با سلام مجدد
این موضوع برای من هم جالب بود.در این مورد تحقیقات بیشتری کردم.آنها را برای استفاده دوستان اینجا می گذارم . مطالب زیر حاوی آنها می باشد، اگر دوستان نظرات اصلاحی یا تکمیلی داشتند ، خیلی ممنون می شوم راهنمایی بفرمایند،تا من و سایر دوستان هم استفاده نماییم.
نظرات من:
اگر یک توزیع یا میزکار بر روی سیستممان نصب نماییم، با نصب آن تعدادی بسته به صورت پیشفرض بر روی سیستممان نصب خواهد شد. بعداً ما میتوانیم بسته های دیگری را هم به سیستممان اضافه نماییم.
ولی سؤال اساسی این است که: تاثیر حذف بسته ای بر روی اجزا دیگر سیستممان به چه میزان میتواند باشد؟
مثال :میزکار فعلی من xfce است، در این میزکار thunar بصورت پیشفرض بعنوان فایل منیجر است.من دوستش ندارم و میخواهم حذفش کنم و به جایش تنها nautilus داشته باشم.
سوال:اگر thunar را حذف کنم تأثیرش بر سیستم من و دیگر اجزای سیستم من چگونه خواهد بود؟آیا با این کار بعدا دچار دردسر در سایر قسمتها نشوم؟
برای پاسخ دهی به این سؤال میرویم به سراغ ترمینال، از این فرامین استفاده می کنم.آنها را یک به یک در ترمینال تایپ می کنم ولی چون فعلاً نمیخواهم تأثیری برسیستمم بگذارند، با n تأیید ادامه کار را نمی دهم و میروم سراغ فرامین بعدی. میخواهیم بدانیم تأثیر این فرمانها بر سیستممان چه میتواند باشد.
sudo apt remove thunar
sudo apt --purge remove thunar
این دو فرمان برای حذف thunar یک تأثیر دارند. ۸ پکیج از سیستم حذف خواهند شد و مقدار ۳۵۹۶ کیلو بایت از فضای هاردمان آزاد خواهد شد.
ولی در متن نوشتجات ترمینال دو مورد حایز اهمیت است:
۱-
The following packages were automatically installed and are no longer required:
بسته هایی که زیر این نوشته ردیف شده اند، قبلاً بصورت اتوماتیک نصب شدهاند ولی حالا به آنها احتیاجی نیست. این بسته ها با این فرمان حذف نمیشوند برای حذف آنها ( یعنی اگر دکمه تأیید y را هم بفشاریم و اینتر را هم بزنیم این بسته ها حذف نخواهند شد)، همانطور که درآنجا هم اشاره شده بایستی فرمان زیر را را برای حذف این بسته ها بکارببریم.
sudo apt autoremove
۲-
The following packages will be REMOVED:
خوب بسته هایی که زیر این نوشته درج شده اند،بسته هایی هستند که اگر دکمه تأیید y را بفشاریم و بعد اینتر را بزنیم حذف خواهند شد،که عبارتند از:
xfce4-places-plugintask-xfce-desktop thunar thunar-archive-plugin thunar-media-tags-plugin thunar-volman xfce4 xfce4-goodies
هشت بسته است، آیا حذف آنها سیستمم را خراب خواهد کرد؟ آیا باعث خواهد شد که سیستمم درست کار نکند؟ آیا برعملکر سایر برنامهها تأثیر خواهد گذاشت؟
بهترین راه این است که برویم ماهیت عملکرد یک به یک این برنامهها را پیدا کنیم و تأثیر آنها در بود یا نبودشان را در سیستم ارزیابی کنیم .
(راهی برای مثل من تنبل ها):
ولی بنظرم یک راه سادهتر هم رسید. دوباره بیایید نگاهی به اسامی بسته هایی که قرار است حذف بشوند بیاندازیم. در اصل من میخواهم thunar حذف بشه نه چیزی دیگر. ولی سیستم میگوید حذفthunar به تنهایی امکانپذیر نیست.وابستگی هایی هم وجود دارد که آنها هم بایستی حذف بشوند .
از بین این هشت بسته در اینجا چهار بسته هستند که نام thunar در اسم آنها بکار رفته و چون مشخص است که مربوط به thunar هستند ،حذف آنها بنظرم موردی نمیتواند داشته باشد.
ولی مشکل این است که سه بسته هم وجود دارد که اصلاً نام thunar بکارنرفته.
میرویم سر وقت این سه بسته تا اطلاعاتی از آنها در محیط ترمینال بدست بیاوریم.
apt show task-xfce-desktop
در جواب می آید:(البته من مختصر نوشته ام):
This task package is used to install the Debian desktop, featuring
the Xfce desktop environment, and with other packages that Debian users
expect to have available on the desktop.
خوب می رویم سراغ بسته بعدی تا کمی از انهم اطلاعاتی بدست بیاوریم:
در ترمینال می نویسیم:
apt show xfce4-goodies
در جواب در همان محیط ترمینال می آید. (البته من باز هم مختصر نوشته ام):
Apt show xfce4-goodies
Package: xfce4-goodies
This package will install the following Xfce4 related plugins:
* Extra artwork (xfce4-artwork)
* Battery levels monitor (xfce4-battery-plugin)
* Clipboard history (xfce4-clipman-plugin)
* CPU frequency management plugin (xfce4-cpufreq-plugin)
* CPU utilisation graphs (xfce4-cpugraph-plugin)
* Date and time plugin (xfce4-datetime-plugin)
* Disk performance display (xfce4-diskperf-plugin)
* Filesystem monitor (xfce4-fsguard-plugin)
* Generic monitor, for displaying any command result (xfce4-genmon-plugin)
* Mail watcher (xfce4-mailwatch-plugin)
* Network load monitor (xfce4-netload-plugin)
* Notes plugin (xfce4-notes-plugin)
* Quick access to bookmarked folders, recent documents and removable
media (xfce4-places-plugin)
* Sensors plugin, frontend to lm-sensors (xfce4-sensors-plugin)
* Smartbookmarks plugin (xfce4-smartbookmark-plugin)
* System load monitor (xfce4-systemload-plugin)
* Timer plugin (xfce4-timer-plugin)
* Command line with history (xfce4-verve-plugin)
* Wireless lan monitor (xfce4-wavelan-plugin)
* Weather monitor (xfce4-weather-plugin)
* Keyboard configuration (xfce4-xkb-plugin)
* Archive management for Thunar (thunar-archive-plugin)
* Media tags editor for Thunar (thunar-media-tags-plugin) * Alternate menu plugin (xfce4-whiskermenu-plugin)
.
It'll install some standalone applications too:
* Tiny text editor (mousepad)
* Images viewer (ristretto)
* CD/DVD burner (xfburn)
* Frontend to dictionnaries (xfce4-dict)
* Notification daemon (xfce4-notifyd)
* Tool to take screenshots (xfce4-screenshooter)
* Task manager (xfce4-taskmanager)
* Terminal emulator (xfce4-terminal)
دیگه نمیروم سراغ آندو بسته مانده. کاملاً مشخص است
پس با حذف thunar و متعلقات مربوط به آن ،فقط thunar حذف نمیشود ، میشود گفت نصف سیستم میرود روی هوا...
پس وقتی میخواهید یک بسته ای را حذف کنید یک نیم نگاهی به
بیاندازید، اگر بسته ای را دوست نداشته باشیم در سیستممان باشد(البته با توجه به آگاهی از ماهیت عملکرد آن برنامه) اگر اسم بسته موردنظرمان برای حذف شدن در تک تک نام این بسته هایی که میخواهند حذف بشود،وجود داشته باشد ، بنظر من موردی نیست. ولی وقتی که میبینیم بسته یا بسته هایی وجود دارد که نام موردنظر بسته اصلی امان که در اینجا Thunar است در اسم اصلی بسته ها بکار نرفته ، بایستی درنگ نماییم و عواقب این کارمان را بیشتر بسنجیم.
برویم سراغ مثال دیگری . اینبار میخواهم nautilus که خودم نصب کردهام و فایل منیجر پیشفرض سیستمم نیست را حذف کنم
میروم در ترمینال و می نویسم:
sudo apt remove nautilus
در قسمت The following packages will be REMOVED:
سه تا بسته وجود دارد که فعلاً حذف خواهد شد:
gnome-sushi
nautilus
nautilus-admin
در دوتایشان نام nautilus بکار رفته،پس مشخصه منحصرا به nautilus ربط داردو چیزی نیست که بخواهد مشکل ساز بشود. ولی در یکی از این بسته ها نام nautilus بکار نرفته میروم سر وقت ترمینال برای اطلاعات بیشترراجع به این بسته بنام gnome-sushi
در ترمینال تایپ می کنم:
apt show gnome-sushi
در جواب می آید:(البته من مختصر نوشته ام)
Package: gnome-sushi
Sushi is a GtkClutter and Javascript-based quick previewer for Nautilus, the GNOME desktop file manager
پس میبینم این بسته فقط به nautilus ربط دارد و با خیال راحت اینبار nautilus را حذف می کنم.
مثال دیگر: مثلاً در اکثر توزیعها و میزکارها مرورگر فایرفاکس ، بعنوان مرورگر پیشفرض نصب شده ، حذف آن چه تأثیری بر دیگر اجزا سیستممان خواهد داشت. بیایید ببینیم:
sudo apt remove firefox-esr
اینجا دیگر خبری از
The following packages were automatically installed and are no longer required:
نیست.
در مورد
firefox-esr
تنها یک گزینه وجود دارد بنام firefox-esr ، چون نام firefox در آن بکار رفته پس نتیجه میگیرم حذف این برنامه تأثیری بر دیگر اجزا سیستمم نخواهد داشت.
مثال دیگر:
مثلاً من اسکرین شاتر xfce را دوست ندارم ، آیا من میتوانم آنرا حذف کنم و یکی دیگر را نصب کنم. باز هم میرویم به خط فرمان:
sudo apt remove xfce4-screenshooter
برویم سر وقت
xfce4-goodies
xfce4-screenshooter
حذف شدن بسته xxfce4-screenshooter مشکل ساز نیست برای دیگر اجزا سیستم. ولی مشکل ما در حذف شدن بسته xfce4-goodies می باشد ، همانطور که در apt show xfce4-goodies دیدیم
با حذف آن تأثیر منفی و کاملاً اساسی بر سایر قسمتها می گذارد، پس حذف اسکرین شاتر پیشفرض xfce ،کار درستی نیست.
خلاصه اگر در حذف بسته ای:
در قسمت :
درلیست بسته هایی که میخواهند حذف بشوند، مواظب بسته هایی باشید که در ترکیب کلماتشان اسم مربوط به بسته ای که میخواهید حذف بشود نیست . حتماً بایستی بروید و تحقیقی درباره آنها بکنید که آیا آنها فقط مربوط به این برنامه اند، که بتوان حذفشان کرد؟ و اما اگر به برنامههای دیگری ربط دارند، بایستی دقت کرد و بنظر من حذفشان نکنید و کلاً چارهای نیست بایستی باشند. حداقل میتوانید از لیست منو تیکش را بردارید که چشمتان لااقل به اسمش نخورد.برود پشت پرده برای خودش بگردد.