کرد اما آشکارا ایدئولوژی آن را رد کرد.

در ۱۹۹۶ ،زمانی که من این مقاله را نوشتم، جامعه هکرها به سرعت در اطراف لینوکس و سایر سیستم های عامل اپن سورس(خصوصا BSDها) سازماندهی شدند،خاطره این که بسیاری از ما از سیستم‌عامل های سورس بسته استفاده می کردیم و نرم‌افزارهای سورس بسته می نوشتیم هنوز محو نشده.اما این حقیقت اکنون یک بخش مرده از گذشته به نظر می‌رسد. هکرها به طور فزاینده‌ای شروع به شناساندن خود با پیوستن به نرم‌افزارهای اپن سورس(مانند لینوکس و آپاچی) کردند.

اصطلاح «منبع‌باز» اما تا اوایل ۱۹۸۸ ظهور نکرده بود و زمانی که ظهور کرد اکثر هکرها در کمتر از ۶ ماه آن را پذیرفتند.تنها اقلیت اشخاص متصل به نرم افزار آزاد بودند. از ۱۹۹۸ به بعد خصوصا بعد از ۲۰۰۳ مفاهیم هک و اپن سورس به هم بسیار نزدیک شده اند. امروزه نکته کوچکی برای تمایز این دو وجود دارد،و احتمالا در آینده نیز تغییری به وجود نخواهد آمد. این نکته شایان یادآوری است اگر چه همواره این چنین نبوده است.



من که اون سال های مورد بحث، در حدی نبودم که بدونم چی به چی هست، بلکه هر چی که در مورد تاریخ فهمیدم، به همین پست و مقاله ها و پادکست ها و ویدیو کست ها محدود میشه، میخوام بدونم تاریخ متفاوت تر از چیزی هست که من میدونم یا اینکه ریموند ... دروغ میگه.
  • ادعای رد نرم افزار آزاد توسط اکثریت هکر ها، پیوستن فزاینده ی هکر ها به اوپن سورس (کمتر از شش ماه) بجز معدود افرادی.
  • به چالش کشیده شدن جامعه ی هکری زیر پرچم نرم افزار آزاد توسط لینوکس و پایان دادن به رهبری استالمن توسط لینوس (یاد فیلم جومونگ افتادم)
  • رد انتساب رشد لینوکس به جنبش نرم افزار آزاد و خنثی شدن این ادعا توسط تروالدز (رشد انفجاری کرنل لینوکس و سیستم عامل لینوکس یا گنو/لینوکس بدون اینکه بتونیم این رشد رو ربط بدیم به تلاش های جامعه ی آزاد و تمرکز این جامعه برای بهبودش. یعنی ریموند اعتقاد داره این رشد رو، جامعه ی اوپن سورس ایجاد کرده و بدون جنبش نرم افزار آزاد هم، لینوکس، لینوکس می شد.)
  • استفاده ی تروالدز از GPLv2 و جامعه ی نرم افزار آزاد درحالی که این ایدئولوژی رو رد می کرد (و اینکه این رد ایدئولوژی به قبل از عدم پذیرش GPLv3 برای کرنل لینوکس مربوط میشه، نه زمانی که به نا به دلایلی [احتمالا مالی] از پذیرش GPLv3 سر باز زد.)
« آخرین ویرایش: 23 شهریور 1396، 07:54 ب‌ظ توسط آقای مهران »

آفلاین Farhaad 1992

  • Hero Member
  • *
  • ارسال: 943
  • جنسیت : پسر
  • گنو با گنوم
* نام کاربری حساب من Fedora-Red Hat است ولی نام نمایهٔ (پروفایل) من، نام حقیقی + سال تولد من است
* از دی ۱۳۹۸ دیگر فعالیت پیوسته و دائم ندارم
* نظرات و ارسال‌های من فقط در زمان ارسال خود معتبر بودند و نشان‌دهنده طرز فکر و سطح دانش فعلی من نیستند