میدونم که شما این مسائل رو خیلی خوب می دونید ولی برای رسیدن به نقطه ی واحد میگم، لینوکس و گنو مخالف فروش نرم افزار نبودن، بلکه مخالف ایجاد محدودیت هایی بودن که اونایی که برنامه رو نوشتن، وضع کردن. مثل انتشار و دیدن کد و سایر موضوعات.
آره مخالفت نداره یعنی اصلا زیاد براش هم مهم نیست مثلا الان چندتا شرکت وجود دارند که با فروش نرم افزار آزاد پولدار شده باشند. اکثر شرکت هایی که می شناسم توسط ارائه خدمات پولدار شدند مثلا ردهت. چون در اون زمان بازار سیستم عامل توسط ماکروسافت و اپل اشباع شده بود. و نرم افزار آزاد در پی ایحاد یک بازار جدید بود.
در مورد فروش اطلاعات هم، به این موضوع توجه کنیم که آیا یکی مثل مایکروسافت میتونه نسبت به اطلاعات جمع آوری شده ادعای مالکیت بکنه، که الان میخواد اونو بفروشه یا نه. چنین چیزی به افراد و انتخاب اونا بستگی داره (صرف نظر از قوانینی که الان هستن یا در آینده وضع خواهند شد)
این رو کاملا قبول دارم. ولی مثلا برای فروش نرم افزار و کامپیوتر هم همین رو می شه گفت که آیا مثلا فرمول های ریاضی در مالکیت یک شرکتی اند؟ یا سیلیکون های موجود در پوسته زمین مال شخص خاصی اند؟. در کل مالکیت زوری و ستمگرانه یا به زبان سرمایه داری «توافقی» هست.
همیشه افرادی هستن که به یه اصولی پایبند هستن (در این مورد میشه حریم خصوصی) ولی صرف اعتماد به اسم ها کافی نیست، من خودم میگم نه، دلش به حال کاربر نمیسوزه ولی اینجا چشم هایی که بتونن نقض توافقات قبلی رو تشخیص بدن، زیاد هستن. (به دلیل دسترسی به سورس و موارد دیگه) پس ممکنه دلش بسوزه/نسوزه ولی اگر تخلفی صورت بگیره کاربرانش رو از دست میده و یا حداقل، در پرونده اش ثبت میشه (نمونه هاش کم نیستن)
چند وقت پیش یک تاپیک زدم که نشون بدم واقعا اونقدری که می گن چشمی در کار نیست. و چشم هایی که هست مال همون شکرتهایی هست که دارند جاسوسی می کنند مثلا گوگل. من آمار ندارم ولی مطمئنم تعداد برنامه نویس های ماکروسافت که دارند سورس کرنل (لینوکس) رو می خونند بیشتر از کل آدمهایی هست که توی ایران دارند سورس لینوکس رو می بینند.
به غیر از این همین گوگل و فیس بوک و ماکروسافت رو نگاه کن وقتی که همه فهمیدند که دارند جاسوسی می کنند چه اتفاقی افتاد؟ آیا ورشکست شدند؟ آیا بیل گیتس از جایگاه ثروتمندترین فرد به دومین نفر سقوط کرد؟ آیا فیس بوک کاربراش رو از دست داد؟ (بد نیست یک نظر سنجی هم برای این موضوع بزارم) یا رنکینگ گوگل توی alexa به رتبه دوم سقوط کرد؟ می دونی به این میگن مقاومت بازلر در برابر تغییر. مثل همین مشکلاتی که الان برای استارت آپ ها هست. چندسال دیگه اینقدر جاسوسی رواج پیدا می کنه که عادی می شه مثلا همین چندوقت پیش AVG توی سایتش رسما اعلام کرد که در ازای آنتی ویروس رایگانش اطلاعات کاربران رو جمع می کنه و می فروشه.