نصب نرم افزار در لینوکس با ویندوز و مکینتاش متفاوته و این مساله محاسن و معایبی داره. هرچند سیستمهای مدیریت نرم افزار در لینوکس مثل APT، Portage، YUM و PACMAN قوی و هوشمند هستند و می تونند کل سیستم رو بروزرسانی کنند مشکلاتی هم برای نصب برنامه ها در لینوکس وجود داره:
1- شما به اینترنت پرسرعت نیاز دارید. نصب برنامه و بروزرسانی در سیستمهای آفلاین یا سیستمهایی که اینترنت پرسرعت ندارند کاری بسیار سخت و گاهی غیر ممکنه.
2- انتقال برنامه های داونلود شده از سیستمی به سیستم دیگر به راحتی میسر نیست.
3- برنامه هایی که برای یک توزیع خاص بسته بندی یا package شده اند روی توزیعهای دیگه کار نمی کنند.
اینها در حالیه که شما در ویندوز همچین مشکلی ندارید. می تونید یک برنامه رو داونلود کنید، روی فلش مموری یا CD کپی کنید و به راحتی روی سیستمهای دیگه نصب کنید.
شاید این مشکلات برای کسی که اینترنت پرسرعت داره خیلی محسوس نباشه اما در هر حال باید پذیرفت که در کشورهایی مثل کشورما دسترسی به اینترنت پرسرعت هنوز برای بسیاری از افراد ممکن نیست.
Portable Apps for Linux
اما باید خبر خوبی رو بهتون بدم که مطمئنم خیلی ازشما به خصوص کسانی که هنوز مجبورند از dial-up استفاده کنند رو خوشحال می کنه. نوع جدیدی از بسته های نصب برای لینوکس طراحی شده که مثل بسته های ویندوزی و حتی راحت تر از اون کار می کنه. یعنی شما کافیه فقط یک فایل رو داونلود کنید و روش کلیک کنید تا اجرا بشه. و دیگه لازم نیست نگران dependency ها باشید چون همه اونها در داخل بسته جاسازی شده اند. کافیه به آدرس
http://portablelinuxapps.org/ برید و برنامه های مورد علاقه خودتون رو داونلود کنید. فعلا بیش از 80 برنامه مفید و کاربردی که می تونند همه کارهای شما رو راه بندازند در اینجا وجود داره. VLC و Avidemux و GIMP و خیلی برنامه های مفید دیگه رو میتونید ازاینجا دریافت کنید. حالا می تونید حتی برای دوستی که اینترنت سریع نداره لینوکس نصب کنید و برنامه های مورد نیازش رو روی cd کپی کنید و در اختیارش بگذارید!
ضمنا پروژه Elementary که داره بر روی یک سیستم عامل کاربرپسند بر پایه اوبونتو کار می کنه فناوری جدیدی به نام AppImages رو ابداع کرده که با استفاده از اون میشه برنامه ها رو به صورت کاملا Portable بسته بندی و منتشر کرد. اگر تابحال با سیستم عامل Mac کار کرده باشید می دونید که بسته های نرم افزاری Mac که Disk Image نامیده می شن چطور کار می کنند. AppImage ها هم فناوری مشابهی دارند. یعنی هر بسته در واقع یک فایل ISO هست یک یک بیت اجرایی یا executable در ابتدای اون وجود داره. با اجرای یک AppImage در واقع یک فایل سیستم مجازی روی سیستم سوار یا mount میشه و اسکریپتی به اسم AppRun پیوندی بین این فایل سیستم و فایل سیستم اصلی ایجاد می کنه به طوری که AppImage بتونه از کتابخانه ها و منابع فایل سیستم اصلی استفاده کنه. AppImage ها برای اجرا نیازی به نصب و همینطور مجوز دسترسی root ندارند. تنظیمات خودشون رو مثل بقیه برنامه ها در پوشه Home کپی می کنند و می تونند تنظیمات برنامه هایی رو که به روشهای دیگه (مثلا از طریق APT) نصب شده اند رو هم بخونند. نکته بسیار جالب اینه که این بسته ها روی توزیعهای ubuntu، Fedora و OpenSuse و بسیاری توزیعهای دیگه قابل اجرا هستند! و جالبتر اینکه با این روش می تونید چند نسخه مختلف از یک برنامه رو کنار هم داشته باشید!
البته هنوز راه حل مناسبی برای بروزرسانی این برنامه ها پیدا نشده ولی ظاهرا دارند روی این مساله هم کار می کنند.
برای اطلاعات بیشتر اینجا رو ببینید:
http://www.elementary-project.com/wiki/index.php?title=AppImagesمنبع:
http://www.linupc.orq.ir