یه قابلیت که فایلسیستمهای cow دارتد این هست که میشه snapshot درست کرد. اینجوری یه پشتیبانگیری خیلی سریع دارید و تا مشکلی پیش بیاد میشه به قبل برگشت.
مثلا اگه روت شما روی btrfs باشه، و یه snapahot از روت بگیرید و بعدش کل دایرکتوری /bin/ رو پاک کنید، بدون مشکل خاصی میشه به وضعیت قبل برگشت. فقط کافیه fstab رو ویرایش کنید و بگید از این به بعد، اون snapshot رو به عنوان روت سوار کن. و بدونه مشکل، به حالت قبل برمیگردید ولی احتمالا به یه لینوکس زنده نیاز دارید تا بتونید اون ویرایش رو انجام بدید. ولی همچنان کار خیلی راحتتری دارید نسبت به وقتی که چنین قابلیتی نیست و اون کار رو انجام دادید.
البته این قابلیت برای این درست نشده که /bin/ رو پاک کنید و دوباره به حالت قبل برگردید.
برای مواقعی هست که یه تغییر مهم میخواهید انجام بدید مثل ارتقا نسخه توزیع یا نصب درایور یا چیزهای شبیه این که ممکنه باعث مشکل بشه.
zfs هم هست. مثل btrfs این هم قابلیت cow داره و به نظرم قابلیتهای این خیلی بیشتر از btrfs هست. یه سری قابلیتهایی داره که btrfs نداره مثل رمزنگاری، پشتیبانی از RAID (فکر کنم btrfs هم از RAID پشتیبانی میکنه ولی هنوز فقط RAID 0 و RAID 1 پایدار هست)، ساختن block device مثل lvm و همینطور clone و replication که از snapshot استفاده میکنند و با اونها میشه راحت کل یه فایل سیستم zfs رو از طریق ssh روی یه سیستم دیگه کپی کرد. از rsync هم سریعتر کار میکنه.
تا جایی که من میدونم، توزیعی که نصب کننده اون به طور کامل از btrfs برای روت پشتییانی میکنه، suse enterprise linux و open suse هست.
نصب کننده اوبونتو از zfs روی روت پشتییانی میکنه. ولی هنوز نمیزاره خود کاربر انتخاب کنه که ساختار فایلسیستم چجوری باشه یا از RAID استفاده کنه یا اینکه چه قابلیتهایی فعال باشه و چه قابلیتهایی نه.
نصب کننده بقیه توزیعها، از btrfs به طور کامل پشتیبانی نمیکنند اما هنوز میشه یهکارهایی کرد.
zfs هم تا جایی که من میدونم، روی هیچ توزیعی پشتییانی نمیشه به جز اوبونتو. ولی این معنی رو نمیده که نمیشه از zfs به عنوان روت استفاده کرد. هنوز هم میشه ولی باید راههای غیر معمولتری وارد شد. مثل استفاده از debootstrap برای دبیان و توزیعهای مبتنی بر اون. یا basestrap برای مانجارو. arch هم که کلا نصب کننده نداره. دستی کل نصب رو انجام میدید.
من خودن دبیان دارم با روت روی zfs خیلی هم خوب کار میده.