به نام خدا
در دنیای terminal multiplexer ها، مشهورترین نرمافزار، tmux است. به دلایلی ممکن است دنبال نرمافزاری برای این کار بجز تیماکس بگردید. من GNU Screen را پیشنهاد میکنم.
این نرمافزار در بیشتر سیستمعامل های یونیکسی بطور پیشفرض نصب یا حداقل در دسترس است. پس اگر ادمین سیستم های لینوکسی و یونیکسی هستید، باید کار با این نرمافزار را بلد باشید.
نصب
این نرمافزار را میتوانید به راحتی با مدیربسته سیستمعامل خود دریافت و نصب کنید. مثلا در سیستم های آرچی:
sudo pacman -S screen
موارد پایهای
در screen، دو حالت وجود دارد؛ در حالت عادی هر کاری انجام دهید در پوسته (شل) انجام میشود؛ مانند انجام روزمره دستورات. ولی در حالت دوم، میتوانید کارهایی را بطور مستقیم به screen هدایت کنید. این حالت با Ctrl+a فعال میشود. پس از فعال کردن آن، هر کاراکتری را فشار دهید، کار مخصوصی انجام میشود. مثلا با زدن `?` پس از پریفیکس (همان Ctrl+a) راهنمای خلاصهای نمایان میشود.
تعدادی از میابرها:
Prefix+?: help
Prefix+K: Kill current window
prefix+S: horizontal split
prefix+|: vertical split
Prefix+c: create new window
مقایسه ای کوتاه با tmux
بطور کلی استفاده از screen سادهتر از تیماکس است ولی به جرئت میتوانم بگویم قابلیت های tmux بیشتر هستند. علاوه بر این، tmux کمی کمتر منابع سیستم را مصرف میکند. نظر شما چیست؟ شما کدام یک را پیشنهاد میکنید؟
در وب فارسی دنبال منابعی برای GNU Screen بودم که چیزی پیدا نکردم. به همین دلیل این نوشته کوتاه را نوشتم تا استارتی برای کسی که میخواهد از این نرمافزار استفاده کند باشد.