انجمن‌های فارسی اوبونتو

لطفاً به انجمن‌ها وارد شده و یا جهت ورود ثبت‌نام نمائید

لطفاً جهت ورود نام کاربری و رمز عبورتان را وارد نمائید

نویسنده موضوع: سوالاتی راجع به Open Source و Free Software  (دفعات بازدید: 5854 بار)

0 کاربر و 1 مهمان درحال مشاهده موضوع.

آفلاین oi3euj+cdc9p125javsc

• Newbie
  • *
  • ارسال: 8
پاسخ : سوالاتی راجع به Open Source و Free Software
« پاسخ #15 : 09 امرداد 1399، 07:38 ب‌ظ »
صرفا قرار دادن پروانه GNU GPL در نرم‌افزار، نرم‌افزار شما رو آزاد نمی‌کنه.
تمام نرم‌افزارهایی که مجوزهای مورد تایید بنیاد نرم‌افزار آزاد رو دارند، از جمله GPL، نرم‌افزار آزاد هستند. اگر غیر این فکر می‌کنید، پیشنهاد می‌کنم حتما قبل از تولید محتوای بیشتر، کمی بیشتر در مورد نرم‌افزار آزاد مطالعه کنید تا اطلاعات اشتباه کمتری به زبان فارسی داشته باشیم.

دوست عزیز، قبل از ارسال پیام کمی فکر کنید و بهتر از اون مطالعه کنید. الآن من برو به یه نرم‌افزار انحصاری پروانه بدم، اون نرم‌افزار آزاد نمی‌شه. پروانه فقط بخشی از فرآیند آزادسازی نرم‌افزاره نه همه‌ش. مثلا من بگم این نرم‌افزار آزاده با پروانه GPL و بعد نرم‌افزار رو بدون متن/منبع ارائه کنم، نرم‌افزار همچنان ناآزاد حساب می‌شه.

قبل از ارسال پیام کمی فکر کنید تا این‌جوری نظرات بی‌اساس و نامرتبط منتشر نکنید.

ضمنا، پروانه آزاد با نرم‌افزار آزاد فرق داره. GNU GPL یک پروانه آزاده نه یه نرم‌افزار آزاد.

آفلاین nixoeen

• ناظر انجمن
  • *
  • ارسال: 4871
  • masoft قدیم
« پاسخ #16 : 09 امرداد 1399، 07:51 ب‌ظ »
دوست عزیز، قبل از ارسال پیام کمی فکر کنید و بهتر از اون مطالعه کنید. الآن من برو به یه نرم‌افزار انحصاری پروانه بدم، اون نرم‌افزار آزاد نمی‌شه.
تعریف‌ها رو تحریف نکنید :)

اگر اجازهٔ تغییر پروانهٔ اون نرم‌افزار رو داشته باشید و به اون نرم‌افزار پروانهٔ منطبق با نرم‌افزار آزاد بدید، اون نرم‌افزار آزاد میشه. اگر مفاد پروانه رو رعایت نکنید، شما مجرم هستید و ربطی به آزاد بودن یا نبودن اون نرم‌افزار نداره. میشه از شما بدلیل نقض قرارداد شکایت کرد و شما رو مجبور رعایت اون مفاد کرد، همچنین به پرداخت هزینه‌ای که به شما به دلیل عدم رعایت مفاد قرارداد وارد شده.
« آخرین ویرایش: 09 امرداد 1399، 07:54 ب‌ظ توسط nixoeen »

• Newbie
  • *
« پاسخ #17 : 09 امرداد 1399، 07:56 ب‌ظ »
دوست عزیز، قبل از ارسال پیام کمی فکر کنید و بهتر از اون مطالعه کنید. الآن من برو به یه نرم‌افزار انحصاری پروانه بدم، اون نرم‌افزار آزاد نمی‌شه.
تعریف‌ها رو تحریف نکنید :)

اگر اجازهٔ تغییر پروانهٔ اون نرم‌افزار رو داشته باشید و به اون نرم‌افزار پروانهٔ منطبق با نرم‌افزار آزاد بدید، اون نرم‌افزار آزاد میشه. اگر مفاد پروانه رو رعایت نکنید، شما مجرم هستید و ربطی به آزاد بودن یا نبودن اون نرم‌افزار نداره. میشه از شما بدلیل نقض قرارداد شکایت کرد و شما رو مجبور رعایت اون مفاد کرد.

بله اگه من کاربر رعایت نکنم من مجرم هستم اما اگه منتشرکننده نرم‌افزار و مالک اول شروط آزادی و پروانه رو رعایت نکنه اون نرم‌افزار ناآزاده. قبلا هم مثال زدم، همین الکترون پروانه MIT که آزاد هست رو داره ولی آزاد حساب نمی‌شه چون شروط آزادی رو رعایت نکرده. این خیلی واضحه. درک‌ش اصلا سخت نیست.

آفلاین nixoeen

• ناظر انجمن
  • *
  • masoft قدیم
« پاسخ #18 : 09 امرداد 1399، 08:01 ب‌ظ »
اگه منتشرکننده نرم‌افزار و مالک اول شروط آزادی و پروانه رو رعایت نکنه اون نرم‌افزار ناآزاده.
اگر هر فردی پروانهٔ نرم‌افزار رو رعایت نکنه، مجرمه. مهم نیست مالک نرم‌افزار باشه یا کاربر اون نرم‌افزار.

• Newbie
  • *
« پاسخ #19 : 09 امرداد 1399، 08:05 ب‌ظ »
اگه منتشرکننده نرم‌افزار و مالک اول شروط آزادی و پروانه رو رعایت نکنه اون نرم‌افزار ناآزاده.
اگر هر فردی پروانهٔ نرم‌افزار رو رعایت نکنه، مجرمه. مهم نیست مالک نرم‌افزار باشه یا کاربر اون نرم‌افزار.

بله مجرمه و اگه اون نرم‌افزار مفاد پروانه رو رعایت نکرده باشه دیگه آزاد نیست. باز هم می‌گم، برید الکترون رو ببینید. الکترون یه نرم‌افزار ناآزاده ولی پروانه MIT داره. چه‌طور ناآزاده؟ الکترون توش کرومیوم داره ولی متن و پروانه LGPL کرومیوم و چند کامپوننت دیگه نیومده توش برای همین ناآزاد حساب می‌شه.

این‌جا هم توضیح داده شده: https://lists.gnu.org/archive/html/directory-discuss/2017-12/msg00008.html

نیت شما خیره توش شکی نیست ولی خب دانش‌تون انگار کامل نیست تو این موضوع. نیاز به مطالعه بیشتر دارید.

آفلاین nixoeen

• ناظر انجمن
  • *
  • masoft قدیم
« پاسخ #20 : 09 امرداد 1399، 08:18 ب‌ظ »
بله مجرمه و اگه اون نرم‌افزار مفاد پروانه رو رعایت نکرده باشه دیگه آزاد نیست.
اگر اون نرم‌افزار پروانهٔ منطبق با نرم‌افزار آزاد داره، نرم‌افزار آزاده. بررسی جرم و حل اون رو میشه به صورت حقوقی دنبال کرد و ربطی به آزاد بودن یا نبودن نرم‌افزار نداره. اگر غیر از این فکر می‌کنید، احتمالا هنوز پایه‌های حقوق اینفورماتیک رو متوجه نشید.

• Newbie
  • *
« پاسخ #21 : 09 امرداد 1399، 08:24 ب‌ظ »
بله مجرمه و اگه اون نرم‌افزار مفاد پروانه رو رعایت نکرده باشه دیگه آزاد نیست.
اگر اون نرم‌افزار پروانهٔ منطبق با نرم‌افزار آزاد داره، نرم‌افزار آزاده. بررسی جرم و حل اون رو میشه به صورت حقوقی دنبال کرد و ربطی به آزاد بودن یا نبودن نرم‌افزار نداره. اگر غیر از این فکر می‌کنید، احتمالا هنوز پایه‌های حقوق اینفورماتیک رو متوجه نشید.

شما اون بخش از صحبت من که مثال می‌زنه و با سند بهتون نشون می‌ده صرفا داشتن پروانه ملاک نیست رو کلا نادیده می‌گیری و حرف خودت رو تکرار می‌کنی. باور کنید قبول کردن اشتباه ننگ نیست. :))))

یه نمونه دیگه از نرم‌افزار که پروانه آزاد داره ولی همچنان آزاد نیست، VSCode (فورک اولیه مایکروسافت) هست که با پروانه MIT منتشر شده ولی بخش‌های ناآزاد داره که باعث می‌شه کاملا آزاد نباشه و خب قطعا شما که استاد (؟!!!) هستید می‌دونید وقتی یه مجموعه حتی یه بخش‌ش ناآزاد باشه دیگه آزاد حساب نمی‌شه.

ویرایش: VSCode منتشر شده توسط مایکروسافت با پروانه MIT منتشر نمی‌شه و من اشتباه می‌کردم.

باز هم کلی مثال هست. کرنل لینوکس با پروانه GPLv2 منتشر می‌شه ولی خیلی از توزیع‌ها nonfree firmware blobs دارن روش که باعث می‌شه یه مجموعه آزاد حساب نشه و ما در کنارش Linux-libre که آزاد هست رو داشته باشیم.

کلی مثال هست عزیز دل ولی شما انگار سختت هست که بپذیری اشتباه می‌کنی. بنده عرضی ندارم دیگه فقط لطفا تو جوامع دیگه این‌طوری حرف نزن چون احتمالا به شما می‌خندن بی‌ادبا.

باز هم می‌گم. صرفا داشتن پروانه مهم نیست. یه نرم‌افزار ممکنه پروانه آزاد داشته باشه ولی همچنان ناآزاد باشه. فرقی نمی‌کنه کی مجرم باشه یا کی مقصر یا ما چه استفاده کنیم یا در عمل چه بشه، وقتی اون نرم‌افزار به هر دلیل و شکلی شرایط پروانه آزاد رو رعایت نکنه یا اصلا به شکلی یکی از ۴ اصل آزادی رو نقض کنه، دیگه آزاد نیست. حالا هر پروانه و مجوزی که می‌خواد داشته باشه.
« آخرین ویرایش: 09 امرداد 1399، 08:42 ب‌ظ توسط علی رضا حیاتی »

آفلاین ahangarha

• Jr. Member
  • *
  • ارسال: 33
« پاسخ #22 : 11 امرداد 1399، 01:11 ب‌ظ »
سایت gnu.org رو پیشنهاد می‌کنم که تعداد زیادی از مقالات رو به زبان فارسی داره (ترجمهٔ قسمت زیادی توسط آقای عباس اسماعیلی) و از لحاظ فنی به درستی و بدون برداشت‌هاش شخصی ترجمه شده.

لطف کنید بفرمایید کدام قسمت مقاله‌ای که منتشر کرده و نشانی‌اش را به اشتراک گذاشتم با تعاریف بنیاد نرم‌افزار آزاد و مقالات موجود در وب‌گاه gnu.org در تضاد هست؟

آفلاین s1mpleworld

• Sr. Member
  • *
  • ارسال: 309
البته نکات بحث‌ بر‌انگیز در این تاپیک زیاد هستش. اما بهتر هستش به همه پرداخته نشه و فقط یک نمونه از بحث‌های حاشیه‌ساز رو اوردم که بگم برخی کاربران به جای استناد مدارک، با مفاهیم تئوری سعی در تحریف مسائلی که وجود دارند هستند، که خیلی واضح آقای آهنگرها و علیرضا حیاتی دارن این کار رو انجام میدن.

نقل‌قول
یه نرم‌افزار آزاد حتما متن‌باز نیست. یه نرم‌افزار آزاد حتما متن رو در دسترس قرار می‌ده اما آزاد بودن حتما به معنی متن‌باز بودن نیست. هر نرم‌آفزاری که ۴ آزادی رو رعایت کنه می‌شه آزاد. ممکنه همون نرم‌افزار به نحوی یکی از ۱۰ شرط نرم‌افزار متن‌باز رو رعایت نکنه.

مطرح کردن مسائل تئوری به خودی خود باعث نمیشه که یه مساله به عنوان سند پذیرفته بشه. "هر نرم‌آفزاری که ۴ آزادی رو رعایت کنه می‌شه آزاد." این یک نمونه از خنده‌دار ترین نکاتی هستش که در چند صفحه‌ی قبل بهش اشاره شد. دوست عزیز نمیخواید فتوا بدید که کلا GPL و سایر مجوز‌های نرم‌افزار آزاد/متن‌باز که اصلی‌ترین دلیل آزاد/متن‌باز شمرده شدن نرم‌افزارهای ازاد/متن‌باز هستند رو کنار بزاریم و بچسبیم به مفاهیم تئوری؟

نرم‌افزار موجود زنده نیست که به خودی خود بتونه "چیزی رو رعایت کنه" یا "جیزی رو رعایت نکنه". نرم‌افزار طبق مجوز‌هایی که سازنده برای اون نرم افزار قرار داده، "به کاربر اختیاری رو میده". نرم افزار آزاد هم نرم‌افزار آزادی هستش که "به اندازه‌ی کافی آزادی‌ها (آزادی‌های ۴ گانه) رو به کاربران بده"  (https://www.gnu.org/philosophy/free-sw.en.html).
« آخرین ویرایش: 11 امرداد 1399، 07:57 ب‌ظ توسط s1mpleworld »
با افتخار قدرت گرفته از Fedora 32

• Newbie
  • *
البته نکات بحث‌ بر‌انگیز در این تاپیک زیاد هستش. اما بهتر هستش به همه پرداخته نشه و فقط یک نمونه از بحث‌های حاشیه‌ساز رو اوردم که بگم برخی کاربران به جای استناد مدارک، با مفاهیم تئوری سعی در تحریف مسائلی که وجود دارند هستند، که خیلی واضح آقای آهنگرها و علیرضا حیاتی دارن این کار رو انجام میدن.

نقل‌قول
یه نرم‌افزار آزاد حتما متن‌باز نیست. یه نرم‌افزار آزاد حتما متن رو در دسترس قرار می‌ده اما آزاد بودن حتما به معنی متن‌باز بودن نیست. هر نرم‌آفزاری که ۴ آزادی رو رعایت کنه می‌شه آزاد. ممکنه همون نرم‌افزار به نحوی یکی از ۱۰ شرط نرم‌افزار متن‌باز رو رعایت نکنه.

مطرح کردن مسائل تئوری به خودی خود باعث نمیشه که یه مساله به عنوان سند پذیرفته بشه. "هر نرم‌آفزاری که ۴ آزادی رو رعایت کنه می‌شه آزاد." این یک نمونه از خنده‌دار ترین نکاتی هستش که در چند صفحه‌ی قبل بهش اشاره شد. دوست عزیز نمیخواید فتوا بدید که کلا GPL و سایر مجوز‌های نرم‌افزار آزاد/متن‌باز که اصلی‌ترین دلیل آزاد/متن‌باز شمرده شدن نرم‌افزارهای ازاد/متن‌باز هستند رو کنار بزاریم و بچسبیم به مفاهیم تئوری؟

نرم‌افزار موجود زنده نیست که به خودی خود بتونه "چیزی رو رعایت کنه" یا "جیزی رو رعایت نکنه". نرم‌افزار طبق مجوز‌هایی که سازنده برای اون نرم افزار قرار داده، "به کاربر اختیاری رو میده". نرم افزار آزاد هم نرم‌افزار آزادی هستش که "به اندازه‌ی کافی آزادی‌ها (آزادی‌های ۴ گانه) رو به کاربران بده"  (https://www.gnu.org/philosophy/free-sw.en.html).

اول به خاطر سطح سخیف و ممضحک بودن نظرتون قصد نداشتم پاسخ بدم اما خب بعدش گفتم حداقل دعوتتون می‌کنم به خوندن وبلاک و مقالات استالمن شاید آگاه شدید.

آفلاین nixoeen

• ناظر انجمن
  • *
  • masoft قدیم
« پاسخ #25 : 11 امرداد 1399، 09:08 ب‌ظ »
طف کنید بفرمایید کدام قسمت مقاله‌ای که منتشر کرده و نشانی‌اش را به اشتراک گذاشتم با تعاریف بنیاد نرم‌افزار آزاد و مقالات موجود در وب‌گاه gnu.org در تضاد هست؟
همین که اعتقاد دارید یک نرم‌افزار با پروانهٔ GPL نرم‌افزار آزاد نیست (جدا از جنجال‌هایی که براش درست کردید)، کافیه که بدونیم به اون مقالات و ارائه‌ها با چه تفکری نوشته شدند و آیا میشه اعتماد کرد یا خیر. لینک‌ها هم حذف نشده، فقط به نکته‌ای پایه‌ای در نظرهاتون اشاره کردم که کاربرها اگر خواستند بخونن، اطلاع داشته باشند. انتخابش رو میذارم به عهدهٔ کاربرها و صحبت بیشتری در موردش لازم نمی‌دونم.

به خاطر سطح سخیف و ممضحک بودن نظرتون
نظر بقیه سخیف و مضحکه که میگن نرم‌افزاری که پروانهٔ GPL داره نرم‌افزار آزاده، ولی نظر شما که میگید نرم‌افزاری که پروانهٔ GPL داره معلوم نیست نرم‌افزار آزاد باشه، نظر عاقلانه و قابل اعتماده؟ :) اگر نظرتون مورد قبول بقیه نیست، نیازی نیست به اون افراد توهین کنید، همینطور که ما تا الان به شما توهین نکردیم.

این پست رو قبل از اینکه به توهین بیشتر به کاربرها ختم بشه، قفل می‌کنم. نظرات دو طرف به مقدار کافی نوشته شده و کاربرها می‌تونن بر اساس اون‌ها تصمیم بگیرند.